Spam tegenhouden via CAPTCHA

17 april, 2009

Iedereen is ze wel eens tegengekomen, de zogenaamde captcha's (completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart). Hieronder vind je een typisch voorbeeld van zo'n captcha:

captcha_voorbeeld

Captcha's zijn bedoeld om spam tegen te houden, bijvoorbeeld bij het aanmaken of bij het inloggen van accounts. Het doel is dus duidelijk, voorkomen dat robots bepaalde formulieren kunnen invullen.

En de gebruiker dan?

Een groot probleem, vind ik, met captcha's is dat deze vaak ten nadele van de gebruiker zijn. Laatst vond ik een prachtig voorbeeld van een captcha waar een universitaire studie toch al goed van pas kan komen:

Universitaire captcha

Okee, een universitaire studie is misschien wat overdreven, maar ik kan moeilijk ontkennen dat dit een captcha is voor de geoefende gebruiker!

Conclusie

Ik denk dat ik mijn punt al wel heb gemaakt met het bovenstaande voorbeeld. Ik begrijp dat captcha's tegenwoordig noodzakelijk zijn. Maar zeker bij het aanmaken van een account of het plaatsen van een bestelling is een eenvoudige captcha wel gewenst.

Okee, er komt dan misschien af en toe een nepbestelling of nepaccount "doorheen". Maar ik weet zeker dat een universitaire captcha meer geld kost omdat 90% van de gebruikers het gewoon niet begrijpt, en dus niet kan bestellen!

Nog andere "universitaire" captcha's tegengekomen op internet? Plaats ze hieronder in de reacties!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. @Edwijn, Het nut? Dat vraag ik me ook af van spammails, maar die blijven ook komen ;). Nut zit hem natuurlijk in diverse aspecten. Van simpele reclame, noemen van urls', promoten van diensten tot aan seo doeleinden, je kan van alles bedenken.

  Nut van bestellingen is wat minder logisch, maar concurrenten pesten of 'per ongeluk bestellen' door een site te scrapen kan een rede zijn.

  Captcha's vind ik ook ondingen, echter echt nodig. Ik heb diverse sites met captcha en tevens zonder. Diegene zonder bouw ik stap voor stap om naar captcha, want je wilt niet weten hoeveel posts je krijgt als de robots je opeens gevonden hebben.

  Goed voorbeeld van een goeie captcha vind ik de simpele (en vooral leesbare!!!!!) zoals http://www.seochat.com/seo-tools/future-pagerank/ . Je hebt hier ook een cijfer-variant van, die is nog beter. Leesbaar voor iedereen, elke cultuur en werkt prima..

  Feit blijft dat het je usability niet ten goede komt, maar een fatsoenlijke captcha heeft geen enorme impact op je conversie.

 2. Eigenlijk word ik altijd zwaar ontmoedigd door captcha's. Met name die van google zijn voor mij soms niet te ontcijferen. Als designer houd ik ze ook zo eenvoudig mogelijk als dat kan. Kan iemand uitleggen waarom er robots actief zijn om nepbestellingen en nep-posts te plaatsen? Ik zie het nut niet namelijk.

 3. Ik kan je zeggen dat we al een aantal keer hebben gezien dat door de toevoeging van een captcha code de conversie op een fomulier drastisch is gedaald.

  Op onze website hebben wij bijvoorbeeld een captcha code waar je zou moeten aangeven wat de kleur is van een bepaalde letter...

  Ik ben er in het geheel niet blij mee. In een hele hoop gevallen resulteert het niet correct invullen van een captcha in het volledig resetten van een formulier ... dag bezoeker / potentiële klant.

  De leesbaarheid van captha's is regelmatig zo slecht dat je er meerdere keren over doet om ze te ontcijferen..

 4. Het heeft ook zin om het gewoon eens zonder captcha te proberen. Hoeveel spam ontvang je nu daadwerkelijk? En als er spam doorheen komt probeer het dan eerst met gebruikersvriendelijke oplossingen. We zijn niet allemaal Google met miljoenen bezoekers.

  Allereerst zijn er de checks die geen input van de gebruiker vragen. Bijvoorbeeld onzichtbare velden die dus alleen worden ingevuld als een bot langskomt. Ook via javascript kun je een veld afdekken. http://www.wwohn.nl/captcha-alternatieven/

  Daarnaast zijn er nog gebruiksvriendelijke diensten zoals Mollom en Akismet. Ik gebruik Mollom op bedrijfopzetten.nl en je ziet daar in beginsel alleen een captcha op het inschrijfformulier. ALs je een reactie wilt achterlaten zie je geen captcha. Als mollom twijfelt aan een bezoeker toont deze alsnog een captcha.

  Ook Akismet is fantastisch. ik gebruik het op al mijn wordpress sites en kom eigenlijk maar heel sporadisch spam tegen. Pas als ik 5 spam per dag haal ga ik naar alternativen kijken. Nu is het 1 per week, die haal ik er handmatig wel uit.

 5. IK heb een forum op mijn site en heb heel vaak last van rebots. Het gaat om reclame maken vo hun producten en hoe meer links ze hebben hoe hoger ze komen op zoekmachines. Daz hun doel denk ik.

 6. Een hele simpele captcha geeft vaak al het gewenste resultaat.

  Ok dat google, hotmail ed een wat uitgebreidere gebruiken. Die hebben er last van op grote schaal maar voor de gemiddelde website zijn enkele letters al meer dan genoeg is mijn ervaring.

 7. Een captcha is natuurlijk een zeer tijdelijke oplossing voor een probleem.

  Waar een systeem automatisch letters kan genereren voor de gebruiker, kan een ander systeem deze natuurlijk net zo goed automatisch herkennen. In de toekomst zullen er echt betere varianten moeten komen....

 8. Wij gebruiken een gaptcha waarbij gebruikers een eenvoudige som (1 plus 5 =) op moeten lossen.

  Toch is ook mijn conclusie dat een gaptcha in de basis gewoon "lastig"en niet gebruiksvriendelijk is.

  Helaas ontkom je er gewoon niet aan....

  ben benieuwd waarmee we onze formulieren over een jaar "beschermen", als alle gaptchas zo'n beetje te omzeilen zijn door de botjes...

 9. @Tom,

  Ik heb er een goede gewoonte van gemaakt om, alvorens na het invullen van een Captcha-code verder te gaan, met Ctrl+A alles in het geheugen te zetten. Gaat 't mis, dan kan het geheel snel opnieuw geplakt worden.
  Misschien iets om als tip onder aan een formulier te vermelden. Hoewel ook dat weer kan afschrikken, natuurlijk...

 10. @Karel

  Voor mij zijn captcha's vaak reden geen commentaar achter te laten.

  Helaas ontkom je er niet aan bij het aanmelden voor sommige online services.

  Zelf houd bij mij Askimet alle comment-spam tegen. Voor het contact formulier heb ik dezelfde weg gekozen als jij: een klein rekensommetje. Houd tegelijk heel domme mensen op afstand 😉

 11. Het ziet er leuk uit en in ieder geval voor mensen een stuk makkelijker dan die onleesbare tekens.

  Overigens ben ik bij optie c nog steeds bezig om te achterhalen wat het verschil tussen die twee plaatjes is. Bij mijn zijn het allebei twee witte rondjes met een groene rand.

  Maar ja, naarmate meer spammers goedkope arbeidskrachten inhuren om captcha's te kraken is er niets of niemand meer veilig.

 12. Klotedingen die ik normaal gesproken niet kan lezen omdat ze doorgehaald zijn, of op een andere manier zo onleesbaar mogelijk gemaakt. Meestal haak ik af als ik ze zie, tenzij ik er echt niet omheen kan.

  Daarnaast lijkt het me niet onmogelijk dat er bots zijn die ze beter kunnen ontcijferen dan de gemiddelde internetgebuiker.

  Een simpele vraag waar men het antwoord van zou moeten invullen lijkt me effectiever. Bijvoorbeeld; ''Welke kleur is gras?"

  Maar het effectiefst zou zijn om de makers van spam/bots en andere internetjunk wat gerichter op te sporen. Met een bijpassende celstraf. Als ik bij een gewone winkel een nepbestelling doe ben ik immers ook aansprakelijk.

  Ik gebruik ze op mijn sites dus niet, maar helaas levert dat wel zo'n 10 spams per dag op.

 13. 10 spams lijkt me wel te overzien. Ik denk ook dat je pas aan een captcha moet beginnen als de spam de spuigaten uitloopt. Ook dan zijn er nog mogelijkheden die je zou kunnen proberen voordat je met zo'n gek plaatje aankomt.

 14. Voor een webmaster is een captcha absoluut een must om niet onder gespamd te worden, maar als gebruiker is het erg vervelend. Ik kom er vele tegen die gewoon amper te lezen zijn..... Als je er dan eentje gebruikt, doe dan een eenvoudig leesbare of gewoon een simpel sommetje zoals 1 + 4 en dat je dan de uitkomst in moet vullen.

 15. Zolang de opdracht of de oplossing van de CAPTCHA in de broncode terug te vinden is, is het geen goede CAPTCHA.

  Ik zie vaak sommetjes, zoals o.a. door Kasper hierboven is aangedragen, waar geen afbeelding van is gemaakt. Dat is net even te eenvoudig naar mijn mening.

 16. Klinkt het erg raar als ik zeg dat ik 2 jaar terug iets in elkaar heb gezet (in ASP) wat nog nooit één spambericht heeft doorgelaten.

  Ik gebruik het o.a. in gastenboeken en contactformulieren. En geen gebruik van onleesbare letters of cijfers...sterker nog; helemaal niets!

 17. Op mijn site wordt ik helemaal ondergespamt, en ik ben dus maar eens op zoek naar een captcha. Niet dat ik veel doe met de site, maar het wordt onderhand wel een probleem. Ik kan eens in de paar maanden 1000 spamberichten verwijderen.

 18. Je kan toch ook Gmail gebruiken? Koppel je zakelijke email account aan Gmail en Gmail filtert de spam eruit en slaat deze op in de Spam folder.

  Even alles selecteren en alle spam is weg.

  Ik persoonlijk vindt het ook irritant om een Captcha in te vullen (vooral die moeilijke waarbij je moet rekenen :P)

 19. Het houdt spam niet tegen én het is ongebruiksvriendelijk. Spam is het probleem van de beheerder, niet van de gebruiker. Toch pesten we de laatste met een probleem dat niet het zijne is.

  Bovendien kost het gebruik van Captcha conversie.

  Door gebruik te maken van de honingpot techniek hou je de meeste spambots wel buiten.

  Meer info hier over:
  Captcha kost je geld

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *