Zoekmachine marketing, goede links en slechte links

door | 20 december 2006 | Website Promotie, Zoekmachine Optimalisatie

De linkstrategie is één van de belangrijkste aspecten van zoekmachine optimalisatie. Voor Google, één van de belangrijkste zoekmachines, is het in ieder geval van groot belang. Kwaliteit gaat hier zeker boven kwantiteit maar het is belangrijk om een uitgebalanceerde lijst van links naar je website te verkrijgen. Diversiteit is hier een belangrijk aspect. Probeer niet alleen maar links te verkrijgen van één bron en probeer ook niet met maar één methode te werken. Een aantal methodes moeten zeker vermeden worden omdat ze of geen voordelen bieden of ervoor zorgen dat je pagina’s “gestraft” worden door de zoekmachines.

Dit artikel gaat wat dieper in op het verkrijgen van links met het oogpunt op zoekmachine optimalisatie en zoekmachine marketing.

Goede links

Directory links
Directories worden door de zoekmachines gezien als een heel belangrijk bron van informatie. Natuurlijk is de ene directory belangrijker dan de andere en zijn sommige directories het waard om hierin vermeld te worden. Zorg er wel voor dat je niet in één keer bij alle directories een vermelding aanvraagt. De zoekmachines zullen het vreemd vinden dat je in één keer zoveel backlinks hebt en zullen je website “straffen” totdat je linkstrategie er wat natuurlijker uitziet.

Begin met de grootste directories en overweeg om zowel links te krijgen van gratis directories, niche directories en zeker ook betaalde directories. Onderaan dit artikel staan wat directories vermeld.

Reciprocal links (wederkerige links)
Je hebt misschien al wel ergens gelezen dat wederkerig linken (ik link naar jou, jij linkt naar mij) niet meer belangrijk is voor de zoekmachines. Het is waar dat Google en de andere zoekmachines niet meer zoveel waarde hechten aan wederkerige links, zijn het natuurlijk nog altijd links die wel meetellen. Zorg ervoor dat je wederkerige links tot een minimum beperkt en zorg er zeker voor dat je linkstrategie niet allen uit dit soort links bestaat. Belangrijk is dat je er wel voor zorgt dat de website die naar jou linkt over hetzelfde onderwerp gaat als jouw website, maar dit geld overigens voor alle inkomende links”¦

Unieke eenzijdige links (dus géén wederkerende links)
Dit soort links zijn verreweg het belangrijkst. Zorg ervoor dat je linkstrategie vooral op dit type links is gebaseerd. Hoe relevanter de website is die naar je linkt en hoe meer waarde de zoekmachines aan deze website hechten des te beter dit is voor de link naar jouw website.

Site wide links
Het verkrijgen van site wide links betekent dat een link naar jouw site op meerder pagina’s binnen een website wordt geplaatst. Deze methode moet ook niet al teveel toegepast worden. Het is bekend dat zoekmachines minder waarde hechten aan een link wanneer deze op meerdere pagina’s binnen een website voorkomt. Het is een ander verhaal wanneer de links telkens naar een andere pagina binnen jouw website verwijst.

Artikel links
Het schrijven van een artikel en aanmelden bij een artikel database kan voor veel inkomende links zorgen. Wanneer je een artikel aanmeld bij een directory is de kans groot dat deze wordt opgepikt door websites die over hetzelfde onderwerp gaan en dat zij je artikel gebruiken op hun website. Wanneer je dan een link in het artikel hebt geplaatst naar je eigen website zorgt dit voor kwalitatief goede inkomende links.

Community links
Meld je aan bij forums en zet je link in je handtekening. Plaats interessante reacties op iemand anders zijn of haar weblog en gebruik je link als je gebruikersnaam. (Vaak kan ook een website adres worden opgegeven.) Ik heb overigens nog een apart artikel geschreven over backlinks verzamelen via je handtekening, deze vind je hier: backlinks via handtekening.

 
Slechte links

FFA sites (Free For All sites)
Bij een FFA website mag iedereen een link plaatsen op hun website. Aan dit soort websites heb je helemaal niks omdat deze vaak door de zoekmachines wordt gemeden. Een ander groot nadeel van dit soort sites is dat het vaak spammers lokt. Zij volgen dan de link en zoeken naar emailadressen. Deze adressen worden dan gespamd. Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe vervelend dit is en hoe deze mails eruitzien”¦.

Link farms
Een linkfarm is een pagina waarop extreem veel links staan. Vermijd dit soort links omdat ze nergens aan bijdragen. Een uitzondering hierop zijn de startpagina’s. Deze pagina’s worden door Google en de andere zoekmachines wel gelezen en kunnen dus bijdragen aan goede inkomende links.

Niet indexeerbare links
Gezien vanuit het zoekmachine marketing perspectief heb je niets aan dit soort links. Omdat de zoekmachines deze links niet kunnen volgen zullen ze dus ook niet meetellen voor het aantal inkomende links. Je moet er wel rekening mee houden dat het misschien een nieuwe website is die nog niet bezocht is door de zoekmachines. Wanneer de zoekmachines deze website dan bezoeken zal je link wel meegenomen worden.
Je linkstrategie moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Probeer dus de “goede” links zoveel mogelijk te variëren en vermijd de “slechte” links. Verzamel links van zoveel mogelijk verschillende bronnen en gebruik zoveel mogelijk methodes. Gebruik ook verschillende keyword varianten in de ankertekst. Uiteraard de keywords waar je op gevonden wil worden/waar de mensen op zoeken.

 

Bronnen om links te verzamelen:

Directories

Gratis

Dmoz (de belangrijkste directory van het www!)
Een link van deze directory wordt door de zoekmachines zeer gewaardeerd, vooral door Google. je kunt je aanmelden door naar een geschikte categorie te surfen en dan te klikken op “add url”.

Startpagina
Startpagina is de Nederlandse directory. Startpagina is verdeeld in meerdere dochterpagina’s, eigenlijk een soort mini directories. Surf naar de gewenste dochterpagina en klik onderaan op “suggestie”.

Startkabel
Dit is ook een Nederlandstalige directory met vele dochterpagina’s. Surf naar de gewenste dochterpagina en klik op “Opmerkingen of suggesties”

Flippy
Nederlandstalige directory. Eerst naar een subcategorie surfen en dan klikken op “url toevoegen”

Zoek
Bij deze directory moet je eerst een account aanmaken en daarna kun je websites toevoegen.

  
Betaalde directories

Yahoo
Belangrijke directory waar veel waarde aan wordt gehecht door de zoekmachines. Is ook een mogelijkheid tot gratis vermelding, je moet dan wel een account aanmaken.

Business.com
Een betaalde directory waar ook weer veel waarde aan wordt gehecht door de zoekmachines.

 

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085 208 21 00.

16 Reacties

 1. Sjaak

  Klopt het dat het nu niet mogelijk is om je aan te melden bij dmoz.org?

  Antwoord
 2. Karel Geenen

  Ja dat klopt Sjaak. Hoop dat het snel weer mogelijk is!

  Antwoord
 3. dave

  Goed artikel Karel !

  Wat de directory links betreft, persoonlijk denk ik niet dat het zo een groot probleem vormt indien je een hoop aanmelding op eenzelfde moment doet. Je link wordt meestal toch niet onmiddellijk toegevoegd.

  De wederkerige links hebben volgens mij nog steeds hun waarde ivm linkpopulariteit. Het zijn nog steeds externe sites die naar jouw site verwijzen door middel van trefwoorden.

  Als algemene regel bij het linken zou ik stellen, welke soort van methode je ook toepast (slechte zoals linkfarms etc niet doen !) zorg ervoor dat er met verschillende anker teksten wordt gelinkt naar je site en van zoveel mogelijk verschillende IP adressen.

  Indien mogelijk check ook of er geen nofollow tag op je link is geplaatst anders heb je er natuurlijk ook niks aan…

  Antwoord
 4. Micheal

  Hallo,

  Ik heb een Nederlandse Web Directory, waar je gratis je link kunt toe voegen.

  De directory is opgedeeld in veel verschillende categorieen die zijn voorzien van extra content uit het nieuws en van weblogs. Hierdoor zal de inhoud van de categorie altijd overeenkomen met de inhoud van je site. zoekmachine vriendelijk dus.

  http://www.vandaar.eu/links/directory

  overigens heb ik hier nog een lijst met zo’n 12 andere Nederlandse directories
  http://www.vandaar.eu/01/05/2007/nederlandse-web-directories-gratis-link-toevoegen/

  succes!

  Antwoord
 5. Roger

  Wat betreft die Flippy… De links zijn geen directe links, maar gaan via een soort counter-redirect. Zijn het dan nog steeds goede links? De linktekst wijst immers naar de redirectpagina, niet naar jouw site. Of wordt het door de aard van de redirect (bijv. een 301) wel gewoon meegenomen?

  Antwoord
 6. Robert Farmer

  Het belang van geleidelijk links scoren kan niet genoeg benadrukt worden. Teveel te snel heeft een averechts effect. Het moet lijken of het op een natuurlijke manier gaat. In nederland loop ik eerst altijd startkabel en strartpagina af. Verder zijn er weinig indrukwekkende nederlandse directories, hoewel http://www.linkbieden.nl er wel veelbelovend uitziet en nog gratis is.

  Antwoord
 7. Dennis van Dijk

  Zelf heb ik nog een Nederlandstalige artikel directory ontdekt. http://www.artikelendatabank.nl deze draait op wordpress en zoals wij allen weten houden de zoekmachines van wordpress en leveren site die gebaseerd zijn op wordpress kwalitatief goede backlinks.

  Antwoord
 8. aey

  Op onze site hebben wij daartoe de mogelijkheid om uw site in een NL directory op te nemen
  U kunt uw gegevens zelf invoeren op http://www.keystaff.nl/directory/index

  Het zou perfect zijn als we op deze wijze links kunnen ruilen

  Groet
  Aey, webmaster

  Antwoord
 9. jille

  We hebben het hier alle soorten links gehad, ik mis 1 punt waar ik info over aan het zoeken ben. wat gebeurd er met een link die op een foto of gif bestand geplaatst wordt. Neemt google deze link mee, of kan hij het niet lezen.

  Antwoord
  • Parkeren Schiphol

   Natuurlijk neemt google die ook mee. Alleen zal zo’n link een mindere waarde hebben dat een link met tekst. Verders kun je een link ook een title tag meegeven als extra informatie.

   Antwoord
 10. Internet Business directory

  Wij hebben hier een directory opgezet voor bedrijven werkzaam in de internet branche, seo, internet marketing ed. Je kan je link gratis toevoegen.

  Antwoord
 11. M. Bos

  Ik heb een Nederlandse artikel directory opgezet, welke goed gebruikt wordt door vele marketeers en bedrijven. Geheel gratis uiteraard. Plaats je artikelen voor extra backlinks op http://www.artikelendirectory.com

  Antwoord
 12. Stefan

  Fantastisch, dat jullie allemaal directories erop zetten, maar geef even aan of het betaald, reprocical of gratis is.

  @KarelGeenen, is er ook een recenter artikel? Kan me voorstellen dat er ondertussen dingen gewijzigd zijn en het blijft toch een goed SEO middel…?

  Antwoord
 13. Jerry

  Deze directory is nog vrij nieuw, maar ziet er goed uit. Aanmelding is gratis, en een retourlink is niet verplicht.

  http://directory.hostfree.nl

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *