Open source CMS

Wanneer je op zoek bent naar een CMS-oplossing dan kom je al gauw voor de vraag te staan of je voor een open source of closed source applicatie moet kiezen. Tegenwoordig zien we een massale opkomst van open source applicaties. Zelfs de overheid heeft beleid gemaakt voor het toepassen van open source applicaties. Dit om haar afhankelijkheid van ICT-leveranciers te verminderen. Het stimuleren van open source is daarnaast goed voor de economie. Heel veel bedrijfskritische applicaties draaien tegenwoordig op open source.

Onderstaand wat overwegingen om mee te nemen in het keuzeproces.

Open source is gratis of toch niet?

Open source kent geen licentiemodel en de broncode is gratis beschikbaar. Toch moet dit niet de voornaamste drijfveer zijn bij de keuze van open source. De keuze voor open source moet gebaseerd zijn op de vrijheid die deze software biedt.

Continuïteit en ondersteuning

Voor veel open source applicaties zijn er tegenwoordig legio partijen die het beheer en onderhoud als dienstverlening aanbieden. Een open source applicatie is dan wel "gratis" maar het beheer en onderhoud moet wel door een specialist worden uitgevoerd. Of je dit nu door een eigen programmeur laat doen of wellicht uitbesteed naar een derde partij, deze kosten komen hoe dan ook om de hoek kijken.

Hobbyisten of specialisten?

Vroeger werd open source toch met hobbyisme geassocieerd. De meeste open source software wordt tegenwoordig gemaakt door specialisten die er doorgaans gewoon voor betaald worden om dit te ontwikkelen.

Openbaar beschikbaar

Het grote voordeel van open source software is dat deze openbaar is. Dit is tegelijkertijd ook een valkuil omdat het gevoeliger is voor kwaadwillende personen. Als je voor een bekend open source product kiest dan is dit risico verwaarloosbaar. Eventuele fouten of lekken worden snel gerepareerd. Vaak zelfs sneller dan bij beveiligingslekken van leveranciers zoals Microsoft.

Aandachtspunten CMS open source

Waar op te letten bij de keuze van een open source CMS:

 • Is het CMS gebruiksvriendelijk?
 • Is het CMS zoekmachinevriendelijk?
 • Hoe groot is de developer community?
 • Hoeveel gebruikers heeft het CMS?
 • Waar vind je gebruikersfora/nieuwsgroepen?
 • Hoe zit het met releases met nieuwe functionaliteiten?
 • Hoe zit het met diverse versies?
 • Zijn er leveranciers die onderhoud en beheer bieden?
 • Is er goede documentatie en literatuur aanwezig?
 • Heb je zelf voldoende programmeerkennis in huis?
 • Is het kostentechnisch wel voordeliger om voor open source te kiezen wanneer je het onderhoud en beheer sowieso uit wilt besteden?

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Opensource applicaties worden inderdaad meer dan ooit gemaakt door specialisten. Je schrijft echter dat ze er meestal betaald voor worden. Dat is niet het geval, op een enkele uitzondering na.

  Specialisten doen het uit verschillende overwegingen. De meeste specialisten realiseren zich dat het programmeren van een gratis programma een uitstekend reclamemiddel is. Iets om in de vrije uren, of tijdens de baas zijn tijd te kunnen doen.
  Een andere groep gelooft heilig in het model van gratis software. Een meer maatschappelijke overtuiging dus.

  De belangrijkste drijfveer voor de specialisten die opensource ontwikkelen is de gedachte dat delen altijd iets oplevert. En dus niet, zoals jij zegt, geld.

 2. "Als je voor een bekend open source product kiest dan is dit risico verwaarloosbaar. Eventuele fouten of lekken worden snel gerepareerd. Vaak zelfs sneller dan bij beveiligingslekken van leveranciers zoals Microsoft."

  Dit zeg je nu wel, maar alles valt of staat met het patchbeleid van je eigen automatiseringsafdeling of je dienstverlener. Ik kan ook wel een open source cms installeren op onze server en als dienst aanbieden, maar als ik dan vervolgens niet minstens wekelijks controleer of er gepatched moet worden is het nog zo lek als een mandje.

  "Is het kostentechnisch wel voordeliger om voor open source te kiezen wanneer je het onderhoud en beheer sowieso uit wilt besteden? " Ook als je het beheer in huis doet, ben je het nodige geld kwijt aan patches installeren op een testserver, goed testen (is ook niet met een uurtje bekeken) en dan uitrollen.

  En dan maar hopen dat na een patch een andere module, van een andere leverancier nog blijft werken.

  Wellicht ontwikkelen heel veel programmeurs tegelijkertijd en is het mogelijk dat er sprake is van wildgroei. Doordat een ongebreidelde groei van allerlei software uitbreidingen beschikbaar komt, is het erg moeilijk te besluiten welke uitbreidingen men wel en niet moet installeren. Op een gegeven moment ziet men door de bomen het bos niet meer en installeert men software die niet goed werkt of men ontdekt werkelijk softwareverbeteringen niet.

  Keer op keer lezen we in het nieuws dat bedrijven de dupe van hackers worden en hierdoor behoorlijke schade oplopen. Dus.. bedenk twee keer waar je mee bezig bent voordat je de keuze voor open source maakt: Dat is mijn advies!

 3. @ Erwin, ben het met je eens. Helemaal zeker ben ik ook niet van mijn zaak.

  Weet wel dat de overheid kampioen is in het onnodig bezighouden van haar burgers met vaak ondoordachte automatisering als grondslag.

  We communiceren met computers en haast niet meer met mensen met alle vaak onnodige gevolgen van dien.

  Wie is daar binnen de overheid verantwoordelijk voor ? Weten we ook direct de status van de CMS die onze overheid gebruikt. Lijkt me trouwens leuk als de overheid eens inhaakt op deze discusie.

  Laten we de overheid maar eens uitdagen voor wat meer openheid en de stand van zaken rondom 'onze' automatisering.

  Ton van Houten

  ps artikel is meer dan de moeite waard om eens uit te printen, archiveren en wat vaker te lezen.

 4. Hoewel OS prachtig is, ben ik er geen voorstander van. Het probleem is vaak dat men geen verstand van het pakket heeft. Lekken kunnen ernstig worden misbruikt. Door het grootschalige gebruik ben je ook sneller het doelwit van hackers.

  Nee, laat mij het maar zelf ontwikkelen 🙂

 5. Ik ben voor zakelijke doeleinden geen voorstander van OS. Voor mijn eigen weblogs zweer ik bij WordPress. Ik heb Joomla en Typo3 voor klanten geprobeerd maar merk dat het veel tijd kost je in de code te verdiepen als je iets anders wilt dan standaard, wat steeds vaker gevraagd wordt.

  Zelf heb ik dan geen moment spijt gehad dat ik veel tijd gestoken heb in een eigen CMS dat vanuit mijn eigen gedachtes en ideeën over hoe een goed CMS hoort te zijn gebouwd is, eenvoudig en snel, zonder poespas en voor mij eenvoudig aanpasbaar en uitbreidbaar.

  OS zoals Joomla en Type3 hebben ook voor ruim 90% van de gebruikers teveel overkill aan functies.

 6. Waar je misschien ook op moet letten bij de keuze van een open source cms systeem is de aanmaak van templates. Hoeveel vrijheid heb je hiervoor en hoe gemakkelijk kun je deze erin zetten. Als je alle vrijheid hebt in je template kun je dus voor iedere website een goede template maken aan de hand van de wensen van de klant.

 7. De kreet "Open source kent geen licentiemodel" is niet helemaal juist. De GNU General Public Licence is speciaal voor open source software e.d. ontwikkeld.

  Een van de basisprincipes van OS is dat je wijzigingen die je aanbrengt in de software ook weer beschikbaar maakt voor anderen. Dat aspect wordt door de GNU GPL juist ondersteund en daarom een reden voor OS softwareontwikkelaars om hun software onder de voorwaarden van deze licentie te verspreiden. Er is dus wel een licentiemodel, alleen zitten de kosten op een andere plek.

 8. @Nienke Buiskool: Inderdaad, ons CMS is bijvoorbeeld 200% vrij in vormgeving.
  Een layout/template kun je zo in elkaar slepen, ook de reden waarom wij uitbundige layouts kunnen maken terwijl de website ontzettend makkelijk te onderhouden is.

 9. Olivier, je zegt:

  Een van de basisprincipes van OS is dat je wijzigingen die je aanbrengt in de software ook weer beschikbaar maakt voor anderen.

  En dat is natuurlijk waar. De vraag is echter hoe vaak dit in de praktijk gebeurt. Als ik Joomla uitbreid met eigen modules / templates, dan houd ik die voor mezelf.

  Maar goed, stel dat ik ze wel beschikbaar maak, dan is de kans op hackaanvallen groter. De is nl. voor iedereen inzichtelijk. Dat is het grote nadeel.

 10. Open source is heel flexibel - welke closed source systeem voorziet in honderden modules? En de code is zodanig geschreven dat er gemakkelijk uitbreidingen op kunnen gemaakt worden. Veel goedkoper ook, maar je moet inderdaad ofwel zelf kennis in huis hebben of met een externe partner samenwerken.

  Tegenwoordig zien we trouwens dat grote Belgische internetbedrijven zoals Emakina, One Agency en Queromedia de overstap maken naar Drupal.

 11. Zoals hierboven gezegd, zonder regelmatige patches wordt een OS een lek mandje. ANderzijds geldt dit natuurlijk ook voor betaalde CMS pakketten.

  Zelf ontwikkelde CMS programma's lijken veiliger omdat er gewoonweg minder hackers zijn die zich focussen op een CMS. Echter, hoeveel betaalde en/of zelf gemaakte CMS programma's zijn daadwerkelijk volledig doorgetest op veiligheid.

  En hoe vaak worden betaalde CMS programma's ge-update en gepatched. Dat een programma zo veilig is dat het geen update vergt geloof ik niet.

  Daarbij, de geslotenheid van broncode van een zelfgemaakt CMS is ook een illusie. ALs je echt serieus wilt hacken dan neem je een pakket bij dezelfde webbouwer en heb je alsnog de broncode op je server staan.

  Welke keus je maakt is van veel factoren afhankelijk. Ik denk in ieder geval dat je best op een OS als Drupal een veilige, zakelijke en goede website kan bouwen.

  OP dat moment is het OS Drupal trouwens ook niet meer gratis. Je hebt mensen nodig om het goed op te zetten en aan te passen. UIteindleijk is een CMS een framework met de belangrijkste basale functies alvast geintegreerd.

 12. @Erwin: Ik heb enkele jaren geleden bij een gemeente een offerte uitgebracht, voor een intranet gebaseerd op een opensource platform. Ik heb toen een klein onderzoekje gedaan naar opensource CMS bij de overheden.
  Ik heb toen ontdekt dat de gemeente Boxmeer een website heeft gebaseerd op Joomla.

 13. Is er eigenlijk ook ook Open Source waar je wel voor moet betalen? Dat is alleen de broncode vrij verkrijgbaar is, maar dat je het programma niet voor eigen gebruik mag compileren?

 14. "Daarbij, de geslotenheid van broncode van een zelfgemaakt CMS is ook een illusie. ALs je echt serieus wilt hacken dan neem je een pakket bij dezelfde webbouwer en heb je alsnog de broncode op je server staan.
  "

  Welke hacker gaat een behoorlijk bedrag investeren om een cms te hacken. Ik geloof daar niet in.

  Met een CMS ontwikkeld in PHP of ASP heb je inderdaad de broncodes op je server. Bij een CMS in asp.net worden er geen broncodes op de server geplaatst. Vandaar dat wij overstapt zijn naar asp.net en dit ook onze klanten adviseren.

 15. @Gert-Jan Harks,

  Dat je ergens niet in gelooft is niet echt een solide beveiliging.

  Als de betreffende website om wat voor reden dan ook (bv bedrijfsinfo, concurrent, politieke redenen, etc) op een targetlijst komt dan zal een hacker snel genoeg tijd, energie en geld willen investeren.

 16. Veel dank voor deze degelijke, inhoudelijke gedachtenwisseling. Dit zijn lastige maar relevante vragen - ook vanwege het geld.

  Uit budgetoverwegingen als relatieve starter bouw ik net mijn tweede site in Joomla!

  Spijt heb ik niet. Wel verschaft deze discussie (en enkele aangeboden links) me goede argumenten om doorsparen voor maatwerk echt te overwegen.

  M.n. de wildgroei in Joomla! aan schijnbaar identieke plugins, en een overkill aan functionaliteiten-met-neveneffect, herken ik erg. Het zelf doen vreet werkelijk uren voor zowel research als testen.

  Verder koester ik nu nog de illusie dat geen hacker interesse heeft in mijn site. Zou dat toch zo zijn, dan acht ik me kansloos.

  Plan is echter om selectief doch gestaag de functionaliteit van, en het aanbod via de site te vergroten; dus kan ik niet lang meer aldus blijven denken...

  Het punt van voldoende frequent op patches controleren kan, tot slot, nooit vaak genoeg worden gemaakt. Alleen methodisch werken geeft kans op zekerheid.

  Dank dus voor dit opfrismoment.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top