5 instellingen die je Google Analytics account MOET hebben

19 februari, 2010

Een beetje zichzelf respecterende webmaster maakt gebruik van een goed webstatistiekenprogramma. En de kans is groot dat je gebruik maakt van Google Analytics.
Maar helaas zie ik nog maar al te vaak dat de instellingen van Google Analytics accounts, hoe moet ik het voorzichtig zeggen, belabberd zijn ingesteld. Sterker nog, de meesten hebben ooit een account aangemaakt ““en de code geïmplementeerd- en that’s it.
Jammer. Gemiste kans. Onwetendheid. Want Google Analytics heeft ontzettend veel potentieel en de mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos. Toch zijn er een aantal instellingen die cruciaal zijn, en die elke Google Analytics moet hebben! Welke dat zijn vind je hieronder.

#1: Interne zoekopdrachten meten

Interne zoekopdrachten (zoekopdrachten die dus plaatsvinden via het zoekformulier op je website) zijn een goudmijn voor wat betreft zoekwoordonderzoek en het leren begrijpen van wat bezoekers nu écht willen weten. Binnen Google Analytics kun je deze interne zoekopdrachten zeer eenvoudig meten. Ik heb al eerder een artikel geschreven over hoe je dit kunt instellen: Interne zoekopdrachten meten.

#2: Doelen instellen

Iedere website heeft één of meerdere doelen. Denk aan het inschrijven op een nieuwsbrief, x aantal bezochte pagina’s of het invullen van een contactformulier. Het is belangrijk dat je deze doelen meet. Je kunt dan namelijk later bijvoorbeeld zien welke verkeersbron voor de meeste conversies zorgt. Of welke juist niet. Aan de hand van deze gegevens kun je dan beslissen welke verkeersbron aandacht nodig heeft. Hoe je een doel kunt instellen laat ik in dit artikel zien: Instellen van doelen binnen Google Analytics.

#3: Webwinkels: E-commerce-code installeren!!

Wanneer je producten via je website verkoopt is het ontzettend belangrijk dat je gebruik maakt van de E-commerce mogelijkheid die Google Analytics biedt. Door het installeren van deze optie krijg je ontzettend veel interessante, en noodzakelijke, data! Denk aan:

  • Aantal verkopen;
  • Gemiddeld orderbedrag;
  • Omzet per productgroep;
  • Return On Investment op bijvoorbeeld Google AdWords

Het installeren van deze optie is helaas niet zo eenvoudig, en vergt enige technische kennis. Meer informatie over het installeren van deze code vind je op Websonic en de officiële Google help pagina.

4#: Google AdWords koppelen

Wanneer je gebruik maakt van Google AdWords is het zeer verstandig om deze account te koppelen met je Google Analytics account. Eén van de voordelen is dat je de kostgegevens van AdWords dan kunt terugvinden in je Analytics account. Noodzakelijk om je ROI te meten! Een extra voordeel is dat je de doelen die je hebt ingesteld binnen Google Analytics nu ook handig kunt importeren in Google AdWords, scheelt je een hoop werk.
Het koppelen van de accounts is zeer eenvoudig, en wordt hier uitgelegd.

5#: Ip-adres filter

Tenslotte is het belangrijk om je data zo zuiver mogelijk te houden. Waarschijnlijk ben je zelf, of collega’s of werknemers, een frequente bezoeker van je website. Deze pageviews worden dan meegenomen in de statistieken en kunnen de werkelijke gegevens vervuilen. Daarom is het verstandig om de ip-adressen van de computers binnen je bedrijf te filteren, zodat de bezoeken niet worden meegeteld.
Hoe je dit kunt instellen legt Google hier uit.

Conclusie

De bovenstaande basisinstellingen zijn wat mij betreft noodzakelijk. Zonder deze instellingen mis je 90% van de kracht en mogelijkheden van Google Analytics. Uiteraard zijn er nog veel meer instellingen die handig of in sommige gevallen noodzakelijk zijn. Ik ben erg benieuwd welke extra instellingen (denk aan segmenten en filters) jullie nog hebben geïnstalleerd. Laat het me weten in de reacties hieronder!

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

  1. Andere filters die ik zelf voor klanten gebruik zijn o.a.: filter om de echte zoektermen van je bezoeker via adwords te achterhalen, filter om maillezers van live, yahoo etc om te zetten naar bezoek vanuit email ipv refferal, filter om de suggesties vanuit google te kunnen meten en een script om te achterhalen op welke positie de pagina stond in google toen er op geklikt werd.

  2. Het verbaast me nog steeds hoe veel klanten ik tegenkom die hun eigen ip adres niet filteren. Grappig om te zien dat in sommige gevallen de bezoeken in het weekend drastisch dalen. Goh.. hoe zou dat toch komen!?

  3. Beste Karel,
    Interessant artikel, wil ook graag bijvoorbeeld eigen ip adres filteren, maar ziet er anders uit (nederlands talig, maar ook met vertalingen kom ik er niet, is er misschien een filmpje of printscreens waar het wordt uitgelegd voor starters?

  4. Beste Karel, ik heb een vraag over het wijzigen van de toegang tot analytics: ik ben als gebruiker aangemerkt, maar kan dan geen doelen instellen. De beheerder zegt, dat als ik beheerder word, dan de tot nu toe opgebouwde informatie verdwijnt. Klopt dat, of blijft de informatie gewoon staan?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *