E-mailmarketing: vijf blunders die je moet voorkomen!

18 maart, 2013

emailmarketing-copernica-dont's
 
 
Op het internet circuleren tegenwoordig veel verschillende artikelen waarin tips worden aangedragen om optimale resultaten te halen uit je e-mailmarketing. Daar geef ik graag eens een andere draai aan. In deze blogpost benoem ik 5 dingen die je absoluut niet moet doen wanneer je aan de slag gaat met e-mailmarketing!

#1. E-mails versturen met een onduidelijk afzendadres

Je ontvangers beschikken over een inbox die tegenwoordig voor een groot deel bestaat uit e-mails die ze nauwelijks tot niet lezen. Ze zijn erg waakzaam over de berichten die ze binnenkrijgen en kijken daarbij dan ook uit naar de afzender van iedere e-mail. Zorg er dus voor dat je een herkenbare naam en e-mailadres gebruikt in het “Van"-veld. Maak het voor je ontvanger makkelijk te zien wie je bent.
Sommige marketeers, ikzelf ook, weten uit ervaring dat je een hogere open rate en click-through rate verkrijgt wanneer je gebruik maakt van je eigen naam of de naam van een medewerker tezamen met de bedrijfsnaam. Nog belangrijker (staat ook in de code E-mail), het adres waarmee je verstuurt moet een werkend e-mailadres zijn!
Tip: gebruik geen noreply-adres dat niet werkt. Hiermee wek je de indruk dat je geen antwoord verwacht van je ontvanger.

#2. Gebruik maken van een te lange onderwerpregel

De onderwerpregel maakt of kraakt de e-mailbeleving bij je ontvangers. Je onderwerpregel hoort relevant, bondig en boeiend te zijn. Het is belangrijk dat je weet hoe lang je onderwerpregel er in de verschillende inboxen uitziet. Dat kan je testen.
Je wilt ook niet dat je onderwerpregel te vroeg wordt afgebroken! Gebeurt dat wel, dan komt de boodschap van je onderwerpregel niet over. Dat heeft natuurlijk weer effect op de open ratio van je e-mails. Wees dus direct en uitnodigend. Beperk je onderwerpregel tot maximaal 50 tekens. Mocht je beschikken over een groot aantal mobiele lezers, hou het dan op maximaal 20 tekens of minder.
Extra tip: Probeer de preheader van je mail ook te gebruiken. Hiermee geef je extra lading aan je onderwerpregel en trek je sneller de aandacht van je ontvangers in de inbox.

#3. Teveel vragen van je ontvangers

Bevat je e-mail meer dan één call-to-action, dan zijn dat er al teveel. Hoe groot de verleiding ook mag zijn, beperk jezelf tot het gebruik van één enkele call-to-action per e-mail. Door teveel keuze te bieden, moet je ontvanger nadenken: “op welke zal ik nou klikken". In plaats dat hij meteen klikt op die ene call-to-action. Door één call-to-action te gebruiken, maak je het ook voor jezelf duidelijk waarvoor die e-mail dient.
Extra tip: Maak je gebruik van een hyperlink als call-to-action en gebruik je marketingsoftware om de resultaten van e-mail te monitoren? Schrijf je hyperlinks dan niet volledig uit! Waarom niet? Omdat software je hyperlinks coderen. Daardoor komt je uitgeschreven hyperlink niet overeen met de hyperlink die erachter zit. En dat kan een hogere spamrating opleveren (zoals je ook in onderstaande afbeelding ziet).
hyperlink-check-copernica
Maak dus van: “Bekijk de aanbiedingen op www.mijnwebsite.nl
Het volgende: “Bekijk de aanbiedingen op onze website (en link onze website naar de betreffende landingspagina).

#4. Geen rekening houden met mobiele lezers

Waarschijnlijk de grootste fout die je vandaag de dag kan maken.
Tegenwoordig wordt tussen de 15 tot 65% van alle e-mails mobiel gelezen. Zorg er dus voor dat je responsive design toepast op jouw e-mails. Met andere woorden, geschikt voor ieder apparaat (smartphone, tablet, laptop of desktop). Waar je daarbij zeker op moet letten: mensen klikken met hun vingers! Zorg er dus voor dat je in je design voor mobiele apparaten gebruik maakt van grote en duidelijke call-to-actions. Irriteer je je ontvangers eenmaal met een slechte mobiele e-mailbeleving, dan negeren ze een volgende keer misschien niet alleen je e-mail, maar creëert dit mogelijk ook een negatieve indruk over je merk.

#5. Afmeldingen negeren

Afmeldingen voor je e-mails of nieuwsbrieven komen vaak voor. Maar neem deze niet voor lief! Onderzoek ook waarom je ontvangers zich uitschrijven voor je e-mails. Wie weet willen ze zich niet eens uitschrijven, maar willen ze gewoon je e-mails minder vaak ontvangen. De inzichten die je vergaart door ontvangers via een double opt-out te vragen waarom ze zich uitschrijven, leiden vaak tot een verbetering van je e-mailings en de kwaliteit van je verzendlijst.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Met bijna alle punten ben ik het eens behalve punt 2. Het is niet altijd zo dat een lange onderwerpregel per se slecht is of niet goed is voor je OR. Dit artikel geeft meer inzicht in het onderwerp http://www.emailaudience.com/the-ideal-subject-line-length-size-does-matter-especially-in-b2c/. Zelf merk ik ook dat lange onderwerpregels het vaak toch goed doen, omdat de gebruiker sneller weet waar ze aan toe zijn en dus niet onnodig gaan openen klikken. Als je target op mobiele gebruikers zou ik zelf wel een korte onderwerpregel aanhouden ivm de kleinere schermen.
  Desalniettemin goed om alle tips en trics me te nemen voor alle mailers!

  1. Beste Tom,
   Bedankt voor je aanvulling en zeker interessant artikel! Leuk om te zien dat hoe langer de subject line, hoe hoger het CTR percentage lijkt te liggen. Maar zoals het artikel ook aangeeft, is het belangrijk rekening te houden met de branche waarin je actief bent. Het lijkt mij dat testen in dit geval uitsluitsel moet geven hoe lang je je onderwerpregel uiteindelijk maakt.

 2. Een lange onderwerpregel die wordt afgebroken kan toch ook zorgen voor nieuwsgierigheid?
  Ik vind het zelf ook een blunder als een e-mail onpersoonlijk is. Een e-mail met als onderwerp bijvoorbeeld: 'Beste mijnheer Walraven, heeft u...'

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *