Leer hoe al je websitepagina's door Google gevonden worden

22 oktober, 2007

Steeds vaker hoor ik van mijn klanten dat veel pagina's niet door Google gevonden worden. Wanneer ik dan vraag of dat ze de sitemap al aangemeld hebben bij Google sitemaps krijg ik een negatief antwoord. En het is natuurlijk wel belangrijk dat al je pagina's gevonden worden door Google!

Een reden voor mij om voor jullie een video te maken over hoe je een sitemap kunt maken en hoe je deze aanmeldt bij Google sitemaps.

[media:http://s144.photobucket.com/albums/r163/geenenk/sitemapvideo.flv]

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Google sitemaps kan een handige tool zijn maar als je pagina's niet worden gevonden door google of wie dan ook dan denk ik dat je eerst je site structuur moet gaan bekijken..die sitemaps zijn meer een hulpmiddel die je alleen gebruikt als niks meer werkt 😀

 2. Ik sluit me aan bij Dave en Eduard. Best zorg je vanaf de start van je website voor een goed uitgedachte sitestructuur. Daarnaast zijn er ook andere programma's of stukjes software waarmee je de statistieken kan bijhouden.

 3. Zelf maak ik geen gebruik van de webmaster tool en ik zie geen probleem om te ranken. Het grootste probleem..denk ik..is dat mensen met al hun pagina's willen ranken (dat zou natuurlijk mooi zijn 😀 ) maar dat is eigenlijk totaal niet nodig.

  Je moet maar eens nagaan via welke keywords je sales binnen komen. Zo sprak ik onlangs tegen iemand die met meer dan 2000 keywords in de top 10-20 stond (zaten natuurlijk veel long tails tussen) maar slechts 30 van die pagina's brachten hem sales binnen !

  Voor grote shops ( 500--> +1000 producten) ben ik zelfs een voorstander om de meeste productpagina's uit de SERPS te houden en je enkel op je homepagina en categoriën te gaan richten. De meeste productpagina's liggen meestal toch te diep, krijgen te weinig inkomende links en vliegen dan toch in de SI, wat niet echt bevorderlijk is voor de site...Met minder pagina's kan je je PR meer gaan concentreren / sturen en pagina's 'sterker' maken..

  Ok mee eens dat de PR niet het belangrijkste is maar het 'help' wel 😀

  En ik moet stoppen met schrijven...nu weet ik waarom ik niet meer toe kom aan posts op mijn eigen blog..ik pen hier alles neer..haaa

 4. Ik maak ook regelmatig gebruik van Google Sitemaps. Maar als je een goede navigatiestructuur toepast, kan Google overal goed bij.

  Een Google sitemap is handig, maar als Google pagina's zonder sitemap.xml niet indexeert, en met sitemap.xml wel. Wat voor waardering hebben die pagina's dan? Ik ben daar wel benieuwd naar 🙂

 5. De sitemap is inderdaad handig als sommige pagina's niet goed worden geindexeerd. Echter is dit naar mijn mening niet het belangrijkste voordeel van een sitemap. Je hebt namelijk de mogelijkheid om bepaalde waarde (priority) van pagina's toe te kennen, dit is iets wat je zonder sitemap niet kan!

 6. @Roelof, is dat een voordeel? De vraag is wat Google met de priority doet. Ongetwijfeld bepaalt Google zelf die eigen waarde. Ik neem aan de de priority alleen bedoeld is voor je eigen waardering van de pagina's onderling. Maar goed, Google heeft zijn eigen factoren om de prioriteit te bepalen. Je homepage is doorgaans de belangrijkste pagina, omdat die de meeste backlinks heeft (normaal gesproken).

 7. @Henri, persoonlijk heb ik wel goede ervaring met deze priority, en was een duidelijk verschil qua indexering en ranking in Google na een verandering hiervan. Maar dit is slechts een voorbeeld, dus ik weet niet of dit representatief is..

 8. Ik heb ooit een sitemap ingediend, omstanders vertelden mij toen dat dat geen goede zet was, omdat die pagina's allemaal in de SI belanden en dat het tijd kost om er uit te komen. Dat merkte ik ook, maar ik was vrij snel te vinden weer in de zoekresultaten. Of deze uitspraak voor iedereen van toepassing is, kan ik niet zeggen, maar was er destijds niet een hele discussie over wel of niet sitemap gebruiken?

 9. @PL120, ik zeg niet dat je niets aan een sitemap hebt, maar ik vraag me af: als Google je pagina's niet goed vindt/indexeert en je gebruikt een sitemap.xml om ze wel te laten indexeren, volgens mij ben je dan niet goed bezig. Ik zou dan eerst beginnen met het verbeteren van m'n navigatie bijvoorbeeld.

  Wat @dave zegt over het 'buiten houden' van de productpagina's is wel slim, maar heeft ook een keerzijde. Want hoe wil je dan goed gevonden worden op productnamen?

 10. @ Henri,

  Hoe je gevonden kan worden op productnamen ? Stop ze in je categ. pagina's waar je wel veel werk in stopt of start een blog op of naast je site waar je het over die bepaalde producten van dat merk hebt...maak je een stuk meer kans om er iets van te maken dan met productpagina's...

  Alles hangt af van hoe goed die productnamen converteren..dat is dus iets wat je eerst moet 'uitvogelen'

 11. Je filmpje over het aanmaken van een sitemap is goed. Maar het is een beetje moeilijk te zien wat je precies aanwijst.

  Zo heb ik inmiddels wel een sitemap.xml bestand kunnen maken, maar toen ik het moest kopieren naar "de website of domein" raakte ik de kluts kwijt. Ik heb het filmpje nog wel 10 keer opnieuw gedraaid maar kom er niet uit.
  Kan iemand mij helpen?

 12. Mark,

  Als je met je ftp programma connect naar jou server moet je de sitemap.xml in je hoofddirectorie droppen cq copieren.
  domein/domeinnaam/public_html
  Dus de directorie waar ook je robots.txt staat.
  Denk dat dit jou vraag wel beantwoord.

 13. Joost de Valk zegt in zijn blog dat het soms juist niet verstandig is om sitemap.xml te gebruiken. Zeker niet bij nieuwe sites. Google indexeert je pagina's dan wel, maar weet niet goed in welke relaties de pagina's staan. Het systeem van links volgen is natuurlijk het beste. En nogmaals, als je navigatie goed is, komt het best in orde.

 14. Prima Tutorial, alleen even een vraagje.
  Bij het checken van je Sitemap door google moet ik
  een leeg txt bestandje maken en hem "gewoon"
  die naam geven die u daar intypt. Jammergenoeg is het
  beeld te klein en kan ik het niet lezen. Het "full screen"
  knopje werkt niet. Alvast bedankt!

  Sander

 15. Wat ik niet goed begrijp. In een sitemap.xml kun je o.a. de regel 2008-01-24 opnemen, waarin de last modified datum staat. Is het dan niet zo, dat wanneer de zoekmachine eenmaal een sitemap heeft aangetroffen deze regelmatig de sitemap.xml terug oppikt, zonder dat ik daarvoor een nieuwe actie via een webmaster tool moet starten.

  Momenteel is het nl. zo dat mijn website automatisch een .xml genereert wanneer content wordt geupdate. Gaat het opnieuw activeren dan ook op? Dat zou een extra handmatige slag zijn in dat geval waar ik niet op berekend ben.

 16. Hoi Karel,

  Je geeft aan bij xml-sitemaps dat je de frequentie op 'wekelijks' kunt zetten. Waar is dit goed voor?
  Want aan het einde van het filmpje geef je als tip dat als je sitemap verandert, je deze weer opnieuw moet maken...Is het niet zo dat door 'wekelijks' aan te geven er een soort code in de xml komt waardoor je xml sitemap wekelijks ververst wordt?

 17. @marlies

  Met de frequentie geef je aan hoevaak een pagina wordt aangepast en wanneer er dus nieuwe content op te vinden is voor de zoekmachines.

  Wanneer je nieuwe pagina's aanmaakt moet je deze in je xml sitemap plaatsen en opnieuw uploaden.

 18. Op PHPFreakz vind je mooie scriptjes om automatisch je site te laten spideren en zo je sitemap.xml bij te werken, zonder dat je elke keer opnieuw moet uploaden, etc.

  Met een klein beetje PHP kennis ben je er. Of je schrijft er zelf een natuurlijk 🙂

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *