Google Webmasterhulpprogramma's voor Dummies: 1. Site verifiëren

20 oktober, 2011

Nog veel te vaak merken we dat webmasters te weinig gebruik maken van de verschillende handige tools die men tot beschikking heeft.
Eén van die tools zijn de zogenaamde Google Webmaster Tools (ook wel Google Webmasterhulpprogramma's genoemd). Een uitgebreid dashboard met allerlei informatie over hoe je website het "doet". Oja, een belangrijke aanvulling, hoe je website het volgens Google "doet".
Aangezien Google voor veel websites voor het grootste deel van het verkeer zorgt is dit dus een niet te onderschatte tool. Vandaar deze serie, Google Webmaster Tools voor Dummies. In deze serie doorlopen we telkens één bepaald onderdeel, en geven we praktische uitleg en advies. Enjoy!

"Aanmaken" en verifiëren van onze website

Alvorens we überhaupt kunnen profiteren van deze tool zullen we eerst een account aan moeten maken en onze website moeten verifiëren. Een eenvoudig proces overigens.

Stap 1: Google account aanmaken

De enige voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de Google Webmasterhulpprogramma's is dat je beschikt over een Google account. Kans is groot dat je deze al hebt voor bijvoorbeeld Gmail, Google Analytics of Google AdWords.
Heb je er nog geen, maak dan eerst een Google account aan.

Stap 2: Inloggen Google Webmasterhulpprogramma's

Met je Google account kun je nu inloggen op de Google Webmasterhulpprgramma's.

Stap 3: Website toevoegen

We zullen Google moeten laten weten van welke website wij de eigenaar zijn, en onze website dus op moeten geven.
Dit doe je door rechtsboven op "een site toevoegen" te klikken:

Vervolgens kunnen we onze website opgeven en op doorgaan klikken:

Stap 4: Eigendom verifiëren

Om te voorkomen dat je websites kunt gaan controleren die niet van jou zijn vraagt Google om te bewijzen dat jij ook daadwerkelijk de eigenaar bent van de website.

Aanbevolen methode: uploaden van een HTML-bestand

Google raadt aan om een HTML-bestand te uploaden. De stappen die je daarvoor moet volgen vind je overigens op het scherm wat je te zien krijgt nadat je op doorgaan hebt geklikt bij de vorige stap.

Persoonlijk vind ik dit ook een van de handigste methodes. Het is niet voor niks dat Google dit dan ook de "aanbevolen" methode noemt ;-).

Alternatieve methoden

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om een bestand te uploaden kun je kiezen voor één van de alternatieve methoden:

Ook deze spreken voor zich. De eenvoudigste hiervan is de tweede optie. Maak je met hetzelfde Google account dus ook al gebruik van Google Analytics dan kun je deze optie kiezen. Vink die optie dan aan en klik op verifiëren.

Stap 5: Klaar!

Wanneer Google succesvol heeft kunnen verifiëren dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de website kan het feest beginnen. Je hebt vanaf nu toegang tot een schat aan informatie!
In het volgende artikel zullen we alle onderdelen van de Google Webmasterhulpprogramma's één voor doornemen!
Bekijk ook het tweede artikel in deze reeks: 2. Siteconfiguratie - Sitemaps

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

  1. Zojuist een site aangemeld, ik krijg als aanbeveling: "Aanbevolen: Uw Google Analytics-account gebruiken". Omdat ik ingelogd ben met hetzelfde account waarmee ik mee GA account beheer wellicht?

  2. Hoi Karel,
    Ik kwam op je artikel terecht toen ik zocht op de foutmelding 'we kunnen uw property niet verifiëren'. Ik heb de handleiding gevolgd en als ik naar betreffende pagina ga (mijn homepage met daarachter de Google code) zegt hij: 'page not found'. Wel laat hij mijn homepage zien en bovenin zie ik ook e.e.a. aan statistieken (o.a. dat ik momenteel de enige bezoeker ben 😉
    Ik vroeg me af wat ik fout doe. Heb je hier toevallig een blog over? Kon die niet vinden...
    Alvast hartelijk bedankt!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *