Bewijs: links kopen mag niet van Google, maar werkt wel

19 september, 2011

Woord vooraf: In dit artikel bespreken we een testcase die we binnen KG Bureau hebben gevoerd op het gebied van "black-hat" zoekmachine optimalisatie. Dergelijke technieken passen wij nooit of te nimmer toe voor klanten, omdat het volgens ons een gevaarlijke en korte termijn strategie is. Wij adviseren dus ook niet om deze technieken toe te passen!
Wil je meer advies over ethische zoekmachine optimalisatie en/of zoek je een betrouwbare partner op dit gebied? Bekijk dan onze dienst zoekmachine optimalisatie!

Iedere zelfrespecterende zoekmachine optimalisatie specialist of internet marketeer weet dat links kopen om hoger in de zoekresultaten te komen niet mag van Google (lees ook de richtlijn van Google omtrent betaalde links).
Helaas is het zo dat het kopen van links op grote schaal gebeurt, ook binnen Nederland, zoals Joost de Valk hier schrijft.
Maar waarom gebeurt dit nog steeds? Je weet namelijk dat je een risico loopt. Om de doodeenvoudige reden dat het nog steeds werkt. Ook de meest opzichtige spamlinks werken en zorgen voor een hogere positie in Google. En dan wordt het natuurlijk lastig om niet mee te doen aan dergelijke praktijken"¦

Het "bewijs"

Om te kijken of dat het kopen van links nog steeds loont hebben we binnen KG Bureau een kleine test uitgevoerd. De "testopstelling" is vrij eenvoudig. We nemen:

 • Website van ongeveer 10 maanden oud en praktisch geen enkele noemenswaardige inkomende links + stabiel organisch verkeer over een langere periode;
 • Specifieke pagina met zeer weinig inhoud, amper 100 woorden (oftewel, weinig relevant aan de zoekopdracht);
 • Linkpakket met een 150-tal links.

De website: Aquarium-beginnen.nl

Als test hebben we de website aquariumbeginnen.nl genomen. Dit is een website die we ongeveer een 10 maanden geleden zijn gestart en puur als testwebsite dient.
De website (gebouwd in WordPress) bestaat uit twee artikelen en één losse pagina.
Als testpagina hebben we aquariumbeginnen.nl/aquarium-kopen gebruikt. Doel was om hoog te scoren met het woord aquarium kopen.

Het linkpakket

Het linkpakket bestond uit een 150-tal links van pagina's met een Pagerank van 4-5. Al deze links hebben we laten verwijzen naar de pagina aquariumbeginnen.nl/aquarium-kopen met als ankertekst: aquarium kopen.

Bestaande positie

Voordat we het linkpakket hadden aangeschaft stonden we in Google Nederland op plaats 27 (derde pagina).

Aanschafdatum

De links zijn aangeschaft op 15 augustus 2011. Let op wat er vanaf toen met de statistieken gebeurde:

Statistieken

Hieronder vind je een afbeelding van de statistieken van de afgelopen periode voor het zoekwoord "aquarium beginnen" (organisch, dus géén Google AdWords):

(Statistieken aquariumbeginnen.nl, klik voor groot)

Op het moment van schrijven staat de website trouwens op de vijfde plaats in Google Nederland op de zoekterm aquarium kopen.

En daar sta je dan als ethisch zoekmachine marketing bedrijf. Eigenlijk een klap in je gezicht. Op persoonlijke titel schrijf ik ook al flink wat jaren over ethische zoekmachine optimalisatie.
Maar een dergelijke test bevestigt je vermoedens weer eens. Het is nog steeds eenvoudig om in Google een hogere positie te kopen"¦

Google, wat is er aan de hand?

In een ideale wereld zou Google dergelijke gekochte links toch nooit van invloed mogen laten zijn op de zoekresultaten.
Okee, we begrijpen dat het verdomd lastig is om te bepalen of een link gekocht is of niet. Maar neem eens een kijkje op de onderstaande websites, waar de links naar onze testwebsite dus vandaan komen:

 • twoday.tuwien.ac.at/info/stories/262338/#
 • blog.livedoor.jp/ld_tools/archives/1458295.html
 • fri.dk/kaerlighed/charlataner-trives-paa-datingsites#comment-43684
 • insiderinterviews.nationaljournal.com/2010/03/ucla-chancellor-budget-cuts.php
 • centos.org/modules/tinycontent/index.php?id=22
 • oz-design.it/blog/?post=1285&title=Pagamenti+con+carta+di+credito...+for+the+rest+of+us
 • acta.net.nz/news/2010/wellington-declaration-read-by-acta-negotiators#comment-28365
 • acta.net.nz/question/publicacta-intermediaries-section-of-declaration-second-draft-paragraph#comment-28366
 • mises.org/Community/user/Profile.aspx?UserID=5282
 • acta.net.nz/question/what-would-you-say-about-the-3-strikes-rule-to-the-79-of-people-globally-that-think-interne#comment-28367
 • acta.net.nz/news/2010/publicacta-is-underway#comment-28368
 • acta.net.nz/question/would-acta-be-made-public-through-an-official-information-act-request#comment-28369
 • acta.net.nz/image/publicacta-0#comment-28370
 • newvision.co.ug/B/D/653/1
 • onceuponaschool.org/stories/163

Algoritmisch oplosbaar, nietwaar?

Het moet in onze ogen toch vrij eenvoudig zijn om dergelijke links uit te sluiten van het rankingssyteem? Er zijn toch genoeg indicatoren. Om er een paar te noemen:

 • Veel reacties, waarbij er nog steeds elke dag reacties bijkomen, ook vele jaren na publicatie;
 • Reacties die niets te maken hebben met de oorspronkelijke tekst;
 • Ontzettend veel reacties;
 • Veel uitgaande links naar ongerelateerde websites.

Al met al genoeg indicaties voor Google"¦

Helemaal in het begin haalde ik al aan dat het kopen van links altijd een risico is. Het mag namelijk niet van Google, dus de kans bestaat dat Google je hiervoor straft.
Toch mogen hier ook vraagtekens worden bijgeplaatst. Want wie zegt dat jij die links hebt gekocht? Misschien was het wel een concurrent die jou wil "naaien". Oftewel, Google kan niet zomaar iedereen gaan straffen, ze moeten zeker weten dat de links zijn gekocht"¦

Het onderliggende probleem: linkwaarde toekennen!

Het probleem is overigens niet het kopen of verkopen van links. Want de links die wij hebben gekocht hadden we ook zelf kunnen plaatsen. Het is een ander verhaal wanneer je bijvoorbeeld een link koopt van een grote uitgever (zoals in het artikel van Joost al naar voren kwam), dat is de echte "linkhandel".
Eén ding hebben beide gevallen gemeen: Google is (nog) niet in staat om algoritmisch te bepalen of een link organisch of kunstmatig is geplaatst. En dat is een doorn in het oog voor de ethische webbureaus, waaronder wijzelf.

Conclusie

De conclusie hebben we eigenlijk al verwoord in de voorgaande alinea. De software van Google is (nog) niet goed genoeg in het bepalen van linkwaarde. Ik vraag me trouwens ook af of dat technisch gezien wel mogelijk is. Ik denk namelijk van niet.
Vandaar dat Google ook steeds meer de social signals als rankingfactor moet meenemen. Want die schijnen wat "eerlijker" en "organischer" te zijn. Al is dat natuurlijk ook een utopie.
Kortom, Google en andere zoekmachines staan voor een lastige taak"¦
Belangrijk: Uiteindelijk is er maar één belangrijk conclusie. Degene die zich puur en alleen bezighouden met ethische zoekmachine optimalisatie zullen uiteindelijk altijd winnen. Zij hoeven 's nachts niet wakker te liggen met de vraag of ze de volgende dag nog wel in de zoekresultaten staan. Alle tijd die zij investeren levert resultaat op. En niet onbelangrijk: op de lange termijn!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Interessant onderzoek 🙂 P.s. je haalt 2 zoekwoorden door elkaar "aquarium beginnen" en "aquarium kopen". Misschien even rechttrekken in je verhaal en screenshot.

 2. Ja zucht, dat werkt nog steeds, linkjes kopen. Tis net als met doping in de sport. Het mag niet, het is niet eerlijk, maar het werkt. Maar o wee als je betrapt wordt.
  Behalve linkjes kopen, kun je tegenwoordig ook reviews kopen. Er schijnen bedrijven gespecialiseerd te zijn in het plaatsen van reviews. En daar vallen negatieve reviews bij de concurrent ook onder. Met name restaurants/hotels hebben er last van.

 3. Interessant artikel Karel, ik ben tegen het kopen van links en creëer liever mijn eigen backlinks d.m.v. reacties op hoge blog sites.
  Dit is nog steeds een prima manier om te scoren.

 4. Hi Karel, verwacht je dat deze links door Google in de toekomst alsnog worden onderschept? Zoals je zelf al aangeeft zijn de pagina's waar de links staan duidelijk te onderscheiden..

 5. Ik ben het niet eens met je conclusie. Als je veel links koopt, populair wordt en zo normale links verwerft heeft het zeker een goed effect.
  Of wat als je veel links koopt, veel geld verdient, er 6 weken uit ligt en daarna via een reinclusion binnen een maand terug bent...dat kan wel uit.
  Of nog erger: je bent wel goed bezig maar wordt er door een algoritme update uit gegooid...
  Het is altijd al zo geweest: black hat loont, ook op de lange termijn. Zolang je het maar goed aanpakt.
  Het is net als drugs verkopen, je kunt er leven lang veel geld verdienen zonder gepakt te worden. Maar als je eenmaal gepakt wordt ben je de l*l. Als je een groot bedrijf bent kun je dat risico niet lopen, er zijn teveel mensen afhankelijk van de site, maar als je een website alleen runt...het enige wat je kunt verliezen is dat domein.
  Ik run geen kleine sites en ben dus zo clean als wat, maar helaas loont black hat nog steeds.

 6. Mee eens, op de organische manier is het goed, want wat als het voor Google wel mogelijk wordt om de linkwaarde te bepalen? Heb je (en de klant) een groot probleem. Je zag al na de laatste panda update dat er verschillende sites gestraft zijn voor het kopen van links.

 7. Heb je het ook getest met (nog) meer commerciele trefwoorden? Kan het zijn dat Google die wel filtert, op de wijze die je zelf noemt?
  Want ook daar werkt het, dat weet ik best, maar ik had wel het idee dat het daar minder sterk van invloed was. Niet concurrerende trefwoorden zou je theoretisch kunnen winnen door honderd vrienden een link op Twitter, Facebook of hun blog te laten zetten, maar een trefwoord als hypotheek levert je niet eens een positie op. Hoe verklaar je dat?

 8. @Bjorn, inderdaad, dank je!
  @Jeroen, ik verwacht van wel, alleen de vraag is wanneer 😉
  @André, deels met je eens. Goede white-hat loont ook, zonder de kans om gepakt te worden. By the way, dank voor je uitgebreide reactie!
  @Dirkjan, zou kunnen. Toch denk ik dat bij dergelijke zoekwoorden veel meer aan seo wordt gedaan, en het dus vooral een kwestie is van volume. En dan maken die paar tweets niet zoveel uit.

 9. Nu het volgende: Als je je begeeft in een zeer competitieve markt en je doet het al jaren netjes. Dagelijks verse content - de site zit qua structuur top in elkaar - je hebt het grootste en beste assortiment en zeer scherpe prijzen - bent 24/7 operationeel en bekleed een positie op de 1e pagina op je belangrijkste zoekwoorden. Echter je drie directe concullega's kopen links in (NB. BIJ HETZELFDE BEDRIJF) je zoek rustig contact met deze partij en verteld dat wat ze doen, de links dubbel verkopen, nou niet echt etisch is. Vervolgens geef deze partij te kennen dat ze ook wel voor je kunnen werken, tegen een woekertarief overigens,..........................dan sta je dus als ondernemer met de rug tegen de muur. Alles gedaan spamrapporten ingedient enz. Daar gaat je omzet en de stabiliteit van je bedrijf. Graag advies van iedereen!

 10. Mooi dat jullie testen wat wel en wat niet werkt, maar er zijn nog wel op- en aanmerkingen te plaatsen bij dit 'bewijs'.
  Je koopt eenmalig links in en het bezoekt stijgt. Dat lijkt een verband, maar dat verband is niet aangetoond. Het kan puur toeval zijn.
  Je geeft ook aan dat je een nieuwe pagina hebt opgezet specifiek voor deze test, aquariumbeginnen.nl/aquarium-kopen met de zoekterm 'aquarium kopen' in de title tag en op de pagina. Er staat zelfs een interne link op de homepagine met als anchortekst 'aquarium kopen' Het kan maar zo zijn dat de gehele stijging aan bezoekers hieraan te danken is. Wellicht is het zoekverkeer op 'aquarium kopen' een stuk hoger dan op 'aquarium beginnen'. Wellicht is de concurrentie op 'aquarium kopen' een stuk minder. Het kan zelfs zo zijn dat je wel degelijk een negatief effect van de betaalde links ervaart en zonder de betaalde links nog meer verkeer zou binnenhalen.
  Zoals André Scholten terecht aangeeft, je probeert te bewijzen 'of dat het kopen van links nog steeds loont '. Dat hangt natuurlijk geheel af van je definitie van 'lonen'. Als deze site over een week een penalty krijgt, is het dan nog steeds de moeite waard? Als je (veel) geld uitgeeft om links te kopen en op de achtergrond worden de links (handmatig of algoritmisch) gedevalueerd zonder dat je het in de gaten hebt, is het dan nog de moeite waard?

 11. @martijn, Dank voor je reactie! Het is absoluut geen puur toeval, geloof me, ik zit lang genoeg in deze branche om dat met 99% zekerheid te kunnen stellen. Dit is heus niet de enige case rond het kopen van links ;-).
  Overigens is die pagina al langer geleden gemaakt, dus bestond dus al zeker 8 maanden, inclusief de ankerteksten enz.
  Tenslotte, in de afbeelding zie je dat voor die tijd er praktisch geen verkeer binnenkwam op die zoekterm, en een week na de gekochte (en geplaatste) links wel.

 12. Ik ben het helemaal eens met het laatste deel van Martijn's commentaar. Zoals je uit dit testje ziet is links kopen op de korte termijn succesvol, maar wat als je over 3 maanden nog steeds van die hoge ranking wil genieten. Ik denk dat het neerkomt op het doen van een goede risico analyse en kijken of je het risico dat je loopt kunt dragen.
  Google is constant bezig met het verbeteren van haar algoritme. Ik dacht eerst ook dat de kwaliteit van content niet gekwantificeerd zou kunnen worden maar met de "Panda" update heeft Google laten zien dat het met de ontwikkelingen in "machine learning" steeds beter mogelijk is. Het is niet ondenkbaar dat "linkwaarde" het volgende is waar men "machine learning"op gaat toepassen.
  Een ding is zeker, Google zal de komende jaren met de toepassing van "machine learning" steeds beter in staat zijn kwalitatieve zaken, zoals de waarde van een link en de kwaliteit van content, steeds beter in kwantitatieve kengetallen weten om te zetten, waardoor het geïmplementeerd kan worden in een algoritme.
  Als je het commentaar van Amith Singh van Google leest, dan kun daaruit opmaken dat Google probeert haar algoritme steeds meer menselijke afwegingen te maken.

 13. @Talbert, begrijp me niet verkeerd, ik ben het helemaal met je eens. Maar feit is dat op dit moment het nog goed werkt, en dat is een probleem vind ik.
  @PJ, ik hoop dat het schade met zich meebrengt, want dat zal linkkopers en verkopers afschrikken. Probleem is alleen dat je de koper moeilijk kunt straffen. Want dan kun je op die manier dus eenvoudig een concurrent uitschakelen, en dat is ook gevaarlijk.

 14. Helaas komen veel grote bedrijven wel weg met spam.
  Ik heb in de loop der jaren toch wel wat voorbeeldjes voorbij zien komen van grote partijen die hard spamden en na lange tijd een penalty of ban kregen. Vaak zijn ze na een paar dagen al terug.
  De redenatie van Google is eenvoudig: "De (be)zoeker verwacht bepaalde sites te vinden in Google, dus als we die eruit gooien, lijkt het alsof Google een slechte zoekmachine is."
  Dus als een groot A-merk spamt, zal Google ze nooit lang verwijderen. Dat in tegenstelling tot een klein B-merk.
  En daarmee ziet de discussie of spam loont er wel een beetje anders uit voor zo'n A-merk. Want hoeveel omzet loop je nou mis in die paar dagen? Dat valt wel mee, als je daar de extra omzet op lange termijn bij optelt.

 15. Linken kopen, loont helemaal niet. Want dan ben je goed genaaid. Dat zou de conclussie van deze test moeten zijn.
  Ik heb het even nagerekend. Je hebt 119 inkomende dofollow links met de ankertekst "aquarium kopen". In een niet competitieve sector (waartoe ik deze zoekterm reken), zou dat genoeg moeten zijn om iedereen weg te blazen. Wat duidelijk niet het geval is want je haalt op dit ogenblik zelfs niet de eerste pagina.
  Meer zelfs, de site slaagt er niet in om het beter te doen dan negen andere concurrenten voor hem zonder één backlink. Terwijl jouw site on page toch geöptimaliseerd is. En terwijl je gebruik maakt van WordPress (waar verder niets op aan te merken valt).
  Nog straffer. De numero uno voor deze zoekterm telt in totaal slechts 66 backlinks. Bestaat weliswaar al 10 jaar maar zijn 59 dofollow links bevatten niet één keer de zoekterm aquarium kopen.
  Met andere woorden, ik vrees dat je een kat in een zak hebt gekocht. Wie resultaat met het kopen van links wil hebben, heeft maar één mogelijkheid. Ze in het (echt) groot aankopen (wat dan ook weer meer opvalt). Want hun kwaliteit is duidelijk ondermaats.
  Mijn stelling is dat Karel hetzelfde resultaat zou hebben behaald met enkele kwalitatieve links. Waaraan niemand slapeloze nachten overhoudt.

 16. @Remi, helaas klopt je verhaal...
  @Peter, Ik moet je reactie toch counteren, en ben het totaal niet met je eens ;-).
  Allereerst: voor het linkbuilden stond de website op pagina 3, nu op pagina 1. Oftwel, het gekochte pakket heeft gezorg voor een stijging van ongeveer 20 plaatsen. Als je dan ook nog eens weet dat dit pakket nog geen 75 euro heeft gekost is dit eigenlijk peanuts.
  Je stelling dat wanneer we enkele kwalitatieve links hadden gescoord we hetzelfde resultaat hadden behaalt klopt uiteraard. Echter, dat had ons toch ook een paar uur tijd gekost, en had dus uiteindelijk evenveel geld gekost.
  Het is ook duidelijk dat de links die we gekocht hebben niet veel waard zijn, maar, ze hebben wel voor die stijging gezorgd. Dat die concurrenten boven ons staan is eigenlijk alleen maar te prijzen. Zij zijn namelijk echte bedrijven die daadwerkelijk aansluiten bij de zoekopdracht "aquarium kopen". Onze website is dat niet.

 17. Missie van Google:
  Onze engineers besteden meer tijd aan zoekfuncties dan aan welk ander product dan ook, omdat zoeken altijd beter en sneller kan worden gemaakt om u te helpen vinden wat, wanneer en waar u maar wilt.
  M.a.w. Google redeneert vanuit de bezoeker / gebruiker, niet vanuit de aanbieder / website. Is het voor Google dan dus slecht als een website links inkoopt om hoog in Google te komen, als de website - eenmaal hoog in Google - vele malen relevanter voor de bezoeker blijkt dan de andere websites op de zoekterm (hogere doorklik, lagere bounce, langere tijd op de pagina, etc), die door andere methoden hoog in Google zijn gekomen?
  Ik heb dan ook het idee dat Google niet zozeer het kopen van links afstraft, als wel de hoge mate van irrelevantie van de websites die vaak gebruik maken van deze methodes. Ik ben van mening dat het meer oplevert om te focussen op de bezoeker / usability dan op allerlei methoden om Google te belazeren om met je verder wellicht waardeloze website per se op nummer 1 te komen. Op korte termijn kan dit wellicht wat helpen, op lange termijn zullen de voor de gebruiker goede websites boven komen.

 18. Zoals André aangeeft, zolang je 'verstandig' omgaat met het kopen van links en niet het soort links koopt zoals in deze case hier 🙂 is er zeer weinig (lees:geen) kans dat je er ooit uitgeflikkerd wordt.
  Links kopen heeft altijd gewerkt en zal altijd blijven werken. Misschien zal Google er op een dag in slagen om de echt crappy links (zoals in deze case) eruit te halen maar er zijn zoveel situaties te bedenken waar ze onmogelijk kunnen achterhalen of het op een gekochte of natuurlijke link gaat.
  Het verhaal van de ethische zoekmachine optimalisatie klinkt mooi maar als je beetje in de linkbuilding wereld rondhangt en de markten waar er geld wordt verzet,de concurrentie min of meer 'moordend' is dan kom je er meestal niet op die manier :).
  Een klant wil trouwens ook geen 2-3 jaar wachten (en geld blijven investeren) tot jij met je ethische manier er in slaagt om in de top 10 binnen te duiken. Liever wat grijs en of zwarte zaken gebruiken zodat er sneller centen kunnen verdiend worden...
  Dave

 19. @Dave, dank voor je reactie! Overigens ben ik het niet eens met je laatste twee alinea's... Er komt een dag dat die links geen waarde meer hebben, en dan zullen degene die het "netjes" hebben gedaan boven komen drijven.
  Het is natuurlijk wel de vraag of degene die het netjes spelen dan nog bestaan, vandaar dat ik ook hoop dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen door Google ;-).
  @Archie, dat is in principe zwart (maar moelijk aan te tonen door Google). Je doet dat namelijk om je Pagerank te verhogen, en dat "mag" niet van Google.

 20. Weer een leuk artikel alleen vraag ik mij af of deze test wel representatief is. Aangezien er op het zoekwoord 'aquarium kopen' bijna niemand aan link building doet. De kern van je verhaal is echter duidelijk. Ik heb de website door de site explorer van Yahoo gehaald en dan zie je allemaal Chinese tekens etc. Ik denk dat dit soort personen altijd wel nieuwe manieren vinden om links te verkopen.
  @Peter: ik ben het helemaal met je reactie eens.

 21. @Archie, dat ben ik niet met je eens. SEO is zoveel meer dan Pagerank... Sterker nog, door goede SEO komt Pagerank vanzelf. SEO doe je ook niet om je Pagerank te verhogen maar voor een betere zichtbaarheid in de zoekmachines.

 22. @Karel, heb ooit ergens een artikel geschreven met de stelling dat 95% van alle links 'gekocht' zijn. Er is geen enkel manier voor Google (zelfs niet manueel) in sommige gevallen om 100% zeker te zijn dat een link wel of niet betalend is.
  De crappy one's zullen ze er misschien ooit kunnen uithalen, de 'betere geplaatste' nog in geen 1000 jaar 🙂
  Dave

 23. Vorig bericht blijkbaar niet goed doorgekomen..
  @Karel, er zal nooit een dag komen waar Google zal kunnen bepalen (zelfs niet manueel) of bepaalde links wel/niet betalend zijn. Dat ze de crappy links zoals in deze case er ooit zullen kunnen uithalen..misschien maar de 'slimmere' betaalde in geen 1000 jaar 😉

 24. Tja het blijf een beetje jammer. Toch durf ik het nog niet, ik ben nu nog maar een paar maanden druk met bloggen en ik moet je wel verklappen dat het wel aantrekkelijk lijkt soms. Vooral het kopen van likes en +1's enzo zijn dingen waar ik soms toch weer een paar minuten over denk (en het daarna niet doe).

 25. Je zou toch zeggen dat het algoritme van Google in staat moet zijn om de link waardering van een "crappy" site op 0 te zetten zonder zich druk te hoeven maken of het black is, m.a.w. het mag wel maar haalt niets uit.

 26. Ben eigenlijk wel benieuwd waar je zo'n linkpakket dan koopt. Zolang het werkt is het in ieder geval een ideale optie voor snel opgezetten affiliate sites om tijdelijk mee te cashen.

 27. Beste Karel,
  Leuk experiment heb je gedaan; en met sommige reacties ben ik het wel eens. Je kunt inderdaad niet met 100% zekerheid concluderen dat de stijging puur het gevolgd is van de aankoop van links.
  Om geen azijnpisser te zijn heb ik nagedacht hoe je het experiment kan verbeteren. :).
  Mijn idee is om tegelijkertijd te starten met bijvoorbeeld:
  http://www.123-mooievazen.nl
  http://www.top-mooievazen.nl
  http://www.abc-mooievazen.nl
  Op deze 3 websites evenredig On-Site optimalisatie toepassen met als enige verschil dat voor 123-mooievazen.nl massaal links in worden gekocht.
  Lijkt je dat wat en zijn er verder nog ideeën?

  1. @Peter, volledig mee eens Peter, dat zou een mooi experiment zijn.
   @Kees, inderdaad, dat zou een goede eerste stap zijn.
   @Daan, hier geef ik geen advies over, ik denk dat ik mijn standpunt wel duidelijk heb gemaakt in het artikel 😉

 28. Karel, ik ben benieuwd hoe je denkt over het kopen van links bij startpagina's. Ik zie dat veel concurrenten van mijn klanten dit al hebben gedaan en hier baat bij hebben. Er wordt door Google nog veel PR aan die startpagina's toegekend. Wat is jouw advies hierover?

 29. @Daan Tol
  De autoriteit (PR) van startpagina's is tegenwoordig niet zo hoog meer als vroeger. Ook deel je dit met 200-400 andere links op die pagina, dus dat beetje link juice wat je krijgt helpt niet zoveel. Ik specifieke branches met weinig concurrentie is dit misschien voldoende, maar als je toch gaat kopen, dan zou ik dit eerder op relevante (partner) achtige websites doen. Hoewel een goede linkbait waarschijnlijk beter werkt. Ik betaal nooit meer voor startpagina's, dat is zeker 🙂

 30. Ik ben ook altijd tegenstander geweest van het kopen van links, maar ik doe dit al geruime tijd bij een online partij waar ik veel resultaat boek. Google kan dit proces toch niet controleren?
  @Karel: heb je het over linkmonster.nl of linkkopen.nl toevallig?

 31. @Karel & @Maarten
  Dank jullie voor het antwoord. -> begrijp me goed, ik ben er geen voorstander van. Zie alleen in verschillende (concurrerende) branches dat startpagina's nog steeds een PR hebben van 3-4.
  Maar jullie hebben gelijk, ik moet niet kijken naar wat mijn concurrenten deden...maar nu juist schakelen om ze straks een stapje voor te zijn!!

 32. Leuk om deze test resultaten te zien in het artikel!
  Zoals een aantal lezers hierboven ook al vermelden, officieel mag het niet maar het werkt wel, voor hoe lang nog? Dat is de vraag.
  Ik sluit me aan bij Karel z'n laatste alinea voor de mensen die 'gewoon' volgens de richtlijnen van Google werken die hoeven niets te vrezen naar hun klanten.
  en @Kees ik sluit me helemaal aan bij jou suggestie

 33. Volgens mij wordt er een beetje voorbij gegaan aan de structuur van het linkbuilden. Google kan (in dit geval) prima zien dat het op een onnatuurlijke manier gaat.
  Denk zelf dat het tijdelijk loont, totdat google door heeft dat er geen traffic via de links komt en dat de website irrelevant is.
  @karel Wellicht leuk om te kijken hoe hoog het aantal bezoekers is na een maand of 2.

 34. Ha Karel,
  Mooie test en goed artikel. Het roept ook erg veel reactie op. Ik vind wel dat de test iets vertekend is door het domein en de woordkeuze die je neemt. Er is natuurlijk weinig concurrentie en inspanning nodig om dit te doen. Ik ben benieuwd wat er gebeurd als je met een niet "keywordrich" domein op een term als hypotheek of lening in gaat zetten. Je zult dan heel wat meer dan 150 links in moeten kopen. Ik denk zelfs dat bij deze test 2 ipv 150 links voldoende zou zijn geweest..
  Daarnaast heb ik nog een kleine aanvulling op je mening over het achterhalen van gekochte links door Google. Het is niet alleen moeilijk te bepalen, maar ook te beoordelen. Wat denk je bijvoorbeeld van 500 "slechte" links inkopen voor een concurrent? Ik denk dat er voldoende bedrijven zijn die veel geld over hebben om hun concurrent naar beneden te drukken...

 35. @Google
  Zolang de informatie op een website relevant blijft voor een zoekterm, is het voor Google en haar bezoekers toch geen enkel probleem? Wel jammer dat na de Panda update er enorm veel blogs/forums (bomvol AdSense natuurlijk) in de SERP aanwezig zijn op de commerciële zoektermen...

 36. @Rob, met Nederlandse spamreports wordt niet zoveel gedaan. Maar dat wist je waarschijnlijk al wel ;-).
  @Patrick, dank voor je reactie! We zullen inderdaad eens kijken hoe lang het duurt en wat de posities over een paar weken zijn.

 37. @Karel,
  op dit moment zie ik je pagina op positie 1 staan in Google NL op de term aquarium kopen en op aquarium beginnen sta je nu op 4 (op mijn systeem welliswaar).
  in het verleden heb ik zelf ook voor diverse websites zaken met backlinks kopen getest en ik moet zeggen dat ik hetzelfde kan concluderen als dat jij doet dat het ondanks dat het niet mag wel werkt.
  Voor bedrijven als Google is het nagenoeg onmogelijk om in te spelen op welke link wel en welke link niet gekocht is dus ik zie nog niet direct in dat men daar op zal gaan inspelen. Mijn moeder zegt altijd zeer terecht: "Eerlijkheid duurt het langst" hoewel dat natuurlijk in verscheidene gevallen zeer frustrerend kan zijn.
  Voor een klant heb ik exact hetzelfde meegemaakt dat zijn concurrenten ineens van 100 backlinks naar ruimschoots 1000 backlinks gingen in amper 1,5 week tijd.... resultaat: de concurrent ging mijn klant weer voorbij ondanks alle juiste handelswijzen op gebied van SEO. Het mag niet, het is niet goed en op de lange duur vraag ik me af het "loont" (uiteraard afhankelijk van wat je met de site doet) maar black hat methoden lijken het nog steeds te doen....
  Ik verkies zelf ook de white hat methode voor alle sites die ik zelf beheer en waar ik ook het nodige geld mee verdien en dat blijf ik mooi zo doen.
  complimenten voor een uitstekend artikel met goede waarde.

 38. Als ik die backlinks goed bekijk dan zijn dit allemaal auto-approved spam sites.Dit kun je makkelijk creeeren met blackhat software. Google zal deze backlinks zeer snel devalueren of zelfs deindexeren. Het ergste wat kan gebeuren is dat na een tijd je rankings weer omlaag zullen gaan. Het is nu al een maand geleden sinds je die backlinks hebt gekocht?Hoe is je ranking nu?

 39. Ik zie dat de sitepagina nu geniet van een 2de plaats positie in Google...Het werkt gewoon...Ik denk dat links kopen wel kan maar wanneer je dit doet, neem dan een kleine hoeveelheid links af. Niet meer dan 150. Verder kan je zelf daarna echte relevante links bouwen waardoor je linkprofiel er toch nog natuurlijk uit gaat zien. Dus na een tijd heb je dan 150 gekochte links vanaf irrelevante pagina's en 100+ links van relevante pagina's. Want wanneer mensen automatisch naar jou gaan linken zullen ook niet alle websites relevant zijn aan jouw website. Dus dan ziet het er sowieso heel natuurlijk uit.
  Maar koop alleen links in voor je eigen sites, neem liever geen risico door sites van klanten te gaan gebruiken...
  Ps vertrouw niet elke partij. Ik heb ooit links gekocht bij http://www.backlinkskopen.nl/ als test. Heb een klein pakketje afgenomen voor een euro of 7 waarvoor ik 100 links kreeg. Deze heb ik nooit gekregen en vraag me af of ik die nog wel krijg.. Pas dus op!

 40. Vanwege de diverse slechte signalen omtrent de effecten van het kopen van backlinks, hebben wij ervoor gekozen om puur organisch te groeien en handmatig links op te gaan bouwen.
  Het door jou geschetse scenario is wel erg verleidelijk moet ik zeggen, Karel.
  Mochten wij ertoe over willen gaan om kleine pakketjes backlinks te willen gaan kopen, dan doemt altijd weer de volgende vraag op. Bij welk bedrijf gaan we dat dan doen ? Menigeen heeft voor het betaalde geldbedrag helemaal geen backlinks geleverd gekregen... We gaan ons nog maar eens even beraden.
  Dank voor je interessante artikelen en blogs !
  Gr.

 41. Goed verhaal en interessant artikel, de J.C. Penny story laat zien, dat het nog vrij lang kan duren voordat Google het door heeft, echter je concurrent kan Google wel eens voor zijn. Toch adviseer ik nooit om links te kopen, er komt een dag dat Google slimmer wordt, Feitelijk zijn ze al een stuk slimmer geworden met elke Panda update, en dit zal alleen maar toenemen. Dat socials (Google +) een belangrijke impact op dit moment worden kun je al lezen op alle Amerikaanse fora en bijv. op Searchengineland.com, deze grote uitrol vind nu plaats!
  http://searchegnineland.com/googles-results-get-more-personal-with-search-plus-your-world-107285

 42. Karel, ik hoop dat je dit bericht nog leest en wilt beantwoorden.
  Ik heb je artikel een beetje aan de late kant gelezen maar als ik nu kijk op welke positie je staat, dan geeft de RankChecker plugin van Firefox aan dat je op positie 64 staat.
  De RankTracker van SEOMoz geeft aan dat je niet in de top 50 voorkomt in Google.nl.
  Ben benieuwd naar je reactie. Dit zou betekenen dat het kopen van links slechts een korte periode effect heeft. En dat je nu op positie 64 staat, lijkt erg op een ban..
  @Remon/ @Levy: denk je nog steeds dat het goed werkt?

 43. Ben benieuwd.. anders zou het betekenen dat je test negatief uit heeft gepakt na al een beperkte periode, geen sprake van lange termijn wat mij betreft.
  Kun je ergens checken of je domein een penalty heeft gekregen?

 44. Kennelijk heeft Google die betaalde, lage kwaliteitslinks toch in de gaten? Bij mij staat de site nu op plaats 48. Ik vrees dat de verkoop van je aquaria sterk gaat dalen. Misschien toch een andere business zoeken 🙂

 45. Interessant artikel, waar ik mij nog erg over verbaas is dat ik collega site's tegenkom, die nummer 1 ranken, met alleen maar adult links, ringtone links en dat gekochte links, zij staan al jaren op nummer 1, kan het zo zijn dat Googel bewust of onbewust bepaalde branches (nog niet) aanpakt en eerst met zijn Panda en Penguin updates de grotere branches aanpakt? Anders kan ik het niet verklaren...waarom deze sites nummer 1 ranken.

 46. @Mouwlengte het is inderdaad jammer dat een aantal websites zich puur focussen op zoekmachine optimalisatie en hierbij niks bijdragen aan het internet qua goede content. Toch zullen een aantal webmasters sinds de laatste panda update hebben gemerkt dat de invloed van linkfarms aanzienlijk is gedaald. Dus Google is er wel degelijk mee bezig om dit tegen te gaan.

 47. Bijzonder interessant artikel, nu moet ik toch zeggen dat links kopen toch wel bestraft wordt. Nu de vraag is hoe opvallend doe je dit natuurlijk, enkele 50 a 100 links kopen gaat niet zo'n grote invloed geven dan bv 1500 a 5000 spammy links door middel van software of andere.
  Google heeft dit snel genoeg door en zal je dan ook snel genoeg bestraffen. Op termijn zal je website toch dalen in de zoekresultaten.
  Gr

 48. Ondanks de laatste algoritmes blijf het een goeie zaak om goeie kwalitatieve links in te kopen. Meer dan ooit is de variatie in de anchor tekst doorslaggevend om geen penalty van google te ontvangen. Los van de penalty, helpt het de rankings ook eens aardig;)

 49. Grappige is dat deze link ook weer gebruikt wordt door linkbuilders die hier een leuke link achterlaten De expert hierboven verkoopt je voor 500 euro of meer wat links en ik zie ook anderen hier staan.
  Je kan white hat ook mat black hat combineren en zoals karel al schreef als je echt gestraft zou worden door google zou je je concurrent ook naar beneden kunnen halen. Het eneige dat google kan doen is de black hat links niet meetellen maar straffen zullen ze je nooit daarvoor.

 50. Ik erger me al jaren aan websites die in feite traffic wegkapen van (mijn) content sites. Er valt gewoon niet tegenop te concurreren als jij je netjes aan de spelregels houdt.

 51. Al een paar jaar domineert Zalando op alle zoektermen. Kijk je naar het backlinkprofiel, dan zijn ze heel duidelijk overal links aan het inkopen.
  Ik zie zelfs links met lege anchors die op de pagina†™s zelf onzichtbaar zijn, maar wel voor Google. 1600 ref domains en een groot deel totaal niet relevant! Kijk eens op deze pagina: http://www.allejachthavens.nl/ de link van Zalando vind je alleen door in de source te kijken…
  Geen dag winst gemaakt, maar wel op deze wijze zorgen voor oneerlijke concurrentie.
  Google maakt het heel duidelijk geen r##t uit, zolang ze maar elke maand de automatische incasso bij Zalando kunnen uitvoeren.
  Ik durf te wedden dat als deze partij in betalingsproblemen zou komen er ook ineens een penalty gegeven zou kunnen gaan worden.

 52. Ik lees hier allemaal teleurgestelde reacties en ergernis over valse concurrentie. Maar het lijkt wel of mensen alleen maar linkbuilden om hoger te komen. Een goede link kan ook traffic opleveren waar niemand tussen kan komen.

 53. Conclusie: Vroeger ging het erom wie de meeste links had, tegenwoordig gaat het erom wie de beste kwaliteits-links heeft. (Dus moet je in deze tijd alleen een aantal kwaliteits-links kopen ???) Wat er in de toekomst gaat gebeuren blijft voor iedereen een raadsel. Zolang Google niet kan achterhalen of de link wel of niet is gekocht, zal het kopen van backlinks altijd effect hebben op de rankings, hoe vervelend dit ook is.

 54. Ik ken geen 1 site die op concurrerende zoekopdrachten hoog staat zonder gekochte links, is ook onmogelijk, als je een sterke site hebt geef je geen links weg. Het kan zijn dat het een hele interessante site is met veel interessante contecnt dan hebje kan dat ze het artikel overnemen of opnieuw schrijven, dat is natuurlijk maar erg lastig, als zehet kopieeren heb je er zowiezo weinig aan ivm double content
  gr
  marcel

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *