Domeinnaam en bedrijfsnaam

17 januari, 2007

Vandaag kreeg ik een telefoontje van één van mijn klanten. Ik had voor haar een website gemaakt en deze op een domeinnaam gezet die zij had uitgekozen. Toen ze echter naar de kamer van koophandel ging om de domeinnaam ook gerechtelijk vast te leggen kreeg ze vervelend nieuws.

De domeinnaam die ze had gekozen leek teveel op een geregistreerde naam in het handelsregister. Het was dus niet meer mogelijk om de domeinnaam ook in het handelsregister op te nemen. Ze heeft nu een andere domeinnaam vast moeten leggen en de website zal weer verhuisd moeten worden.

Bij het registeren van een domeinnaam is het dus verstandig om eerst te gaan kijken of dat de naam niet in het handelsregister staat vermeld. Wanneer dit het geval is kun jij die domeinnaam niet meer in het handelsregister op laten nemen.

Wanneer je niet van plan bent om de domeinnaam ook vast te leggen in het handelsregister is het toch verstandig om eerst eens na te kijken of dat dergelijke naam niet al is vastgelegd.

Zelfs als de domeinnaam niet is vastgelegd als handelsnaam, bijvoorbeeld www.albert-heijn.nl, moet je toch oppassen met het registreren van een dergelijke domeinnaam. Wanneer het middelste gedeelte van het webadres, in dit geval Albert-Heijn, wel in het handelsregister is opgenomen zullen ze bij de KvK nooit toestaan dat jij de handelsnaam www.albert-heijn.nl mag gaan gebruiken.

Je moet dus zorgen dat de domeinnaam die je registreert geen handelsnaam bevat. De www en nl toevoeging veranderen niets aan de handelsnaam. 

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Dit klopt niet helemaal. De KvK is niet bevoegd om de inschrijving van een handelsnaam in het handelsregister te weigeren, dat is uitsluitend ter beoordeling van de rechter (als een van de betrokken partijen het aan de rechter voorlegt). De KvK waarschuwt slechts. Maar soms is ze daarmee te trigger-happy. Ik heb ook weleens zo'n negatief advies gehad en de naam vervolgens toch ingeschreven, omdat ik zelf vond dat er geen sprake was van een handelsnaamconflict. Neem het advies van de KvK serieus, maar blijf wel kritisch op een onnodig negatief advies.

 2. Oh, nog een opmerking. "dat de naam niet in het handelsregister staat vermeld" is niet de juiste check. Het gaat om een conflict in de zin van de handelsnaamwet en die is veel genuanceerder. Bakker Jansen en Fietswinkel Jansen in dezelfde wijk zijn geen probleem. Bakker Jansen in Groningen en Bakker Jansen in Maastricht zijn ook geen probleem.

 3. Inderdaad René. Zo bedoelde ik het ook niet. Ik schrijf inderdaad wel: "dit zullen ze bij de KVK nooit toestaan". Ik bedoel hiermee dat de KvK hier altijd een neagtief advies over geeft. Overigens mag ik wel aannemen dat ze weten waar ze over praten. Jouw geval geeft mij dan toch een heel ander gevoel..

 4. Als aanvulling op de opmerking van René, er gelden meer regels voor registratie van een handelsnaam en zelfs informeren bij KVK geeft geen zekerheid omdat regels subjectief gehanteerd worden door verschillende medewerkers.

  Praktijkgeval is inschrijving als eenmanszaak voor de handelsnaam designedbyus volgens de ene medewerker geen enkel probleem. (helaas dit niet meteen op papier laten vastleggen).

  Een week later (bij een andere medewerker) bleek het wel een probleem omdat "us" meer dan 1 persoon suggereerde en dus niet als eenmanszaak mocht worden ingeschreven.

 5. Wat ik bij een domeinnaam kiezen ook wel storend vind, is dat je je eigen gekozen domeinnaam niet kan gebruiken omdat deze op .be, .nl, .net, of.com reeds in gebruik zijn.
  Daarom heb ik gekozen voor de neutrale uitgang: \".ws\". (website)
  Ik heb daar de hosting, domeinnaam, voor €7.50 p/m en je hebt nog een enorme mogelijkheid wat betreft de keuze van domeinnamen.
  Het leuke bij dit bedrijf (GDI) is dat zij ook een partnerprogamma aanbieden, wat mooi meegenomen is.

  Neem maar eens een kijkje op volgende link:

  http://www.freedom.ws

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *