Hoger in de zoekmachine maar met welke pagina('s)?

20 maart, 2008

Zoekmachine optimalisatie en pagerank flowIedereen wil hoger in de zoekmachines en het liefst met zoveel mogelijk pagina's. Want meer pagina's betekent meer bezoekers nietwaar?

Maar de vraag is of dat je echt met al je pagina's in de zoekmachines wil komen. En of dat je alle pagina's van een hoge pagerank wil voorzien"¦

Interne pagerank
Inkomende links zorgen ervoor dat je een hogere pagerank krijgt. Vaak is het zo dat de hoofdpagina de meeste inkomende links heeft. Deze pagina heeft meestal dus ook de hoogste pagerank.

Omdat je op deze pagina vaak alle links naar de rest van je website hebt staan wordt de pagerank op deze manier verdeeld over de andere pagina's. Des te meer links er op de hoofdpagina staan des te minder pagerank elke pagina krijgt. Vandaar dat ook altijd wordt geadviseerd om zo min mogelijk uitgaande links (links naar andere websites) op je pagina te plaatsen. Want ook deze externe websites snoepen wat van jouw pagerank af.

Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat alleen die pagina's die belangrijk zijn, en waar je dus op wil scoren, pagerank krijgen. Pagina's die geen toegevoegde waarde hebben voor de zoekmachines kun je dus beter geen pagerank geven.

Hoe pagerank lekken voorkomen
De meest eenvoudige manier om te voorkomen dat een link pagerank doorgeeft is middels de rel="nofollow" tag. Deze tag koppel je dan aan de link. Dit doe je op de volgende manier:

<a rel="nofollow" href="http://www.website.nl/">Link tekst</a>

Wanneer je dus wil voorkomen date en link pagerank doorgeeft kun je de bovenstaande code gebruiken.

Welke pagina's uitsluiten?
Hieronder volgt een lijstje van pagina's (per type website) die eventueel uitgesloten kunnen worden. Over het algemeen geldt dat pagina's met weinig content geen pagerank behoeven.

Webwinkels

 • Contactpagina;
 • Winkelwagentje;
 • Verzendkosten;
 • Retourneren;
 • Privacy Policy;
 • Algemene voorwaarden.

Weblogs

 • Contactpagina;
 • Jaararchief (ook ivm duplicated content).

“Gewone" websites

 • Contactpagina;
 • Disclaimer;
 • Privacy Policy;
 • Algemene voorwaarden

Disclaimer: Het bovenstaande is voor de wat meer gevorderde seo'er. Mijn advies is om deze techniek eerst te testen op een aantal pagina's. Heeft het succes dan kun je het doorvoeren in de rest van je site! Er zijn namelijk ook verhalen bekend waarbij deze techniek voor negatieve resultaten heeft gezorgd! Ben dus voorzichtig!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Goeie tip Karel. Ik heb dit gelijk toegepast op mijn vandaag gelanceerde website: dagje uit. Maar zolang er nog geen inkomende links zijn, zal dit weinig toegevoegde waarde hebben 🙁

  Negatieve verhalen zou ik wel eens beter belicht willen zien. Ik kan me dat namelijk niet voorstellen.

  Zorg wel dat je ergens anders een link naar onbelangrijke pagina's hebt staan. Bijvoorbeeld in een sitemap. Zo kan google deze pagina's toch indexeren, zonder dat er Pagerank naar toegaat.

 2. PS: Tip voor je reactie formulier. Zet er even bij dat de website moet beginnen met http:// of beter, voeg deze automatisch toe. Anders krijg je niet werkende links zoals in mijn vorige reactie. De opgegeven URL van de website, wordt geplakt aan de URL van dit artikel.

 3. Wat is trouwens een rel="external nofollow"? Deze zie ik in de broncode staan, maar die kende ik nog niet.

  En wat betreft die link: die gaat google inderdaad niet volgen, maar misschien dat ik wel een heeeel klein beetje bekendheid krijg bij de vele lezers van deze goede blog 😉

 4. @Luc;
  Je site is in de lucht. Gefeliciteerd. Let je wel op je zoekwoorddichtheid. 'Dagje uit' staat nu 10 keer op de Homepage (totaal 126 woorden). Dat komt verdacht dicht in de buurt van 'keyword spamming'.
  Zorg dat je linken met een no nofollow krijgt. Die zijn moeilijke te verkrijgen dan een reactie in een blog, met daarin een verwijzing naar je site, maar hebben wel veel meer waarde.

  @Karel;
  Wat zijn de gevaren precies dat je zoekmachines uitsluit om bepaalde pagina's te bezoeken?

 5. Wanneer je externe links plaatst, is het dan schadelijk dat je die allemaal met 'nofollow' plaatst?
  Of anders gesteld: levert het jouw site iets op als je dit niet doet?

 6. @Rene
  Of er gevaren zijn weet ik niet. Het is wel zo dat Matt Cutts het promoot...

  @Wouter
  Is niet schadelijk en voorkomt dat je pagerank doorstuurt naar andere websites. Let wel, het is natuurlijk niet netjes ten opzichten van de website waar je naartoe linkt 🙂

 7. Hi,

  Geef je die nofollow dan ook mee aan je sitemap? BTW een sitemap hoeft toch niet altijd in xml te zijn?

  En websites met duizende pagina's zoals de onze, je houdt dan nogsteeds de contact en disclaimer etc aan?

 8. Er is blijkbaar nogal wat verwarring over de rel=nofollow.

  In de eerste plaats, het is niet zo dat je die pagina 'uitsluit' voor Google, alleen dat ie niet via die link zal worden gevolgd (en ook dat wordt soms in twijfel getrokken) maar het kan dus perfect dat google die pagina wel vindt via een andere link.

  De nofollow wordt trouwens enkel door Google gebruikt en niet door andere zoekmachines (voor zover i kweet toch)

  Indien je pagina niet wilt laten indexeren gebruik je beter de robots.text

  ALs je meer PR in je site wilt sturen, dan is het in de eerste plaats niet echt de nofollow die het gaat doen maar wel de structuur van je website en je interne linkstructuur. Als de pagina waarmee je wilt scoren te diep in je site ligt dan mag je 100 nofollow's gebruiken , het zal die pagina geen 'boost' geven.

  Om de nofollow optimaal te gebruiken en er het nodige effect van te zien, moet je al een grote site hebben waar veel gelinkt wordt. Een site met 10 pagina's zal het niet doen 😮

  Dave

 9. Ik zou inderdaad liever kiezen voor het aanpassen van je linkstructuur dan het structureel wegnofollowen van pagina's. Dit heeft immers ook een goed effect op bezoekersstromen binnen je site (er vanuit gaande dat de belangrijke pagina's daadwerkelijk interessant zijn).

  Zie ook deze artikelen:
  http://www.davidnaylor.co.uk/nofollow-sculpting-my-take.html
  http://www.joostdevalk.nl/pagerank-sculpting-view/

  Mijn conclusie is dat het niet dermate interessant is dat je er veel tijd aan moet besteden. Daarbij strookt het totaal niet bij Google's visie "bouw websites voor bezoekers, niet voor zoekmachines".

 10. Waar ik ze over het algemeen wel gebruik is bij imagelinks..

  Het strookt misschien niet met google's visie maar dan moet de Matt niet gaan verkondigen dat je het mag gebruiken om je meest belangrijke pagina's in de verf te zetten..

  Dave

 11. Nofollow wordt in de google guidelines idd aangehaald om op betalende (text)links te 'plakken' maar werd daar uiteindelijk niet voor 'gemaakt'.

  De "nofollow" volgen Matt :
  The nofollow attribute is just a mechanism that gives webmasters the ability to modify PageRank flow at link-level granularity

  Een meer recent artikel van Joost gaat over het gebruik van de nofollow op je eigen site en wat het kan doen :
  http://www.joostdevalk.nl/pagerank-sculpting-siloing/

  Dave

 12. Ik denk toch dat indien je een link helemaal geen waarde meer mee wil geven je toch beter een javascript link kan toevoegen dan nofollow.

  Wat vinden jullie van deze methode?

 13. Dus jij denkt dat Google een nofollow niet volgt ? OK. Volgen misschien niet. Maar hij zal gegarandeerd opslaan naar welke bron er verwezen wordt in het href attribuut. En dan nog.
  We hebben het hier dan ook over een heel nieuwsgierig baasje. Maar dat is te begrijpen.

  Google is immers een commercieel bedrijf, genoteerd op de beurs. Doe een poging om dit te onthouden. De oorspronkelijke doelstellingen van het bedrijf zijn al lang vergeten. De huidige doelstelling is de aandeelhouders gelukkig houden. Alles wordt in het werk gesteld om dit doel te bereiken en te behouden. Misschien niet echt naar de zin van de oprichters, maar dat is de tol die je betaalt als je met investeerders werkt. Stel jezelf in hun plaats.

  Dit bedrijf introduceerde dus een tijdje geleden een nieuwe waarde voor het attribuut "rel". Uiteraard werd het iedere webmaster aangeraden (opgedrongen) om deze ook te gaan gebruiken.
  Dit dan vooral voor betaalde links. Google had namelijk op zijn eentje beslist dat het onetisch is om te betalen voor een link op een andere website. En gebeurde dit toch, dan moest die link maar voorzien worden van een nofollow. Hahaha ... Wie zou hier belang bij kunnen hebben ?

  Ondertussen hebben ze hun uitleg omtrend "nofollow" wel al een beetje aangepast, wijs als ze zijn. Sommigen weten waarom.

  Met al deze zaken in het achterhoofd rest ons de vraag :
  is de waarde nofollow op zich een slechte zaak ?

  Het antwoord is : neen. Het is geen slechte zaak. Maar gebruik het alleen als jij zelf er echt baat bij hebt.
  (in de comments van je blog bijvoorbeeld om onverbeterlijke spammers een beetje te ontmoedigen)

  Vergeet echter niet dat het geen officieel erkende waarde is (nog niet), dat de bedoelingen van Google met deze waarde niet altijd even duidelijk zijn, en dat zij als bedrijf hun politiek t.o.v. deze waarde altijd kunnen veranderen, mocht dit hun goed uitkomen.

  Succes.

 14. Ik sluit me met name aan bij Dave. Je wint veel meer met een goede sitestructuur dan het dichten van gaten met nofollow.

  Ook belangrijk is dat nofollow alleen 'vertelt' dat de link niet mee moet worden geteld voor ranking doeleinden. De pagina's waarnaar de link staat, worden gewoon geindexeerd.

  En als Google toch waarde hecht aan een nofollow link, waarom zouden ze deze dan niet meewegen?

 15. @ Karel, Ten eerste complimenten voor je site. Ik heb er veel aan. Wat betreft deze topic vroeg ik me af of je via een pageranktool in je browser ook daadwerkelijk de pagerank van je pagina ziet verdwijnen/afnemen wanneer je voor je interne links naar een bepaalde pagina "nofollow" gaat toepassen.

  1. Is het voor google (robots) nodig en mogelijk om page rank lek te voorkomen een rel no follow te plaatsen in onderstaand script? Waar komt deze dan te staan?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *