Tip: zet je attributiemodel om voor beter inzicht in converterende zoekwoorden in AdWords

door | 15 mei 2018 | Google Ads

Attributiemodel AdWords
Ben jij al bekend met de verschillende attributiemodellen die beschikbaar zijn in AdWords? In dit blogartikel vertel ik je waarom het zo belangrijk is om te bepalen welk attributiemodel voor jouw business van toepassing is. In eerdere artikelen van Karel en Anita is dit ook al deels behandeld, maar ik zie nog steeds veel AdWords accounts waarin dit nog niet is omgezet. Erg zonde wat mij betreft, dus lees snel verder hoe dit precies werkt.

Wat is een attributiemodel?

Voordat ik vertel hoe je een attributiemodel moet instellen, is het eerst tijd om uit te leggen wat dit precies is, en welke attributiemodellen er op dit moment mogelijk zijn.
Een attributiemodel is een regel over hoe waardes (conversies), zoals een aanvraag of aankoop, worden toegeschreven aan een contactpunt in het conversiepad.
Voorbeeld: Een last-click model zal alle waarde toekennen aan het kanaal dat als laatste klik voorafgaand aan een conversie diende. Een first-click zal alle waarde toekennen van de uiteindelijke conversie aan het kanaal dat als eerste interactie diende met jouw website.

Waarom het attributiemodel omzetten?

Bij het instellen van een conversie in AdWords wordt standaard het model ‘last-click’ ingesteld om waardes toe te kennen. Dit is niet ideaal, omdat je op basis van de gegevens die je hebt opgebouwd hele andere conclusies zal trekken dan bij een ander attributiemodel. Ik leg je uit hoe dit precies zit.
Veel mensen beseffen niet goed dat een doelgroep vaak meerdere klikken over verschillende kanalen nodig heeft om uiteindelijk een conversie te doen. Bij een hoge productwaarde zal men meerdere afwegingen maken en beter willen vergelijken dan bij het aanschaffen van batterijen of een autosleutel. In beide gevallen kan de eerste interactie juist erg veel waard zijn, omdat ze dan voor het eerst in contact komen met jouw bedrijf. Het zoekwoord of de banner krijgt dan echter niet die waarde als het attributiemodel op ‘last-click’ staat. Om ook waarde toe te kennen aan de stappen voorafgaand aan de laatste klik, zul je de diverse attributiemodellen moeten vergelijken.
In het blog van Anita wordt als voorbeeld het voetbalelftal geschetst. Je kunt elf spitsen opstellen die kunnen scoren, maar dat gaat niet werken. Het is belangrijk dat het hele team in balans is en elkaar helpt om te scoren. Zo werkt het ook met de juiste toeschrijving van de conversie. Ook de keeper, verdedigers en middenvelders ondersteunen bij het uiteindelijke doelpunt en mogen ook meedelen in de feestvreugde. In een elftal wordt ook niet alleen gekeken naar de scorende spits, maar naar het collectief.
Door het attributiemodel om te zetten, ga je nu wellicht zoekwoorden aan laten staan, terwijl je ze bij het huidige model had onderbroken.

De verschillende attributiemodellen

Zoals gezegd zijn er diverse attributiemodellen, die je vindt in onderstaand overzicht.

Bron: https://support.google.com/adwords/answer/6259715?hl=nl&ref_topic=7279627
Het is aan te raden om een keuze te maken tussen ‘lineair’, ‘tijdsverval’, ‘positiegebaseerd’ en ‘op basis van gegevens’. Hiermee krijgen stappen voorafgaand aan de laatste klik ook waarde toegekend.
Op basis van gegevens: Dit model verdeelt het krediet voor de conversie op basis van geregistreerde gegevens voor deze conversie-actie. Dit werkt anders dan de andere modellen, omdat het gebruikmaakt van de gegevens van je account om de daadwerkelijke bijdrage van elk zoekwoord binnen het conversiepad te berekenen.
Lineair: Dit kies je als iedere stap evenveel waard is.
Positiegebaseerd: Dit model is interessant wanneer jouw bedrijf nog niet bekend is in de markt, waardoor de eerste klik dus ook veel waarde krijgt.
Tijdsverval: Dit kies je wanneer jouw bedrijf marktleider is in de markt. Hierdoor krijgt de eerste klik de minste waarde, en wordt de waarde opgebouwd afhankelijk van de plek in het conversiepad.

Hoe stel je een attributiemodel in?

Om een toeschrijvingsmodel in te stellen in AdWords, ga je naar de sleutel rechtsbovenin en kies je voor ‘conversies’.

Vervolgens kies je de conversie-actie en selecteer je ‘instellingen bewerken’. Hier kun je klikken op ‘Toeschrijvingsmodel’ en in het uitklapmenu kiezen voor het nieuwe model. Tot slot klik je op ‘Opslaan’.
Na verloop van tijd zul je zien dat er geen ‘hele’ conversies meer worden behaald, maar dat er ook waardes achter de komma worden meegegeven. Zoekwoorden die in de oude situatie 0 als conversiewaarde mee krijgen, zouden nu bijvoorbeeld 0,80 conversies behaald kunnen hebben. In de oude situatie zou die 0,80 niet worden afgerond en 0 zijn, maar nu krijgt het toch waarde mee. Alle waardes worden bij elkaar opgeteld en dat geeft een duidelijker beeld over hoe de zoekwoorden presteren.
Hopelijk kun jij hier nu ook mee aan de slag! Bepaal zelf wat het beste voor jou werkt, zodat je nieuwe keuzes kunt maken en je jouw budgetten hierop kunt instellen.
Ben jij al overgestapt van attributiemodel? Zo ja, naar welk model en wat zijn jouw ervaringen?

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085 208 21 00.

10 + 5 =

Klantervaringen

“De grootste klik met KGOM is de passie waarmee zij werken”

Hellen Eekhof – Flagstone Company