Marketing via Youtube, enkele tips

18 februari, 2008

Marketing via YoutubeEr zijn tegenwoordig heel wat bedrijven die een deel van het marketingbudget aan Youtube besteden. In mijn ogen zijn er echter nog te weinig Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met deze vorm van marketing. Vaak een gemiste kans, Youtube is immers de vierde best bezochte site van Nederland volgens Alexa.

Tijd om dus eens wat Youtube marketing technieken op een rijtje te zetten"¦

Youtube account
Allereerst is het belangrijk om een autoriteit te worden binnen je markt. Dit doe je door een zo goed mogelijke Youtube account te bouwen. Zorg voor voldoende vrienden en plaats regelmatig nieuwe video's. Reageer op reacties en laat zien dat je er mee bezig bent en het waardeert dat anderen op je video's reageren.

Fora
Om meer exposure te krijgen is het belangrijk dat je video door zoveel mogelijk mensen wordt gezien. Een manier om dit te bewerkstelligen is het plaatsen van je video's op verschillende fora (uiteraard binnen je doelgroep).

Deel video's
Een groot deel van de kracht van Youtube is de virale werking. Leuke en interessante video's worden vaak doorgestuurd. Voor virale marketing is wel een begin nodig. Stuur daarom al je kennissen, collega's en vrienden de link van je nieuwe video en vraag of ze deze ook willen delen.

Voorzie video's van een link
Interessante video's worden vaak ook op verschillende weblogs en websites geplaatst. Zorg ervoor dat in de video duidelijk een link staat. Dit kan in het begin van de video, aan het einde of tijdens de hele video. Zorg er bij dit laatste wel voor dat de link niet al te storend is, de inhoud moet natuurlijk wel duidelijk zichtbaar blijven.

Voeg vrienden toe
Probeer zoveel mogelijk vrienden toe te voegen aan je Youtube account. Dit vergroot de virale werking. Probeer vooral vrienden toe te voegen die zich binnen je vakgebied bevinden.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied. Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee we de werving en selectie van online marketeers verzorgen.

 1. Ik ben het er zeker mee eens dat youtube goed werkt als marketing middel. Ik gebruik het zelf om nieuwe eigen geschreven nummers te plaatsen. En ik ben van plan een deel van mijn e-boek De Zang-Coach erop te zetten met uitleg via een webcam.

  Volgens mij wordt dit princiepe ook versterkt als je dit doet op meerdere video sites, dan wordt je bereik weer wat groter.

  Toevoeging: Gebruik de juiste titel,inhoud en tags om beter gevonden te worden op youtube in je vakgebied.

 2. Volgens de laatste berekeningen (die een paar maanden oud zijn, maar dat zal weinig veranderen aan de huidige cijfers) is YouTube.com verantwoordelijk voor 20% van alle HTTP verkeer.

  Dit komt overeen met 10% van ALLE verkeer op het internet !

  Met de nadruk op ALLE verkeer.

  🙂

 3. @Fil, praten we over verkeer als in 'dataverkeer' of over verkeer als gebruikers/bezoekers.

  Dataverkeer zou erg logisch zijn, de filmpjes zorgen tezamen voor een flink gebruik van de beschikbare bandbreedte en slurpen dus ook een groot deel van het (data-)verkeer op.

 4. @Tim,

  Goeie vraag. Het gaat hier inderdaad om dataverkeer. 10% van de gebruikte bandbreedte kan worden toegeschreven aan YouTube.

  Stel je dit voor. Het is bijna niet te geloven. Gewoon nog maar de site 24 op 24 online houden wereldwijd moet een enorme heksentoer zijn met een site van dat kaliber. Gelukkig is papa Google dicht in de buurt.

 5. Dit zou voor mij in de toekomst, gezien ik nu geen tijd heb om op Youtube te adverteren, een hele mooie gelegenheid kunnen zijn. Verder zijn de tips (ook in de comments) zeker top!

 6. Youtube (googlevideo, yahoovideo...) is een hele goede manier om te marketen, als het niet lukt met je blog of site kun je altijd nog met een video proberen op de eerste pagina van de zoekresultaten te komen.
  En sowieso een mooi extra kanaal.
  Dus goed je tags, beschrijving invullen en overal promoten 🙂

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *