Google stap verder in het indexeren van Flash

22 november, 2010

Jarenlang schrijft zowat iedere zoekmachine optimalisatie specialist dat het onverstandig is om websites in flash te bouwen. Simpelweg om de reden dat Google deze inhoud (dus de tekst en de links) niet kan lezen.
Een tweetal jaar geleden is daar verandering in gekomen, en hebben ze naar eigen zeggen een flinke stap voorwaarts gemaakt. Met andere woorden, flash “lezen” ging steeds beter.

Ze zijn er bijna”¦

Vorige week verscheen er een update wat betreft het indexeren van Flash op de Webmaster Central blog. Hierin geven ze aan dat ze op dit moment *bijna*  alle tekst die een bezoeker kan lezen in Flash, ook door hen geïndexeerd kan worden.
Het lijkt er dus op dat Flash websites nog niet helemaal zijn afgeschreven”¦

Maar nog niet helemaal”¦

Hoewel ze grote stappen voorwaarts hebben gemaakt geven ze zelf ook toe dat ze er nog niet zijn. Zo is het nog lastig om bepaalde deeplinks te vinden en volgen binnen een Flash-applicatie.
Toch is dit voer voor een experiment! In de tussentijd adviseer ik, wanneer je kunt kiezen, om geen Flash te gebruiken voor onderdelen met veel tekst of voor navigatiemenu’s.
Is er misschien al iemand met een Flash-website die gemerkt heeft dat er meer pagina’s zijn geïndexeerd, en misschien ook hogere posities heeft behaald in Google?
Update:

Martijn Philips stuurde mij terecht het volgende:
Uw artikel over het indexeren van flash suggereert dat Google drie jaar geleden nog helemaal niets van flash kon indexeren; dat is pertinent onjuist.
Tien jaar geleden kon Google al tekst lezen uit flash-animaties. Enige voorwaarde was dat de tekst selecteerbaar in de animatie gepresenteerd moest worden. Dit betrof echter een standaard-functie uit de texttools die met een enkele muisklik geactiveerd kon worden.
Het betrof hier Flash 5 welke nog door Macromedia werd uitgegeven. Of Google tot indexeren kon komen, hing echter af van de opbouw van de navigatie in de clip. Extern aangestuurd was geen enkel probleem (html/fscommand).
Intern aansturen kon betekenen dat Google niet bij de lagen kon komen die afhankelijk van interactie binnen de animatie getoond werden. Ook wel logisch eigenlijk, toch?

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. “Is er misschien al iemand met een Flash-website die gemerkt heeft dat er meer pagina†™s zijn geïndexeerd, en misschien ook hogere posities heeft behaald in Google?”
  Kort samengevat nee…sinds de met veel poeha aangekondigde flashindexeringen is er niet veel veranderd..

 2. Tevens gaat apple in combinatie met flash ook niet.
  Dit zal direct of indirect ook van invloed zij op de toekomst van Google resultaten van Flash sites.
  Groeten Peter,

 3. Heeft iemand dan nog een tip om een menu te maken (of een reeks links) die google niet kan crawlen. Ik had gehoord dat google ook gewoon javascript links kan crawlen.

 4. Hoi,
  Zelf heb ik voor een bakkerij een website gemaakt in Flash. Hij is perfect te vinden in Google en staat bovenaan. Ik ondervind dus geen problemen ermee.
  Tevens kan je zakelijk ( en dat doe je natuurlijk niet voor een dorps bakkerij ) ook Adwords inzetten. SEO + SEA = 100% leads en dus niet alleen SEO.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *