Twitter jij ook?

17 februari, 2009

Sinds vorige week heb ik een account bij Twitter. Gewoon omdat het mij noodzakelijk leek en ik het gevoel had achter de feiten aan te sjokken. En als jonge marketeer is dat natuurlijk absoluut not done. Al het begin is moeilijk en ik moet bekennen dat ik me een beetje het impopulaire meisje van de klas voel. Mijn zakelijke connecties, vrienden en bekenden zijn niet op Twitter te vinden. Ik voel me allesbehalve een trendsetter ondanks dat de nieuwste trend voor 2009 ontvrienden is.

Het nut van Twitter

Ik besloot daarom een mailing te versturen naar mijn vrienden en bekenden om ze te bewegen om vooral ook een account bij Twitter te nemen. Al was het alleen maar om op de hoogte te blijven van mijn verrichtingen. Ik moet zeggen dat ik op weinig respons kan rekenen. Niemand begrijpt het nut van het twitteren of is het tweeden? Iedereen is net gewend aan Hyves en dan kom ik met Twitter aan. We hebben toch ook wie wat waartjes op Hyves? Waarom gebruik ik die niet? Voorlopige conclusie: ik moet via andere kanalen followers zien te vinden.

Toekomst voor Twitter

Maar hoe kom ik aan een grote schare followers op Twitter en hoe gebruik ik deze dienst optimaal? En zit er eigenlijk wel toekomst in Twitter? Volgens de laatste cijfers is Twitter het afgelopen jaar flink gegroeid en is er een kapitaalinjectie van ruim 35 miljoen dollar in de dienst geïnvesteerd. Kortom blijkbaar zijn de verwachtingen hoog gespannen en dat in een tijd van economische recessie! Wanneer ik naar de indrukwekkende lijst van followers kijk van mede-twitters moet ik beamen dat er genoeg mensen actief zijn op deze dienst.

Hoe gebruik je Twitter?

Het grote voordeel dat mijn vrienden geen gebruik maken van Twitter is dat ik nu privé en zakelijk goed kan scheiden. Ik kan me richten op mensen die in hetzelfde vakgebied bezig zijn en het interessant vinden om mijn blogartikelen te lezen en mijn zakelijke verrichtingen te volgen. Andersom is dit natuurlijk ook het geval. Maar waar ligt de grens? Hoe vaak ben je aan het twitteren en geef je misschien niet het verkeerde signaal af naar je opdrachtgevers. Als drukke freelancer heb je toch immers geen tijd om Twitter bij te houden?

Ik denk dat het antwoord ergens in het midden ligt. Elke stap die je neemt vastleggen op Twitter lijkt me niet noodzakelijk maar af en toe een korte posting over je verrichtingen kan geen kwaad. Zo ben ik van de week via een posting op een zeer interessante website terecht gekomen. Ik merk dat ik langzaam aan steeds enthousiaster wordt over dit medium en zeker toegevoegde waarde zie.

Nieuwsgierig Aagje

Ik weet zeker dat de meeste mensen die van dit medium gebruik maken namelijk één karaktereigenschap gemeen hebben. Iedereen die gebruik maakt van Twitter is in mijn optiek super nieuwsgierig aangelegd. En nieuwsgierige mensen steken graag hun neus in andermans zaken. Zij klikken graag op linkjes en komen zo op interessante websites of feiten uit. En dit biedt weer volop zakelijke kansen!

Tips?

Ik ben erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn met Twitter. Zien jullie zakelijke voordelen of misschien nadelen voor het gebruik van dit medium? Uiteraard houd ik jullie op de hoogte van mijn bevindingen op Twitter en misschien kunnen we samen wel tot een checklist komen met do's en don'ts op het gebied van twitteren.

Twitter van:

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Twitter-present!

  Wat is dan de Echte toegevoegde waarde volgens jou? Ik gebruik het wel om dezelfde reden.. beetje rondneuzen, wat nieuwe dingen opdoen, netwerk wat uitbreiden, etc. Maar kan niet zeggen dat het onmisbaar is zeg maar 🙂

 2. Twitter=onzin

  Heerlijk om lekker tegendraads te doen en wel een account te hebben maar die alleen maar aangemaakt te hebben om even te zien hoe alles werkt.

  Onzin voor mij gevoel, meer voor of 1) overgehypte en communicatie g*ile marketeers , 2) voor zogenaamd hippe foute ministers of 3) mensen die zo graag alles willen delen met andere mensen (op een overdreven manier dus).

  Twitter is zo 2008, meer een hype die niet de toekomst heeft voor mijn gevoel. Ik wil niet zeggen dat het 1,2,3, weer weg is, maar echt de massa bereiken zie ik niet gebeuren.

  Ik vind je opmerking "..de nieuwste trend voor 2009 ontvrienden.." dan ook geheel terecht. Met de constante ontwikkeling van internet en de inmiddels overvloed aan hyves en linkedin achtige website over de hele wereld (ontelbaar inmiddels) , in combinatie met de recessie en de trend naar minimalistisch, milieuvriendelijke, eenvoud en het bekend stapje terug is dan ook zeker de nieuwe trend om alles juist los te laten.

  Dus geen hyves meer (weg met je profiel, al heb ik eerlijk gezegd het nog net niet aangedurft om op delete te drukken, diverse mensen om mij heen wel!), aan de kant met al die pipl en plaxo meuk, op naar 1 linkedin, da's toch genoeg?? Weg met msn, trillian, yahoo messenger, etc etc.

  We gaan naar 1 centrale plek, de gebruiker centraal (= ook een website trouwens, maar dat terzijde), de internetter gevonden op de plek waar hij zit en niet overal aanwezig zijn om gevonden te kunnen worden, google aan de macht en twitter delft het onderspit.

  (amen.. zou ik bijna zeggen)

 3. Ik kan me deels wel vinden in de bovenstaande opmerkingen. Ik heb het nu al een tijdje maar voel nog steeds niet de behoefte om zelf iets te tweeten. Ik gebruik het zelf echter voor andere doeleinden en daardoor heeft het voor mij momenteel wel meerwaarde.

  Eigenlijk gebruik ik het nu als een soort aanvulling op mijn RSS. Die komt via iGoogle binnen en op iGoogle draai ik ook een twitter gadget.

  In mijn twitterlijst staan nogal wat mensen die de hele dag linkjes tweeten die zij zelf handig vinden. Op die manier hoef ik zelf niet alles af te zoeken, ik hoef me niet perse op elke -eventueel interessante- website te abonneren via RSS. Mijn Twitter buddies doen dat voor me en selecteren vervolgens de beste articles voor mij.

  Misschien een beetje vreemde manier van "twitter gebruik" maar ik zou verder niet weten wat ik ermee moet.

  Vooralsnog denk ik niet dat ik zelf veel ga tweeten. 🙂

 4. Ik zie het nut er ook totaal niet van in. Ja ik heb een account maar er zit minimaal 3 maanden tussen mijn berichten. Of wel ik gebruik het gewoon niet. Waarom zou ik steeds willen posten waar ik mee bezig ben? Ik heb meer het idee dat de mensen het gebruiken als een soort van groot open forum om berichten naar elkaar te sturen maar ik kom niet meer aan werken toe als ik eerst mijn email moet lezen, daarna mijn RSS, dan nog wat andere zooi en ook nog eens twitter.

 5. Ik gebruik twitter eigenlijk uitsluitend voor het snel opdoen van informatie. Ik ben zelf niet zo geneigd om wat via twitter te melden. Ik denk dat zonder de verschillende marketeers twitter nog maar weinig gebruikers zou hebben.

  Ik zie zeker wel de toegevoegde waarde van twitter als realtime nieuwsbron.

 6. Ik heb twitter vorig jaar een tijdje geprobeerd maar post nu niet vaker dan heel af en toe.

  Ik krijg direct last van informatie overflow. Ik heb het nog geprobeerd met twhirl en later met tweetdeck maar dat hielp ook niet echt.

  Ook de mix van Nederlandstalig en Engelstalig maakt het niet makkelijk. Je hebt eignelijk al twee accounts nodig.

  Wat mij betreft groeit dit systeem zich vanzelf kapot als er meer en meer gebruikers komen.

 7. Goed om te zien dat m'n reactie meer reacties losmaakt 😉 en grappig om te zien dat het merendeel dezelfde mening deelt.

  De opmerking dat Twitter zichzelf 'dood-groeit' (om het zo maar even te zeggen) viel me op, dit is iets wat ik met RSS bijvoorbeeld ook al merk (en waarom ik bijvoorbeeld hyves nooit gebruik, ik wordt gek van dat gespam van mensen die communities etc daar gebruiken als reclame kanaal).

  Ik ben daarom erg benieuwd naar hoe we het nieuwe tijdperk van internet in zullen gaan. Zelf ben ik daar uiteraard druk mee bezig maar ik denk dat we tzt niet meer zullen spreken over het internet of web als een los product (met al z'n losse diensten als Twitter), maar dat het meer de kant op gaat zoals Google het al lichtjes omschrijft 'any app, any time, any friends' ,alleen vind ik dat nog teveel op hun friend app gericht, ik denk dat het nog veel breder gaat worden...

  (wie had tenslotte gedacht dat de mens ooit kan vliegen, wie weet wat de toekomst brengt..)

 8. Ik ben erg nieuwsgierig, maar toch kan Twitter me totaal niet boeien. Paar keer geprobeerd, maar het lukt me gewoon niet. Er zal best eens wat interessants voorbijvliegen, maar dat komt ik dan al snel tegen via een van mijn rss feeds, dus heb ik niet het gevoel dat ik iets mis.. Mocht de wereld vergaan, dan kom ik daar hooguit een paar minuten later achter dan het twittervolk 🙂

 9. Vormgeving op basis van achtergrond plaatjes moet je een beetje mee uitkijken 😉
  http://easycaptures.com/0360781222

  Ik heb wel een account.. maar het echte nut ontgaat me een beetje.. ondanks dat ik me er met alle goeie wil in heb verdiept, het is een beetje narcistisch aan de ene kant. Als je er verder nou nog echt wat mee kon was het misschien boeiender geweest, maar wie weet wat ze nog voor ons in petto hebben...

 10. Iedereen gebruikt Twitter op zijn/haar eigen manier. Sommige voor prive, anderen voor zakelijk. Ik gebruik het voornamelijk zakelijk, en op dat gebied geeft het een enorme meerwaarde. Je blijft op de hoogte van je branche, doet goede contacten op, en haalt er werk uit. Ook voor dit stukje personal branding geldt echter: consistentie en volharding. Bovendien moet je het wel leuk vinden, anders gaat het je niet lukken.

 11. Ik gebruik Twitter voornamelijk zakelijk.

  Een enorm toegevoegde waarde om makkelijk met mensen in contact te komen.

  Voor mij een enorme toevoeging, vooral door de dagelijkse presentaties/onderzoeken/literatuur wat voorbij komt vliegen!

 12. @iedereen leuk om jullie meningen te lezen en leuk dat sommige van jullie me hebben toegevoegd. Zou ik dan toch het populaire meisje van de klas kunnen worden 😉 In ieder geval genoeg inspiratie voor een vervolgartikel!

  @ Marco had ik een protection aanstaan dan? Nooit door gehad en gelijk verwijderd hahah moet nog een hoop leren in Twitterland.

 13. Twitter is precies datgene wat je er zelf uithaalt. Ik sluit me dus o.a. bij Sjef aan.

  Je kunt het zakelijk gebruiken of privé,
  voor de fun of serieus,
  als netwerk tool of social netwerk,
  om 1-op-1 contact te leggen met voor jou interessante mensen,
  etc. etc.

  Maar je kunt ook blijven sms-en; ook 140 karakters maximaal 😉

 14. hmmm enkele zeggen dat het zeker een toegevoegde waarde heeft maar als het alleen is om met mensen in contact te komen dan doe ik dat wel met de telefoon of email. Noem me ouderwets.

  Dus ik mis nogsteeds een beetje een goede reden om er meer tijd in te steken en er ook fan van te worden. ik had gehoopt hier meer duidelijkheid te krijgen over het nut.

 15. Het lijkt me iets wat je goed in combinatie met de Iphone kan gebruiken. Je hebt dan continu contact met je netwerk, maar verder zie ik eigenlijk weinig toegevoegde waarde. Zelf heb ik wel een account, maar gebruik ik het niet.

 16. Twitter, het voorbeeld van de overkill die Web 2.0 ons gebracht heeft.
  Het heeft geen toegevoegde waarde, het levert je niks op, maar het kost je wel bergen van tijd.

  Web 2.0 draait door.

 17. Hoi Karel,
  Bedankt voor het feit dat je me volgt op Twitter.
  Ik deel vooral mijn muziekervaringen op Twitter.
  Relax momenten voor marketeers, zoals jij.

  Twitter bevat voor mij veel internetnieuws, soms in de vorm van linkjes.

  Het is snel, het is kort. Het is heel erg internet kortom.

 18. Twitter gebruik ik pas sinds kort moet ik eerlijk bekennen. Vooralsnog niet echt voor zakelijke doeleinden. Het leuke eraan vind ik dat je contacten legt met mensen die aan de andere kant van de wereld zitten, die je anders waarschijnlijk nooit had tegengekomen. Zo heb ik via Twitter al een aantal ervaren marketeers ontmoet, waarmee ik regelmatig tweets uitwissel.
  Als een startende ondernemer en groentje op de arbeidsmarkt, is dit erg leuk moet ik zeggen. 😉

  Waarschijnlijk ga ook ik Twitter gebruiken voor mijn eigen website, die momenteel volop in ontwikkeling is (dus ook nog niet online ;)). Binnenkort online! 🙂

  Tsja, er zijn inderdaad onwijs veel websites à la Twitter en het zou een uitkomst zijn om een alles-in-één website te creëren. Echter, bereik je dan nog steeds je doelgroep? Uiteindelijk kan je niet alle mensen op één en hetzelfde platform krijgen.

  Naar mijn mening is Twitter een interessant medium. Er zijn zeker nog wat uitbreidingen mogelijk (video's, foto's, etc.) maar wat mij betreft is het een medium van de toekomst.

  (Je kan mij volgen op http://www.twitter.com/laurademaaijer.)

 19. Het beste wat Twitter mij gebracht heeft is een vast logeer adres in New York. Op de website van Darren Rowse (twitip.com) auteur van Problogger en eigenaar van gelijknamige blog (.net) is het verhaal hierover te lezen. Geschreven door Ilaria Papini, mijn New Yorkse vriendin.

  Zelf gebruik ik het voornamelijk om met mijn vrienden overseas in contact te blijven. Ik hou het wel bij enkele minuten per week. Als ik het gebruik tweet ik niet via de website maar via een applicatie TwitDesk, waar ik de gebruikers kan groeperen en zelf kan bepalen wie van de mensen die ik volg ook daadwerkelijk in het scherm verschijnen.

  Een verdere voordeel is dat mijn blog via een plug-in automatisch een tweet verstuurd zodra ik een nieuw post heb gepubliceerd. Daar heb ik dus geen omkijken meer na.

  Van die marketers die je alleen maar contacteren uit marketing oogpunt (totale losers m.i.) houd ik ook lekker buiten de deur, zonder hen de illusie te nemen dat ik ze volg 🙂

 20. Zijn er hier trouwens ook mensen die problemen hebben met de Twitter API? Tweets met daarin o.a. een URL worden niet geplaatst. Plaats ik hetzelfde bericht via 'Web' (dus ingelogd en dan handmatig plaatsen), dan lukt het wel ... ? Het is sinds 5 augustus. Vreemd genoeg geeft Twitter geen foutmelding terug.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *