Zoekmachine optimalisatie in Joomla

17 juni, 2010

Joomla is een fantastisch gratis CMS, maar qua zoekmachine optimalisatie valt er flink wat te verbeteren. Gelukkig zijn er gratis uitbreidingen. Beheer je dus een Joomla-website, dan kun je je site met een paar ingrepen zoekmachine vriendelijker maken.

1: Zoekmachine vriendelijke url's

De standaard-versie van Joomla ondersteunt zoekmachine vriendelijk url's. Via de algemene instellingen van de site activeer je ze (Algemene instellingen -> Website -> zoekmachine vriendelijke url's -> drie keer Ja). Wel moet je het bestandje htaccess.txt in de root van je website wijzigen in .htaccess. Geeft de website daarna foutmeldingen dan zit de fout in negen van de tien gevallen in het htaccess-bestand. Internet staat boordevol oplossingen, dus even Googlen maar.
Maak je voortaan een nieuw artikel aan dan gebruikt Joomla de titel van het artikel - of de alias eronder, als je iets anders wilt opgeven - voor de url. De titel 'Dit is een artikel' wordt bijvoorbeeld: dit-is-een-artikel.html 
Voor mijn Joomla-websites gebruik ik sh404SEF, en dit component biedt uitgebreidere mogelijkheden, zoals redirects en meta-beheer. sh404SEF was altijd gratis, maar kost nu 35 dollar. De gratis versie circuleert echter nog steeds op internet.
http://extensions.joomla.org/extensions/site-management/sef/10134

2: Joomla zoekmachine optimalisatie en metabeheer

Hoewel meta-titles en meta-descriptions in Google niet langer meetellen voor een hoge positie in de zoekresultaten zijn ze nog altijd nuttig. Je geeft Google met meta-teksten een duidelijke indicatie waar de pagina over gaat, en er zijn natuurlijk meer zoekmachines dan Google die ze mogelijk wel meetellen. Joomlatwork biedt een gratis sef-patch, waarmee je uitvoerig metabeheer kunt voeren.
http://www.joomlatwork.com/products/free-downloads/sef-patch-joomla.html

3: Een sitemap in Joomla met Xmap

Een XML-sitemap is een plattegrond van je website met linkjes. Vindt Google de sitemap dan weet hij meteen wat er allemaal op de site staat, en volgt hij de linkjes dan kan hij de pagina's opslaan in zijn database. Ik gebruik altijd het gratis sitemap-component Xmap, en de link naar de sitemap zet ik onderaan elke pagina, zodat Google hem niet kan missen.
http://extensions.joomla.org/extensions/structure-a-navigation/site-map/3066

Google telt links naar artikelen als een stem. Hoe meer stemmen een pagina krijgt, hoe populairder hij is en hoe hoger hij verschijnt in de zoekresultaten. Kwalitatieve externe links zijn het interessantst, maar ook intern linken werkt, want van Google mag je stemmen op jezelf.
Ik gebruik meestal het component Simply Links voor interne links. Je geeft eenmaal een zoekwoorden-combinatie en de pagina die hierbij hoort op, en Simply links maakt voortaan automatisch links als hij de woorden tegenkomt. Tik ik bijvoorbeeld gratis SEO handleiding dan wordt dit automatisch een verwijzing naar de pagina waarop je je kunt aanmelden voor mijn nieuwsbrief.
http://simplylinks.unimatrix.net/
Tips en aanvullingen? Laat het weten en meld ze hieronder

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Interessant stuk over Joomla. Ik gebruikte het vroeger wel eens maar zal altijd te rommelen met SEO. Het gebruik van sh404SEF maakt het stukken beter.
  Eigenlijk ben ik bezig om mijn sites met Joomla om te zetten naar Drupal of WordPress. Deze bieden in mijn ogen meer mogelijkheden en zijn gebruiksvriendelijker.
  OUt of the box heeft Joomla volgens mij wel meer mogelijkheden voor een duidelijke admin interface maar die kun je ook regelen via Drupal of WordPress.
  Wat is precies jouw reden om Joomla te gebruiken? Of ga ik dan te ver off topic?

 2. Dag Erik,
  Wordpress is bezig aan een enorme opmars en wordt steeds completer. Joomla gaat al wat langer mee en er zijn ontzettend veel uitbreidingen voor. Kijk voor de aardigheid eens in de Joomla Extenstion Directory.
  Voor Bloggen is WordPress onbetwist de nummer 1 en voor - uitgebreidere - websites wordt vaak Joomla gebruikt. Maar WordPress haalt de achterstand snel in.
  Waarom ik dan toch Joomla gebruik? Ik ben het gewend, haha, en als ik extra functionaliteit zoek is er bijna altijd wel een uitbreiding voor. Alleen Bloggen is en blijft slecht geregeld in Joomla.

 3. Voor het SEO gedeelte gebruik in joomace.net
  Misschien dat het vandaag anders is maar toen ik de keuze moest maken tussen wordpress en joomla was het erg lastig om 2 of meer menu's (een linker en een top navigatie) aan te maken in wordpress

 4. Ik heb lange tijd Joomla gebruikt maar ben een paar weken geleden over gestapt naar wordpress. Alle oude pagina's dmv 301 redirect naar de nieuwe plek en ik score en stuk beter...

 5. Voor ge-iframede pagina's in Joomla zijn de component "Tag Meta" en de plugin "Content - Iframe Plugin" ideale modules. Goed te gebruiken dus voor o.a. webshops als de mijne.
  Beide modules zijn gratis...

 6. Wij hebben zopas onze bedrijfswebsite omgezet van een eigen platform naar Drupal.
  Waarom Drupal? Vooral voor zijn grote flexibiliteit. Welk het beste CMS is? Moeilijk te zeggen. Belangrijk bij de keuze is dat er een grote community actief is (ivm doorontwikkeling). Een keuze voor de grote drie (Drupal - Joomla - WordPress) is daarom altijd goed.
  Site:
  http://www.nbgfinance.com/
  Blog:
  NBG Finance Blog

 7. Ik was onlangs bij een Joomla-bijeenkomst en daar werd Drupal ook erg geprezen door programmeurs. Binnenkort verschijnt Joomla 1.6 en daar wordt veel van verwacht.
  Voor de rest is het denk ik ook wat je zelf lekker vindt werken. Ik heb van het weekend WordPress geinstalleerd voor het bloggen, sites bouw ik gewoon met Joomla.

 8. Ik ben zelf een groot fan van Drupal en Umbraco. Beide CMS systemen zijn erg SEO vriendelijk. Vooral Umbraco is makkelijk toe te passen voor kleinere websites.

 9. Heb er een tijdje over nagedacht om naar Joomla over te stappen, maar op de een of andere manier liggen die standaard parketten mij niet echt.. Wil het liefst zelf alles onder controle houden..

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *