Statcounter Globalstats. Gratis optimalisatie tips!

Via Tweakers vernam ik dat Firefox 3.5 op dit moment de meest gebruikte browser ter wereld is. Op zichzelf natuurlijk interessant nieuws, Internet Explorer is dan nu "officieel" verslagen. Maar voor ons online marketeers is dit nog veel interessanter"¦

De databron voor dit feit is Statcounter Globalstats. Om eerlijk te zijn, ik had het nog nooit gezien. Maar deze website biedt wel zeer interessante informatie!

Statcounter Globalstats

Globalstats is een gratis dienst van Statcounter. Statcounter is een gratis statistiekenprogramma wat door meer dan 3 miljoen websites wereldwijd wordt gebruikt. Het spreekt voor zich dat Statcounter hierdoor zeer veel interessante informatie kan verzamelen, wereldwijd en per land/gebied.

Deze data maken ze dus bekend via Globalstats.

Welke data is interessant?

Vooral het browsergebruik en de zoekmachine die gebruikt worden zijn interessant. Hieronder vind je een tweetal van deze grafieken (wereldwijd):

Source: StatCounter Global Stats - Browser Version Market Share

Source: StatCounter Global Stats - Search Engine Market Share

Uit deze grafieken kunnen we dus afleiden voor welke browsers onze website zeker moet werken en op welke zoekmachine we ons vooral moeten richten qua zoekmachine optimalisatie (het zal geen verassing zijn dat dit Google is :-).

Extra tip: Firefox 3.5

We begonnen dit bericht met het feit dat Firefox 3.5 op dit moment de meest gebruikte browser ter wereld is (zie ook de eerste grafiek hierboven). Vooral webbouwers hebben veel aan dit feit. Want een website wordt niet in elke browser hetzelfde weergegeven.

Zorg dus dat je website ook goed werkt in Firefox 3.5, en niet alleen in Internet Explorer! Er is al veel geschreven over de verschillen tussen deze twee browsers, check deze zoekopdracht maar eens!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Het nieuwsitem van tweaker is beetje in de categorie Lies, damned lies, and statistics.
  Natuurlijk is elk stukje info interessant, zo ook de statcounter site.
  Maar gaan we straks ook 3.51 en 3.51 a etc bijhouden als afzonderlijke versies.
  Daarnaast. Wie heeft er klanten uit de gehele wereld. Kijk eens naar alleen nederland bv.

  Als het goed is houdt je zelf al een tracking bij van je eigen website(s). Deze info, alhowel anders wist je dan al, maar dan voor je eigen bezoekersmix.
  Bij mij zie ik bv toch een ander beeld. Explorer 6+7+8 samen rond de 80% en firefox rond de 10%. Met overigens IE 8.0 al op 46 %
  Ik weet dus wel waar ik eerst naar kijk bij het optimaliseren van een site.

  Gerard Bakker

  1. Je hebt wat dat betreft helemaal gelijk Gerard! Binnen Nederland bijvoorbeeld liggen de verhoudingen ook nog heel anders.

   Toch vind ik de informatie van Globalstat wel zeker handig, en het is niet verkeerd om er eens naar te kijken.

   Enige wat ik mis zijn de resoluties bij hen, die had ik graag eens vergelijken met onze eigen statistieken...

 2. Ik ben het met G.Bakker eens, je zult toch naar je website statistieken moeten kijken om het optimaliseren van je website te kunnen toespitsen op jou bezoekers en doelgroep.

  Toch blijft een statistieken van Statscounter interesant voor het bijhouden van ontwikkelingen wereldwijd. Hier wordt zeker een trend geopenbaard.

  websiteoptimalisatie blijft natuurlijk gewoon maatwerk en bij elke website verschillend.

  1. Windows heeft toch ook automatische update's waarbij o.a. IE wordt geupdate... FF doet dit ook alleen dan in de browser zelf omdat het geen onderdeel van windows is, maar het komt m.i. op hetzelfde neer

 3. Als je een goed beeld wilt krijgen van de marktaandelen kan je beter de volgende site raadplegen. Zie ook besturingsystemen etc qua marktontwikkeling.

  het probleem met statcounter is dat je niet goed kan zien of er sprake is van nieuw marktaandeel of het switchen door gebruikers naar andere versies.

  http://marketshare.hitslink.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=8&qpmr=100&qpdt=1&qpct=3&qptimeframe=Y

  Hier zie je dat FF wel stijgt, maar nog lang niet de grootse is. Wat browsers betreft kan je in elk geval wel zeggen dat er nu gezonde concurrentie is. Nu nog op het gebied van besturings systemen. Zou mooi zijn als de koppelverkoop eens wordt verboden. Maarja, daar wil Heemskerk niet aan, omdat deze staatssecretaris denkt dat er geen probleem is, vanuit concurrentie oogpunt gezien.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top