Ben jij een internet-ondernemer volgens de belastingdienst? Doe de test!

14 maart, 2011

Wanneer we geld verdienen online moeten we hier een deel van afstaan aan de belastingdienst. Helaas, daar kunnen we weinig aan doen.
Maar wat als je nu slechts af en toe iets verkoopt via internet. Ben je dan ook een bedrijf? Moet je dan ook BTW afdragen? Om hierachter te komen heeft de Nederlandse belastingdienst een kleine test gemaakt.

Ben jij internet ondernemer volgens de belastingdienst?

Via de onderstaande link kun je de test doen op de website van de belastingdienst:
Doe de test: Hobbyist of ondernemer

Belastingdienst en online ondernemen

De belastingdienst heeft overigens een speciale pagina ingericht voor internet-ondernemers (waar dus onder andere ook de bovenstaande test te vinden is). Hier vind je ook nog meerdere tests en handige informatie (al zou het allemaal wel wat uitgebreider mogen wat mij betreft).
Grappig om te lezen is dat de belastingdienst ook pro-actief het internet afstruint naar online ondernemingen om te kijken of en hoe ze bij hen staan geregistreerd.
Deze tip kwam via Roel van Winssen van "Personeel en Salaris", waarvoor dank.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Posters: Er is niets verdietig aan het betalen van belasting hoor. Of wil je soms geen water, elektriciteit, wegen, enz., enz.? ๐Ÿ˜‰
  Verder is het ook gewoon goed dat niet iedere hotemetoot een onderneminkje kan starten, dat houdt de markt wel een beetje schoon.
  Edit door Karel: Je "naam" is aangepast, gelieve niet te overdrijven met zoekwoorden in de naam.

 2. Dit zegt de belastingdienst over de opbrengsten uit de test: Over de opbrengsten van de activiteiten betaalt u inkomstenbelasting. In uw belastingaangifte vermeldt u de opbrengsten in principe als "winst uit onderneming". Als het echter inkomsten uit freelancewerkzaamheden of bijverdiensten betreft, dan vermeldt u de opbrengsten in uw aangifte inkomstenbelasting als "resultaat uit overige werkzaamheden".
  Leuk, maar in de aangifte over 2010 kun je niet meer aangeven dat je "winst uit onderneming" hebt, alleen nog overige inkomsten. Als je dus net al ik wel inkomsten hebt, maar daarnaast gewoon voor 100% in loondienst zit ben je niet automatisch ondernemer voor de belastingdienst (inkomstenbelasting).
  Kortom verwarring over waar ik nu mijn winst moet opgeven....
  Michiel

 3. Even een grappige constatering/vraag.
  De eerste vraag in de test is;
  "Hebt u een website of adverteert u zakelijk op internet?"
  Stel ik ben een affiliate marketeer en ik schrijf artikelen op een artikelen website en plaats daaronder een affiliate link.
  Vervolgens begin ik te verdienen met deze link.
  Ik heb gรฉรฉn website en ik adverteer zelf niet op internet, toch?
  Ondanks dat verdien ik toch geld. Volgens de belastingdienst ben ik geen internetondernemer...
  Klopt er iets niet in mijn beredenering of vergeet de belastingdienst deze ondernemende internetters?
  Berry

  1. @Berry: De belastingdienst vergeet wel meer! ๐Ÿ™‚ Maar als je op de helptoets klikt staat er: "Hieronder valt ook adverteren op Marktplaats, Hyves en Facebook etc."
   De affiliate links vallen waarschijnlijk onder de etc.

 4. En weet iemand ook het percentage wat moet worden afgedragen (gemiddeld) of ligt dit aan wat je aanbied? Ik wil nl een tattoo-piercing site beginnen en meerdere sites openen en producten (door) verkopen, op verschillende manieren...
  (Momenteel ben ik ook in loondienst voor 100%)
  Bedankt voor een antwoord!
  Groeten Jurgen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *