Domeinnaam voor de zoekmachines registreren? Niet doen!

19 september, 2008

Zeer regelmatig krijg ik de volgende vraag:

Mijn website is www.schoenen.nl. Echter ik verkoop ook kinderschoenen. Is het nu verstandig om de domeinnaam www.kinderschoenen.nl te kopen en deze door te verwijzen naar www.schoenen.nl? Ik heb namelijk ergens gelezen dat het zoekwoord in de domeinnaam er voor zorgt dat ik bovenaan sta bij Google"¦

Kort antwoord? Nee! Uitgebreid antwoord? Lees verder"¦

“Leeg domein" scoort nooit bij  Google!

Wanneer je alleen een domeinnaam zou registreren en er één pagina op zou plaatsen die doorverwijst naar je hoofdwebsite zal deze NOOIT scoren bij Google!

Google is namelijk gesteld op inhoudelijke websites. Websites die dus inhoud hebben waar de bezoekers iets aan hebben. Je zult dus nooit of te nummer scoren met een lege website.

Bekijk het eens vanuit Google perspectief. Google wil relevante resultaten tonen, dat mag duidelijk zijn. Nu moet je eens voorstellen dat er zo'n lege website op de eerste plaats zou staan. Wat gebeurt er nu als mensen daar op klikken? Ze worden weer doorverwezen naar een andere website (met vaak andere inhoud). Een dergelijk resultaat is volgens Google dus niet relevant.

Conclusie: het heeft geen zin om een domeinnaam te registreren zonder inhoud om te scoren bij Google. Dat lukt toch niet!

Maar"¦

Het kan wel verstandig zijn om een dergelijke domeinnaam te registreren voor de type-ins. Er zijn ook nog veel mensen die het zoekwoord direct als domeinnaam in de adresbalk van hun browser typen.

En dan heeft het wel zin om deze direct door te laten verwijzen naar je hoofdwebsite. Maar let op! Verwacht geen honderden bezoekers per maand. Denk eerder aan tientallen. Uiteraard is dit natuurlijk ook erg afhankelijk van het soort zoekwoord en het zoekvolume.

Toch een domeinnaam voor de zoekmachines registreren?

Wanneer je een interessante domeinnaam kunt registreren die aansluit bij je producten of diensten moet je dit natuurlijk niet nalaten. Maar je moet het dan iets anders aanpakken"¦

Zorg dat je achter die domeinnaam een volwaardige website hangt. Dus zorg voor voldoende pagina's met inhoud (uiteraard over het zoekwoord wat ook in je domein staat), verzamel links en pas de basis zoekmachine optimalisatie technieken toe.

In de teksten op die website plaats je dan links naar je hoofdwebsite. Een ander groot voordeel is dat je die links van interessante ankerteksten kunt voorzien!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. En wat als kinderschoenen.nl een PR heeft van 4 en mijn eigen website een PR van 1. ?
  Dan profiteer ik daar met men hoofddomein toch ook van ?

  en wellicht heeft kinderschoenen.nl heel veel backlinks

  Naar mijn mening zijn er meer factoren waar je rekening mee moet houden

 2. Is het ook mogelijk een website mét inhoud te maken, maar die toch door te laten linken naar een andere site? Bijvoorbeeld: een website maken voor http://www.kinderschoenen.nl, met voldoende pagina's met inhoud, maar de domein wel laten doorlinken naar schoenen.nl. of telt Google dit als een lege doorverwijspagina?

 3. Ik denk niet (heb er nog niet getest) dat het kleine vet gedeelte enige impact heeft op het klikgedrag van een surfer. Denk eerder dat een titel daar de grote rol speelt.

  Een zoekwoord in je domein, en dan vooral een exact match geniet nog steeds meer liefde van G maar aangezien topkeywords meestal maar goed zijn voor 15-20% van je totale zoekverkeer als je geluk hebt , verkies ik toch branding boven mijn-keyword-rijke-domein.nl 😮

  Dave

 4. @Jan
  Dat is een heel ander verhaal. In mijn artikel ga ik ervan uit dat iemand een nieuwe domeinnaam registreert.

  @Oeds
  Zie mijn vorige reactie, ben het helemaal met je eens...

  @Tomas
  Wanneer je een website redirect ziet Google dit (afhankelijk van het type redirect dat je gebruikt) als een website die niet meer bestaat.

  @Rob
  Als het voor het zoekmachine verkeer is (organisch welteverstaan) dan doe je dit best op het hoofddomein.

  Echter wanneer je een éénmalige actie doet met bijvoorbeeld Adwords of radio/tv reclame dan kan het handig zijn om een leuke, gemakkelijke domeinnaam te registreren.

  @Ferdi
  Wat bedoel je precies met de bel horen luiden... (begrijp de uitdrukking wel maar niet in deze context)

  @Dave
  Agree!

 5. Dat alle steentjes bijdragen volledig mee akkoord maar of dat vet nu echt oeen invloed heeft op het klikgedrag ? Reken erop dat een gemiddelde gebruiker een 3-4 seconden op een resultaat pagina blijft hangen voor hij gaat doorklikken en het feit dat titels een grotere font hebben..

  Zolang je domein geen exact match is denk ik dat je er nog weinig SEO voordeel gaat uithalen en dat het meer een kwestie van links zal zijn. Exact matches hebben inderdaad nog steeds een serieus streepje voor, volledig mee eens !

  Dave

 6. Karel, mooi artikel! Even inhakend op je 'maar...'-kopje: wanneer je een domeinnaam hebt, die na uitspreken op verschillende manieren kan worden geschreven, is het natuurlijk schitterend als je die andere varianten ook hebt! (Ik weet wel dat een dergelijke domeinnaam sowieso niet slim is, maar in sommige gevallen kun je niet anders, bedrijfsnaam etc.)

  Gr, Tommy

 7. Een redirect ziet Google als lege site. Echter als je meerdere domeinnamen koppelt op dezelfde webserver (via de Hostingprovider) dan ziet Google (e.a.) deze wel degelijk als aparte websites. Domeinnaamregistratie vs. hosting met domeinnaam.

  Lastige daaraan is wel dat alle gelinkte pagina's in het domein dan door Google ook geindexeert kunnen worden onder die andere domeinnaam. Dus moet je bij het bouwen van de webpagina's goed er op letten dat een link naar de andere domeinnaam ook echt de complete (http:// etc) link bevat en dus als een externe link gezien wordt.
  Omdat het IP dan echter gelijk is zal Google dat echter ook zien. Sommige marketeers adviseren dan ook om diverse websites bij andere hostingbedrijven onder te brengen. Alleen dat vraagt veel administratie en mogelijk ook extra kosten.

  Vaarwinkel draait op onze hosting account voor Vaarwijzer. Je kan dus nu pagina's op 2 manieren benaderen http://www.vaarwijzer.nl/shop/default.asp is gelijk aan http://www.vaarwinkel.nl/shop/default.asp.

  Zijn er wellicht betere oplossingen denkbaar?

 8. Dit hangt ook sterk van de zoekmachine af. Bepaalde website worden bijvoorbeeld in yahoo op nr 1. gevonden terwijl ze niet in de eerste 100 te vinden zijn in Google. Wat wel werkt is een parte website maken voor een onderdeel van de website. Een kleine website voor kinderschoenen.nl werkt wel. Als er maar energie in wordt gestopt. Om hier uitspraken over te kunnen doen met er veel getest wordne.

  Zelf test ik veel met website als. De goedkoopste. Zo kun je veel doen en bijvoorbeeld goed gevonden worden op: Goedkoopste Hypotheek

  @John Bertrand -> Door te testen zie ik meer resultaat in de naam achter het domein. Dus schoenen.nl/voetbal inplaats van voetbal.schoenen.nl.

 9. Ik heb een aantal maanden geleden een nieuwe domeinnaam geregistreerd en deze staat nu al een aantal weken op nr 3. en nr. 1 in Google bij zoeken naar voor mij interessante zoekwoorden/combinaties.
  De site heeft slechts 1 pagina, dus bovenstaande verhaal klopt dus niet in dit geval.
  Deze site met 1 pagina heeft een pagerank van 3, 1 backlink en GEEN 301 redirects die er naar toe wijzen etc.

 10. Hallo,
  Ik ben van plan een webshop te starten en ben me wat aan het verdiepen in domeinnamen etc aangezien ik hier niet echt veel van weet.
  Ik las het stuk over het doorlinken en meerdere domeinnamen aanmaken. Nu ben ik van plan om in een bepaalde branche een online winkel te beginnen en heb een hoofdsite waar de shop gevestigd wordt. Er zijn echter nog diverse produktnamen die ik verkoop vrij om vast te leggen maar nu ben ik er nog steeds niet uit of dat nu zin heeft of niet.
  Ik maak een beetje uit het hier bovenstaande op dat het doorlinken (vanaf een praktisch lege site, die alleen voor de naam geclaimd is) alleen hits oplevert als klanten de URL direct in de adresbalk intikken maar dat dit dan voor google niet echt effect oplevert. Ik vroeg mij af of ik het nu een beetje begreep?

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen

  1. Als eigenaar van http://www.damesschoenen.nl kan ik stellen dat een sterke naam zeker helpt maar geen garantie geeft.

   Ondanks het feit dat we de exacte zoekterm in de domeinnaam hebben moeten we toch echt aan de bak om te scoren op de term.
   Een Zalando met duizenden links scoren dan toch echt beter en dat is niet verwonderlijk.

   Besteed liever het geld aan goede linkbuilding en online promotie van je website!

   (edit: Naam aangepast, gelieve geen zoekwoorden te gebruiken in het naamveld.

 11. Plus het feit dat domeinnamen gewoon een goede belegging zijn. Daarbij komt, dat het toch vrij eenvoudig blijft om met een generiek woord en een simpele site goed te scoren in de zoekresultaten van bijv. Bing of Google.

 12. Weet niet of ik hier goed zit, maar denk van wel.

  Hoe zit het wanneer je een praktijk over neemt die met de website goed scoort in de zoekresultaten op bepaalde zoekwoorden, terwijl ik een nieuwe site heb gemaakt over hetzelfde onderwerp maar onder een nieuwe naam.

  De oude website kan ik overnemen, maar weet nu niet wat slim is om te doen met de zoekwoorden die al goed scoren op haar website.

  zou zonde zijn om hier niks mee te doen..

 13. Hoi,

  Interessant artikel! Is het bijvoorbeeld slim om je homepagina na te maken met natuurlijk wel andere tekst, daar een interessante url op te zetten en dan gewoon verder exact hetzelfde te houden als de normale homepagina van je website zodat mensen bijvoorbeeld op 'diensten' klikken en automatisch doorgelinkt worden naar je 'echte' website? Dus dan staat er slechts 1 pagina op de interessante domeinnnaam die exact lijkt op je homepagina alleen dan met andere tekst? Of hoe is dit nog beter op te lossen wanneer je wilt bouwen aan je naamsbekendheid (en dus je originele website) en toch gebruik wilt maken van de interessante domeinnaam en de vindbaarheid daarop?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *