Ook gek aan het worden van internet marketing?

11 juni, 2010

Website bouwen, 'zoekmachine vriendelijk' maken (jakkes..), linkbuilding, content schrijven, blogs bijhouden, twitter, facebook, youtube, forums...en daarnaast nog eens het echte werk namelijk je winkel draaiende houden"¦
Allemaal (te)veel werk voor een kleine ondernemer om bij te houden dus moeten er ergens prioriteiten worden gesteld.
Velen bijten hun tanden kapot op het SEO gedeelte en willen er mee omgaan zoals een ‘pro' dat doet"¦
Ten eerste, mensen die een SEO bedrijf runnen of ervoor werken..normaal dat zij daar hele dagen mee bezig (moeten) zijn want dat is hun werk. Maar als je ondernemer bent en je moet een zaak runnen, dan kan je niet op hetzelfde niveau te werk gaan als zij doen.

Dus je moet een keuze maken....blijf ik het zelf verder doen of geef ik het uit handen ?
Van mij mogen ze zeggen wat ze willen maar SEO wordt veel te moeilijk gemaakt. Ik hou het liever eenvoudig : eenmaal je de structuur van je site op papier hebt gezet (wordt veel te weinig gedaan), keyword research hebt gedaan en hebt verwerkt in je site structuur (weinigen die ook dat doen) zijnde : url's, pagina's en interne linkstructuur dan ben je klaar met het 'seo vriendelijk' maken van je site en moet je daar zo goed als nooit meer aankomen!
Het enige wat je dan nog rest om beter te scoren in Google met die pagina's is linkbuilding mensen! Keyword density, het vet zetten van keywords of meer of minder gerelateerde zoekwoorden er gaan ingooien zal weinig extra zoden aan de dijk brengen.
Linkbuilding...bedelen voor linkjes, wat een tijdrovend en vooral saai werk!
Inderdaad volledig mee akkoord maar teveel mensen zien linkbuilding nog steeds als de praktijk die 5 jaar geleden werd gebruikt : een massa webmasters gaan aanschrijven of startpagina aanmeldingen gaan doen.

Dit is hoe ik een beetje te werk ga, mocht het je interesseren:

Het 'saaie' linkbuilding werk is meestal ook het makkelijkste en daarvoor zoek ik gewoon iemand die dat voor mij gaat doen. Denk eens na..het is crisis, iedereen heeft (altijd) geld tekort en velen die op zoek zijn om iets extra bij te verdienen..en jij denkt dat je niemand kan vinden die een groot deel van dat saaie werk van je schouders kan nemen? Het is dat je ze niet wilt zien dan...
Iemand die dat notabene veel goedkoper zal doen dan als jij het zelf moet doen...je tijd is veel meer waard (hoop ik) dan die paar euro/uur dat je ze moet betalen.
Als ik iemand 'aanwerf' , dan geef ik die gewoon een opleiding en leer ik ze wat belangrijk is en waar ze de mosterd moeten gaan halen voor mijn site.

Bang dat ze het verknallen of dat ze verkeerd gaan zoeken ?

Iedereen heeft het altijd over concurrentie analyse en kijken waar zij hun links halen om daar zelf ook een poging te wagen, stel dat je 9 naaste concurrenten samen 20.000 links hebben (die jij notabene kan downloaden in een csv via vb. Yahoo site explorer), hoeveel van die linkmogelijkheden heb jij al gecontacteerd om te zien of jij daar ook een link kan krijgen ? 100-200-500 ? Dan blijven er nog steeds 19.500 over waar je nooit iets mee hebt gedaan..
Wel, geef dat lijstje om te beginnen aan je 'nieuwe werkkracht' en ik kan je verzekeren dat ze daar alleen al een paar maanden zoet mee zijn 😮
En terwijl zij daar mee bezig zijn, heb jij plotseling een pak extra tijd vrij om aan creatief linkbuilding te gaan doen. Wat dat is ? Ik noem het meestal linkbuilding voor mensen, niet voor google :

 • Social media (ja je hoor het goed), je gaan inwerken in je markt en je expertise gaan blootgeven en als ik voor mezelf spreek, dat is pas leuk werk, praten over de dingen waar jij goed in bent, zaken waar jij een passie voor hebt...
 • Wedstrijden organiseren Kom met een beetje van een leuke wedstrijd voor de dag en moet je eens zien wat daar allemaal op af komt. Waarom denk je dat kranten en tijdschriften die dingen nog altijd doen ?
 • Content creëren op welke manier dan ook, tekst, audio, video...ik weet het niet maar i love to speak about my passion..jij niet ?
 • Experts opzoeken in je markt : een fantastisch middel om aandacht, verkeer en links aan te trekken. Een voorbeeldje...nu bijna 2 jaar jaar geleden besliste ik om mijn blog van domein te veranderen en zocht een manier om de nieuwe site te 'lanceren'..dus nam ik een hot topic (zijnde linkbuilding) en contacteerde een paar experts om hun een paar vragen te stellen.

Het werd een gigantisch artikel die me een hoop exposure en ... links opleverde. In google.be staat het artikel nog steeds op nummer 1 voor het zoekwoord 'linkbuilding' (+3.000.000 results) ..zonder actief aan linkbuilding te doen. Hoeveel seo bedrijven zouden daarvoor niet op 1 willen staan 😮

 • De gewone man in the spotlight zetten : nog één van mijn favorieten...en nog een voorbeeldje omdat dat éénmaal beter werkt dan de duffe theorie praat..ik verkoop dierenmateriaal..dan ga ik bijvoorbeeld op zoek naar hondenclubs en vraag ik of ze interesse hebben om een interview te doen die wij dan gaan publiceren op de site blablabla.Je moet eens zien hoeveel succes je daar kan oogsten. Mensen houden ervan om in 'the spotlight' te staan. En als het artikel wordt gepubliceerd breng je ze daarvan op de hoogte en vertel je erbij dat je kant en klare badges hebt die zij op hun site kunnen plaatsen. Je geeft de code, zij doen copy en paste et voila...exposure op hun site, verkeer en..weer een link..Maar het beste moet dan nog komen, er zijn contacten, er is een 'band' gecreëerd en je kan daar veel meer mee doen dan enkel het lullige linkje dat je kreeg. Ooit al gehoord van partnerships ? De rest mag je er zelf bij verzinnen 😮

Vroeger leefde ik onder het motto “ Wat je zelf doet, doe je meestal beter!". Nu heb ik iets van “Waarom zelf doen als een ander het beter/ sneller en goedkoper kan.."
Sommige zaken moet je gewoon durven uitbesteden om zo meer ruimte voor jezelf te creëren.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Mooi artikel alweer, Dave. Het is inderdaad zo dat je moet durven uitbesteden. Niet alleen voor linkbuilding, maar ook bijvoorbeeld voor het schrijven van artikelen voor op je site (o.a. nieuwsberichten). Misschien zijn er wat kosten aan verbonden, maar deze zijn minimaal, als je ziet wat je eruit kunt halen.

 2. Juistem! Ik ben groot voorstander van uitbesteden. Er zit echter een maar aan Dave.
  Voor een "beginner" is het moeilijker om werk uit te besteden. Je moet hier "ingroeien", je moet het te druk krijgen en zeker ook wat inkomsten genereren voordat je aan het uitbesteding avontuur kunt beginnen.

 3. @Mitch : inderdaad maar ik zie dat veel mensen te lang wachten met uitbesteden en op die manier beetje traag op gang komen.
  Wil zeggen 50-100 euro uitbesteden/maand om iemand wat linkbuilding/schrijven van artikels/etc te laten doen is meestal snel haalbaar, zelfs als je nog weinig inkomsten hebt.

 4. Prachtig! Je bent de laatste tijd wel flink op dreef! In het artikel beschrijf je een methode waar ik me volledig in kan vinden. Denk inderdaad dat er nog teveel mensen zelf bezig zijn met het aanvragen van startpagina links, besteed dat uit!

 5. Het is inderdaad zeer time consuming en als je niet handig erin bent nog eens a hell of a job as well.
  Ik kwam in mijn zoektocht Wapit tegen. Heb me daar aangemeld en zie mezelf nu ook hoger terug in Google enz. Dit is momenteel nog volledig gratis, dus een echte aanrader! Zij doen een deel internetmarketing voor jou en het kost je helemaal niets!
  Je vind Wapit op: http://www.wapit.eu
  Baat het niet dan schaadt het zeker niet!
  Groet!
  Marco (ondernemer)

 6. Bij Wapit kan je inderdaad snel een goede link verkrijgen.
  Het offline gedeelte van linkbuilding ook zeker niet vergeten. Hier kan je veel rendement uithalen (zie vb. dierenmateriaal)...

 7. Wijze woorden. In mijn (korte) SEO-carrière ben ik ook tot de conclusie gekomen dat het Linkaanvraag-traject een tijdrovende bezigheid is die, als het je 'main focus' is, te weinig rendement oplevert. Gelukkig zijn er altijd studenten die voor een leuk zakcentje maandelijks alle startpagina's afstruinen (wou dat er in mijn jeugd zo'n simpel bijbaantje bestond).
  Het genereren van content is iets dat ik (momenteel) zelf veel te leuk vind en ook nog niet wil uit besteden. Dit ook mede omdat ik zelf de controle wil houden over wat er waar en op welke manier geschreven wordt.
  Het opbouwen van een band met beheerders kan zeker van grote waarde zijn in het geval je continu met een bepaalde (bijv. je eigen) website bezig bent, maar ben je een SEO-specialist die vooral korte/snelle opdrachten (van externe opdrachtgevers) aanneemt dan is het (in mijn optiek) vaak lucratiever om toch voor de 'snelle' links te gaan. Dit neemt niet weg dat de in het artikel genoemde methodes, voor langetermijn-opdrachten, het beste effect hebben.

 8. Linkbuilding wordt bij veel SEO bedrijven gedaan tegen een uurtarief van een SEO consultant. Ik krijg vaak €60,00 tot €80,00 te horen. Sinds kort biedt ik linkbuilding aan d.m.v het inzetten van studenten uit ons contact center. Is uiteraard véél goedkoper en door mijn begeleiding minimaal net zo goed als Internet Marketing bedrijven.
  Groeten,
  Bastin van Oers
  Data & Promo Solutions

  1. hoi bastin,
   klinkt erg interessant. wij hebben sinds ca twee maanden onze webshop online maar nog te weinig traffic e n klanten.
   zou je een indicatie kunnen geven van de kosten voor linkbuilding en webshop marketing ??
   groetjes freek .

 9. Stemt me tot nadenken, ik heb ook helemaal geen zin om linkjes te gaan bedelen. Wat in de praktijk ook werkt is de nadelen van iets benoemen, bijv 5 nadelen van WordPress oid.
  Er zijn vaak veel minder pagina's over de nadelen van iets dan de voordelen. En uiteraard kun je de nadelen in het stuk ook weerleggen.

 10. En het komt allemaal weer neer op linkbuilding 🙂 Toch zou ik er voorzichtig mee zijn om mensen te werven voor het plaatsen van links.. Ik denk dat 1 slecht geplaatste link veel schade aan kan richten namelijk..

 11. Erg leerzaam om dit allemaal te lezen, als beginnend SEOer. Toch zit uitbesteden er voorlopig voor mij nog niet in. Leuk al die geoptimaliseerde anchor links hier 😉

 12. Misschien een beetje domme vraag maar hoe zet je de structuur van je website op papier en waarom? En hoe verwerk je keywords in je paginastructuur? Ik weet dat je op keywords moet schrijven, maar moet je nog meer doen? heb je eerder een artikel hierover geschreven? ;-(

 13. Ondanks je het een oud artikel is, is het nog steeds relevant, sinds de Panda en Penguin updates van Google, is linkbuilding wel lastiger geworden.
  Wij adviseren altijd klanten om zich eerst eens goed in te lezen in de linkbuilding materie, of het uit te besteden aan professionele linkbuilders.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *