.eu extensie een flop?

13 december, 2007

In het kader van het vorige onderzoek ben ik op nog iets interessants gestuit. Bij de zoekwoorden die ik heb onderzocht komt namelijk niet 1 keer de .eu extensie terug.

Eerst dacht ik dat het kwam omdat ik alleen maar Nederlandstalige zoekwoorden had gebruikt. Toen ik echter internationale (lees:Engelse) zoekwoorden ging intypen bleek dat ook daar nergens de .eu extensie terugkomt”¦

Ik vraag me daarom ook af of dat een .eu extensie wel interessant is. Een .com vind je namelijk vaak terug in de zoekresultaten.

Misschien is het nog wat te vroeg voor dergelijke conclusies (de .eu extensie is nog niet heel lang actief) maar ik vrees dat Google op dit moment nog veel meer waarde hecht aan een .com extensie.

Misschien dat we in de toekomst de .eu extensie wat vaker terug zullen zien komen binnen de zoekresultaten maar voorlopig is het .com wat mijn voorkeur verkrijgt (als je internationaal wil).

Overigens is uit het extensie onderzoek gebleken dat het nog beter is om voor elk land de extensie van het land te gebruiken. Het nadeel is dan wel dat je voor elke extensie en aparte website op moet zetten en dus ook voor elke website apart de zoekmachine optimalisatie moet regelen”¦

Ik ben wel benieuwd of dat er webmasters zijn die al wel positieve ervaringen hebben met de .eu extensie. Iemand??

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Het schijnt dat de ouderdom van een url ook van belang is voor je ranking, hoe ouder, hoe hoger. Een minpuntje voor .eu tov .com dus.
  Op dit moment ben ik bezig om een .eu domeinen hoog in google te krijgen. Dat ziet er toch veelbelovend uit moet ik zeggen. Op het trefwoord wat gelijk is aan het domein (zonder extensie) sta ik nu tussen 20 en 30 in google.nl/ Dat met slechts 2 geindexeerde pagina’s en 1 backlink.

 2. We hebben diverse .eu domeinen en ervaren dat deze inderdaad niet hoog scoren. Zoals Sjors al zei kan dit ook komen door de ouderdom van de website.
  Voor zoekmachine optimalisatie hoef je geen .eu te nemen. Kan wel nuttig zijn voor je uitstraling.

  voorbeeld van een van onze domeinen die wel scoort is
  http://www.leadshop.eu

 3. Mijn ervaring met .eu met seo is erg goed, google indexeert zeer goed, verschil is denk ik dat er gewoon simpelweg weinig mensen met .eu aan seo doen.

  waarschijnlijk omdat ze zeker weten dat een .com of .nl het zowiezo wel goed doet..

 4. Denk dat de conclusie dat voor een Nederlandse site een .nl de eerste voorkeur heeft gevolgd door .com wel klopt.

  Dat .eu niet zou scoren lijkt me onwaarschijnlijk, en is denk grotendeels afhankelijk van het zoekwoord en of er kwalitatief goede sites voor op het .eu domein bestaat.

  Als je er naar zoekt kun je best zoekwoorden vinden die op google.nl een nr. 1 postitie geven op een .eu domein.

  Bijv. europa, europese unie, euro, etc.

 5. Ik weet niet of deze gedachtegang helemaal klopt. Maar Google hanteert wel een google.COM, google.NL, google.Be, etc. Maar geen Google.EU. Ik neem aan Nederlandse sites (.nl met Nederlandstalige content) beter scoort in Google.nl dan in Google.com. Zo kun je dat ook verder toepassen. .EU is natuurlijk niet aan een bepaalde taal gebonden, of: te veel talen. Het is een beetje een ondergeschoven kindje.

 6. Ook in deze post heb ik het idee dat je de verkeerde conclusie trekt. Binnen SEO heeft de domeinextensie echt een zeer beperkte invloed. Dat je geen .eu-sites hebt aangetroffen komt waarschijnlijk doordat het aanbod beperkt is, dit mogelijk vaker minder goed geoptimaliseerde sites zijn en dat het een vrij jonge extensie is, waardoor websites nog weinig ‘age-trust’ hebben verworven.

  .eu is bedoelt voor bedrijven die zich met een site in heel Europa willen profileren. Er zijn nog weinig (grote) organisaties die dit doen én ook nog eens gebruikmaken van een .eu-domeinnaam. Ik denk dat dit een ontwikkeling is die vooral tijd nodig heeft.

 7. Ik heb diverse domeinen met de .eu extensie, en als je de juiste aandacht besteed aan optimalisatie en hoogwaardige content op je website hebt is dat géén enkel probleem.

  De ouderdom van een domein kan in een .eu geval nog niet optimaal meespelen, maar verder boek ik met .eu domeinen net zo’n goede resultaten dan met andere extensies. En je kunt met een beetje mazzel nog een fraaie naam scoren!

  De top 10 (wereldwijd) van domeinnaamextensies ziet er als volgt uit;

  .com 64 598 243
  .de 10 893 501
  .net 9 360 007
  .org 5 863 414
  .uk 5 802 238
  .info 4 227 677
  .eu 2 429 034
  .nl 2 360 152
  .cn 1 874 604
  .biz 1 655 928

  En daarin is de .eu op de 7e plaats een degelijke speler geworden! En natuurlijk staat .eu nog in zijn kinderschoentjes, dus kan het alleen maar beter worden.

  Best belangrijke bedrijven hebben al een actieve .eu domeinnaam, en je ziet er steeds meer opduiken;

  java.eu (koffie)
  leenbakker.eu (woninginrichting)
  century21.eu (vastgoed)
  versace.eu (kleding)
  lexus.eu (automerk)

  Al met al zijn er zo’n 2.7 miljoen .eu domeinnamen geregistreerd!
  Onbekend maakt misschien nog heel even onbemind, maar het is mijn overtuiging dat deze extensie een waardevol broertje/zusje van al die andere is!

  Dus deel ik je mening hierin absoluut niet…

  1. Heb ook meerdere .eu extensies geclaimd maar de komen inderdaad niet hoog bij Google. Volgens mij komt dit doordat het geen TLD extensie is zoals .com, .net. org.

 8. Het is perfect mogelijk om goed te scoren met een .eu extensie.
  Zoals Sint al aanhaalt heeft de domeinextensie echt een zeer beperkte invloed.
  Vergeet niet dat Google paginas indexeert. Geen websites.

  Zowel voor Versace als voor Lexus zal je hun website met .eu extensie niet terugvinden in de eerste 30 pagina´s van de zoekresultaten in Google (verscheidene extensies).
  Logisch als je die sites dan ook gaat bekijken. Volledig in Flash, en de bedoeling is dat je een taal of een land kiest. Een keuzepagina dus. Niet interessant voor Google, die schotelt je direct de site voor die hoort bij het land waar jij zoekt. Goed zo. Zij sparen onze kostbare tijd door ons niet onnodig deze site te laten bezoeken.

  Uit nieuwsgierigheid ging ik toch ook nog eens zoeken op

  – Versace eu
  – Lexus eu

  Surprise, surprise, zie ik dat goed ? Is dat karelgeenen.nl daar bij de eerste resultaten ?

 9. Waaruit inderdaad blijkt dat je een leek op dit gebied bent. Genoeg voorbeelden van succesvolle .EU domeinen zijn de revue gepasseerd.

 10. Ongeveer een week geleden ben ik begonnen met het domein djcontests.eu. Een prive experimentje om eens te kijken hoe ver je het optimaliseren door kan voeren. Ik heb nog relatief weinig ervaring met het specifiek inrichten voor zoekmachines, dus ik ben benieuwd (-: Voorlopig heeft Google m’n .eu-domein nog niet eens gevonden..

 11. Het is leuk om de resultaten te zien van die experimenten,mijn gevoel zegt me dat Google met .eu blijkbaar nog niet goed overweg kan in zijn algoritmen. Zolang je nog kan kiezen tussen een landsextensie of .eu is het denk ik veiliger van een lokale extensie in gebruik te nemen ( + een reservatie voor het .eu domein)

 12. Heb nog niet zo lang een webshop met eu extensie. Doordat ik in een nichemarkt zit scoor ik goed in de zoekmachines met de eu extensie. Toch denk ik dat je sneller resultaat boekt met een extensie van het land zelf, dus .nl voor Nederland, .be voor België etc. Hopenlijk geeft .eu internationaler betere resultaten.

 13. Hoi Karel,

  Hoe kijk je hier 6 jaar later tegenaan? Een site (nu met .nl) die zich richt op zowel Nederland als België, kan die beter vasthouden aan .nl of zijn de kansen voor .eu nu beter?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *