De Nofollow tag. Gebruik jij het voor linkbuilding?

Vandaag een ander soort artikel dan je van mij gewend bent. Ik heb namelijk op Twitter bovenstaande vraag "Gebruik jij de Nofollow tag voor linkbuilding? En waarom?" aan een aantal Nederlandse SEO experts gevraagd.
Voor diegene die niet weten wat een No-follow tag is, klik hier.
Hieronder de reacties:

Jeroen van Eck van E-difference.nl


Erik Gloudemans van Bedrijfopzetten.nl

Rene Greve van Renegreve.nl


Karel GeenenEduard Blacquière van Edwords.nl

Conclusie

Eigenlijk zou het je niets moeten uit maken of een link nofollow is omdat dit bijdraagt aan een natuurlijker linkprofiel.
De nofollow links hebben geen invloed op de rangschikking maar Google "ziet" de link wel en geeft hierdoor relevante waardering door.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Google ziet inderdaad gewoon de gehele link en weegt deze ook als normaal. Het was een slimme tool om misbruik te kunnen meten en in kaart te brengen. Hiermee heeft Google in veel gevallen duidelijkheid gekregen welke websites aan linkbuilding doen vanuit het normale marketing oogpunt of met hoofddoel Google te manipuleren.
  Al snel werd duidelijk dat de tag weinig concreets toevoegt. Veel bedrijven en specialisten passen het nog wel toe onder het mom †˜baat het niet, dan schaadt het niet†™.
  Het gebruik van de tag is wel aan te raden als je een of meerdere pagina†™s hebt met een verzameling links naar externe websites. Bijvoorbeeld in het geval van een pagina waarop je partners wilt vermelden. Om Google te laten zien dat het je in zo†™n geval te doen is vanuit onderling marketing oogpunt, is het verstandig de tag te gebruiken.

 2. Veel informatie over linkbuilding en backlinks. Dit heb ik ook proberen te verwerken in de backlink tool. Bij de backlink tool ben ik er vanuit gegaan dat als er een NoFollow is geplaatst dat er geen directe waarde wordt doorgegeven.
  Dit blijkt dan ook uit de PBLT Score die wij berekeken. Bijvoorbeeld de Telefoongids is een mooi voorbeeld, zij hebben wel PageRank waarde maar plaatsen op elke externe link een NoFollow, de waarde wordt dan dus niet overgebracht maar intern gehouden!
  Groeten Schelte

 3. Heb alleen tekstueel een opmerking. In "omdat dit bijdraagd aan een natuurlijker linkprofiel" zou bijdraagt met een "t" moeten worden geschreven.
  En verder "keep it simple". Dat geldt voor het hele internet en waarschijnlijk ook voor wat linkbuilding betreft.

 4. Is dit niet tegenstrijdig -- De nofollow links hebben geen invloed op de rangschikking maar Google †œziet† de link wel en geeft hierdoor relevante waardering door.-- ??
  Als Google relevante waardering doorgeeft (juice?) telt het toch ook mee voor je ranking?
  Als ik hierboven alle reacties lees, en goed begrijp, denkt de een dat NF links nog voor 1/3 meetellem, de andere voor de 1/2 en de ander weer helemaal niet.
  Is er iemand die dit zeker weet?
  Ik denk dat ze wel degelijk meetellen, alleen lang niet zo zwaar.

 5. Ze zullen zeker meetellen alleen geven ze geen pr door. Veel links vanuit een bepaalde gerelateerde website kan natuurlijk ook aangeven hoe belangrijk je website is. Weliswaar niet in pr, maar wel een gezond en natuurlijk linkprofiel. Dat resulteert dan uiteindelijk in hogere rankings

 6. Nofollow werd ook veel gebruikt om je interne Pagerank te 'sturen'. Wanneer je 1 pagina had met een PR van 3 en op die pagina stonden 3 links naar andere pagina's dan kregen ze alle 3 evenveel waarde van de 1e pagina.
  Met nofollow kon je ervoor zorgen dat een link geen Pagerank meer meegaf naar die pagina. De andere 2 pagina's (in dit voorbeeld) kregen daardoor meer Pagerank.
  Nu is het zo dat alle links evenveel Pagerank meekrijgen. Dus allemaal 1/3 (in dit voorbeeld). Geef je 1 van die links een nofollow mee dan krijgen de andere 2 links nog steeds maar 1/3 van de Pagerank mee.
  Het nofollow attribuut voor het verdelen van je pagerank (pagerank sculpting genoemd) werkt dus niet meer.

 7. Mij was ook verteld dat als je regelmatig een nofollow link plaatst op een blog dat je pagerank na een jaar hoger zou staan,vooral als je een NF op een blog zet wat een hoge pagerank heeft.
  Ik doe dit nu al 2 maanden maar bij mijn website staat bij PR this page is not ranked by Google. Hoe kan dat en wat kan ik nu het beste doen?
  Een vraag aan Karel.
  Ik had laatst een vraag gesteld bij Contact,ook naar aanleiding van een artikel,maar nooit een reactie ontvangen.
  Vr gr Conny

 8. Wat ik me al een poos afvraag is het volgende:
  Ik zie regelmatig op een pagina dat ze de nofollow tag gebruiken maar in de meta tags zie ik dan toch index, follow staan.
  Heeft de nofollow tag nog wel zin als je in de head aangeeft dat hij alles moet volgen. Welke tag heeft voorang???

  1. Index follow is een generale tag.
   Daarna komt per link evt. de Nofollow.
   op deze wijze vertel je de zoekmachines dat alles geïndexeerd mag worden maar dat je niet instaat voor de kwaliteit van die betreffende links.
   Ze worden dan ook alleen gebruikt voor uitgaande links naar externe websites.
   Natuurlijk hoef je links naar andere eigen websites niet te nofollowen. kijk echter uit met te veel en te vaak naar andere eigen sites linken. Voorkom linkruil.

 9. Leuk artikel! Zo zie je weer dat het gebruik van social media tegenwoordig bijna onmisbaar is. Verder horen nofollow links inderdaad thuis in ieder natuurlijk linkprofiel.

 10. Mooie blog Karel!
  Ik zit alleen met een aantal vragen. Ik loop nu stage bij een bedrijf waar ik bezig ben met zijn website te optimaliseren.
  Is het beter voor de eigen PR om websites met een lagere PR die een link van onze website hebben geplaatst te verzoeken een no-follow van de link te maken?
  gr, Veli

 11. Ik gebruik van oudsher veel links op mijn pagina met een no-follow tag: "om geen pagerank te lekken"
  Mara ik vraga me nu af of veel links met een no-follow juist niet onnatuurlijk is (om op te nemen op je eigen site dus). Daar is hypertext protocol natuurlijk niet voor bedoelt...

 12. Een 'natuurlijk linkprofiel' is m.i. belangrijker dan de links die je puur uit seo overwegingen 'geforceerd' probeert te krijgen. Als je website/content echt iets toevoegt, krijg je vanzelf wel inkomende links (follow of nofollow) en heb je een mooi natuurlijk opgebouwd linkprofiel. De gebruikers bepalen aan de hand van wat ze van jouw website vinden hoeveel en wat voor links je krijgt, dus hou je vooral bezig met de kwaliteit van je site. Dan komt de rest vanzelf.

 13. Mooi stuk content die Twitter reacties. Dank je wel voor de moeite.
  Verder heb ik zelf n.a.v. bovenstaande reacties weinig meer toe te voegen aan het nofollow verhaal. Wat echter wel raadzaam is, is om binnenkort eens een artikel te schrijven met alle nadelen en voordelen van no-follow backlinks, waarbij elk voordeel of nadeel in één regeltje tekst nog even kort wordt toegelicht. Dit zou een waardevolle bijdrage zijn voor de SEO community en een goed stuk linkwaardige content.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top