LV: Javascripts nu wel of niet indexeerbaar?

19 april, 2009

Kan Google Javascript indexeren?

Ik heb besloten om een eerdere categorie, namelijk lezersvragen, weer te heropenen. Omdat ik dagelijks veel vragen krijg en deze allemaal netjes beantwoord lijkt het me handig om deze ook meteen op de website te plaatsen. Zo heeft iedereen er wat aan!

Vraag van Ruben: Zijn Javascripts nu wel of niet indexeerbaar?

Hoe zit het nu met Javascripts? Ik lees verschillende opmerkingen hierover. De ene persoon zegt dat Google dit niet indexeert, de andere zegt dat het niet uitmaakt.

Situatie is als volgt: in maart heb ik mijn website aangepast om per pagina een aparte titel + metatag te kunnen invullen. Dit om zo beter te scoren in Google. Mijn webshop is hetzelfde gebleven.

Afgelopen week bleek echter dat de startpagina op no-follow stond, waardoor Google niets kon indexeren (webshop stond wel op follow).

Na een week zijn de pagina’s met javascript nog altijd niet terug te vinden in Google normale zoekresultaten.

Antwoord van Karel: Zijn Javascripts nu wel of niet indexeerbaar?

Follow/Nofollow

Allereerst wil ik even het Follow/Nofollow deel bespreken. Je geeft namelijk aan dat de startpagina nog op nofollow stond. Met andere woorden, Google mocht de links op deze pagina niet volgen! Zoals je wel zult begrijpen is dit zeer onverstandig! Mijn tip aan anderen is dus ook om dit bij je eigen website te controleren.

Javascript en zoekmachine optimalisatie

Het antwoord op je eigenlijke vraag is tweeledig. Allereerst moet je weten dat de (technische) inhoud van een pagina niet direct bepalend is voor het feit of dat deze door de zoekmachines wordt geïndexeerd. Belangrijk is dan wel dat je de robots toestaat om deze pagina te indexeren én dat de robots deze pagina kunnen vinden (bijvoorbeeld via een sitemap of een link vanaf een andere pagina).

Het tweede punt is of dat Google ook daadwerkelijk de inhoud van Javascripts kan indexeren. Hier kan ik vrij kort over zijn. Er is ondertussen al bewezen dat Google de links binnen Javascripts kan volgen (lees artikel op SEOmoz). De zoekrobotten worden dus steeds “slimmer” (zo kan Google sinds kort bijvoorbeeld ook Flash beter indexeren).

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

  1. Zelf gebruik ik Javascript alleen als het niet anders kan, of de usability ten goede komt.

    Maar als je bijvoorbeeld Javascript gebruikt om een omschrijving van een product zichtbaar/niet zichtbaar te maken, zal Google de tekst wel gewoon indexeren. Maar dan ga ik er wel vanuit dat de tekst gewoon in de broncode staat, en door de Javascript zichtbaar/niet zichtbaar wordt gemaakt.

    Als je met Javascript tekst laat ophalen, kan Google dat momenteel nog niet indexeren.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *