Column: Google. Vinden en gevonden worden

13 oktober, 2008

Zorg dat je webpagina's bekend zijn bij Google! Makkelijker gezegd dan gedaan. Een ½ jaar gelden is mijn site www.pkinreiniging.nl online gegaan. Google zou de pagina's zelf tegenkomen en dan indexeren. Niets was minder waar. Een half jaar na het online gaan kwam alleen mijn homepage in de lijst van Google omhoog. Tijd om toch verdere actie te ondernemen"¦

DE oplossing zou de sitemap voor mijn domeinnaam zijn. Even maken, uploaden naar Google, geïndexeerd worden en dan eindelijk gevonden worden. Twee weken later is mijn sitemap nog steeds niet geïndexeerd en zijn de helft van mijn sitepagina's bij Google bekend.

“Over het algemeen zijn er twee typen sitemaps...". Op de instructiepagina van Google bij de webmaster hulpprogramma's staan meerdere opties voor het maken van een sitemap. Ik kies uiteindelijk om een sitemap te maken met een tekstbestand, waarin ik de pagina url's van mijn domein in moet zetten. Dit lijkt mij de gemakkelijkste optie.

Bij het uploaden naar Google wordt er aangegeven dat dit niet de goede format is. Dan maar de .xms optie proberen. Maar met dit bestandsformat had ik nog nooit gewerkt. Toch maar proberen. Ik heb dezelfde methodiek gebruikt als bij het tekstbestand.

Voor de tweede keer uploaden. Weer een foutmelding. Even googlen op “sitemap en xms". De pagina's die opkomen zijn niet allemaal even nuttig. Na even zoeken heb ik eindelijk een pagina gevonden met een voorbeeld sitemap. Kopiëren, vereenvoudigen, url's aanpassen en uploaden.

Drie keer is scheepsrecht. Weer een foutmelding maar nu niet dat het een onjuist format is. Er staan geen pagina's in de sitemap. Ik had er toch echt 35 ingezet!. Na een uur blindstaren op de url's kwam ik erachter dat ik de volledige url inclusief http://etc erin had moeten zetten.

Voor de vierde keer uploaden dan maar. Eureka. Er zijn 35 url's gevonden. “Er bevinden zich momenteel geen pagina's van uw sitemaps in de index van Google. Het indexeren kan enige tijd duren.. ." wordt er direct achter vermeld. Blij maar voldaan ga ik naar bed met het gevoel dat dit morgen wel gebeurd zal zijn. Google werkt nu eenmaal snel.

Via het webmasterprogramma van Google hou ik de resultaten van het indexeren van mijn sitemap en de domeinpagina's bij. Mijn geduld wordt ernstig op de proef gesteld. Een week na het succesvol uploaden van mijn sitemap zijn er nog maar 7 pagina's geïndexeerd, terwijl Google de sitemap nog steeds niet in zijn index heeft opgenomen. De sitemap wordt iedere 2 dagen geupload door Google, maar de opgenomen pagina's worden volgens het hulpprogramma niet geïndexeerd. Wat een tegenstrijdige informatie! Zijn ze nu wel of niet geïndexeerd?

Ik heb veel vragen. Wanneer wordt de sitemap geïndexeerd door Google? Ben ik nu wel te vinden? Wat voor waarde heeft de sitemap momenteel voor mij? Heb ik toch nog een fout gemaakt?

Vandaag zijn deze vragen nog steeds actueel. Er zijn momenteel zo'n 30 pagina's geïndexeerd, waarvan sommige dubbel en sommige met sessie id's. Volgens de google statistieken wordt ik nu echter wel gevonden. Vinden en gevonden worden. Ik zal over een ½ jaar nog wel een keer laten weten of het ook wat heeft opgeleverd.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Het is een vrij helder opgebouwde site met een hoop tekst dus het moet mogelijk zijn deze in Google te krijgen. OVerigens zie ik nu 50 geindexeerde pagina's in Google

  De eerste keer dat ik op je site kwam hadden alle interne links een sessieid. Een mooie start zou zijn die sessie id's uit je links verwijderen.

  De html validator komt niet door je site heen vanwege gekke codes. ALs ik in je source code kijk dan zie je onderaan dat rondom je nofollow tag geen aanhalingstekens staan maar kleine vraagtekentjes.

  http://validator.w3.org/check?verbose=1&uri=http%3A%2F%2Fwww.pkinreiniging.nl%2F

  OVerigens staan er ook in de html zelf foutjes. In een van de eerste regels staat bijvoorbeeld een meta verification tag die niet afgesloten wordt.

  De follow tag doet volgens mij niets. JE kan een bot uitsluiten via nofollow, andersom wekt volgens mij niet.

  Unieke titles en descriptions op elke pagina is ook handig.

  Er zal vast nog wel meer te verzinnen zijn.

 2. Het gaat ook niet om de rankings dacht ik. Eddy geeft aan dat zijn site niet goed geindexeerd wordt. Gebroken html tags hebben daar wel degelijk invloed op als de spider de pagina niet goed kan lezen.

  Google heeft ondertussen al 50 pagina's geindexeerd en is dus in ieder geval bezig te indexeren.

  @Eddy, ben je al ingeschreven bij de Google webmaster tools? daar kun je ook info vinden over de indexering van je eigen site.

  Karel heeft daar vast nog wel een artikeltje over liggen.

 3. html code is niet op orde inderdaad, maar dat heeft (volgens mij) geen invloed op je ranking in zoekmachines.

  Wat verder helpt: Plaats een robots.txt bestand in de rootdirectory van je website. En je kunt overzichtelijker op 1 plek url's of mappen markeren, waar je geen bezoek wilt van de zoekmachines. Hoef je niet met code in de <a href te werken op elke pagina.
  Meer info op: http://www.robotstxt.org/

 4. Links naar je interne pagina's laten roteren op je homepagina help ook en elke week wisselen tot dat alle pagina's er in zitten.

  Verder heeft het weinig zin om alles "zo snel mogelijk" te laten indexeren volgens mij...Rome werd ook niet in 1 dag gebouwd 😮

  Dave

 5. Indexering is een doorslag van het ware leven, een individu zonder connecties ( inkomende links ) wordt genegeerd...
  Geef mij maar een goede linkbuilding campagne en een seo vriendelijke navigatie.
  Ik hoop dat dit gewoon een sitemap proefproject is en niet je hoop op een goede vindbaarheid annex ranking.
  @Nico:Leuke tip om te zeggen dat een PR6-7 linkje je indexering versneld..ik denk niet dat er veel mensen zijn die daar gebruik van kunnen maken..

 6. Als je nou de link van je website in dit artikel had geplaatst waren al je problemen opgelost geweest. ;-P

  Nee zonder grappen, regel wat meer links (volgens yahoo heb je er 30) en om te beginnen kan een linkje in dit artikel geen kwaad. Dat zullen je rankings goed doen.

 7. Heren,

  Allereerst bedankt voor de reacties. Ik heb de voorgestelde verbeteringen zo goed mogelijk proberen door te voeren. Wat betreft het toevoegen van de link naar mijn site in het artikel... daar zal ik volgende keer rekenign mee houden. Nu zal ik de 'fout' op deze manier proberen te herstellen 😉
  http://www.pkinreiniging.nl

  UPDATE Momenteel heeft de Googlebot mijn startpagina gevonden en zijn 50 pagina's (met soms SessieID's) geindexeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Eddy Weemhoff

 8. Beste,
  Ik heb ook serieus probleem gehad met indexatie van mijn website over openingsuren .
  Hier enkele statistieken:

  Google webmasterhulpprogrammas
  Aantal gecrawlde pagina's per dag
  Maximum 983
  Gemiddeld 356
  Minimum 62

  Statistieken Sitemap
  Totaal aantal URL's: 494
  URL's geïndexeerd: 132

  24 februari 2008 ->Site is online + aangemeld bij google
  27 juni -> eerste bezoeker via google

  site:www.mijnsite.be -> slechts 30 resultaten in tegenstelling tot wat er in de webmasterhulpprogramma's staat namelijk 132.

  Mvg,
  Ralph

 9. Meestal die ik dit gewoon via Google Webmasters en met een WordPress plugin. Die doet alles voor mij. 1 druk op de knop en klaar.

  Maar leuk dat er 2 soorten sitemaps zijn, nooit geweten.
  Wat is meestal doe om mijn website op te nemen is deze in een signature van wat forums zetten. Ben lid van 4 forums en zet meestal dan in mijn signature gewoon een linkje er naar toe dan gaat het opnemen veel sneller.

 10. een sitemap.xml wordt binnen een dag geindexeerd, dit houd echter niet in dat je direct in de organische zoekresultaten gevonden wordt, zonder externe links duurt het bij mij meestal een week.

 11. de sitemap.xml is toch wel belangrijk heb ik gemerkt. Het geeft google sneller inzicht blijkt uit mijn ervaringen. toch nog een vraagje over een link op deze pagina: helpt het evengoed een klein beetje om sneller geindexeert te worden met een nieuwe site als je backlink niet gerelateerd is aan je site?

 12. xml sitemaps.nl werkt erg goed. Wel na het maken even openen met wordpad. Op die manier kun je even ontdubbelen en de links uitschrijven. Geautomatiseerd worden sommige links afgebroken met een "/". Daarmee laat je google nog steeds zoeken naar het juiste html of php bestandje aan het einde van de link. Het gevolg is allerlei nare redirect meldingen in webmasters tools. Vervolgens de instellingen op "crawlsnelheid door google laten bepalen" zetten. Binnen 1 week zou alles dat de moeite waard is geindexeerd moeten zijn.

 13. Net even een testje gedaan.

  Google keywordtool gebruikt, zoekwoord "hypotheek oversluiten" gevonden.

  Test hoe snel kun je hiervoor ranken / hoe snel staat het in de index van Google?

  Antwoord minder dan 1 uur!

  Wat heb ik gedaan?

  -Pagina gemaakt "/hypotheek-oversluiten
  -Verhaaltje geschreven, H2, titletags, -Keywordtag, principe van keyworddensity, keyword veriaty toegepast.
  -Geplaats op een PR2 site.

  Ge upload naar MSN reporter en Ekudos.

  Voila binnen 1 uur de top 1 positie in mijn woonplaats boven de sociale sites.

  En nu even kijken of deze site er vanavond nog weer overheen gaat.

  Dat lijkt mij te bevestigen dat alles in principe snel geïndexeerd wordt.

 14. - Zorg dat Google nooit pagina's vanaf je site ophaalt met SESSIONID in het adres
  - Correcte HTML
  - Gebruik niet het TABLE element om de structuur van de pagina's te maken. Het TABLE element gebruik je alleen voor echte tabellen. Google hier eens op.
  - Zorg er een beetje voor dat de echte inhoud bovenin je HTML code staat. Niet eerst een 10-tal links naar andere website's en dan ... owjah, bijna vergeten, nog een beetje tekst.
  - Maak gebruik van Hx en P elementen.
  - Houd er rekening mee dat Javascript niet gezien word door Google

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *