Zo krijg je meer inkomende links, gegarandeerd!

16 april, 2008

LinkbuildingEén van de belangrijkste zoekmachine optimalisatie aspecten is het verkrijgen van inkomende links. En het liefst zoveel mogelijk en van gerespecteerde websites.

Nu kan het aanvragen van links erg veel tijd en moeite kosten. Maar er zijn eenvoudigere manieren! Eén van die manieren is het samenstellen van een lijst. Wat voor lijst? Dat mag je helemaal zelf weten!

Het doel van deze lijst is het maken van linkbait oftewel link-aas. Zoals het woord al doet vermoeden gaat het hier content die interessant genoeg is om naartoe te linken.

In dit artikel beschrijf ik een tweetal mogelijkheden om linkbait te maken.

Manier 1: De verwijzingen lijst
Hoewel deze benaming misschien geen schoonheidsprijs verdient zegt het wel precies wat het is. Een lijst (pagina) maken waarop allerlei links naar andere websites (pagina's of blogposts) staan die over een bepaald onderwerp gaan.

Zie dit als een startpagina dochter maar dan over jouw onderwerp. Het is nog mooier (beter) als je bij elke link die je plaatst een korte omschrijving maakt. Een goed voorbeeld van wat ik bedoel is mijn post over WordPress plugins.

Zoals je ziet heb ik op die pagina heel eenvoudig een lijst gemaakt met interessante WordPress plugins. Het kost weinig moeite om een dergelijke lijst samen te stellen maar het levert wel een hoop inkomende links op.

Omdat niet iedereen een internet marketing bedrijf heeft heb ik hieronder nog wat ideeën voor andere onderwerpen/websites:

 • Reiswebsite: Veel mensen die op vakantie gaan lopen tegen een taalprobleem aan. Maak een lijst met alle vakantiebestemmingen en link deze naar een online reis-woordenboek van die taal. Een voorbeeld waar je naartoe zou kunnen linken: Spaanse vakantiezinnen
 • Kinderkleding webwinkel: Lijst met links naar allerlei kinderattracties in Nederland. Eventueel met je eigen mening (als je er bent geweest uiteraard) en welke interessante attracties er zijn.
 • Computer webwinkel: Voor deze categorie kan ik vele lijsten verzinnen. Je zou bijvoorbeeld een lijst met linkjes kunnen maken naar artikelen over hoe je je computer sneller kunt maken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Zo is er voor praktisch elk onderwerp wel een lijst te verzinnen. Ben overigens niet bang om linkjes uit te delen. De kans is namelijk groot dat degene waar je naartoe linkt zal merken dat je een linkje naar zijn website hebt geplaatst. Hij of zij zal hier uiteraard zeer blij mee zijn en misschien ook wel naar jou linken.

Bedenk wel dat het doel van een dergelijke lijst het aanbieden van interessante content (linkjes, resources) moet zijn. Wanneer de lijst interessant genoeg is komen de linkjes vanzelf.
Manier 2: De handleiding
Een methode die iets meer tijd kost maar vaak nog effectiever is is het schrijven van een handleiding over een bepaald onderwerp. Een perfect voorbeeld hiervan is de handleiding over het optimaliseren van een Adwords campagne door Eduard.

Deze handleiding heeft voor veel inkomende links (en naamsbekendheid) gezorgd voor de weblog van Eduard. Bedenk wel dat de handleiding van uitzonderlijk goede kwaliteit moet zijn! Besteed er dus voldoende aandacht aan.

Hieronder heb ik nog wat voorbeelden op een rijtje gezet:

 • Reiswebsite: Een handleiding (per land) over wat de gebruiken zijn (cultuur) en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Of een handleiding over welke spullen je niet mag vergeten in te pakken en hoe je deze het beste in kunt pakken.
 • Kapperzaak: Een handleiding over hoe je ervoor kunt zorgen dat je haren altijd blijven glanzen. Of over hoe je kaalheid kunt terugdringen.
 • Computer webwinkel: Voor dit onderwerp zijn ook weer talloze handleidingen te verzinnen. Bijvoorbeeld een handleiding over hoe je een pc kunt schoonhouden (virussen), hoe je een oude pc kunt upgraden, hoe je een printer moet onderhouden enz.

Dergelijke (kwalitatieve) handleidingen kunnen vaak rekenen op veel inkomende links.

Om je wat te helpen met het bedenken van een lijst of handleiding voor jouw website/onderwerp kun je hieronder in de reacties je onderwerp kenbaar maken. Ik, en hopelijk ook andere lezers, zullen dan met wat ideeën komen voor een lijst of handleiding.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Klopt als een bus, één of andere maloot heeft mijn collectie 100 css design galleries gepromoot op stumbleupon en nu krijg ik enkele honderden bezoekers/dag meer.
  De lijst is er gekomen vanwege een persoonlijke nood ( aan jezelf ken je de halve wereld ) en heeft toch ettelijke uren aan samenstellen gekost.Maar het was het waard..

 2. Leuk en eenvoudig idee, ik heb al een paar ideetjes voor zo'n lijstjes :-). Op wat termijn merk je meestal dat er meer bezoekers komen? Is dat in een paar dagen, weken, maanden? of hangt dat af van het onderwerp van de lijstjes?

 3. Voor mijn ringtonewebsite heb ik het volgende bedacht.
  Handleiding:
  - Hoe plaats ik een ringtone op mijn mobiele telefoon?
  - Hoe irriteer ik mijn vrienden met mijn mobiele telefoon?
  - Installeren van applicaties op je mobiele telefoon.

  Lijst, moeilijk want je komt al snel bij concurrenten:
  - Links naar operators/fabricanten
  - Links naar gratis applicaties voor je telefoon

  Iemand nog opmerkingen/ideeën?

 4. @Dimitri
  Is inderdaad afhankelijk van de onderwerpen. Het is natuurlijk altijd verstandig om de lijstjes ook kenbaar te maken aan de grotere websites.

  @Sven
  Eigenlijk niet, klinkt goed allemaal! Vooral de laatste lijstjes!

 5. Ik maak ook regelmatig lijsten, vooral omdat ik ze zelf leuk vind 🙂 Helaas merk ik nog niet veel van extra inkomende links. Ik had bijvoorbeeld een artikel over 5 zones op een website gemaakt, maar dat levert volgens mij vooralsnog niets op. Niet dat ik het daarom geschreven heb, maar volgens jouw theorie zou ik inmiddels al wat linkjes moeten hebben. Ik vermoed dat er in dit geval heel weinig gezocht wordt op termen uit dat artikel en mensen het dus gewoon niet vaak genoeg onder ogen krijgen. Dat lijkt me dus wel een belangrijke component bij je verhaal.

 6. @Karel dus als we een goed lijstje hebben moeten we het ook zeker op jouw blog vermelden? 😉

  @Wosko In het artikel van Karel gaat het over lijstjes die zelf linken naar andere sites. Bv. je lijst iets op en per item link je dan bv naar de officiële site. Jouw lijstje bevat geen links naar andere sites waardoor er ook geen teruglinken en dus ook het aantal bezoekers niet omhoog gaat.

 7. Dimitri, je hebt gelijk, dat had ik even verkeerd opgevat. De sleutel van Karels verhaal is dus dat de sites waarnaar je linkt, gaan teruglinken. In dat geval lijkt het me wel belangrijk dat je niet alleen maar microsoft e.d. in je lijstje opneemt, omdat ik betwijfel of die terug gaan linken 😉

 8. Malloot is het natuurlijk.. 😉
  Mijn tips voor een lijstje, wat zou je zelf zeer informatief en nuttig vinden..maak daar iets rond.
  Bezoekersaantallen hangen af van onderwerp en de (Google)positionering van de pagina of post. Niche onderwerpen brengen niet veel bezoekers, ongeacht de positie.. omdat ik met online photoshop en photoshop shapes op 1 en 2 sta(.be + .nl) heb ik deze maand (tot 18/4) 417 extra google bezoekers en 125 extra indirecte bezoekers gehad.

 9. Karel, maar dan is een goed lijstje toch nog geen garantie op backlinks? Tenminste, dat lijstje zal toch onder ogen moeten komen van potentiële backlinkers, dus is ergens iets van promotie (al dan niet via zoekmachineresultaten) wel nodig. Zoals Edwin al schrijft hangt een en ander ook af van je Google-positionering. M.a.w.: met een superlijst dat enorme linkbaitpotentie heeft, heb je volgens mij nog geen garantie als je lijst in Google op pagina 9 te vinden is en niemand het verder leest.

 10. Het is met linkbaiting net zoals met de rest..succes maakt succes, je moet idd waarschijnlijk zelf de startpromotie doen..de triggering voor het sneeuwbal effect.De basis is wel een betere ( de beste ) lijstverwijzing en een goede optimalisatie.

 11. Ik heb Karel's artikel in de praktijk proberen uitwerken. Wat vinden jullie van mijn lijstje? Firefox extensions voor de webontwikkelaar

 12. Het leuke van Karel vind ik altijd dat hij bepaalde zaken in een hele andere context kan plaatsen. Hiervoor mijn complimenten.

  Karel stelt hier ook een belangrijk punt aan de orde. Het principe van Karel kun je namelijk ook toepassen als je een site/weblog gaat starten. Het gaat natuurlijk over een onderwerp waar jij goed in bent. De moraal van het verhaal is dat je content moet genereren, die interessant is voor andere surfers. Interessante content kan al snel op inkomende links rekenen.

 13. Dit is niet voor elke markt mogelijk, persoonlijk ben ik een grote fan van het gebruik van tools als link-bait. Je ziet deze tools steeds meer verschijnen. Voorbeelden van dergelijke tools zijn er met duizenden op te noemen, bijvoorbeeld gatis vertaalmachines voor vertaalbureaus. Of SEO tools voor SEO blogs.

 14. @Online Marketing - Jeroen: Het thema van je lijstje en de relevantie voor je business bepaalt hoe relevant het directe verkeer zal zijn.
  Daarnaast belonen zoekmachines dit soort autoriteit (meer links) met een hogere positie in de zoekresultaten, dus ook bij zoekopdrachten op de voor jou meest interessante keywords.

 15. Voor mij komt het neer op het oude verhaal van "Content is King".
  Goede content werkt altijd.
  Op onze trouwwinkel hebben we diverse artikelen uitgelegd in een informatiecentrum.
  Hiermee generen we, zoals Karel al aangeeft, inkomende links waar we geen werk aan hebben.
  Daarnaast worden deze artikelen ook goed door Google gevonden.
  Daar de onderwerpen zeer nauw samenhangen met de artikelen die wij verkopen levert dit ook weer nieuwe klanten op.

  De onderwerpen dienen naar mijn mening iets extra's toe te voegen.
  Er staat genoeg bagger op het internet, waar bezoekers met 10 sec. weer weg zijn.
  als je je onderscheidt wordt dit beloont.

 16. Ook voor linkbuilding is het natuurlijk zo dat de hoeveelheid energie die je er in steekt je dit keer twee terugkrijgt. Voorwaarde is uiteraard dat in dit geval de lijst complementair moet zijn aan de eigen content.

  Goed artikel!

 17. Dit is waarheid als een koe, maak iets interessants van uw website en spread the word, ongeloofeljik hoeveel feedback je kan krijgen, wie deze tips niet leest heeft verloren, goede post!

 18. Hoi Karel,

  Wil je mijn site eens bekijken? Hij staat nu zo'n 6 weken online. Echter als ik op zoekwoord "Grijpskerk" ga Googlen kom ik niet naar voren. Dit is wel het belangrijkste zoekwoord voor een dorpssite. Kan je de site bekijken en aangeven waaraan ik kan werken?

  Groet Erik

  1. Dag Erik,

   Ik heb meerdere tips voor je. Allereerst zou ik overstappen naar een ander content management systeem. Mijn absolute voorkeur daarin is wordpress!

   Daarnaast zou ik eens wat lezen over zoekmachine optimalisatie. Je mist toch wel wat basiselementen zoals header tags, een goede pagina titel en zoekmachine vriendelijke teksten.

   Succes!

 19. Wat een goed artikel! Bedankt voor de tips, ook al is het in de ene branche wel wat gemakkelijker dan in de andere. Maar goed: dan ben je ook eerder origineel..

 20. Super artikel, maar je moet dus afwachten of er naar je lijstje gelinkt wordt?

  Als ik een startpagina bij startpagina.nl maak met allemaal links naar mijn artikelen van mijn meubel webwinkel, en links naar andere website's over tips en info van meubels mag dat zo?

  gr conny

 21. Interessant artikel. Ik heb een soort blog gemaakt gemaakt met een reeks onderwerpen die mijn vakgebied raken. In de teksten verweven, zet ik de diensten (reclame, ontwerp) die ik aanbied, bijv "opvallende advertentie laten maken" of "folder/flyer laten ontwerpen". Ik mik dus op mensen "die een advertentie laten maken" en niet op "advertentie" (dat geeft teveel zoekresultaten). Paar dagen terug online gezet en de resultaten zijn nu al verbluffend. Ik ga deze blog dus zeker verfijnen.

 22. Goeie site! Er staan veel bruikbare tips op, vandaar ook dat je veel inkomende links krijgt :p
  Maar dat is uiteindelijk waar dit artikel over gaat: bouw een site voor mensen en niet voor spiders.

  Als er veel bruikbare info op staat, komen de links vanzelf.

  Ik heb een affiliate website over schoenen. Ieamand een idee waarover ik een handleiding zou kunnen maken?

 23. Karel je blogs lees ik altijd aandachtig en heb er ook wel veel aan. Nu ben ik sinds een maand begonnen met een weblog voor mijn webwinkel. Maar hoe schrijf je in vredesnaam een goed artikel over dvd's ? Het houdt al snel op bij een review over een film die je gezien hebt..
  Op dit moment wat simpele artikelen geschreven met sleutelwoorden en dat werkt al super 🙂

 24. Hallo allemaal,

  Ik ben behoorlijk nieuw op het gebied van internet marketing. Toch maar even proberen. Voor mijn vriendin heb ik een website gemaakt met wordpress: http://www.ott.nu. Ze is zangeres. Ben nu heel hard aan het uitzoeken hoe ik haar hoger in google kan krijgen. Ga nu ook een lijst maken. Heeft iemand tips voor zo'n lijst? moet gaan over live muziek, live optredens, live muziek voor huwelijk ed.

  Groeten en alvast bedankt,

  Patrick

 25. Hallo allen,

  Al is het eerste artikel al redelijk lang geleden geschreven, voor mij is het nieuw en zeker een goede tip.
  Heeft iemand een goed idee voor ons?
  http://www.dreumesenzo.nl is een webshop met kinderkamer accessoires en beddengoed. Eigenlijk bieden we alles aan op het gebied van de kinderkamer.
  Ik hoor het graag.

  Bedankt

 26. Lees al jaren je artikelen en gebruik ze regelmatig voor mijn werk. Dus tot op heden nog steeds bedankt!

  Nu ben ik zelf bezig met http://www.arkanteas.nl en vroeg mij af na de panda update etc. werkt bovenstaande nog steeds net zo goed?

  Hoor het graag!

 27. Volgens mij is Content is KING (Z)onder meer waar. Ik merk op mijn site http://www.bewust-zijn.nl dat er mensen zijn die komen met een link ruil. Een kantoorstoelen winkel en een friet tent die stuur ik een 'dank je wel, maar laat maar reactie', maar ik heb ook al verschillende linkruilen op kunnen zetten die WEL heel waardevol lijken/zijn.

  Dus van uit iets goeds komt iets goeds.

  Aan de andere kant krijg ik voor mijn gevoel te weinig vragen /reacties van mensen op de blogberichten die ik schrijf.
  Mijn vraag is dan ook:
  - ben ik te compleet om vragen open te houden?
  - beantwoord ik vragen die niet gesteld worden?

  wat denk jij (Karel)/jullie?
  Maarten

 28. Ik heb een website gemaakt voor de band waarin mijn vriend zingt. Om eerlijk te zijn ben ik best tevreden met de site omdat ik er geen kennis van heb :-). Maar nu wil ik deze graag zichtbaar krijgen op google. Hoe pak ik dit aan? Kan iemand me helpen?

 29. Karel, ik lees regelmatig je blogs en er staan vaak nuttige dingen in.
  Mijn website http://www.indebioscoop.com scoort met sommige pagina's al heel goed in Google, maar natuurlijk wil veel meer bezoekers trekken. Linkbuilding is zeer tijdrovend en het was al een hele tour om 80 goede backlinks te halen.
  Over linkbait: denk je dat het zinvol is om een bv. een pagina te maken met een lijst van met de URL's van filmliefhebbers die een blog over films hebben? Wellicht voor mijn site nog andere tips? BvD.

 30. Hallo Karel,

  Erg interessante website. Heb al veel aan de tips gehad voor mijn shop http://www.dampershop.nl

  Heeft het ook zin om te adverteren vanaf buitenlandse forums? In de USA zijn er bijvoorbeeld erg goede forums/artikelen sites te vinden. Alleen ligt daar niet onze doelgroep.

  Ou het wel goed zijn om naar dit soort sites te linken? Is dat wat je bedoeld met linkbait?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *