LV: Mag ik index.html verwijderen?

20 april, 2009

index.html verwijderen?Vraag van Jos: Mag ik index.html verwijderen?

Allereerst complimenten voor je geweldige site. Ik heb er echt veel aan.

Mijn vraag: ik ben al een tijdje bezig onze webwinkel op een hoger niveau te krijgen voor mijn belangrijkste zoekwoord, in dit geval het merk “name it”. Ik heb het idee dat dit extra moeilijk is, omdat het ook nog eens Engelstalig is, een combinatie van twee woorden, en ook nog eens het feit dat er een erg algemeen woord in zit (het woordje “it”). Van de andere kant, een van mijn Nederlandse concurrenten staat op positie twee of één (Internationaal resp. NL Google). Ik ben nu al een tijd bezig met linkbuilding en het werpt vruchten af. Mijn PR is van 1 naar 3 gegaan en met “name it kinderkleding” en “name it babykleding” scoor ik al heel goed.

Ik heb echter nu nog in feite twee homepagina’s, de index.html en de index.php (de eigenlijke winkel). Ik wil de .html laten vervallen, dat is tenslotte een overbodige pagina geworden, maar alle linkbuiliding gebeurt op www.ikenmijnkind.nl en die komt nu uit op de .html. De .html heeft een PR van 3 en de .php van 2. Als ik de .html verwijder, zou dat dan negatieve resultaten hebben voor mijn PR en voor mijn SEO (of is dat maar tijdelijk)? Dat heb ik natuurlijk liever niet.

Antwoord van Karel:  Mag ik mijn index.html verwijderen?

index.php of index.html?

Wanneer je index.html gaat verwijderen zullen de bezoekers automatisch uitkomen op de index.php versie. Dus in dat opzicht hoef je alleen index.html te verwijderen.

Om er toch zeker van te zijn dat je pagerank van de .html versie naar de .php versie gaat kun je het beste de volgende code in je .htaccess bestand opnemen:

RewriteEngine on
RewriteRule index.html index.php [R=301,NC]

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Karel, niet helemaal met je eens.

  Je PR gaat alleen met wanneer je een 301 redirect gebruikt.

  RewriteEngine on
  RewriteRule index.html index.php [R=301,NC]

 2. Bedankt voor de informatie!

  Voor mij komt deze helaas te laat (ik ben nu gezakt van 3 naar 0 😀 ) Maar er wordt weer aan gewerkt en hopelijk groei ik vanzelf weer.
  (heeft bij mij geen haast ofzo, tis nu nog hobby matig dat ik blog, gebruik ook geen adsense of adwords, maybe over een poos, als ik zeker weet dat ik dagelijks kan schrijven)

  Artikeltje bewaar ik in ieder geval!

 3. Helaas is het beter om helemaal niet een index.html en/of index.php te hebben.

  Het is beter om alles te linken naar / (root) en index.php en index.html te 301én naar /

 4. @Bas, dat klopt helemaal wat je zegt.

  Op zich maakt het natuurlijk niet uit, als je maar consequent naar 1 plaats verwijst. Maar jouw oplossing is de beste 😉

 5. @Webpromotie, Thnx 🙂

  Het maakt wel uit, urls dienen onafhankelijk te zijn van maplocaties en extenties. Over 10 jaar is .html misschien wel .xhtml en .php .phpx. Dan zijn je urls niet goed meer en moet je ze veranderen 🙂

  Consequent die regels volgen 🙂

 6. Het maakt natuurlijk helemaal niet uit, leuk om te zeggen dat het web veranderd, maar het maakt niet uit of het asp, aspx, jsp, php., php3.0XzK.NET is, of wat dat ook.

  Met een rewrite staat alles binnen no-time op .html en ondanks dat je prachtige scripttalen gebruikt, je gebruikers (lees: zoekmachine in dit geval) ziet .html. Ook al verander dan 30 keer van programmeertaal, niemand die het merkt.

 7. (nog steeds geen edit functie Karel? M’n spelvauten doen m’n reactie nogal wazig lijken).

  M’n reactie is misschien nogal ‘Hollands’ (direct..) maar ik bedoel eigenlijk te zeggen dat er meestal niet ‘1’ oplossing is die ‘de’ oplossing is, vooral niet in internet-land…

 8. Het lezen van de commentaren heeft me aan het denken gezet.
  stel je hebt pagina indexa.html met pr2 en een pagina indexb.html met pr 3
  je zet op beide pagina’s een redirect naar indexc.html

  hoe zit het dan met het overdragen van pagerank naar indexc ?

  Of moet ik die vraag eerder stellen in een of ander forum? 🙂

 9. Leuk stukje over het gebruik van meerdere home pagina’s. Doordat je home pagina bereikbaar is op 3 verschillende manieren, gaan deze met elkaar concurreren.

  De oplossing die Bas aandraagt is in dit geval het beste. Geen index.html, index.php etc. maar gewoon http://www.jouwwebsite.nl als home pagina.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *