Versnel je webpagina's

Om een succesvolle website te hebben moet je ervoor zorgen dat de pagina's snel laden. Bezoekers hebben een hekel aan trage websites en zullen dan ook vaak de website verlaten voordat deze helemaal geladen is.

Het maakt niet uit hoe goed je product is wat je aanbiedt, wanneer je website niet snel genoeg laadt zullen de bezoekers je product nooit zien. Een snel ladende website is cruciaal voor een succesvolle onderneming.

Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat je website “sneller" wordt.

 

Verminder het aantal afbeeldingen

Wanneer je gebruik maakt van veel afbeeldingen op je website zal dit de laad tijd aanzienlijk verlengen. Voor elke afbeelding op je website moet de browser (internet explorer, firefox enz.) communiceren met de server. En communiceren, ja, dat kost tijd"¦

Wanneer je het aantal afbeeldingen niet kunt verminderen kun je proberen om meerdere afbeeldingen samen te voegen zodat er één grote afbeelding ontstaat. Zo hoeft de browser maar één keer te communiceren met de server en dat scheelt weer tijd.

Het is ook verstandig om dezelfde afbeeldingen op een andere pagina te gebruiken. De browser kan deze afbeeldingen dan uit zijn geheugen (cache) lezen.
 

Specificeer de grote van de afbeeldingen

Zorg ervoor dat je altijd gebruik maakt van de hoogte en breedte afmetingen in je HTML code. Dit betekent dat elke IMG-tag het WIDTH en HEIGHT attribuut moeten bevatten.

Wanneer de browser dit niet zelf hoeft te berekenen kunnen ze alvast het blok met afmetingen tonen op de webpagina en al verder gaan met de andere teksten voordat de browser al heeft gecommuniceerd met de server over de afbeelding.

Wanneer je dit niet doet dan wacht de browser eerst de afbeelding af alvorens verder te gaan. Hij zal immers toch moeten weten welke afmetingen de afbeelding heeft voordat hij de rest van de pagina op kan maken. Maar maak je gebruik van de WIDTH en HEIGHT attributen dan weet hij de afmetingen al en kan hij verder"¦
 

Maak de bovenkant van je pagina interessant

Wanneer het lang duurt voordat je website geladen is zorg er dan voor dat de bovenkant er in ieder geval al interessant uitziet. Dit zal de interesse wekken van de bezoeker en verhoogt de kans dat hij wil wachten op de rest van de pagina.
 

Verdeel grote tabellen

Pagina's die gebruik maken van één grote tabel zullen minder snel laden dan wanneer je ze opdeelt in kleinere tabellen. Verdeel grote tabellen dus in meerdere kleinere tabellen.

 
Specificeer de grote van de tabellen

Hiervoor geld het zelfde als voor de afbeeldingen. Zorg ervoor dat je ook hier gebruik maakt van de WIDTH en HEIGHT attributen. De browser hoeft dan niet te wachten totdat de hele tabel is geladen maar kan verder met de rest van de pagina.
 

Controleer de cel breedte!

Zorg ervoor dat je de individuele breedtes van de cellen nakijkt. Deze mogen in totaal nooit meer zijn dan de breedte van de tabel waarin de cellen zich bevinden. Wanneer dit wel het geval is kan de browser de pagina niet goed weergeven.
Het is belangrijk om de download snelheid van je pagina's te weten. Een pagina mag er niet meer dan 8 seconden over doen om te laden. Ik persoonlijk vertrek al wanneer het langer duurt dan 5 seconden.. Hier vind je een goede gratis tool om je snelheid en dergelijke te berekenen: download speed tool.

 

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Beste Karel,

  het is steeds weer interessant om je website te bezoeken en te lezen. Zo ook dit stuk.

  Ik maak al een aantal jaren websites als hobby. Er zijn er niet eens veel online, een stuk of drie. Maar ik vind het leuk om te doen en geef mijn kennis aan anderen om het ook te leren.

  Daarentegen staat er op deze pagina waar ik wel tegen aan loop, en dat is het stuk over de tabellen. Er zijn veel websites uit tabellen opgebouwd en met het grote tabellen in kleinere tabellen opsplitsen gaat het net de mist in.

  Je doet veel aan zoekmachine optimalisatie en daar is niets mis mee. Maar alles in tabellen plaatsen maakt de tekst dieper en dieper en wordt op een gegeven moment onvindbaar voor zoekmachines. Daarnaast is het voor een blind persoon niet te evenaren iedere tabel in te lopen en de teksten te lezen.

  Sinds gisteren heb ik een website gelanceerd met een e-book over website usability. Deze is te vinden op http://www.website-usability.nl. Daarin heb ik het over zaken waar op gelet moet worden om het voor bezoekers met een handicap het zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt hoe je nu precies tot een definitief product (website) komt.

  Mijn mening is dat het opsplitsen van grote tabellen in kleine tabellen geen goede oplossing is om een website snel te laten laden. Voor de rest, ga zo door.

  Met vriendelijke groeten,

  Chris Meijer
  http://www.htmlkennis.nl
  http://www.website-usability.nl

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top