Spammen op weblogs? Bezint eer ge begint!

21 januari, 2011

Veel webmasters weten dat hoger scoren in Google betekent dat je kwaliteitslinks naar je website moet verzamelen (linkbuilding). En hoewel de kwaliteit van een link in een blogreactie niet altijd even geweldig is, wordt het wel veel gedaan.
Meestal zijn het ook echt inhoudelijke reacties, maar soms, tja, is het regelrechte spam. Soms heb je geluk, en worden de reacties niet actief bijgehouden door de webmaster. Maar meestal wel, en dan loop je een vrij groot risico.

WordPress blogs en spam

Veel weblogs draaien op WordPress. En standaard wordt op elke WordPress blog Akismet meegeleverd.
Akismet een plugin om spamreacties tegen te houden. Over het algemeen werkt deze plugin erg goed. Het is een zogenaamd zelf-lerend systeem. En daar zit nu juist het risico voor spammers"¦

Spamknop binnen WordPress

Wanneer je een reactie geeft die als spam wordt ervaren door de webmaster loop je het risico dat hij op de "is spam" knop drukt. Dat betekent dat er wordt doorgegeven aan Akismet dat het een spamreactie betrof.
Aangezien Akismet een zelf-lerend systeem is, kan het op een gegeven moment gebeuren dat Akismet jouw mailadres, of URL die je invult als spam gaat zien. En wanneer dat gebeurt, wordt je meteen uitgesloten op weblogs die Akismet gebruiken, en geloof me, dat zijn er veel!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Mijn advies is dan ook om op te passen met "spamreacties". Overigens is het zo dat elke webmaster spam op zijn of haar eigen manier zal interpreteren. Pas dus op met dergelijke reacties, en vraag je af of deze niet als spam wordt ervaren door de webmaster.
Enkele zaken die vaak als spam worden gezien: keyword als naam, link naar obscene websites, link naar dieperliggende pagina binnen je website, reactie met veel links, nep-mailadres"¦

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Lastig uit te roeien:
  - proxy gebruiken dus ander IP
  - mail adres aanmaken bij Gmail
  - indirect verwijzen naar eigen site, d.m.v. article submit sites die niet snel geband zullen worden; digg / nujij / ekudos etc.

 2. Ik heb er zo'n last van op mijn blog bij startpagina, dat de zin tot bloggen me is vergaan. Ik moet ze helaas allemaal bekijken en dan als spam aanmerken. En die lui gebruiken steeds nieuwe ip-adressen. Dus bijna onbegonnen werk. Het systeem is van typepad geloof ik.
  Dan werkt akismet met WP wel een stuk beter!

 3. Nutteloze berichten zijn inderdaad niet leuk, zowel voor de webmaster (veel opschoonwerk) en de bezoekers (gaan een blog sneller negatief ervaren).
  Vele spammers vergeten tevens dat 95% van alle wordpress blogs een no-follow tag hebben waardoor de link al direct veel minder waarde heeft.

 4. Begrijpelijk. Toch merk ik dat bijvoorbeeld hier veel mensen wel een keyword gebruiken (waaronder ik :). Is dat hier wel toegestaan, Karel?

 5. Hoi Karel, we weten inmiddels dat spam verboden is per email maar hoe zit dat op weblogs mbt commentspam ?!
  wij gebruiken block ip en een blacklist tegen dit soort praktijken, maar afentoe word je er wel moe van, graag hoor ik jouw mening hier omtrent....

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *