Ongewenste indexering door BizMeka.com

21 november, 2008

Het woord indexering doet je denken aan het opnemen van een pagina in de index van een zoekmachine. De voor ons bekende zoekmachines zoals Google, Yahoo en Live hebben deze term goed begrepen.

Helaas geven sommige zoekmachines een hele andere invulling aan het indexeren. Zo ook BizMeka.com.

De werking van BizMeka.com

BizMeka heeft, net als elke zoekmachine, een index. Echter, BizMeka.com verzamelt alleen de links, om vervolgens de content van de pagina volledig en zonder auteursvermelding te presenteren op een eigen pagina.

De problemen van BizMeka.com
De illegale manier van content verzamelen zorgt voor diverse problemen.

1. Traagheid
Volgens Alexa* is BizMeka.com een zeer trage website. Doordat BizMeka.com een bepaalde pagina live laadt, kan de bezoeker gaan denken dat de opgevraagde website heel traag is. Daarnaast ziet de bezoeker niet de URL van de opgevraagde pagina, maar van BizMeka.com.

* Zie ook http://www.alexa.com/data/details/?url=www.bizmeka.com

2. Duplicate content
De pagina's van BizMeka.com worden geindexeerd door Google. Wanneer Google de pagina's van de betreffende website al heeft geindexeerd, zorgt BizMeka.com dus voor duplicate content. Hoewel Google de leeftijd van de pagina's kan zien, is de kans groot dat de pagina's van de originele website lager gaan ranken.

3. Gewijzigde links
Wordt een pagina via BizMeka.com geladen, dan worden de links naar interne en externe pagina's ook gewijzigd, zodat de bezoeker op BizMeka.com blijft.

4. Minder unieke bezoekers
Alleen de eerste bezoeker, die via BizMeka.com een pagina bezoekt, wordt als unieke bezoeker gezien. Het is BizMeka.com die de unieke bezoekers ontvangt, terwijl het elke keer dezelfde BizMeka.com is, die de pagina bezoekt.

Of BizMeka.com op dit moment een serieuze bedreiging is, is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Google al duizenden 'gestolen' pagina's van BizMeka.com heeft geindexeerd. De vraag is natuurlijk hoelang Google dit nog toestaat.

De bescherming tegen BizMeka.com
Het is duidelijk dat BizMeka.com zijn positie in grote zoekmachines als Google probeert te vergroten op een illegale manier.

Je kunt vooraf controleren of bijvoorbeeld Google al een gestolen pagina van je website heeft geindexeerd. Gebruik hiervoor het volgende commando:

site:lmp.bizmeka.com jouwdomein.nl

jouwdomein.nl vervang je door jouw domeinnaam.

Hoe voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Ook al heeft BizMeka.com nog geen pagina's van jou te pakken, dan is het toch verstandig om preventieve maatregelen te nemen. Er zijn diverse mogelijkheden om je website tegen BizMeka.com te beschermen.

1. .htaccess
Met het bestand .htaccess kun je eenvoudig adressen blokkeren. Door de volgende code aan je .htaccess toe te voegen, zorg je ervoor dat BizMeka.com een 403 (Forbidden) te zien krijgt. Deze oplossing verdient de voorkeur, omdat de blokkering voor de hele website werkt (dus ook voor de onderliggende mappen en bestanden).

order allow,deny

deny from 222.122.168.1

allow from all

2. PHP
Ondersteunt je host geen .htaccess of wil je het liever met PHP oplossen, dan kun je de volgende code gebruiken bovenaan je pagina's plaatsen:

<?php

if ($_SERVER['REMOTE_ADDR'] == '222.122.168.1')

{

header('HTTP/1.1 403 Forbidden');

exit;

}

?>

Om te kijk of dit werkt, kun je de volgende URL opvragen:

http://lmp.bizmeka.com/lmp/nph-lmp.near/000000A/http/jouwdomein.nl/

Ook hier vervang je jouwdomein.nl door jouw domeinnaam.

Over de auteur:
Henri Schellingerhout is in het dagelijks leven programmeur en webdesigner. Met zijn privé project, Tag10.nl, probeert hij gratis en effectieve website promotie voor iedereen toegankelijk te maken.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

  1. Eenzelfde discussie een paar weken geleden met de index die SeoMoz heeft aangelegd..Al is het bij hun natuurlijk om iets anders te doen dan teksten verzamelen.

    En je puntje 2 bevestigd uiteindelijk dat Google niet echt iets kent als zijnde duplicate content op verschillende domeinen 😮

    Dave

  2. Interessant artikel. Ik zie allen op Alexa dat BizMeka blijkbaar een Koreaanse site is en er staan geen Nederlandse of Engelse teksten op. Als bedreiging zou ik het voor nou niet zien, maar ik weet nu waar ik de oplossing vind als zich een probleem voordoet.

    Dank je!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *