Linkbuilding, eenvoudige (duistere) techniek

Het aantal inkomende links naar je website is van groot belang voor de positie binnen Google. Iedere online marketeer zal dit met me eens zijn. Zowel kwaliteit als kwantiteit zijn hierbij sleutelwoorden waarbij de eerste het belangrijkste is.

Nu zijn er verschillende linkdirectories en startpagina's (hier een overzicht van alle Nederlandse en Belgische startpagina's en hier voor webwinkel startpagina's). Maar er zijn nog andere manieren om snel links te scoren.

Blogreacties

Over bijna elk onderwerp is tegenwoordig wel een weblog te vinden. Het mooie is dat je bij de meeste weblogs een reactie achter kunt laten. En nog mooier is dat je daar ook de url van je website mee kan geven. De meeste reactieformulieren zien er als volgt uit:

Voorbeeld reactieformulier blog

Gelinkte tekst

Wanneer je een reactie achterlaat en je vult een url in dan wordt je naam gelinkt aan die website. Met andere woorden, de waarde die je invult bij de naam wordt de linktekst. Bij zoekmachine optimalisatie is het erg belangrijk dat je als gelinkte tekst het zoekwoord gebruikt waar je op wil scoren.

En hier zit het “probleem". Veel blogeigenaren stellen het niet op prijs wanneer hier een zoekwoord wordt ingevuld in plaats van de naam van de reageerder. De kans is dan groot dat deze reactie weer verwijderd wordt. Ander nadeel is dat het als negatief wordt gezien en dat is niet goed voor je online reputatie.

De “duistere" techniek

Toch kunnen dergelijke weblogs interessant zijn om kwalitatieve links te scoren. Er zijn namelijk miljoenen weblogs ter wereld. Een groot deel daarvan wordt niet of nauwelijks meer onderhouden. En hier ligt een grote kans voor ons zoekmachine optimaliseerders ;-).

Een ander voordeel is dat de pagina's binnen deze “oude" weblogs al vaak een hoge pagerank hebben gekregen. Met andere woorden, Google heeft deze pagina's hoog gewaardeerd. Een link van een dergelijke pagina zal onze positie binnen Google dus ten goede komen!

Stappenplan linkbuilding met oude weblogs

 1. Ga naar Google blogsearch
 2. Zoek op het onderwerp verwant aan het zoekwoord waar je op wil scoren.
 3. Belangrijk! Kies links in het menu “Datum kiezen" en kies als einde een datum die ongeveer 1,5 jaar terug is.
 4. De resultaten die je nu te zien krijgt zijn vaak blogartikelen met een pagerank waar je op kunt reageren.
 5. Check of deze blog nog heel actief wordt bijgehouden. Zoniet, plaat dan snel een reactie met als naam het zoekwoord waar je op wil scoren en de url van de pagina waar je mee wil scoren. Wordt deze blog nog wel actief bijgehouden zul je voor jezelf moeten beslissen of dat je het risico wil lopen als spammer over te komen.

Enkele tips voor deze “duistere" techniek

 • Sommige blogs (vooral de actieve en nieuwe blogs) maken gebruik van de rel="nofollow" code. Dit betekent dat deze link door Google niet wordt meegenomen. Controleer dit dus voordat je een link plaatst!
 • Controleer de pagerank van de pagina waar je een link op plaatst. Des te hoger des te beter 😉
 • Indien je het risico wil vermijden om als spammer over te komen reageer dan gewoon onder je eigen naam.
 • Probeer wel een inhoudelijke reactie te geven. Scan het artikel dus en geef een nuttige reactie. Dit verkleint de kans op het verwijderen van je reactie

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Inderdaad maken veel blogs gebruik van de "nofollow" tag (net als dit blog overigens). Het lijkt erop dat Google deze links niet meeneemt mbt tot SERP posities. Voor nieuwe sites kan het wel zinvol zijn omdat de links wel degelijk gespidert worden.

  Overigens ging een tijdje geleden het gerucht dat posten op "niet langer actieve" items door Google als spam wordt gezien. Wellicht moet je ze dus ook weer niet te oud nemen.

 2. Om op het artikel in Emerce in te haken. Als personal branding kun je het natuurlijk wel gebruiken om gewoon je eigen naam te gebruiken en je eigen website... 🙂

  Maar zit er nog verschil in als je als tag ziet staan: external nofollow of een normale nofollow? Jij hebt hier namelijk external nofollow...

  Maar de meeste blogs maken gebruik van nofollow, maar misschien de wat oudere (die we dus moeten hebben 🙂 niet)

 3. Het zou wel jammer zijn van inhoudelijk goede blogs indien deze door handige marketing/ linkbuilders vervuild wordt met weinig zinvolle reacties.
  Grote kans dat de mogelijk om een referentie te krijgen naar je eigen site, als beloning voor een interessante bijdrage aan een blog, verdwijnt. Of een blogeigenaar zou alles handmatig moeten screenen wat bij een drukke blog veel werk kost.
  Karel, zit je echt op 400 flauwekul reacties te wachten omdat je een pagerank van 5 hebt?

 4. Tsja. Schreef je ons niet in een eerder artikel dat de page-rank aanvulling die je krijgt wordt bepaald door:
  Page rank (gedeeld door) aantal uitgaande links?

  Als er dus in een blog veel URL's staan leveren de links dus natuurlijk niks op aan relevantie.

  Gefelicteerd met je prima pagerank overigens! Je hebt gewoon een prima site.

 5. Karel,

  Er zit iets in, maar voor zowel een goede reputatie als ook kwalitatief hoogwaardige bezoekers, zou ik ervoor kiezen inhoudelijk gefundeerde commentaren achter te laten. Op die manier krijg je namelijk bezoekers van een blog die sowieso al in het gebied van het interesse zit en het komt je reputatie ten goede. De kans dat iemand je feed aan zijn reader toevoegd wordt zo vele malen groter.
  Ook denk ik dat oude niet onderhouden blogs niet meer goed zullen ranken binnen Google, vooral niet binnen Google blogsearch. Het opkrikken van inkomende links is op die manier wel mogelijk, maar ik vrees dat dit niet meer dan een bezigheidstherapie voor de blogger zal zijn. Kwaliteit en relevantie is hier moeilijk mee te behalen en dat laatste is nou juist dat wat Google groot heeft gemaakt.

  Mijn reactie is trouwens een goed voorbeeld voor een gefundeerd commentaar die niet alleen maar geschreven is om een commentaar te plaatsen en een link te verkrijgen.
  Al heeft mijn blog helemaal niets met Internetmarketing te maken zullen er toch een hoop bezoekers naartoe gaan.

  Oh ja, voor de kost doe ik trouwens ook AdWords and Affiliatemarketing.

  Groeten,
  Mario

 6. @Rob van Testjezelf
  Helaas, ik maak gebruik van nofollow. Precies om die reden ;-). Overigens beloon in de regelmatige reageerders met een link in de rechterbalk bij "Wie reageren er".

  @Website optimalisatie
  Ben benieuwd of je dat artikel nog kunt vinden en het mij even kunt mailen. Wat je zegt over dat indexeren is trouwens helemaal waar!

  @Tom Deleu
  Prima! Je moet doen waar je je goed bij voelt.

  @Michael
  Dan moet je het niet doen...

  @Stephan
  Deze maken allemaal gebruik van de nofollow tag, helaas...

  @Jeroen
  Daar ben ik het helemaal mee eens! Vandaar dat ik ook aangeef dat je blogs moet zoeken die eigenlijk niet meer actief zijn.

  En als je dan toch reageert, reageer dan inhoudelijk. Dan is het een win-win situatie!

  @Mart
  Klopt als een bus. Maar er zijn ook veel websites met een hoge pagerank en weinig uitgaande links...

 7. Heb even een tiental blogs afgelopen via blog search van google. Maar tot nu hebben alle blogs de external nofollow of de nofollow tag...

  @Karel
  Heb je nog een antwoord op m'n vraag:
  Zit er nog verschil in als je als tag ziet staan: external nofollow of een normale nofollow?

 8. Ik ben geabonneerd op verschillende seo-nieuwsbrieven, maar ik lees ze van Karel toch wel met meer dan gemiddelde belangstelling. De waarde van de inhoud zal zich naar verloop van tijd bewijzen. Karel ga door met deze zeer lezenswaardigde informatie.

 9. Ik ben erg benieuwd wat de waarde is. Mijn link staat alleen op deze website. De pagina er achter is ook niet veel. Meer om te kijken of ik zelf ook op de eerste pagina van google kan komen op mijn eigen naam. Meteen mooi een test wat de waarde is die je van een weblog over kunt krijgen. Als er iets interessants uit komt dan maak ik er wel een artikel van voor karel.

 10. Qua tip prima zo'n artikel, maar helaas zijn dit voor m'n gevoel geen dingen die je bij de klant kan gaan uitvoeren. Dus misschien niet zozeer een duistere techniek, maar meer een mooie prive techniek (voor eigen gebruik..).

 11. Hoi Karel, ik heb deze techniek toegepast en op verschillende blogs reacties geplaatst met mijn URL. nu heb ik wel meer links naar mijn website maar op mijn sitenaam ben ik van plaats 1 naar plaats vier gedaald 🙁 hoe komt dit?

  hoor graag van je wat ik fout heb gedaan!

 12. Karel,

  Misschien niet helemaal relevant met deze blog. Maar misschien toch interressant..

  Stel je hebt een website met een PR5 bijvoorbeeld, en een subpagina die ook weer een PR4 heeft. Zou het invloed hebben als je alle links op de subpagina een nofollow geeft, en dan bijvoorbeeld 1 link naar een andere website toe juist geen nofollow? Die ene link zou in theorie zijn PR4 van die subpagina niet hoeven te delen? Iemand hier ervaring mee?

  Hebben trouwens meerdere mensen een "link" pagina waarbij de hele PR is verdwenen na de laatste pr-update? Mijn websites hebben allemaal een PR4 of 5, maar bij alle linkpagina's is hij nu opeens weer N/A

  Greetz,

  Marley

 13. Persoonlijk vind ik dat je gewoon lekker je naam moet neerzetten want die link is er toch wel, maar dat is mijn persoonlijke mening.
  Plus het feit dat je, je bedrijf dan een gezicht geeft wat vaak positief uit kan pakken.

  Verder een goed artikel en aangezien het artikel nog niet zo oud is kan deze reactie nog wel.

  PS. ik denk dat ik mijn naam maar moet veranderen in "zoekmachine optimalisatie" dan kan ik zonder problemen mijn naam gebruik met een link erachter 😉 hahaha.

 14. Ik moet zeggen dat deze tactiek mij enigzins geholpen heeft om meer links te verkrijgen. Aan de andere kant vraag ik me af of er er geen andere manieren zijn die minder arbeidsintensief zijn?

  Het lijkt me dat bureaus die aan seo optimalisatie doen wel in een korte periode veel links weten te vergaren. Dus hebben zij bijvoorbeeld niet bepaalde programma's die aan een beetje spammen doen.

  Dit aangezien vele websites die op de eerste pagina van google staan wel soms 400.000 links hebben.

  Dus nogmaals zijn er minder arbeidsintensieve technieken die veel links opleveren?

  Alvast bedankt

 15. Johan, je kunt alvast op onze site ook op zoveel (relevante) pagina's als je wil links toevoegen. Spreid het wat in de tijd en wissel af met je linktitels en beschrijvingen voor optimaal resultaat.

  Fireform is trouwens een handige plugin om het werk wat makkelijker te maken voor het invullen van formulieren.

 16. Ik ben terecht gekomen op deze post door door te klikken vanuit de recente post over zoekmachine bullshit.

  Een goed voorbeeld van bullshit is dat PR nog belangrijk is.

  Als we toch afgaan op 'dingen die Google zegt'... ze hebben zelf toegegeven dat ze soms random PR data teruggeven. Gewoon voor de lol.

  Ze hebben ook gezegd dat comment linking niet meer werkt. Is natuurlijk niet verbazingwekkend, want dat is een serieus spam probleem voor ze.

  De realiteit is dat het natuurlijk nog gewoon wel werkt.

  Dus de vraag is hier hoe vaak je Google nou serieus wilt nemen...

 17. Als reclamebureau verdiep ik me regelmatig in SEO en heb al vele tips van deze site toegepast. Ik wilde nu deze tip een proberen, alleen Google Blogsearch bestaat niet meer? Klopt dat?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top