Google vraagt feedback voor het opsporen van contentfarms!

17 februari, 2011

Google heeft een tijdje terug op zijn blog bekendgemaakt dat ze strenger gaan optreden tegen contentfarms en dit uit vraag van vele gebruikers aan Google. Ze zijn op dit moment aan het testen met verschillende algoritmes om deze contentfarms op te sporen. Ook vragen ze hiervoor feedback van gebruikers via een Chrome extension.

Wat zijn contentfarms?

Contentfarms zijn sites van lage kwaliteit met weinig structuur. Op deze sites verschijnen grote hoeveelheden content die voornamelijk bedoeld zijn voor de zoekmachines en niet voor de gebruiker. Meestal is het voornaamste doel van deze sites het genereren van reclame inkomsten. Het probleem hier is dat ze de zoekresultaten vervuilen met niet kwalitatieve content.

Feedback van de gebruikers

Doormiddel van een Chrome extension kun je zelf websites blokkeren uit je zoekresultaten. Deze informatie wordt dan ook naar Google doorgestuurd en vergeleken met de resultaten die ze verkrijgen uit hun algoritme. Deze studie moet dan leiden tot een beter algoritme dat het opsporen van contentfarms eenvoudiger moet maken.

Het gebruik van de Chrome extension

Het gebruik van deze extension is vrij eenvoudig. Na de installatie vind je in de zoekresultaten een extra functie terug.

Vind je nu in de zoekresultaten een contentfarm terug kun je deze blokkeren door op de toegevoegde functie te klikken. De lijst van sites die je geblokkeerd hebt vind je terug door op het icoontje van de extension te klikken. Hier kun je dan ook weer sites deblokkeren.
Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van deze reactie op onze weblog.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Dit is echt een hele goede extentie. Einde aan de linkfarms en aan dubieuze SEO oplossingen die op het randje van blackhat balanceren.
  Het aanpakken van linkfarms is een mooi moment voor alle internetredactiebureaus die zich al jaren aan de (whitehat)regels houden.

  1. Niet veel volgens mij, het signaal van de gebruiker is slecht 1 factor in de bepaling van een contentfarm. Anders zou er ook misbruik van gemaakt kunnen worden door concurrenten te gaan blokkeren.

 2. Dan maar hopen dat Google ze ook checkt, met deze extensie loop je het risico dat concurrerende blogs en sites elkaar gaan blockspammen.
  Laat Google het zelf maar uitzoeken ze kunnen toch zo goed rekenen?
  Overigens vind ik Chrome een draak van een browser, mijn PC vertraagd aan alle kanten met die browser zelfs als ik 'm alleen maar geinstalleerd heb zonder 'm te gebruik en merk ik een versnelling in m'n PC als ik Chrome weer deinstalleer.
  Volgens mij is Chrome één grote Trojan, het oog van Google recht in je PC.

 3. Erg interessant! Heb er toevallig laatst ook een post over gelezen. Ehow.com etc vallen eigenlijk ook onder content farms, maar ranken vervolgens wel top 3 voor termen als 'level 4 brain cancer', terwijl het gewoon artikelen van mensen zijn die er eigenlijk 'niks' vanaf weten.

 4. Ja grappig dat daar de ervaringen / meningen zo over verdeeld zijn. Ik moet zeggen dat pagina's die een te hoge KD hebben nog steeds beter presteren als de KD is teruggebracht. Heb jij deze ervaring niet dan ? Ik ben het er mee eens dat het geen top rankingsfactor is maar dat het als de rest al goed is zeker uitmaakt.

 5. Goede zaak! Zo af en toe vraag je je af waar ze mee bezig zijn bij Google als je de zoekresultaten bekijkt!
  Vraag me wel af wat er gebeurt als een grote community opgeroepen zou worden om de site van de concurrent massaal te blokkeren... (en hier gehoor aan geeft uiteraard)

 6. Ik vraag ma af of deze plugin werkelijk van veel waarde gaat zijn voor Google. Zo kan je natuurlijk ook altijd een concurrent pesten door hem te rapporteren. Denk dat het prettiger is om je eigen resultaten schoner te houden. Als ik wil kan ik uit eindelijk ieder pagina blokken.
  Lijkt mij erg fraude gevoelig, maar wel prettig om de resultaten voor je zelf op te schonen zodat je het meer naar de eigen wensen invult

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *