Wil de Magento specialist nu opstaan?

11 december, 2008

Magento logoNa het eerst een tijdje te hebben aangekeken heb ik besloten om toch een artikel te wijden aan Magento, de nieuwe revolutionaire e-commerce software. En dan bedoel ik open-source, gratis dus... Magento is pas anderhalf jaar oud (eerste release was in de zomer van 2007) maar lijkt nu al een waardige tegenstander te zijn van de andere e-commerce platformen.

Mijn eerste indrukken zijn veelbelovend! Zowel de voorkant als de achterkant ziet er goed uit. Op een of andere manier trekt het mij meer dan bijvoorbeeld osCommerce. Verder bevat Magento een aantal interessante features waaronder het automatisch koppelen met Google Website Optimizer.

Hoe ziet Magento er uit?
Om een beeld te krijgen van hoe Magento eruit ziet heb ik twee afbeeldingen van de voor- en achterkant:

Voorkant

Voorkant Magento

Achterkant

Magento achterkant

Onderaan dit artikel vind je nog een overzicht van mooie bestaande Magento webwinkels.

Magento's speerpunt: flexibiliteit
Zoals Magento zelf aangeeft is de drijfveer achter deze software flexibiliteit voor de online ondernemers, dat klinkt in ieder geval al goed! De gebruikers moeten eenvoudig controle hebben over de uitstraling, inhoud (de producten) en functionaliteiten.

Zoals de meeste e-commerce platformen werkt Magento met zogenaamde extensies. Het systeem is dus eenvoudig uit te breiden met verschillende functionaliteiten.

Magento functionaliteiten
Magento bevat ontzettend veel functionaliteiten. Hieronder een klein overzicht van de meest interessante:

 • Meerdere websites onderhouden met één adminpaneel;
 • Updaten met 1 klik;
 • Flexibele prijsregels voor variabelen als: locatie, tijd, koop X en krijg Y voor de helft van de prijs (superfunctie!);
 • Zoekmachine vriendelijk (seo-vriendelijke URL's, Google sitemap, meta data toevoegen per pagina/product);
 • Meertalig en meerdere valuta's;
 • Afrekenen op één pagina!;
 • Verzenden van producten uit één order naar meerdere afleveradressen;
 • Zeer uitgebreid klantensysteem;
 • Inzoomen op productfoto's;
 • Automatisch te koppelen met Google Analytics en Google Webmaster Optimizer;
 • Landingspagina tool voor bijvoorbeeld Google Adwords campagnes.

Ik wordt hier erg enthousiast van. Het klinkt als het ideale e-commerce platform. Er is namelijk naar bijna alle online marketing aspecten gekeken. Zoekmachine optimalisatie, zoekmachine adverteren, usabillity, email marketing en conversie optimalisatie komen allemaal aan bod.

Magento specialisten?
Als Magento echt zo goed is als het beloofd vraag ik me af waar de Nederlandse en Belgische Magento specialisten blijven. Ik zou het als hoster of webdesigner wel weten. Specialiseer je nu in Magento en de kans is groot dat je een goede toekomst te wachten staat. Let wel, er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze laatste uitspraak ;-). En voor eventuele schade die is ontstaan omdat je nu alleen nog maar Magento aanbiedt (en blijkt dat het echt niks is en niemand het wil) kan ik ook niet verantwoordelijk worden gesteld. Maar even serieus, ik zou als webdesigner/hoster/bouwer zeker de mogelijkheden van Magento eens onderzoeken! Volgens mij ligt hier nog een grote markt te wachten.

Magento voorbeelden
Zoals eerder beloofd hier nog een overzicht van mooie Magento shops:

Meer informatie vind je op de officiele Magento website.

Magento top of flop?
Zoals eerder al geschreven heb ik geen directe ervaring met Magento, ik ben daarom ook erg benieuwd naar gebruikerservaringen. Is er al iemand van jullie die ervaring heeft met Magento? Laat het ons weten! Uiteraard mag je ook de URL van je Magento-shop in de reactie plaatsen, graag zelfs.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. "Volgens mij ligt hier nog een grote markt te wachten."
  Eens. Wil je de budgetmarkt ontstijgen als hoster, dan ligt hier je kans. Je zult er alleen wel verdomd veel meer voor moeten doen, maar de uitdaging is heerlijk.

  In je artikel mis ik 2 belangrijke functionaliteiten:
  * installeren/updaten van diverse extensions vanuit de Magento backend
  * iDeal ondersteuning! Voor een ecommerce onderneming, gericht op de nederlandse markt onmisbaar, en reeds lange tijd beschikbaar voor Magento.

 2. Het was alweer een tijdje geleden dat ik Magento voor het laatst bekeek, maar zoals ik het nu zie is er nu wel een facturatie mogelijkheid 😉

  Vergeet mijn bovenstaande reactie dus..

 3. Vanaf midden 2008 zijn wij intern van start gegaan om ons te specialiseren in Magento.

  De eerste websites worden op dit moment uitgerold.

  Voor 2009 willen we dit verder professionaliseren en voor verschillende doelgroepen complete op maat shops aanbieden.

  Intresse in een een Magento shop? Bel met tja, dit sta ik dus niet toe zoals je wel zult begrijpen...

 4. Ik draai al een tijdje op magento in het begin met wisselende gevoelens. Er waren behoorlijk wat SEO problemen en die lijken nu opgelost.

  in mijn website zitten nog een aantal foutjes deze worden er nu uitgehaald door een coder uit Vietnam (via rentacoder.com)

  Of anders gezegd hij installeerd magento maakt de theme's helemaal opnieuw

  Alles 3w strict en compatable met FF IE en Safari.

  Voor $ 850,//

  Er zijn verschillende hosters in Nederland de beste is denk ik madia.nl zij hebben ook de website pannen.nl gemaakt en deze is heel erg snel.

  Dat was lange tijd ook een van de bezwaren tegen magento , erg traag.

  Aan de andere kant het is een heel zwaar pakket en daar past geen budgethosting bij en dat hadden er nog veel en die klaagden steen en been.

  Achter een fiat 500 hang je ook geen caravan.

  Misschien een idee om alle hosters op een rij te zetten !

  Zelf mis ik nog een goede koppeling met back office software maar dat is een kwestie van tijd denk ik

  kortom nu ben ik tevreden

 5. Wij bouwen momenteel aan 2 Magento winkels. Het pakket is echt ongelooflijk qua mogelijkheden al zijn er ook wel een minpunten. Bijvoorbeeld de snelheid maar dat hebben we aardig kunnen opvangen door goede hosting. (prototype is ook een boosdoener..)

  Het stylen/inrichten van Magento is goed te doen als je de opbouw van Magento snapt. Er is goede documentatie en het forum staat vol handige tips en handleidingen.

  De snelheid waarmee de verschillende (open source) uitbreidingen ontwikkeld zijn is echt fenomenaal. Ook dit is overigens goed gedocumenteerd.

  Tot nu toe zijn we erg tevreden. Op mijn blog ga ik binnenkort cases uit de praktijk bespreken, daar zal ik ook de magento winkels in mee nemen.

 6. Ziet er inderdaad uit als een zeer veel belovend pakket. Net even de package gedownload en zal vandaag een kijken naar de mogelijkheden 🙂

  En ja als het open source is biedt dit ook wel de nodige mogelijkheden voor het customizen.

 7. @Thijs
  Kan niet w88.

  Wat nog een nadeel schijnt te zijn, is dat Magentocommerce alle routines laadt. Ook die, welke niet nodig zijn voor de werking van de opgevraagde pagina. Daardoor is het relatief een traag pakket.

  Maar ik heb gehoord dat een nederlandse hoster bezig is om te tweaken (of noem je dat hacken?)

 8. ik heb ook zitten kijken naar magento. Ik vind het beter dan oscommerce. En denk echt erover ja om mijn betaalde webwinkel bij mijnwinkel.nl (meer dan 500 euro per jaar!) te verlaten volgend jaar. Enige waarvoor ik aarzel zijn de volgende zaken. Graag jullie advies:
  - huisstijl. Hoe krijg je met magento een goede huisstijl, met logo, eigen kleurstelling, alg voorwaarden, privacy mededeling. De basis dus. Is het echt zelf te doen of moet je dit outsourcen naar die rentacoder.com?
  - hoe krijg je magento seo- en googleanalytics prooi? Ook weer hier de basis die karel mij in de cursus heeft geleerd.
  als dat allemaal kan heb ik zo een paar webwinkel concepten die ik wil gaan realiseren. Desnoods met partners.

 9. Ik heb zelf al een hele tijd OSCommerce. Had destijds geen geld voor iets anders. Volg Magento en het ziet er super uit. Vrijwel alles wat ik heb laten inbouwen in OSC en wat ik nog moet laten inbouwen zit er standaard in. Alleen om het design te laten aanpassen, lijkt me niet zo makkelijk. Ik heb onlangs een prijdindicatie gehad van een Nederlandse partij die is gespecialeerd in Magento, maar dat was voor mij toch toch een beetje veel. Ook zal ik waarschijnlijk ook nog aanpassingen moeten laten doen, want er zit toch nog niet alles in. En ik zal mijn huidige data moeten laten omzetten, en daar komt ook wat bij kijken als je geen standaard OSC winkel heb (voor de standaard bestaat er namelijk wel een conversietool). Toch lijkt mij dit het pakket voor de toekomst.
  http://www.pannen.nl is de mooiste site die ik totnuto heb gezien. Volgens mijn helemaal SEO geoptimaliseerd en ook qua loos en functionaliteiten erg goed.

 10. Er is een grote keuze uit verschillende oplossingen met ieder zijn voor en nadelen. De oudere systemen zoals osCommerce, Virtuemart en Zen-Chart hebben het voordeel dat ze zich al jaren hebben bewezen en hierdoor een grote online community hebben opgebouwd, ook in Nederland. Dit is voor mij nog het grootste gemis bij Magento.

  Ik heb recent een Magento webshop online gezet en ik ben zeer te spreken over de software. Wat Magento nog meer biedt is een uitgebreid template systeem dat het designers mogelijk maakt het uiterlijk van de shop volledig naar wens aan te passen.

  @Bongoman: Je krijg standaard al 3 themes waaruit je kunt kiezen. Ook is er al een theme beschikbaar voor de iphone. ( bezoek: http://agmaccushop.nl op je iphone ) Regel een goede CSS & xHtml webdesigner en laat deze hier en daar wat aanpassingen maken.

 11. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit goed heb gekeken naar magento daar wij ons eigen CMS eigenlijk meer een WMS hebben ontwikkeld.
  Deze is modulair opgebouwd dus ook de webshop is mogelijk en zelfs de webshop werkt met add-ons.
  En alles is volledig "drag and drop".

  Dus een reden om te kijken naar een ander systeem is niet echt nodig 🙂
  Toch ga ik uit nieuwschierigheid maar even kijken 😉 ik zal mijn mening nog even ventileren na het testen.

 12. Magento is top, maarrrr....... 1) Voor simpele webshops is Magento echt overkill. 2) Het is traag (zal dan wel afhankelijk zijn van hoster) 3) Niet al te beste nederlandse community 4) SEO lijkt het mooi, maar Magento maakt veel duplicate content aan.

  Dit waren voor mij redenen om Magento nog even te laten bezinken, en wachten tot het wat meer "volwassen" wordt.

 13. Om de Nederlandse community trouwens een boost te geven was ik in het verleden van plan een Magento forum te hosten. Ik heb hier een tijd niet naar gekeken maar naar aanleiding van dit artikel bij Karel nam ik weer een kijkje. Toch wil 80% wel een nederlands forum los van het Internationale forum. http://www.magentoforum.nl. Wellicht toch binnenkort eens naar kijken?

 14. Interessant artikel, ik zal de mogelijkheden zeker onderzoeken. Wel blijf ik erbij dat een maatwerk webshop applicatie prettiger is omdat je dan zelf volledig in control bent. Tuurlijk kost het in basis meer om te ontwikkelen maar je plukt er na een aantal opdrachten de vruchten van..

 15. Hoi karel, ik begin in 2009 (waarschijnlik feb.) met de bouw van een webshop. de keuze voor Magento is al gemaakt. Tot nu toe belooft het veel, maar moet je wel eea tweaken aan je webserver voordat je het kunt installeren. Hoe dan ook: ik ga ermee aan de slag. Als je wil, hou ik je op de hoogte

 16. Heel graag Ramon! Ben erg benieuwd. Hoor wel dat het een zwaar pakket is. Maar als dat het enigste minpuntje is valt het nog wel mee denk ik!

  Als je het leuk vindt kunnen we er ook een soort van artikelenreeks van maken...

 17. Voor 'gewone' websitebouwers zoals ik is het wel een hoge leercurve. Maar werk je er éénmaal mee dan zie je dat het inderdaad veel mogelijkheden biedt. Misschien is dit ook wel de reden waarom het niet eenvoudig op te pakken is. Een 'eigen' Nederlands Magento forum zou dus erg welkom zijn..
  http://www.123beddenshop.nl (de eerste Magentoshop van Mol 4 Media)

 18. Ik heb er een paar maanden terug ook naar zitten kijken. Door tijdgebrek nog niet uitgebreid, maar hetgeen wat ik zag viel mij ook positief op. Ik heb de afgelopen tijd ook wel wat met Virtuemart geprobeerd, maar dat vind ik toch niet optimaal werken. Vooral niet omdat je er Joomla bij nodig hebt.

 19. Ik heb me ook een tijdje verdiept in Magento, maar ben op het laatst toch afgehaakt. Daar het een zwaar pakket is, en we de constructie met multiple webshops in gedachten hadden, hebben we met een blik in de toekomst toch besloten niet ervoor te gaan, om eventuele snelheidsproblemen te voorkomen. En niet voor onaangename verassingen te komen staan.
  Denk dat het beste is om een eigen server ervoor te pakken.
  Een ander pakket wat ook in snelle ontwikkeling is, en me veel meer aanspreekt is http://www.prestashop.com. In de nieuwe RC zijn er tal van functies toegevoegd w.o. statistieken, en zo is het belasting technisch ook meteen voor elkaar. Een order krijgt een eigen nummer, waaraan weer een factuurnummer te hangen is.

  Op dit moment zijn de modules nog magertjes, maar buiten de betaal module blijft er voor ons weinig te wensen over.
  Bovendien staan er nog een paar leuke Features op de lijst die komen gaan.
  Zie http://www.prestashop.com/en/features/

 20. Las je post een tijdje geleden en het is leuk om te zien dat magento steeds meer aandacht krijgt in Nederland. Wij werken nu enkele maanden met magento en zijn zeer tevreden met de uitgebreide mogelijkheden.

  Bij het selecteren van pakketen voor het bouwen van webshops letten wij erg kritisch op de internet marketing mogelijkheden van het pakket. Dit is naast de gebruiksvriendelijke interface één van onze belangrijke overwegingen geweest om voortaan †˜grotere†™ webshops in Magento te ontwikkelen. In het eerste kwartaal van 2009 zullen we dan ook enkele webshops lanceren die volledig ontwikkeld zijn in Magento. Betreft de reacties hierboven hebben wij ook ondervonden dat de leercurve vrij hoog is een goede dedicated server een musthave is.

  Maar je bouwt tenslotte een webshop om zoveel mogelijk om te zetten. En zowel het aantrekken van bezoekers, als het verhogen van de conversie zijn goed genoeg vertegenwoordig in dit pakket!

  Wat mij betreft dus een aanrader!

 21. Magento en Prestashop zijn beiden zeker veelbelovend. Stelt wel de nodige eisen aan de hosting. Wij draaien ze op een zware machine, en natuurlijk onder MySQL 5 en PHP 5.2. Dat biedt alleen niet elke hoster aan momenteel.

  Voor beide paketten geldt nog wel dat we te maken hebben met kinderziekten. Dat is normaal voor zo'n nieuw pakket, maar je moet dan wel een welwillende gebruiker zijn 🙂

 22. Wij zijn als Vlaams bedrijf gespecialiseerd in het opzetten van webwinkels voor onze clienten mbv een open source oplossing als Magento of OsCommerce.

  Onze ervaring met Magento is dat er redelijk veel geupdate wordt in de community. Ook de auto update van de website werkt erg goed.
  Helaas is het inderdaad zaak om samen te werken met een goed (linux) hostingbedrijf, die de server waar de Magento shop op draait optimaliseert. Anders zorgt het zware pakket voor een zeer trage website.

  Binnenkort wordt er een speciaal evenement georganiseerd in Utrecht, speciaal voor Magento. Meet Dutchento, misschien interessant voor geinteresseerden?

 23. In opdracht van het al genoemde Potten & Pannen (www.pannen.nl) ben ik als online marketing specialist verantwoordelijk geweest voor concept en projectleiding van de nieuwe P&P Magento shop. Deze is gerealiseerd door Madia.

  Ervaringen met Magento zijn zeer goed. Potten & Pannen heeft ruim 100% stijging van SEO bezoek sinds de overgang op Magento. Zie voor meer details artikel op mijn site.

  Custom design was veel werk en onderschat. Ga je voor een standaard template dan heb je dit probleem niet maar wil je een eigen gezicht geven aan de shop dan kost dit veel development-uren.

  Qua functionaliteit is Magento zoals door Karel beschreven zeer uitgebreid. Wij zijn bijvoorbeeld erg blij met product filters (layered navigation noemt Magento dat) en standaard klantreviews.

  Integratie met Google Site Optimizer is fantastisch (ik ben een fan) maar voor de meeste Nederlandse shops niet zo zinvol: je hebt echt vrij veel volume nodig om een goede test (met harde uitkomsten) te kunnen doen.

  We missen qua functionaliteit standaard giftwrap mogelijkheden en een wedding registry maar dat staat op de roadmap, Tevens zou een WordPress-achtige content editor fantastisch zijn.

  Tevens vonden wij de standaard weergave van afbeeldingen (inzoomen) matig. We hebben daarom een zeer robuuste lightbox vartiant (highslide.js) geimplementeerd. Tevens hebben we een blog module toegevoegd en een WYSIWYG editor zodat Potten & Pannen zelf (zonder HTML kennis) content kan editen.

  We werken nog aan afwerking van de shop (content en SEO onder andere) maar de resultaten zijn zeer goed.

  Ook over Madia als developer en hosting partij zeer tevreden.

  Voor vragen kun je me altijd mailen of twitteren (www.twitter.com/tvanschadewijk).

 24. Interessant blog over Magento ook de reacties erop.
  Ik kijk echt op dit moment zelf naar OpenCart (en ook nog naar ZenCart) dat erg snel en goed uitziet zowel aan de voor als achterkant van de site. Helaas zijn daarvoor nog nauwelijks professionele ontwerpers te vinden. Wie ze weet dan hoor ik het graag.

 25. Ik zet net de eerste stapjes met een magento shop. Heeft iemand enig idee over er nederlandse handleidingen zijn of i.d. Ben en redelijke dummie. WordPress lukt me nu aardig, dus magento moet ook wel te doen zijn.

  Ik hoor het graag.

  Groeten,

  Bastin

 26. Goed artikel! Magento is inderdaad een uitgebreid en meer dan compleet pakket. Het is ronduit onlogisch in elkaar af en toe qua bestand-opbouw op de server, maar dat is te doen.

  Een snelle server is een vereiste en die bieden wij 🙂 en dat is noodzakelijk wanneer je geen hinderlijke traagheid wil ervaren en een goede conversie wilt behouden.

  Ons laatste Magento-project was http://www.mijnleesbril.nl. Ik zou het leuk vinden om feedback hierop te krijgen.

  Groet,

  Caroline
  Digitmind.nl

 27. Bijzonder aan Magento is dat het echt een systeem is waarmee iedereen die een beetje handig is kan beginnen met een eigen webshop (het trekt ook specifiek starters, zeker nu met Magento Go). Echter moet er in veel gevallen specialistische kennis aan te pas komen wil er custom functionaliteit gebouwd worden.

 28. Het beste van een Magento webshop is dat deze met de behoeftes van de online winkel mee kan groeien en vrij makkelijk te koppelen is met verschillende backend systemen zoals CRM, ERP, WMS, TMS applicaties gekoppeld kan worden. Ook het Magento CMS kent voorkeuren qua leverancier van dit soort software. Gelukkig worden deze steeds verbeterd.

  Alle Magento voordelen op een rijtje:
  - Meerdere online winkels te beheren
  - Uitgebreide klant-, order- en productbeheer inzichtelijk
  - Zoekmachine vriendelijk SEO basis
  - Automatisch software bijwerking via adminpanel
  - Helemaal aan te passen aan uw eigen wensen
  - De Magento webshop groeit met u mee, extra modules
  - In meerdere talen te verkrijgen
  - Gemakkelijk te koppelen met betalingssystemen
  - Mobiel toegankelijk en dus te bekijken vanaf uw mobiel

  Extra modules om een Magento webshop te beginnen zijn:
  - Google Sitemap
  - Implementatie Google Analytics
  - Eigen bestel en factuurnummers
  - Lightbox is het vergroten van foto's / beeldmateriaal
  - Fooman E-mail attachments
  - Fooman PDF Customiser (eigen opmaak)
  - Fooman Speedster (optimalisatie van de laadsnelheid)
  - Slimme zoekmachine (zoeksuggesties)
  - Gebaseerd op Yoast SEO-template
  - Yoast Canonical URL's
  - Google microformat (H-reviews)
  - Geoptimaliseerd producten toevoegen

  En nog veel meer handige modules zijn er voor Magento op de markt te verkrijgen! Magento is de webshop voor iedere MKBer wellicht duurder in aanschaf maar het eindresultaat, het effect, de schaalbaarheid van Magento overwinnen het uiteindelijk van bijvoorbeeld (een dan niets voorstellend systeem en instapmodel onder se webhops een mijnwebwinkel.nl shop) is hier dan echt helemaal niets bij. Met een Magento webshop ligt jouw online succes voor hande!

  Beste ervaring met een een echte Magento specialist in Nederland... Dat is voor mij http://www.123magento.nl !

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *