Wat je van Ello kan leren voor meer nieuwsbrief inschrijvingen

14 oktober, 2014

Al gehoord van Ello? Een nieuwe ster in socialmedialand. De toekomst zal uitwijzen hoe fonkelend die ster is, maar de start is alvast een knaller.
Ello is namelijk ‘invite only'. Je kunt alleen meedoen als je door iemand anders bent uitgenodigd. Ik kreeg zo'n uitnodiging, maar dacht daar gaan we weer. Ik heb helemaal geen zin om te investeren in weer een nieuw sociaal netwerk.
Maar Ello doet iets slims....
Ello speelt met de ‘invite only' in op schaarste, één van de zes beïnvloedingsprincipes van Cialdini. En passant pakt Ello alleen met de uitnodiging eigenlijk ook de principes Autoriteit, Sociale bewijskracht en Sympathie mee.
Of weiger jij wel een uitnodiging van een sympathieke vriend voor iets waar je anders niet binnenkomt?
Ik niet.

Hoe kun je dat toepassen voor jouw nieuwsbrief

Ik adviseer je niet direct om met een ‘invite only' te werken, maar wel met het gevoel dat het opwekt: deel uitmaken van een select (relatief begrip in het geval van Ello en hopelijk ook voor je nieuwsbrief) en exclusief gezelschap.
Met de manier waarop je mensen uitnodigt, kun je op dat gevoel van exclusiviteit inspelen. Op veel websites zie je boven invulvelden voor nieuwsbrieven oproepen als deze:
Schrijf je in op de nieuwsbrief.
Blijf op de hoogte.
Blijf up2date. 😉
Mis geen blogupdates.
Dat zijn organisatiegerichte oproepen, omdat ze zich niet richten tot de potentiële inschrijver en waarom wil die, in zijn/haar toch al overvolle mailbox, ook nog die updates van jou ontvangen.

Doe dat anders: 2 voorbeelden

Neem The Web Psychologist Nathalie Nahai: zij nodigt je uit in haar ‘inside circle'.
Join-the-inside-circle-nathalie-nahai
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bam, dat komt binnen.
Misschien lijken die 4 woorden je niet zo speciaal, maar dat is rationeel. Onderbewust heeft ze je al verleid. In die ‘inside circle' gebeuren vast dingen die je absoluut niet mag missen. En jij, versterkt door haar call to action ‘Laat me binnen', kunt daar deel van gaan uitmaken.
Nog een sterk voorbeeld is de Etail Club van Dave Lorrez.
Etail-Club
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Net als Nathalie Nahai geeft Dave iets weg, waarmee ze gebruik maken van Cialdini's beïnvloedingsprincipe Wederkerigheid: door iets gratis weg te geven, voelt de ontvanger zich verplicht iets terug te doen. Dat hoeft niet en dat mag ook niet je vertrekpunt zijn om iets te geven. Geef zonder iets terug te verwachten: in die zin geef je je e-boek ook beter weg zonder daar zelfs een e-mailadres voor te vragen.
Daarnaast steekt Dave er een ‘Members only'-sectie in en krijg je als lid van de Club tips en advies die niet op zijn blog verschijnen. Dat is niet onbelangrijk: het gevoel van schaarste en exclusiviteit geven is niet het moeilijkste, je moet het vervolgens wel waarmaken.

Extra tip: persoonlijke uitnodigingen:

Wat je nog met het idee van een persoonlijke uitnodiging kunt doen, is iemand die al even op je nieuwsbrief is ingeschreven vragen (maak het exclusief en Sympathiek: ‘de kans geven') om bijvoorbeeld 3 mensen uit te nodigen voor jouw nieuwsbrief.
Dat versterkt jouw positie als Sympathieke Autoriteit, maar ook die van degene die de uitnodigingen gaat sturen. Jij helpt hem/haar ook sympathiek gevonden worden bij de mensen die hij/zij uitnodigt.
Met die persoonlijke uitnodiging via je lezers beïnvloed je de ontvanger van de uitnodiging met Sociale bewijskracht: nieuwe lezers worden uitgenodigd door iemand die de nieuwsbrief al kent en als diegene zegt dat het goed is, zal het wel goed zijn.
Je bindt de mensen die je de kans geeft anderen uit te nodigen ook sterker aan je, omdat als ze iemand anders jouw artikelen aanbevelen ze zelf meer betrokken zijn en zich minder snel uitschrijven. Cialdini's beïnvloedingsprincipe Commitment/Consistentie dat inspeelt op consequent gedrag is hier van kracht.
Zie jij aanknopingspunten voor jouw inschrijvingen?
 

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Op zich een veel voorkomende manier, maar wel een met een valkuil. Er worden namelijk nogal wat verwachtingen geschept. Die zullen dan ook waargemaakt moeten worden. Met andere woorden, als je beloofd dat er betere content te vinden is na registratie, dan moet die content er wel zijn. Idem, als je tips beloofd in de nieuwsbrief die niet op de website staan, dan leg je jezelf wel een verplichting op om meer en betere content te genereren.
  Nu kom je er best wel mee weg omdat niet veel mensen de nieuwsbrief en de website gaan vergelijken. Maar de verwachtingen hoog leggen schept verplichtingen. Tevredenheid van de klant is immers nog steeds het resultaat minus de verwachting.

 2. Klopt Andre. De beïnvloedingsprincipes toepassen, is zoals ik schrijf niet het moeilijkste, je moet ze ook waarmaken.
  Van die aanbiedingen waarbij je tot 12 uur middernacht x euro korting krijgt en na middernacht hetzelfde beweren voor de volgende dag zijn manipulatie.
  Zelfde met valse referenties als sociale bewijskracht.
  Het heeft geen zin: online leugens vallen snel door de mand.

 3. @andere Speek
  Natuurlijk moet je vooraf geen dingen beloven die je niet zult nakomen. Maar waarom zou je dat ook doen. Zo moeilijk is het toch niet om extra content achter de schermen klaar te hebben staan? Gewoon een kwestie van minder vooraf prijsgeven, maar wel er alvast naar verwijzen.

 4. @mischa,
  Wist niet dat er een term voor was: organisatiegerichte oproepen.
  Kan mij echter niet helemaal vinden in je uitspraken wat betreft het wederkerigheidsprincipe en de gratis ebooks.
  Bij de voorbeelden die je geeft zijn de ebooks niet gratis. Je kunt het ebook krijgen als je bereid bent je emailadres (en eventueel naam) te delen met de ander. Gratis zou zijn dat er niets tegenover staat. Bijvoorbeeld de content die hier op karelgeenen.nl gedeeld wordt deze is gratis. Mocht Karel eens een enquete de deur uit doen en vragen of je aub deze invult, dan doe je dat van harte vanuit het wederkerigheidsprincipe. Cialdini heeft het in zijn boek bij het principe van de wederkerigheid over een vrijwillige wederdienst. Je bouwt eerst krediet op en de ander is op basis daarvan bereid iets voor jou te doen.
  Het is al weer een tijdje terug dat ik zijn boek heb gelezen maar volgens mij had hij wel een voorbeeld van iemand die bij je te eten komt en een flesje wijn en een bloemetje meeneemt. Je voelt voelt je dan verplicht om dat ook te doen als je bij de ander gaat eten. Je verplicht voelen of ergens toe verplicht worden dat is een wereld van verschil.
  Er zijn ook 2 redenen waarom een goede emailmarketeer kiest voor double optin:
  - om problemen met de spamwet te voorkomen
  - om te voorkomen dat hij zijn gift weggeeft zonder er een geldig emailadres voor terug te krijgen.
  "Vroeger" zag je op karelgeenen.nl ook altijd hoeveel inschrijvers hij had via aweber. Als je zag dat al 15.000 mensen zijn nieuwsbrief ontvangen, dan moet het wel waardevol zijn en zul je je sneller aanmelden.
  Ontvang net als 14.563 andere mkb-ers onze wekelijkse update in je mailbox.

 5. @Jeroen
  Organisatiegericht denken versus klantgericht denken. De belangrijkste reden voor het uitblijven van succes op websites en webshops is volgens mij organisatiegericht denken. Ondernemingen en non-profitorganisaties beseffen nog te weinig dat het web er voor heeft gezorgd dat niet zij, maar hun doelgroep belangrijk/de baas is. Niemand komt zonder reden naar een website, niemand denkt wat zal ik eens zoeken, als hij Google opent. Dat beseffen en als uitgangspunt nemen, is klantgericht denken.
  Ik meen dat ik in het artikel dezelfde kanttekening als jij maak over het wederkerigheidsprincipe. Verplicht voelen of verplicht worden, is absoluut een wereld van verschil.
  Het krediet opbouwen en vertrouwen krijgen, is cruciaal. Jan Vermeiren noemt dat in zijn boek †˜Hoe LinkedIn Nu Echt Gebruiken†™ de Know-Like-Trust-factor: mensen kennen, mogen en vertrouwen. En iets weggeven zonder daar iets voor terug te verwachten, draagt natuurlijk serieus bij aan je Like-factor.

 6. @Jeroen "Maar waarom zou je dat ook doen?"
  Omdat goeie content nu eenmaal tijd en moeite kost? Wil je een deel wel direct zichtbaar hebben, en een deel alleen voor leden, dan zal er meer geschreven moeten worden. Daarnaast verwacht ik na het geven van mijn email, toch wel wat meer dan van een publiek gedeelte. En dan verwacht ik dus ook geen artikelen die van andere (publieke) websites vandaan zijn gehaald.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *