Nieuwe metatag op komst: unavailable_after

Unavailable_afterGoogle heeft aangekondigd een nieuwe metatag te willen (en gaan) lanceren: "unavailable_after". Met de unavailable_after tag is het mogelijk om Google te vertellen tot wanneer een bepaalde pagina gespiderd moet worden.

Deze tag is dus handig wanneer je bepaalde content hebt die niet in de zoekmachine-index hoeft te blijven.

Wanneer je bijvoorbeeld een pagina hebt gemaakt voor een bepaalde tijdsduur of datum, bijvoorbeeld een pagina speciaal voor 7 juli 2007, kun je met de unavailable_after laten weten aan Google dat de pagina na die datum niet meer gespiderd hoeft te worden.

Een ander voorbeeld is dat als je bijvoorbeeld artikelen schrijft die de eerste weken of maanden gratis zijn en daarna naar een betaalde sectie van je website verhuizen.

Wanneer de metatag officieel wordt ondersteund is nog niet bekend. Ik verwacht wel dat de andere zoekmachines de metatag ook snel zullen gaan accepteren.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Waardeloze tag als ik eerlijk ben. Wie wil nou bepaalde content op een bepaalde datum uit de zoekmachines hebben? Als het bijvoorbeeld gaat om een tijdelijke actie zou ik toch liever die bezoeker wel hebben om ze een pagina te tonen met alternatieven voor de actie.

  En in het geval van de betaalde content: laat bezoekers gewoon uitkomen op die pagina en geef daar aan dat je moet betalen. Ook is het redelijk onzin: want eenmaal openbaar, altijd openbaar op het internet.

  Ik zie er niets in.

 2. Ik zie ook niet meteen het nut van een tag waarbij je zoekmachines laat weten om alstublieft niet te indexeren. Als seo'er wil ik dat alles wordt geindexeerd.

  En als het aanbod van die bewuste pagina's is verstreken dan kan je dat op die gewoon vermelden en eventueel andere suggesties doen.

  Vraag me af wie dit zal gebruiken?

 3. Was het niet logischer geweest deze eigenschap mee te nemen in de Sitemaps-standaard? Of heeft Google hierover door de samenwerking met andere zoekmachines niet genoeg meer over te vertellen?

 4. Het zou beter zijn om het effect om te draaien: Beschikbaar vanaf. Je hebt welleens dat je bezig bent om een site te maken. Om het te laten zien aan de klant heb je al een gedeelte online staan. Dat wordt alvast geindexeerd door Google doordat je een link hebt vermeldt op bijv. een forum. Vervolgens gooi je de hele site om zijn kop, en Google vindt je ineens een waardeloze site, en dat een de start van de zoekmachine optimalisatie.

  Maar ja, deze tag scheelt Google weer in de grootte van zijn geheugen ... Als deze gebruikt gaat worden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top