Tips voor het overnemen van een website

21 februari, 2008

Regelmatig krijg ik vragen over het overnemen van websites. Wat komt er bij kijken en waar moet je op letten? In dit artikel geef een kort overzicht van een aantal tips. De bedoeling is dat er met jullie input een completer artikel komt.

Er is namelijk nog niet zoveel informatie te vinden over het overnemen van een website. Heb je dus nog aanvullingen, vragen of tips over dit onderwerp stel ze dan onderaan het artikel.

Ik zal aftrappen met een aantal standaard zaken”¦

Moet ik deze website overkopen?
Om te bepalen of dat een website interessant is om over te nemen kun je naar de volgende zaken kijken:

 • Bezoekersaantallen uniek;
 • Aantal bezoekers;
 • Aantal pageviews;
 • Google pagerank;
 • Aantal inkomende links;
 • CMS systeem (makkelijk te onderhouden?);
 • Ranking binnen de zoekmachines;
 • Potentie, wat is er nog te verbeteren aan de website?;
 • Mening van andere mensen over de website (zoek bijvoorbeeld eens op de domeinnaam en kijk wat andere mensen er over schrijven;
 • Hoe is de hosting geregeld, hoe lang loopt het contract nog?;

Overnamecontract
Verder zul je bij het opstellen van een overnamecontract aan de volgende zaken moeten denken:

 • Domeinnaam overzetten (zeer belangrijk!);
 • Intellectueel eigendom (zorg dat de inhoud ook van jou wordt;
 • De website, dus pagina’s en eventueel database(s);
 • Overname hostingcontract;
 • Eventuele inwerkperiode.

Zoals gezegd is dit artikel nog lang niet klaar. De bedoeling is dat hier een duidelijke handleiding moet komen die je kunt gebruiken bij het overnemen van een website. Alle hulp is dus welkom!

Heb je vragen, op- en/of aanmerkingen laat je dan horen door onderaan dit artikel te reageren!

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Het moet duidelijk zijn wat voor advertentiecampagnes (bijv.: banners) er lopen en wat voor afspraken en/of contracten daar over lopen.

  En of er mogelijkheid is tot het overnemen van de Analytics en/of adwords campagne?

 2. Het eerste punt voor het overnemen van een zakelijke website zou een aantrekkelijke domeinnaam moeten zijn. Alleen de bedrijfsnaam (bv bedrijfsnaam.nl) is meestal niet interessant; productofdienst.nl natuurlijk wel.

 3. Content (uniek) op de site vind ik ook erg belangrijk, tevens de backlinks die de verkoper heeft naar deze site vanaf andere sites blijven die bestaan of verdwijnen die direct na verkoop, zodat je pr4 opeens een pr0 word.

 4. Denk ook even aan gebruikersovereenkomsten/onderhoudscontracten van CMS of webshopsoftware die overgezet moeten worden naar de nieuwe eigenaar. Meestal dient er een nieuwe overeenkomst te worden gesloten tussen de ontwikkelaar en gebruiker.

 5. Inkomsten

  Een betrouwbaar statistiekprogramma is ook prettig 😉 Google analytics bijvoorbeeld is goed. De standaard programma’s op een webhosting tellen niet goed, zo ben ik al eens belazerd 😉

 6. De Prijs 🙂

  En vooral voorzichtig zijn als je een goed draaiende site van host gaat wisselen. Ken genoeg gevallen waar de rankings als een steen naar beneden zijn gevallen…

  Ook best even nagaan wat er nog allemaal op die site is verschenen in een eventueel verleden. Hoeveel ze van IP & Eigenaar zijn gewisseld en in het geval dat je de hosting overneemt, check even welke andere sites er nog op die server staan.

  Dave

 7. Ik val hier en daar in herhaling.
  Maar beter 2 keer genoemd als geen keer.

  Het overnemen van een domeinnaam begint volgens mij met de vraag WAAROM?

  Waarom wil je een bepaald domein met content overnemen?
  Wat geeft deze overname voor toegevoegde waarde aan jouw business?
  Is de prijs binnen een redelijke periode terug te verdienen?
  Blijven back-links na overname bestaan,genoeg voorbeelden dat dit geen zekerheidje is.
  Moet je heel veel veranderen, dan is zelf beginnen met een unieke naam wellicht verstandiger?

  Zakelijk zou ik heel voorzichtig zijn met het overnemen van een naam

 8. Gebruik je gezond verstand. Ik zie met regelmaat van die aanbiedingen van websites 3 maanden oud geweldige verdiensten etc. voor 3 keer datgene wat ze per maand verdienen mag hij weg. Waarom willen ze verkopen? de site is ook nog eens nagenoeg onderhoudsvrij en heeft nog volop potentie, maar ja helaas de site behoort niet meer tot de kerntaken. Tuurlijk?!!?

  Een van de grootste problemen is dat het ontzettend makkelijk is om bezoekers aantallen en inkomsten te genereren. Je stuurt verkeer van een andere site door of je koopt gewoon in via adwords. Allicht worden de kosten van de verkopen niet aan de potentieel koper doorgegeven.

 9. Misschien niet relevant, maar waarom iemand zo’n website verkoopt. Meestal is het gewoon waar dat iemand ’t verkoopt omdat hij/zij een andere uitdaging heeft of geld nodig heeft, maar soms is er een hele andere reden die misschien negatief voor jou kan uitpakken.

 10. Soms tref je het. Een collega nam een ringtone site over voor 15 EURO. Incl. domeinnaam en content 🙂

  Maar goed, vaak wil de verkoper er beter van worden en is de site allang verwaarloosd.

 11. Wat uiteraard erg belangrijk bij de aankoop is de verhouding tussen de prijs en de potentie. Wij willen momenteel de website http://www.telecomsite.nl van de hand doen. Incl. de domeinnamen: mobielsite.nl, adslsite.nl, voipsite.nl. Pagerank 3, 1870 inkomende links. Google resultaten:

  Telefoon aanbieders 1 (direct boven BELLEN.COM!!!)
  Telefoonaanbieders 4
  Vaste telefonie aanbieders 1
  telefoonabonnementen vergelijken 1
  gsm merken 1
  losse gsm 9
  mobiele telefoonabonnement vergelijken 1
  vergelijking telefoonabonnementen 1
  vergelijk telefoonabonnement 5
  preselect 1

  Maandelijks: 1 zakelijke telefonie aanvraag (ook echt grote accounts) en gemiddeld +/- 150 prepaid kaarten.

  Zien jullie ook de kansen?

  Mail [email protected] of bel 076-5335661 even (vraag naar Bastin van Oers) en we spreken even verder.

 12. Beste Bastin,

  Gezien het feit dat je dit Blog gebruikt om je site aan te bieden lijkt het mij zinvol de tot nu toe genoemde suggesties eens te beproeven aan een praktijk voorbeeld. Jouw site lijkt zihc daar prima voor te lenen. Resumerend hetgeen tot nu toe vermeld graag informatie met betrekking tot hetgeen ij aanbiedt over:

  Bezoekersaantallen uniek?
  Aantal bezoekers?
  Aantal pageviews?
  CMS systeem?
  PRIJS?
  Waarom doe je hem weg?
  Inkoopkosten voor de verkoop (promotie etc.)

  Ben benieuwd.

 13. geloof dat 95% van de “1870 backlinks” uit forums vandaan komen, tevens ook vanaf diverse adult forums, en voornamelijk buitenlands, dus kwalitatieve telecom links zijn er bijna niet te vinden.

 14. Laten we eens kijken wat we verder te weten kunnen komen.

  Het domein bestaat al ruim 8 jaar.
  Qua seo is de website dramatisch te noemen. Ze is opgebouwd middels frames en heeft totaal irrelevante titels die overal voor het gemak hetzelfde zijn. Ben dan ook benieuwd waar de bezoekers vandaan komen en hoe het met de stats staat.

  Site heeft wel een DMOZ listing.

  Zou leuk zijn als de verkoper ook werkelijk zou reageren en niet alleen

 15. de verkoper heeft waarschijnlijk geen tijd om te reageren vanwege het volspammen van posts met zijn aanbod. Een domein dat op deze manier verkocht dient te worden, dat zegt genoeg..
  Verder zijn er nog verschrikkelijk veel mensen die zich laten vangen door dakloze domeinnamen over te nemen met een groen balkje..met alle gevolgen nadien

 16. Hi,

  Ik wil een domeinnaam kopen. Escrow vind ik zonde van het geld. Een goed contract lijkt me voldoende. Is er iemand die mij aan een goed contract hiervoor kan helpen?

  Mijn hartelijke dank alvast,
  Henry

 17. Beste mensen,

  Excuses voor mijn late reactie. Enorm druk geweest de laatste tijd. Het domein http://www.telecomsite.nl is inmiddels voor een fantastisch bedrag verkocht………. Dit ondanks de mindere kwaliteit van de backlinks e.d. De kopende partij heeft gewoon een goede smak geld gegeven enkel voor de url.

  M.v.g,

  Bastin van Oers

 18. Goedendag,

  Ik heb een domeinnaam op het oog, maar een traceroute, DNS trace en een whois leiden naar een registrar wiens website ook niet meer bestaat.

  In andere woorden, zowel de website waar ik op doel en de website van het bedrijf dat die domein beheert bestaan niet (meer). Beide domeinen hebben geen records (ip) meer.

  Wat kan ik nu doen om die domein over te nemen?

  Met vriendelijke groet,
  Oguzhan Uysal

 19. @mariet.

  Zulke gegevenszijn moeilijk te verkrijgen als je geen tracker data (Google Analytics bijvoorbeeld) in handen hebt. Als de website in kwestie een bekende website is kan je een schatting krijgen door derde partijen zoals Alexa.

 20. In mijn optiek zijn factoren als bezoekersaantallen, inkomende links, hosting e.d. in beginsel juist niet relevant bij een overname. De waarde van een bedrijf/site wordt bepaald door toekomstige vrije kasstromen te verdisconteren met de kosten van kapitaal.

  Wanneer jij meer waarde met een site kunt genereren dan de huidige eigenaar, heeft het zin de site te kopen. Ook heeft het dan zin voor de huidige eigenaar de site te verkopen. Jij kunt immers een prijs betalen boven de waarde van de huidige eigenaar (dit heet een †˜premium†™), en tegelijkertijd creëer je waarde met de deal. Een win-win situatie, waarbij beide partijen waarde creëren.

  Dat je vervolgens de site optimaliseert door bezoekersaantallen te verhogen, ranking te verbeteren, relevante inkomende links te genereren of een community bouwt bij het onderwerp van de site is voor de waarde van de site pas relevant wanneer je er vrije kasstromen mee genereert die een rendement op geïnvesteerd vermogen opleveren hoger dan de kosten van kapitaal.

 21. @Karel

  Dat gaat zelfs tot in de miljoenen qua bedragen voor domeinnamen (dan heb ik het gewoon over een .NL)! Naar verleidt is vakantie.nl verkocht voor 2.5 miljoen. Zo zijn er nog een aantal goknamen die in de miljoenen zijn verkocht.

 22. Ik ben ontevreden over diegene die nu mijn website beheert. Nu regelt mijn neef de site, maar ik zou graag het beheer aan iemand anders toevertrouwen. Kan ik het uberhaubt door iemand anders laten doen en hoe kan ik dat (technisch) het beste regelen ?
  ik hoop dat u mij erbij kunt helpen, want ik ben een leek en omdat ik niets ervan af weet, ligt de kennis bij mijn neef, dus kan hij mij van alles wijs maken.
  Ik wacht u reactie af met vriendelijke groet, Wendy Gijsbertsen

 23. Backlinks, of beter gezegd Do follow links!

  Kijken of de website Do follow links heeft! Dit is voor mij in ieder geval heel belangrijk. En natuurlijk kijken of de site goed geïndexeerd is in zoekmachines.

  Het zou jammer zijn als u een site overneemt dat recentelijk gestraft is door zoekmachines of het dupe is geweest aan bijvoorbeeld een blootstelling van Google Penguin.

  Seo-site.nl

 24. Backlinks met link juice! Zeer belangrijke element!

  Social media linkbuilding ook zeer krachtig voor bloggers & vloggers.

  Daarnaast moet men letten op de pinquin & panda save links die deze tijd toch wel betrekking moeten hebben of beter gezegd associatie moeten hebben met jouw website of link.

  sneap.nl

 25. Nog niet gelezen. Hoe zit het juridisch als er eventueel juridische en/of fiscale zaken lopen die direct of indirect met de over te nemen website van doen zouden kunnen hebben. Je kunt een website en/of een bedrijf kopen. Koop je alleen een website van een bedrijf, krijg je er dan niet ongewenst problemen bij die je later veel narigheid kan bezorgen. Liggen er nog rechten bij de makers van de website. Zijn er nog niet betaalde goederen en/of diensten. Zijn er geen aankomende problemen dat de website naam te veel lijkt op die van een collega. Dat de opmaak en content 1 op 1 is overgenomen van een collega die nu eindelijk wel eens de zaak opgelost wil hebben. Is een overname contract met een clausule voldoende en hoe zou zo iets er uit komen te zien???

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *