Feestdagen staan voor de deur, zijn jouw e-mails er klaar voor?

16 december, 2013

Het heeft weer even geduurd maar eindelijk is het weer zover. Met de feestdagen voor deur en ook de bijhorende salesperiode, pakken retailers en webwinkeliers uit met knallende aanbiedingen en allerlei promoties. En dat doen ze niet zomaar. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een goede online marketingstrategie organisaties een extra omzet tussen de 20 tot 50% opleveren. Alleen al tijdens Sinterklaas halen onze webwinkeliers een slordige 47% extra omzet binnen.
Die omzetverhoging wordt ook gestimuleerd door de inzet van slimme e-mailcampagnes. In dit artikel laat ik zien hoe jij je e-mails klaarstoomt voor de komende drukke feestdagen.

1. Geef je e-mails een feestelijke uitstraling

Thuis gebruik je versiering, winkels worden opgeleukt met kerstballen en een feestelijke uitstraling. Dus waarom niet ook je e-mails? Er is vaak niet veel nodig om je huisstijl wat feestelijker te maken. Gebruik wat sneeuwvlokken, afbeeldingen van cadeaus of maak gebruik van kerstkleuren.
Weet je niet zeker hoe je je e-mail vorm moet geven voor de feestdagen? Bekijk dan eens de e-mails die je in het verleden ontving, daar valt vaak ook al de nodige inspiratie uit te halen. Hieronder zie je een leuk voorbeeld hoe Lee het aanpakte.
lee-mail-kerst

2. Bekijk je resultaten van vorig jaar

Je ontvangers krijgen deze dagen een stuk meer e-mails binnen dan anders. Het is dus zaak dat je eruit springt in die inbox. Om zeker te zijn dat je die succesformule in de hand hebt en een krachtige e-mailcampagne opzet, kan je eens kijken naar je cijfers van vorig jaar. Wat kun je daarvan leren? Wat was toen het beste tijdstip van verzenden? Welke onderwerpregel werkte toen het beste?
Maak gebruik van zoveel mogelijk beschikbare cijfers en statistieken om er voor te zorgen dat je e-mailcampagne ook dit jaar weer een succes wordt.

3. Zorg dat je toestemming hebt!

Je weet hoe vermoeiend en frustrerend het kan zijn om kerstinkopen te doen. Het is net zo frustrerend je inbox te openen en een hele lijst aan aanbiedingen te zien die je nooit bekijkt.
Het aantal verzonden e-mails neemt wereldwijd toe rond de kerstperiode en daarmee ook het aantal afmeldingen en spamklachten. Hoe zorg je er dan voor dat jij niet een hele reeks abonnees verliest tijdens de feestdagen?
Zorg dat je toestemming hebt ze speciale aanbiedingen of promoties te sturen. Een mooi voorbeeld hiervan is Suitableshop.nl. Hier kan je aangeven of je wel of niet verschillende e-mailcampagnes wenst te ontvangen.
suitable-opt-in
Als je dan zeker bent dat je de toestemming hebt, kan je je verzendlijsten segmenteren. Zo krijgen alleen de meest geïnteresseerde abonnees je speciale aanbiedingen en niet de klanten die alleen je maandelijkse nieuwsbrief willen ontvangen.

4. Wees origineel en relevant

Dat spreekt voor zich, maar door relevant en origineel te zijn, heb je meer kans op een geopende e-mail én een hogere conversie tijdens de feestdagen.
Wat ik persoonlijk een hele leuke campagne vond was de campagne van Walmart gericht op shoppers tijdens Black Friday (29 november). Deze dag is berucht in Amerika met overvolle winkels en een run op alle sales. Walmart speelde hier leuk op in en nam een kaart op in hun e-mailcampagne waarop bezoekers duidelijk konden zien waar de aanbiedingen zich in hun nabije Walmart bevonden. Een knap staaltje van location-based en gepersonaliseerde content:
walmart-location-kerst
Maar originaliteit kent geen grenzen. Er zijn nog veel meer andere manieren waarop je in kunt spelen op de komende kerstperiode. Gebruik bijvoorbeeld een dripmarketing-campagne waarin je aftelt tot de komende salesperiode.
Of zet een campagne op waarbij je de klanten een sneak preview geeft van enkele populaire items die binnenkort in de sale gaan. Dat geeft ze de kans om de producten al op hun verlanglijstje te zetten en zo is de kans des te groter dat ze bij jouw (web)winkel de aankoop verrichten.

5. Plan goed van tevoren

We zien en horen het ieder jaar. Zodra Sinterklaas jarig is geweest, barst het kerstgeweld los. De mijters en pieten verdwijnen, en de kerstballen, kerstbomen en sneeuwmannen schieten je scherm uit. Maak daarom ruim van tevoren een duidelijke planning. Wanneer start je de e-mailcampagnes voor de Sinterklaasperiode, wanneer voor de kerstperiode en hoe lang moeten deze lopen?
Er zitten twee weken tussen Sinterklaas en Kerst en tijdens deze weken wordt door webwinkeliers vaak de meeste extra omzet behaald. Bepaal dus voor jezelf hoe vaak jij tijdens deze twee weken in de inbox van je (potentiële) klanten wilt belanden en welke producten of speciale acties je daarbij wilt aanprijzen.
Ben jij klaar voor de feestdagen?

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

  1. Bij Suitable zijn we lang bezig geweest om alles om deze manier te ontwerpen.
    Alles meerdere maken doortesten, kijken wat gebruikers ervaren en wat zo min mogelijk uitschrijvingen heeft.
    Het resultaat is zeer goed gebleken.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *