Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines

11 april, 2008

Om tot een optimale zoekmachine vriendelijke website te komen zijn er nog veel van die “kleine dingetjes" die je kunt doen. Deze zorgen niet voor grote stijgingen binnen de zoekresultaten maar kunnen wel net dat kleine zetje geven.

Eén van de dingen die je nog kunt doen is het optimaliseren van je afbeeldingen"¦

Bestandsnaam
Allereerst is het verstandig om de bestandsnaam te laten verwijzen naar de afbeelding of zoekwoorden waar je voor wil optimaliseren voor die pagina.

Voorbeeld:

Pay-per-click

Fout: 142.jpg
Goed: pay-per-click.jpg

Alt-tag
Verder kun je aan de afbeelding een alt-tag meegeven. Deze komt tevoorschijn wanneer je met je muisaanwijzer op een afbeelding gaat staan.

De alt-tag is bedoeld als vervangende tekst wanneer de afbeelding niet geladen kan worden. Ook blinden, die teksten middels een software laten voorlezen, hebben profijt van de alt-tag. Ze weten dan immers waar de afbeelding over gaat.

De tekst in de afbeelding moet je dus laten verwijzen naar de afbeelding of zoekwoorden waar je voor wil optimaliseren.

Voorbeeld:

Code:

<img border="0" width="147" src="http://i144.photobucket.com/albums/r163/geenenk/pay_per_click.gif" alt="Pay-per-click" height="141" />

Conclusie
Het optimaliseren van je afbeeldingen is dus zeker niet onverstandig. Succes!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Nuttig artikel, enkele bemerkingen: Wat zou het meeste belang hebben bij zoekmachines, de bestandsnaam of de alt? Ik vermoed dat de alt meer waard is. Wat doet mce_src=""? Je bent de alt="" vergeten bij je laatste img 😉

 2. Ik heb de mce_src attribute wel eens vaker gezien. Het is in elk geval geen valide HTML en heeft geen effect in IE of FF.

  Vermoedelijk krijg je dit als je MS Word of iets dergelijks gebruikt om HTML code te maken dan krijg je dit soort overbodige attributes er gratis bij.

 3. Dit is inderdaad belangrijk als je de website goed geoptimaliseerd wilt hebben. Mijn eravring is dat de bestandsnaam het meest belangrijk is. Wat ik mis in dit stukje is het aantal zoekopdrachten dat op 'images' wordt gedaan in Google. Dat is enorm. Ik zie regelmatig afbeeldingen hoog scoren met geen enkele ALT tag, maar wel de juiste bestandsnaam.

  Overigens is deze traffic denk ik alleen leuk voor de cijfers, in veel gevallen zal men op zoek zijn naar een afbeelding, niet naar een website erover, maar dat is mijn gedachte.

 4. Het is overigens ook mogelijk om je afbeeldingen een title mee te geven. In firefox zie je voor een alt tekst geen geel tekstblokje verschijnen wanneer je er met je cursor over heen gaat.

  een title zorgt er wel voor dat deze zichtbaar wordt.

 5. Als je volgens W3C je xHTML opbouwt, is een alt tag al verplicht. Verder kun je nog een title gebruiken, zoals gezegd.

  Het blijft gewoon belangrijk volgens een standaard te bouwen. Dan pak je een groot deel van de zoekmachine optimalisatie mee.

 6. Op een bepaald moment kwamen ruim 10 % van de bezoekers binnen via google afbeeldingen op een bouwwebsite ( pagina 1 met trefwoord afbeeldingen), dus geen images optimaliseren is een gemiste kans..

 7. Heeft het zin om naast een alt en een title-tag de longdesc te gebruiken? Misschien een keer een leuk experimentje mee doen. Bij een website bijvoorbeeld op alle productpagina's, alle plaatjes automatisch voorzien van de productnaam in de alt, title en longdesc tag en kijken wat er gebeurt...

 8. Volgens mij zou de bestandsnaam pay_per_click moeten zijn en niet pay-per-click. Vaak zie je ook dat fotos in een map worden ondergebracht, heeft iemand ervaring of dit wel of niet uitmaakt? Omdat je vaak verschillende fotos qua onderwerp hebt is het niet mogelijk de map een relevante naam te geven en ben je al snel geneigd tot een naam als fotos, zou het helpen de fotos gewoon in de root te laten (het wordt alleen wel een beetje onoverzichtelijk)

 9. @Dimitri, zoals ik eerder aangaf, is "het in correct HTML plaatsen van afbeeldingen" een basisbegrip binnen correct (x)HTML :). Steeds meer weblogs schrijven over het nut van correct HTML schrijven. Lees ook dit artikel: http://www.wwohn.nl/w3-validatie-seo/

  @website optimaliseren, over jouw onderwerp zijn diverse interessante artikelen geschreven. Deze site - weliswaar niet meer actief - beschrijft het: http://www.seoking.nl/underscore-dash-minteken-seo/

 10. Als je op afbeeldingen zoeken goed wil scoren met je afbeeldingen is naast de alt tekst en de bestandsnaam ook de tekst rondom de afbeeldingen belangrijk. Google bekijkt bij afbeeldingen zoeken ook naar de tekst om de afbeeldingen heen om te onderzoeken waar een afbeelding over gaat.

  Verder is het algemene thema voor afbeeldingen zoeken ook belangrijk. Als je website over schrijven van webteksten gaat en je afbeelding gaat over webteksten dan kan je afbeelding hoger scoren in Google dan dezelfde afbeelding op een andere site.

  @Tim: hyphens vs underscores maken voor Google tegenwoordig geen verschil meer. Voor andere zoekmachines misschien nog wel.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top