Zijn linkpartners en startpagina's nog zinvol?

20 februari, 2014

Eén van de meest gestelde vragen omtrent zoekmachine optimalisatie is de vraag of en hoe linkbuilding nog ingezet moet worden.
Hieronder vind je een stukje uit onze AnswersOnAir (tip: doe de volgende keer mee!) van een paar weken geleden waarin ik iets dieper in ga op dit onderwerp. En als bonus krijg je ook nog een tip op het einde voor lokale zoekmachine optimalisatie ;-).

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.

 1. Volledig mee eens Karel. Wat mij betreft is er dan ook weinig veranderd t.o.v. linkbuilding in de laatste jaren: relevante links waren altijd al waar je je eigenlijk mee bezig moest houden voor duurzame resultaten.
  Ik sluit me dan ook aan bij jouw uitleg, die bovendien een stuk concreter en beter bruikbaar is dan de vele posts die we nu zien verschijnen over 'linkbuilden kan niet meer, links moet je verdienen met je bijzondere content etc...'
  Relevantie, kwaliteit, de bezoeker. Ook in linkbuilding.

 2. Startpagina links kunnen een functie hebben maar zie er maar eens aan te komen.
  Smeken of vragen is zinloos, je moet er gewoon voor betalen.
  En wat is dan de waarde van je link, op een pagina met 150 andere links?

 3. @Bernard, voor niets gaat de zon op, dus biedt de beheerder een kleine vergoeding of een gratis product/product met korting. Ik heb vernomen dat het beheren van een startpagina niet gratis meer is.
  @Christiaan: momenteel haal ik 10 a 15% van mijn verkeer weg bij startpagina's dus bestaansrecht hebben ze nog zeker, sterker nog sommige startpagina's doen het beter dan duur ingekochte advertenties op de niche sites waar we adverteren.
  Ik zie de startpagina's als een soort van filter, de bezoeker is er al via google gekomen, en wordt overspoeld met linkjes van de "grote jongens" die enorme budgetten investeren in SEO en SEA.
  Of de links invloed hebben op de ranking van een site durf ik niet te zeggen, invloed op het verkeer hebben ze zeker. Mits je je richt op de goede startpagina's en je niet overmatig door allerlei tools honderden aanvragen tegelijkertijd de deur uit werkt.

 4. Naar mijn ervaring maken Startpagina links in sommige industrieën in Nederland nog wel degelijk de dienst uit.
  Als ik de hoogst rankende competitie door tools als Ahrefs, MajesticSEO en Moz OSE haal, dan zie ik bij de sterkste backlinks vrijwel alleen dit type links terug.
  Het toevoegen van dit soort links op grote schaal beïnvloedde de resultaten van een dergelijke klant ook zeker in positieve wijze.
  Wil niet zeggen dat dit soort links de ideale backlink zijn, maar in sommige marketen spelen ze nog wel degelijk een belangrijke rol.

 5. Onzin. Links zijn zeker nog interessant. Dat je je óók moet richten op content en intern linken zal ik zeker niet tegenspreken, maar een goed backlinkprofiel hebben is zeker waardevol.

 6. Helemaal mee eens Sjors! Er zijn nog genoeg kwalitatieve links die zeer waardevol zijn. Enkel een artikel op je site plaatsen met interne links die daar naar verwijzen zal, op competitieve woorden, nooit een toppositie opleveren.

 7. Ik kan mij ook vinden in het antwoord van Romano. Bij het analyseren van veel backlink profielen kom je toch nog altijd startkabels en startpagina's tegen met de hoogste DA en PA. Waarom blijven deze zo prominent aanwezig in backlink profielen Karel? Is daar een verklaring voor?

 8. Zeker een leuke discussie. En inderdaad Karel, ik vraag mij ook af in hoeverre de tijd op de website en de bouncerate daadwerkelijk een rol spelen. Waarom zouden ze deze gegevens niet ten volle benutten (ze hoeven geen persoonlijke data te registreren waardoor het volgens mij ook geen privacy kwestie is??). Zo zou het aantal directe bezoekers van een website toch ook iets moeten aangeven over de autoriteit van een website? Dan moet het toch likeable zijn en zouden ze logischerwijs een streepje voor moeten krijgen? Door het gebruik van Chrome is dit toch ook mogelijk (zoals Alexa de Alexa toolbar gebruikt voor haar algoritme)?

 9. Gerjan, dit zou ik persoonlijk niet graag zien. Dan worden de grote spelers alleen maar groter en de kleinere steeds kleiner.
  Het beleid dat lokale resultaten ietwat voorrang krijgen zie ik mee zitten

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *