A/B test: welke headline wint volgens jou? (win 30 minuten consultancy met Karel)

23 maart, 2017

meerleads
Eerder schreef ik al eens hoe een simpele test voor flink wat meer conversies zorgde.
Het artikel zorgde voor heel wat respons op onze website, in onze mailbox en op social media. Vandaar dat we bedacht hebben om hier wat gamification op los te laten: wij zetten een A/B test op, en jullie mogen raden welke de winnaar gaat zijn (en waarom).
Deze week de eerste!

Welke headline wint?

Op onze website hebben we een landingspagina met daarop onze 5-daagse e-mailcursus SEO.
We hebben voor deze pagina een tweetal varianten draaien.

Variant A:

variant A

Variant B:

variant B

Wie is volgens jou de winnaar? A of B?

Zoals je ziet is er slechts 1 variabele: de titel. Eén van de twee presteert maar liefst 25 procent beter dan de ander. En nu willen we natuurlijk van jou weten welke.
We zien je antwoord graag als reactie onder dit artikel terug: A of B? En als je tijd over hebt lezen we ook graag je onderbouwing.

Dit krijgt de winnaar!

Over 1 week (donderdag 30-3 om 12.00 uur) verloten we onder degene met het juiste antwoord een gratis consultancy-sessie met ondergetekende (via Google Hangout, Skype of telefoon). Tijdens deze consultancy-sessie mag je me alles vragen omtrent (online) marketing!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. A.
  Omdat je voor je gevoel eerder B zou zeggen, want daar zit een vraag in en aanspreking richting de lezer....maar geheel tegen verwachting in scoort A dan toch beter 🙂

  1. B.
   Iedereen met een website wil in de bovenste gratis zoekresultaten staan, maar hoe doe je dat? Noem het het probleem.
   De titel speelt daar rechtstreeks op in. Vervolgens geven jullie zelf het antwoord/de oplossing: dat leer je met onze gratis cursus. Probleem opgelost en dat is wat je wilt.

 2. Hi, Ik denk variant "B"
  "Bovenaan" klinkt sterkt.
  Een vraag als titel werkt sterk.
  "Gratis" en een ondertitel zouden sterk kunnen werken.
  De titel dekt duidelijk de lading in mijn ogen en het is eenvoudig te lezen.

  1. Ik denk B. B is een vraag en ik denk dat dat meer klikken krijgt, want dan wil je weten hoe. Bij A denk ik dat we dan instemmend knikken en dat is het dan. Ben benieuwd.

 3. Ik ga voor versie A. Sowieso omdat dit de lezer meer naar beneden begeleidt. Je gaat als bezoeker/lezer als ware een funnel door. Daarnaast omdat het gelijk antwoord op de vraag geeft plus de reden van het lezen van dit artikel. Bij de tweede heb je zoiets van ''Waar gaat het over'' en dat triggert mij persoonlijk ook minder om door te lezen. Kortom: de eerste optie neemt de lezer meer aan het handje en vertelt waar de rest van de tekst over gaat. (AIDA)

 4. Dat moet versie A zijn. Je benadrukt 'die eerste plaatsen', waar het overgrote deel van de bedrijven die online actief zijn natuurlijk niet staan. Bovenaan in de zoekresultaten? Te algemeen, wie wil dat nou niet. Nee variant A creëert (onbewust) angst (de andere plekken doen er namelijk niet toe), en angst doet mensen handelen.

 5. Variant B. Deze variant betreft een vraag waar bezoekers juist het antwoord op zoeken. De vraag wordt dus direct herkend en men wil hierop het antwoord weten. Variant A is een stelling waar je als bezoeker niet veel mee kunt. Je weet waarschijnlijk al wel dat de eerste plaatsen het belangrijkste zijn. Je wilt juist weten hoe je daar terecht komt.
  Daarnaast zullen personen die interesse hebben in SEO (feitelijk 'gratis' marketing) en een gratis cursus vermoedelijk ook sterker worden aangetrokken door "bovenaan in google + gratis".
  "Gratis bovenaan in Google?" had wellicht ook een goed converterende titel kunnen zijn (korter & krachtig).

 6. Versie A, waarbij ik ervan uit ben gegaan dat jullie niet willen dat we met een SEO bril kijken maar puur naar conversie. Dus ik ga ervan uit dat beide pagina's even vaak bekeken zijn en denk dan dat versie A beter scoort.

 7. Ik denk variant 'B'. Als je de titel snel scant spreken de woorden 'bovenaan, 'Google' en 'gratis zoekresultaten' meteen aan. Bij variant A moet men volgens mij toch langer nadenken of doorlezen om te kijken wat er bedoelt wordt.

 8. Ik houd het op A; je bent immers al geïnteresseerd in een cursus en hebt al doorgeklikt vanuit Google. De headline in B is langer en verzwakt door de nuances ("...in de gratis zoekresultaten") de boodschap. Alsof je niet het beste van het beste kan bieden, maar binnen een subselectie de beste bent.

 9. Versie B is de winnaar.
  Alles in 1 zin: Google - gratis - zoekresultaten. Gevoelige en opvallende woorden.
  En de snippet eronder die nog eens SEO vermeldt, wat mensen ook aanspreekt
  De andere versie is vager en nodigt minder uit.

 10. Ik denk ook B. 'Bovenaan in Google' lijkt wel een vaste woordcombinatie geworden, en heeft voor ondernemers een welhaast magische klank gekregen. Natuurlijk, als je niet gevonden wordt, verkoop je niets. Maar dat is pas deel 1. Een volle winkel waarin de kassa niet rinkelt: dat is vast niet de bedoeling. Maar sommige ondernemers dromen niet verder dan 'bovenaan in Google'. De sleutel tot geluk. Dan komt het daarna allemaal goed. Dat de website daarna ook nog moet verleiden, onder meer met sterke teksten, is vers 2 om tot conversie te komen. Een minstens zo belangrijke stap, die ook nogal wat zelfbenoemde SEO-specialisten uit het oog lijken te verliezen. Daaraan herken je meteen de kwaliteit van dergelijke professionals. Als ze het uitsluitend hebben over vindbaarheid en niet over conversie, zoek dan gauw een ander! Een echte deskundige op het gebied van internet marketing. Bijvoorbeeld Karel Geenen).

 11. Ik denk A. Je leest die titel in 1 oogopslag, B moet je echt 'lezen'. Snel overzicht, snelle reactie zou ik zo denken in het tijdperk van diagonaal lezen

 12. Ik denk B. Het doel/resultaat wordt duidelijk omschreven nl; 'Bovenaan' en 'gratis'. De ondertitel geeft aan hoe je het doel kan behalen, wat je ervoor moet doen. Welke actie (CTA) er gedaan moet worden.

 13. Voor mij geld dat variant A beter werkt.. Ik wordt getriggerd in het waarom.. Daardoor ga ik verder lezen. Bij variant B heb ik het idee dat iemand me iets wil verkopen, waardoor het minder impact maakt op mij!

 14. Variant B. De woorden 'gratis' en 'zoekresultaten' in de titel en 'gratis cursus' in de ondertitel vallen meteen op bij het scannen. De titel van variant A moet je echt lezen om duidelijk te krijgen wat er staat.

 15. Variant B
  Hier zit de winst voor de lezer in, wat kan hij ermee en waarom moet hij hem juist openen.
  De eerste optie is te algemeen, we weten allang dat bovenaan het 'beste' is dus waarom zouden we deze openen.

 16. Antwoord B: boven aan in google en gratis resultaten zijn krachtige termen voor de bezoeker (triggert meer waardoor je eerder geneigd bent om door te lezen )en de keywords (wordt meegenomen in de seo). Het geeft tegelijkertijd ook veel waarde mee. Iedereen heeft wel belangstelling in gratis producten en diensten. Daarbij vind ik ook dat bij B de subtitel veel zeggend is. Het geeft direct een samenvatting over hetgeen wat je wilt vertellen.

 17. A scoort beter. Deze wekt meer interesse om door te lezen. We worden overspoeld met loze (impliciete) beloftes zoals in B, daar zijn de meesten onder ons hartstikke blind voor geworden.

 18. A! A vertelt je dat het gaat om dat je er toe doet voor de lezer. B gaat over gratis bovenaan te komen in de zoekresultaten. Dat wil iedereen wel, maar dat wil niet zeggen dat de lezer blij van je wordt.

 19. Winner B
  - In de subheading (microcopy!) staat waar het allemaal om draait, namelijk SEO cursus
  - Gratis
  - "Bovenaan" is specifieker dan "die eerste plaatsen"
  Persoonlijk zou ik de titel iets herschrijven:
  "Bovenaan in de gratis zoekresultaten van Google?" (voorkomt 2x 'in' vlak na elkaar - kan je weer een B/C test van maken;-)

 20. Antwoord B
  door het woord "gratis"in de zin, want ieder die met google te maken heeft gehad en met name met betaald adverteren via google weet dat het ertoe doet om beter gevonden te woorden op "gratis" zoekwoorden

 21. B, bovenaan in Google is wat mensen willen. Dat gevoel spreek je meteen aan. Dan staat er vrij kort daarna gratis. Nou, geld uitgeven wil niemand. Je geeft vervolgens gratis de oplossing. Beter kan het in de ogen van de klant natuurlijk niet worden.

 22. A
  Waarom? Maakt je nieuwsgieriger. Variant B hebben we wel gehad. Het ligt ook aan de doelgroep in mijn optiek. Misschien bij de starters variant B. Denk zelf dat dat we dat wat voorzichtiger moeten zijn met gratis en vind de A versie dus veel interessanter, smaakt naar meer.
  Leuk, ben benieuwd Karel!

 23. B. Vanwege de subheading. Het is gelijk duidelijk waar het om gaat.
  De vraag uit de header beantwoord je stilletjes met ja (ja ik wil bovenaan!) Vervolgens zie je dat je een gratis cursus kunt krijgen (weer een 'ja dat wil ik'). En dan weet je niet hoe snel je op de Stuur mij de cursus-knop moet drukken.

 24. Variant B krijgt naar mijn idee meer respons. De vraag maakt nieuwsgierig en door de toevoeging van het woord gratis in de ondertitel raken mensen geïnteresseerd. Bovendien is de eerste titel wellicht wat te vaag. Mensen die geen verstand hebben van de Google zoekresultaten weten waarschijnlijk niet wat er wordt bedoelt met de eerste plaatsen in Google. Terwijl de beschrijving "bovenaan bij Google in de gratis zoekresultaten" een meer geheel plaatje geeft wat er wordt bedoelt.

 25. Headline A scoort 25% beter.
  Hiermee appelleer je aan het gevaar dat je niet gevonden wordt als je niet hoog genoeg in Google staat.
  Mensen reageren op gevaar. Pure overlevingsdrang.
  In headline 2 zit geen "gevaar" waardoor de lezer minder wordt aangespoord om tot actie over te gaan.

 26. A omdat hier direct duidelijk is wat iedereen eigenlijk wil en B vind ik een lastige zin. Soms kan dat beter zijn omdat je de zin dan een paar keer moet lezen. Maar in de hectiek van de dag, kan dat ook juist nadelig zijn

 27. B
  Gratis is altijd een aantrekkelijke gedachte en ook uw Gratis cursus staat erbij zodat ze weten dat het om een cursus gaat. Velen lezen na de eerste zin niet meer verder en dan is A weinig zeggend

 28. Antwoord B.
  Iedereen is op zoek naar een oplossing voor zijn of haar uitdaging. Optie B lonkt meer naar het antwoord waarop men naar op zoek is. 😉

 29. Ik denk dat A meer doorklik resultaten geeft. Zowel gratis in de kop als gratis in de ondertitel is too mucj. Mensen op internet weten intussen wel dat gratis niet bestaat en surfen door in plaats van door te klikken.

 30. Variant B. Bovenaan hoeft niet de eerste plaats te zijn om succesvol te zijn bij Google. Gratis doet het altijd goed bij mensen. De ondertitel is ook waardevolle toevoeging tov variant A die vrij dwingend en arrogant overkomt.

 31. B!
  De vraag triggert persoonlijk én de oplossing staat er subtiel onder waardoor je doorleest. Een nadeel; het kan teveel op reclame/sales lijken.
  Versie A geeft een statement die ook interesse kan wekken, maar zou mij niet laten doorlezen.

 32. Variant B.
  Heeft voornamelijk te maken met het woord "gratis"
  Helemaal goed omdat de titel "to the point" is. Mensen weten
  waar het over gaat en wat ze kunnen verwachten in het verdere verhaal,
  Ofwel wat is het en wat houdt het in.
  plus woorden gratis, korting etc. raken mensen meer.
  Het is en blijft allemaal een beetje psychologie. bijvoorbeeld de 3
  basis motivatoren van mensen.
  3 basismotivatoren van mensen:
  naast beeld bestaan er ook onderwerpen die motiveren om te gaan lezen. Waar de meeste aandacht naar uitgaat zijn de basismotivatoren. Dat zijn onderwerpen die mensen aanzetten tot handelen: verder lezen, klikken reageren.
  1. Hebzucht:
  * meer resultaat bieden * besparingen of kortingen geven
  * iets gratis geven * de kans bieden om iets te winnen
  2. Angst: als je onzekerheden van je webbezoeker kent en daarop inspeelt, heb je meer kans op succes.
  3. Status: mensen zijn erg bezig met de vraag hoe zij door anderen gezien worden.

 33. Antwoord Het doet je rechtop zitten. Hoezo alleen de eerste resultaten * alarmbel gaat af want je weet dat je daar niet bij staat.
  Antwoord B dan denk ik dit is de zoveelste heb ik al eerder gezien.

 34. B. We denken hier via het finaciële, mensen die deze zoekterm gebruiken zien staan dat men iets gratis krijg. Enkele gratis cursussen van degelijke kwaliteit kunnen volstaan dat de bezoeker toch een aankoop zal doen voor een betalende opleidingen.

 35. Ik ben een beetje AmBivalent, A komt m.i. krachtiger en professioneler binnen, B daarentegen is met die dubbele "gratis" vermelding weer aantrekkelijk voor de Nederlandse mindset. Ik ga toch voor A.

 36. Antwoord B
  niet Antwoord A: omdat noemt eerste plaats , dat is eerder via betaalde zoekwoorden zijn ,SEA dus, en het gaat hier om een cursus SEO. dus de koptekst is niet duidelijk genoeg waar het hier om gaat.
  Bovendien vind ik de zin niet goed en verwarrend : " Die eerste plaatsen " is geen goed woord, in google heb je het eerder over eerste positie of bovenaan.
  Antwoord B : je ziet meteen waar het over gaat :
  - bovenaan komen ,
  bij gratis zoekresultaten : of te wel SEO dus . daar gaat de cursus over.
  dus bovenaan in organisch zoekresultaat komen en niet eerste plaats/positie op google die vaak door een advertentie worden ingenomen.

 37. Variant B.
  Deze titel suggereert dat je antwoord(en) gaat krijgen op deze prangende vraag voor veel online marketeers. Het woord 'bovenaan' triggered ook, omdat je dat zo goed als mogelijk wil bereiken. Variant A komt niet overtuigend over om je nieuwsgierigheid te wekken.

 38. Voor mij is het overduidelijk Antwoord B.
  Daar wordt eerst de pijn genoemd; immers iedereen wil toch gratis bovenaan in Google staan? En direct volgt de oplossing die je op een gouden schaaltje aangereikt (perspectief), en ook nog eens gratis....

 39. B
  Ik twijfel bij A wordt er duidelijker het probleem/pijnpunt benoemd. Maar B is met de ondertitel en vooral het woordje GRATIS erin veel duidelijker. Denk dat gratis toch wint in dit geval. Zou in dit geval voor een optie gaan waarbij je de titel van A maar dan met gratis erin en een ondertitel gaat ofwel optie C.

 40. B.
  omdat je daar duidelijk verwijst naar bovenaan in Google.Dit zegt voor mij meer dan allen dieeerste plaatsen.
  hetwoord gratis is ook een aandachtstrekker, mar in de heading gaat het niet over iets dat je gratis krijgt of verkrijgt.
  De lijn eronder verwijst hier wel naar.
  groetjes
  P@

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *