Meerdere websites op 1 IP adres?

16 november, 2012

Vandaag beantwoord ik opnieuw een vraag van onze lezers:

Kan het kwaad om meerdere websites op 1 IP adres te hebben draaien?

Bekijk onderstaande video voor het antwoord.


Heb jij een vraag? Mail dan naar [email protected] met in het onderwerp “Vraag het Karel”.
Ps. Samenvatting van de video (tekst) volgt later ;-).

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Vraag is natuurlijk of het volstaat om meerdere websites op verschillende servers te laten draaien. Want daar is het linkbuilders om te doen. Dat Google niet zou weten dat het om meerdere sites van eenzelfde webmaster zou gaan (zoals deze video suggereert).
  Zou/kan Google de gegevens van de eigenaar niet checken? Hoewel het dan nog maar de vraag is natuurlijk of het om een privépersoon dan wel een bedrijf gaat. Aangezien de bekendmaking van gegevens verschilt.
  In ieder geval kom je dit bij de “grote jongens” nog steeds tegen.

 2. Als je een beetje standaard hostingpakket afneemt, wordt deze in de meeste gevallen op een shared server geplaatst, daar waar meerdere websites op staan.
  Dat kan geen kwaad, tenzij je bewust meerdere websites opzet om linkkracht door te sluizen 🙂
  Leuke insight, thanks.

 3. De websites die ik bouw en war ik SEO voor doe staan op mijn eigen server, verdeelt over 4 ip’s (dus geen 4 servers), klanten die verschillende websites hebben verdeel ik over die ip’s om zeker te zijn.
  Waarom eigen ip’s en waarom 4?
  ten eerste omdat je bij shared hosting de kans loopt geblacklist te worden (de ip dus) en ik het hier volledig in de hand heb welke sites erop staan. Zeer lastig uw ip the whitelisten als andere sites op die ip niet in orde worden gebracht, dit komt uw google-rank echt niet ten goede. Integendeel, je bent nergens meer te vinden, of er staat een bericht dat uw site onveilig is, ook al geen reclame.
  Die meerdere ip’s zijn om de gelijkaardige sites te verdelen maar ook als mogelijkheid als er een van de ip’s geblacklist wordt (dat kan door een site die gehackt wordt, die kans zit er altijd in en ik heb het een keer meegemaakt) ik de sites op die ip kan verzetten, of in mijn geval, gewoon een andere ip aan koppelen.

 4. Hoe zit dat dan als je meerdere dezelfde sites hebt, met andere talen en domeinen (.de/.com / .be / .co.uk) maar als die gehost worden in Nederland? Wat levert het op om dit toch in het betreffende land te laten hosten? Meen me te herinneren dat dit ook een ranking factor is…

 5. Locatie server speelt enkel een rol bij niet-plaatsgebonden tld’s (.com, .net, .info, …). En dat effect is sowieso nooit echt heftig geweest. Als je natuurlijk de locatie van de server combineert met de locatie van de inkomende linken dan maakt een zoekmachine daar natuurlijk al een iets betere conclusie uit.
  Lijkt me nogal duidelijk dat een zoekmachine weet dat een .co.uk gericht is op UK en een .nl op NL. Maar om de regio te bepalen van een website worden meerdere factoren gewogen.

 6. Allemaal leuk wat je zegt en klopt ook allemaal….
  Maar als je meerdere websites op 1 IP hebt bij een provider die soms wel 300 websites delen op een IP en iemand anders is niet helemaal juist bezig, dan ben je zelf ook de klos. Als iemand vanaf dat IP besluit te spammen is er voor elke website die dat IP gebruikt een probleem omdat het IP van de websites in de zwarte lijst kan terecht komen.

 7. Op een shared hosting server staan vele duizenden websites, al dan niet verdeeld over een bepaald aantal ip’s.
  Men weet net zo goed op welke server een ip staat als welke ip’s op welke server worden gebruikt.
  Waarom zou men de situatie vanuit ip standpunt bekijken en niet vanuit server standpunt?
  Ik heb overigens nog nooit ook maar 1 voorbeeld tegen gekomen van nadelige invloed van andere sites die spammen (over wat voor spam hebben we het? Zoekmachine spam, e-mail spam, …) op hetzelfde ip als ze niet betrokken zijn bij die andere website of de eigenaar van die website.
  Jullie wel?
  Als er vele sites op een ip staan zou dat eventueel een lichte invloed kunnen hebben op het aantal pagina’s die worden geïndexeerd, maar dan hebben we het over websites die vele duizenden indexeerbare pagina’s tellen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *