Search Engine Wars: Google vs Bing

15 april, 2011

Op verschillende weblogs was deze week te lezen dat het marktaandeel van Bing gestegen was en dat Google een stukje terrein verloren had. Dit is een hevige strijd die in de toekomst alleen maar zal toenemen. Een strategie die beide bedrijven sterk toepassen en die wij zelf ook vaak meenemen in onze strategieplanning is: ga kijken wat je concurrenten doen en probeer dat beter te doen.
Deze strategie is zeker van belang voor online bedrijven omdat je in de online wereld heel snel op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen van je concurrent. Door deze nieuwe ontwikkelingen op een innovatieve manier te verbeteren heb je weer een concurrentievoordeel. Dit is volgens mij ook de reden dat het internet zo snel evolueert.

Google vs Bing

Dat Local Search steeds een grotere rol gaat spelen is beide bedrijven niet ontgaan:
Google is deze vertical al langer aan het uitbouwen. Eerst hebben ze hun Google Maps platform ontwikkeld, daarna zijn ze met Google Places gekomen om dit platform meer toegankelijk te maken voor lokale ondernemingen. Vervolgens is Google Hotpot ontstaan om een waardebepaling aan deze ondernemingen te geven via een systeem van aanbevelingen. Dit systeem is ondertussen ook al samengesmolten met Google Places.
Bing is een vrij nieuwe speler en moet op allerlei gebieden een serieuze inhaalbeweging maken wil het zijn marktaandeel blijven verhogen. Ook Bing is deze vertical in hoog tempo verder aan het uitbouwen. De vertical, Bing Maps heeft het platform nu ook opengesteld voor lokale bedrijven : Bing Business Portal (beta versie). Bedrijven kunnen via dit systeem ook een koppeling maken met hun Facebook fanpage. Wat natuurlijk niet echt een verrassing is! Hoewel dit nog niet bevestigd is mogen we er vanuit gaan dat Bing Facebook gaat gebruiken als systeem voor de waardebepaling.

Vliegtuigdata

Verder is Bing ook zijn maps aan het uitbreiden met StreetSide wat de tegenhanger gaat worden van Google Street View. Daarnaast is bekend geworden dat Google gaat samenwerken met ITA Software voor hun vliegtuigdata. En Bing met Kayak Travel Search voor ongeveer dezelfde redenen.

Verschuiving

De ontwikkelingen die de laatste tijd plaatsvinden hebben ook veel te maken met de verschuiving van het internet. Vroeger was het internet alleen maar toegankelijk op een computer. Tegenwoordig zijn er steeds meer mobiele apparaten die niet meer voor een gewone computer moeten onderdoen. Ook dit biedt nieuwe innovatieve mogelijkheden voor bedrijven. Een mooi voorbeeld hiervan is de App van Bing voor de iPad.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Microsoft wil overal graag meedoen, en overal doen ze het halfbakken. Persoonlijk vind ik alleen Windows een goed product, en dat wordt ten zeerste betwist door Mac bezitters.
  Google > Bing
  Gmail > Hotmail
  PS3 > Xbox
  Android, iOS > WP7
  etc. etc.

 2. Een van de zaken die Google vrij kort geleden heeft afgeschaft is de "local search trend". Een grafisch overzicht van het aantal zoekbewegingen per maand in het afgelopen jaar. Ik vraag me nu af of dat nog terugkomt. Juist als je, als ondernemer, bepaalde producten wilt promoten is dit heel belangrijk. Je krijgt dan een idee wanneer je met een campagne moet beginnen. natuurlijk zijn er heel voor de hand liggende zaken zoals badkleding aan het begin van het voorjaar/zomer, middelen tegen hooikoorts van maart/april etc. maar er zijn ook nog producten waarvan de zoektrend niet zo voor de hand liggend is.
  Vervolgens verwonderd het me een beetje dat de adlabs sites van MS uit de lucht zijn gehaald. Met name de OCI gegevens en de demographics waren belangrijk.
  Nu kan dat laatste natuurlijk ook via quantcast worden gevonden maar daarmee mist MS wel weer een slag.
  Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover Dominique.

  1. Dag Boudewijn,
   Deze functie hebben ze verwijderd omdat er blijkbaar geen gebruik van werd gemaakt. De mensen die deze functie missen kunnen dit Google wel laten weten via dit formulier:
   http://goo.gl/DsDGz
   Voor de zoektrend van sommige producten te onderzoeken lijkt Google Trends mij toch wel een mooi alternatief.

 3. Ik vind Bing niet fijn, het klinkt niet, het werkt niet prettig, het heeft net zoals Hotmail dingen waar ik niet mee kan omgaan, het ligt er soms ook al eens uit, ik merk het als dingen die werken veranderd worden vaak worden ze dan niet teruggezet. Vaak heeft men geen weet men van de fout en van de een op andere dag zat die fout er in en wordt die niet verwijderd. Waarom niet? Waarom moet ik betalen voor iets dat opzettelijk veranderd word zodat men er geld uit kan slaan zodat we kunnen blijven zeuren? Beetje een zeur model waar ik geen zin in heb. Ik heb geen zin om te zeuren en ben dan gewoon weg. Ik beschouw dit zelfs als zeuren, maar achter iedere klacht zit een wens om iets wat niet werkt of niet goed is veranderd te hebben. Nee, ik hoop niet dat bing het wordt te veel ergernis, net zoals Hotmail waar ik helft van de tijd niet in kom. Storing is irritant elke storing kost tijd, geld, vreet energie, wanneer beseft Microsoft dit eens? Aan een goed geoliede machine doe je niets, als er onderhoud nodig is, moet je onderhoud doen. Maar houd je aan de opdracht, ga niet een virus in een machine zetten om lollig te zijn of een routerlus maken om te laten zien dat je echt een consultant ben. Wat mij betreft mogen ze zulke consultants weigeren nog iets te laten doen, bedrijfsnetwerk van je klant platleggen om te laten zien hoe goed je als consultant bent en dat het oude niet werkt? Nee, dat noem ik kinderachtig. Zo kan ik een verhaal opnoemen van iemand die van de ene locatie naar de andere moest iets mee moest nemen en daar aangekomen op de andere locatie er achter kwam dat de systeembeheerder zei het werkt niet. Vind je als consultant dat nou leuk om iemand meerdere keren als joker te laten fungeren? Het is die mentaliteit die moet veranderen in Nederland. We zijn op aarde om elkaar te helpen, niet om elkaar onmogelijk te maken. Maar bij sommige ga ik toch echt twijfelen of ze het met opzet bij zo iemand doen. Waarom denk ik dan? Hij of zij wil die persoon gewoon helpen, maar heeft geen ervaring, of knowhow en dat wordt niet geaccepteerd, kennelijk denken of willen die mensen niet dat andere mensen kunnen groeien. We leven te veel in een maatschappij van de ik mentaliteit, wat kan ik doen om nog meer geld te verdienen, wat kan ik doen zodat anderen mijn producten nog meer gaan gebruiken, ik denk dat consultants gewoon zichzelf kwijt zijn. En eigenlijk als ik dit gedrag merk denk ik bij mezelf zulk soort mensen zaten vroeger veilig vast in een inrichting.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top