6 handige robot metatags

De meta robots tags zijn tags die je gebruikt om de spiders van Google (en andere zoekmachines) instructies te geven over de manier dat ze je website mogen indexeren. Deze tags worden gebruikt op het pagina niveau.
We geven hier zes belangrijke meta robots tags die je kunt gebruiken voor verschillende doeleinden op je website:

1. Noindex:

Deze tag gebruik je als je wilt dat de pagina niet wordt opgenomen in de index van Google en op die manier niet verschijnt in de zoekresultaten. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij pagina's waar persoonlijke informatie op staat.
De syntax van deze tag ziet er als volgt uit: <meta name="robots" content="noindex">

2. Nofollow:

Als je wilt dat Google een link niet volgt gebruik je deze tag. Door het gebruiken van deze tag wordt er geen ankertekst en PageRank over de link verzonden. Deze tag wordt veel toegepast bij reacties op blogs en bij betalende links (maar dan bij de link zelf). Wil je dat er geen enkele link wordt gevolgd, gebruik dan deze tag.
Deze wordt geplaats in het head gedeelte van een HTML pagina en ziet er als volgt uit: <meta name="robots" content="nofollow">

3. Noarchive:

De Noarchive gebruik je als je geen cached link van je website in Google wilt. Deze tag wordt alleen maar in een paar uitzonderlijke gevallen gebruikt en draagt niet bij aan de SEO van een website.
De syntax ziet er als volgt uit: <meta name="robots" content="noarchive">

4. Noodp:

Deze tag gebruik je als je niet wilt dat er een titel of beschrijving uit de DMOZ directory van je website wordt weergegeven in de zoekresultaten. Dit is natuurlijk alleen van toepassing als je website hierin is opgenomen.
De tag ziet er als volgt uit: <meta name="robots" content="noodp">

5. Noydir:

Deze tag heeft dezelfde toepassing als de Noodp maar dan voor de Yahoo!directory.
De syntax van deze tag ziet er als volgt uit: <meta name="robots" content="noydir" />

6. Nosnippet:

De Nosnippet wordt gebruikt als je wilt dat Google geen fragmenten (snippets) onder de titel in de zoekresultaten weergeeft. Ook worden er dan geen instant voorbeelden van je website meer weergegeven in de zoekresultaten. De instant voorbeelden van een website kun je bekijken als je op het vergrootglas klikt in de zoekresultaten.
Deze tag ziet er als volgt uit: <meta name="robots" content="nosnippet">

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Ik heb een site onder mijn beheer waarbij de gehele achtergrond wordt gevuld met sleutelwoorden zonder bedoeling de page ranking hiermee te verhogen, wat uiteraard zou uitdraaien op een penalty. de opzet is louter designgericht en heb hiervoor volgende metadata toegevoegd:
  Wat denk je, Dominique, zit ik goed, of speel ik met vuur?

 2. Sorry had de metadata 'met' opmaak verstuurd en aldus niet geaccepteerd.
  Zonder opmaak nu:
  meta http-equiv="googlebot" content="noarchive, noindex, nofollow"

  1. Beste Dirk, als je de toegang voor de Google bot ontzegt en je aangeeft dat je niet wilt opgenomen worden in de index van Google dan ga je ook geen penalty krijgen. De meta die je gebruikt is wel alleen van toepassing voor Google en heeft dus geen effect op crawlers van andere zoekmachines.

 3. Dirk : het lijkt me dat je met die Meta Tags eigenlijk net zo goed een penalty kunt hebben. Je wordt niet geindexeerd en links (intern en extern) worden niet gevolgd.
  Als je de sleutelwoorden zo graag als design element in je background wilt laten zien kan je daar beter iets creatievers voor gaan verzinnen.

 4. Dacht ik ook Dominique, die meta tags zijn er toch niet alleen voor de show...duh.
  Bovendien wordt de tekstuele achtergrondpagina getoond in een iframe, en het is die pagina die ik met de betreffende tags geheel als no-fly zone verklaard heb voor Google.
  En die andere crawlers, die hebben vast en zeker ook soortgelijke tags. Het zou toch vrij logisch moeten zijn dat Google e.a. de iframe negeert, maar de voorpagina netjes opneemt....?

  1. .....wel...die andere bots (Yahoo, Bing.....anyone?) hebben vast ook wel hun eigen specifieke meta's, die ik nog dien op te zoeken en toe te voegen. Hoewel, ik vermoed dat enkel Google hierin een stapje verder gaat voor wat betreft "zoekmotoreigen" meta elementen...?
   Dank voor de feedback

 5. Hoi Karel, even voor de duidelijkheid: moet ik in wordpress dan voor de pagina's die ik niet wil laten opnemen bij metaomschrijving invullen? Of moet ik de "code" in de tekst plakken?

 6. Hallo,
  Het grbruik van (eigen) content in iframes zou ik sowieso niet doen.
  De site die je in beheer hebt gekregen komt een beetje dubieus over, zit er veel blackhat seo in? Dan zou ik dit er zsm uithalen.
  Google is steeds beter aan het vinden van content, welke jij juist specifiek als niet voor hen bestemd hebt aangeduid. 😉

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top