Reciprocal links, gevaarlijk of niet?

16 augustus, 2007

Reciprocal linkingReciprocal links, vertaald: wederkerende links, is het “ik link naar jou, link jij naar mij" principe. Eén van de belangrijkste factoren voor een goede positie binnen de zoekmachines is het verkrijgen van autoriteit. En hoe bepalen zoekmachines dat? Door het aantal kwalitatieve inkomende links.

Toch lees je op het web vaak dat het gevaarlijk is om aan linkruil te doen, de zoekmachines zouden, bij teveel inkomende links, je website wel eens een flinke penalty kunnen geven. Maar bij hoeveel inkomende links zou dit dan het geval zijn?

Laat ik je eerst gerust stellen. Je hoeft niet bang te zijn voor een ban van de zoekmachines, mits je het volgende niet vergeet:

Links ruilen mag gerust. Het is alleen belangrijk dat de links van toegevoegde waarde zijn. Ze moeten dus zeker over hetzelfde onderwerp gaan als jouw website. Zolang je dus links ruilt met websites over hetzelfde onderwerp, en deze dus een toegevoegde waarde zijn, is er niks mis met het ruilen van links!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Zelf heb ik nog geen gevallen gezien waar sites worden gestraft of zakken in de resultaten omdat ze aan reciprocal link building doen. Ook niet als ze 100.000 niet gerelateerde links hebben...ze blijven op N°1 staan in de SERPS.

  Een 'concurrent' van ons heeft 116000 links en bijna geen enkele is gerelateerd...en toch staat die rotsvast op de 1e plaats.

 2. idd dat is ook mijn mening dave. Heel veel website's bezitten links die niet relevant zijn en dat kan ook haast niet anders zou je zeggen. als ik naar mn eigen site kijk heb ik er een mooie combi van gemaakt en zelf nog nooit eerder problemen gehad met google. Het is bij mijn site wel eens voorgekomen dat er in een te korte periode teveel links werden toegevoegd, en dat vondt ome google toch wel een beetje verdacht, zodat je in de beruchte sandbox komt. na een maand was ik er uit en alles was weer als van ouds

 3. Volgens mij zal je nooit 'gestraft' worden voor reciprocal linking zolang je inderdaad een gelijke trend aanhoudt in het verkrijgen van die links.

  Karel, je gebruikt toch zelf ook gotlinks voor je reciprocal link campagne...en je staat nog steeds op N°1 voor internet marketing.

  Zo schadelijk kan het volgens mij niet zijn 🙂

 4. Wat ik me wel afvraag is het volgende:
  Stel je wilt een link plaatsen op een site met een lage pagerank (1), omdat deze site over jouw onderwerp gaat en je de bezoekers van die pagina uiteraard ook naar jouw site wilt leiden. Deze site plaatst jouw link echter pas na een reciprocal link. Als jouw eigen PageRank 3 is en de zijne 1, is er dan sprake van Pagerank Leakage? Oftewel: eigenlijk profiteert de andere het meest? Doen of niet? Wat is jullie ervaring? Kwantiteit geldt natuurlijk ook in zekere zin...

  Over kwantiteit gesproken.. ik las net nog iets interessants op: http://netters.nl/hoe-werkt-pagerank:
  Je Pagerank kan alleen stijgen als het aantal links naar je website sneller groeit dan het aantal pagina's wat bij Google bekend is. Heb je bijvoorbeeld 2000 links en kent Google 40 miljoen pagina's dan heb je een "score" van: 2000 / 4.000.0000 = 0,00005, heb je 50.000 links maar kent Google 8 miljard pagina's dan is je score nog maar: 50.000 / 8.000.000.000 = 0,00000625. Een stuk lager dus ook al heb je veel meer links.

  Zoveel maakt die ene extra link dus ook weer niet uit..? Bovenstande lijkt me een onmogelijke opgave, aangezien er altijd nog pagina's bij Google bijkomen...?

  PS: Natuurlijk zorg je dat je EERST de sites met hoge pageranks benadert, maar dat terzijde...

 5. Alle sites/pagina's die één of ander verband houden met jouw site zijn een link waard, ongeacht de PR. Het tonen van de PR staat trouwens in discussie en google zal het balkje misschien gaan deleten.Maar daar zijn genoeg ENG & NL blogs over waar je meer daarover kan vinden..

 6. Maar waar komt de mythe eigenlijk vandaan dat reciprocal links slecht zijn? En hoe kunnen we het echt controleren? Misschien had je hoger gestaan zonder reciprocal links...

  Zodra er sprake is van eche reciprocal linking lijkt het me een goed idee on hier minder waarde aan te hechten dan natuurlijke links.

 7. Mijn site bestaat alleen maar uit heen en weer links. De meeste gerelateerd weliswaar maar toch.
  Reciprocal links kunnen niet slecht zijn. Niet dat ik nou zo een super hoge pagerank heb. Maar toch.

 8. Deze week een keiharde trap onder mijn kont gehad van Google. Reden? Ruilen van een link met andere webmaster. Dus...
  Hoe herken je een link met toegevoegde waarde voor de bezoeker?

 9. Beste Karel
  Sinds kort heb ik 3way linken ontdekt.
  Ik vind er op deze site geen info over.

  Zie ik een artkel over het hoofd en zo niet. Hoe denk jij over 3way?

  Vriendelijke groet Aad Bradly

 10. Ik zie dat dit een oud artikel is, echter merk ik vaak dat mensen hier vaak vragen over stellen. Misschien is mijn commentaar dan toch nog van toegevoegde waarde mocht iemand dit lezen. Wat ik namelijk mis in dit artikel is voornamelijk de aspecten met dofollow en nofollow die hier eigenlijk altijd van toepassing zijn geweest. Nu komt het echter nog meer aan bod vanwege Google Penguin. Wat heel belangrijk is met linkruil is

  1. inderdaad zorgen dat het onderwerp aan elkaar aansluit

  2. Een dofollow link verwacht een dofollow backlink, je mag namelijk niet zomaar PageRank uitwisselen. In deze form van linken wordt linkjuice uitgewisselt de pagina met minder pagerank zal hier meer pagerank van krijgen zover de pagerank van de andere website dat toelaat. (Hierbij is tevens relevantie meer van toepasssing dan bij nofollow links. Dit omdat Google de links anders zal (kan) opmerken als een gekochte link)

  3. Plaats altijd standaard nofollow link op jou website als je geen dofollow terug krijgt. (Hier is relevantie nog steeds van toepassing, maar mag het to op zekere hoogte afwijken. Vergeet niet, nofollow links hebben vooralsnog hoge waarde van hoge pagerank websites, omdat Google pagina's met een hoge pagerank vaker bezoekt, waardoor de kans grote is dat jou website ook vaker wordt bezocht. Echter geven nofollow links alleen geen linkjuice uit. Hiermee wil Google voorkomen dat er onterecht in PageRank gehandeld wordt.)

  4. PageRank en domein autoriteit is mooi, maar hecht hier niet te veel waarde aan. Dit is een fase 2 stap in jou SEO. Eerst moet je een kwalitatief goede website hebben die goed geoptimaliseerd is. Linkbuilding is een ondersteuning van jou website en niet de hoofdlijn van SEO.

  5. Google Penguin, een algoritme van Google die begin 2012 is uitgekomen voegt er nog aan toe dat er ook in linkbuilding geen keyword stuffing mag ontstaan. Heb je meer dan 60% anchor teksten die precies hetzelfde zijn, zal Google Penguin dit zien als onnatuurlijk en dat aanmerken als SPAM.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *