Muziekrechten en YouTube | Wees je bewust van wat je doet

10 december, 2010

YouTube is een belangrijk marketingkanaal. Karel gebruikt dat ook intensief en ik plaats er zelf ook regelmatig video's. Sinds ik de laatste keer een promotiefilmpje heb gemaakt, bleek er nogal wat haken en ogen te zitten aan het gebruik van muziek achter het filmpje. De grote platenmaatschappijen blijken namelijk een behoorlijk grote invloed te hebben. Als "“relatief- kleine internet marketeer kun je zomaar een flinke boete krijgen. Niet om je bang te maken, maar het wel goed om je bewust te zijn van wat mag en wat niet mag.

Regel 1

In principe mag je geen muziek van anderen achter je eigen gemaakte filmpje zetten,  tenzij je daar expliciete toestemming voor hebt.
YouTube is er heel duidelijk in haar eigen site. Als jouw video onterecht gebruik maakt van muziek, kan je video worden verwijderd. Daarom biedt YouTube aan om muziek te kiezen uit hun eigen media-bibliotheek met rechtenvrije en geautoriseerde muziek. Je weet dan zeker dat je op het veilige pad bent. Nadeel is wel dat YouTube dan onder jouw video een link naar iTunes met een ‘te koop-button' van dat nummer zet. Ook vind ik persoonlijk het aanbod nogal tegenvallen. Update mei 2014: inmiddels is het aanbod flink uitgebreid.

Regel 2: De soep wordt niet zo heet gegeten, als...

De verontwaardiging was begin 2010 groot toen Google, de eigenaar van YouTube, de Amerikaanse Marci Berr aanschreef dat haar video  de muziekrechten schond. Het was een totaal onschuldig filmpje van 79 seconden waarin haar zoontje danst op de (vage achtergrond-)muziek van Survivor, ‘Eye of the tiger'.

Zelfs de schrijver/copywriter van dat nummer, Jim Peterik,  meldde te hebben genoten van het filmpje. Het liep allemaal met een sisser af. Platenmaatschappij Sony krabbelde terug toen bleek dat de publieke opinie zich tegen hen keerde en ze te boek kwamen staan als ‘geldwolven'.
In dezelfde periode bleek dat YouTube van verschillende video's het geluidsspoor had verwijderd. Daarop bleek muziek te staan van een andere grote platenmaatschappij, Warner in dit geval. Ook andere platenmaatschappijen en filmproducenten oefenen grote druk uit op de videowebsite. Hun invloed is groot. Het downloaden via bv de software van Limewire bleek, volgens de rechter, toch niet helemaal legaal, en moest er volledig mee stoppen.
In Nederland ging de Buma/Stemra zich ermee bemoeien. Het begon met het dreigen dat het embedden van video's geld ging kosten. Daarna gingen ze zich richten op de muziek. Na overleg sloten ze een deal met YouTube waarin ze financiële vergoeding kregen voor het gebruik van muziek. Het gaat dan wel om artiesten die bij Buma/Stemra zijn aangesloten. Ook de rechtenorganisatie in Groot/Brittannië heeft een overeenkomst met YouTube gesloten. In februari 2014 heeft Buma/Stemra overigens de omstreden "Embedheffing" ingetrokken.

Regel 3: Wees creatief

Als je een video upload op YouTube wordt automatisch gecheckt of het audiospoor geen stukken bevat van muziekstukken waar rechten op zitten. Nadat ik enkele vragen op Twitter over rechten heb gezet kreeg ik tal van tips.
Enkele daarvan kun je heel goed gebruiken om toch leuke muziek achter je filmpje te zetten:

 • Versnel of vertraag de muziek
 • Maak compilaties van muziek, dus stukken van verschillende tracks achter elkaar
 • Noem nooit de titel van het muzieknummer of muzikant in de omschrijving van je filmpje
 • Gebruik niet de meest voor de hand liggende of heel populaire muziek.

Er zijn tal van sites waar wel rechtenvrije muziek te vinden is, zoals op Electrobel, Audio Archive of Jamendo.  Vaak mag je de muziek die op die sites staat, gratis en legaal gebruiken als je de Creative Commons licentie gebruikt. Ook kreeg ik tips over tal van sites waar legale muziektorrents op staan, maar daar moet je zelf maar even naar zoeken. ;-).

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

  1. Heb ook ooit vaag zoiets soortgelijks gelezen/gehoord. Voor filmpjes die langer dan 40 sec zijn is een compilatie dan een betere oplossing. Ik zie echter niet in hoe het 'vertragen' of 'versnellen' van muziek het auteursrecht omzeilt? Waar ligt de grens?

  2. @BHV: het vertragen/versnellen van muziek omzeilt ook niet het auteursrecht, maar het automatische filter van YouTube. Zodra je een video geüpload hebt wordt door een razendsnel systeem (audio kan binnen een minuut al geblokkeerd zijn) gecontroleerd of er auteursrechtelijk beschermde muziek is gebruikt. Als dat zo is wordt de audio van de video gedempt.

 1. Het valt altijd op dat online aanbieders van muziek (Amazon, etc.) altijd een grens van 30 seconden per compositie hanteren. Volgens mij is dit wettelijk bepaald, vooral jaren geleden viel altijd deze secondenlimiet op.

 2. Vreemd dat de grote platenmaatschappijen nog steeds niet begrijpen dat zij, door het gebruik van muziek wel toe te staan, het werk en de populariteit van hun artiesten juist enorm kunnen promoten.

  1. Een aantal platenmaatschappijen heeft echter ook op YouTube/VEVO muziekvideo's gepubliceerd. Daarom is het ook begrijpelijk dat ze liever niet zien dat anderen de muziek ook uploaden, dan missen ze immers de koppeling met hun VEVO-channel en eventuele advertentie-inkomsten.

 3. Helemaal mee eens. Het wordt tijd dat de platenmaatschappijen (en uitgevers) zich gaan aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen.
  Sommige grote artiesten geven dan ook gratis hun muziek weg op internet. Zij hebben een ander business-model (optredens, sponsors of merchandising) waar ze (goed) mee verdienen. Hun muziek geven ze dan gratis weg. Helemaal dus in stijl van de verkoopprincipes van Cialdini.

 4. Het vertragen of versnellen van de muziek moet met minimaal 5% om de automatische filters te omzeilen. Dit is in het geheel niet irritant aangezien Europese en Amerikaanse films ook niet op de zelfde snelheid draaien. Dit merken we met zijn allen ook niet toch?.

 5. Ik ben sinds kort begonnen met het maken van filmpjes, zo heb ik om uit te proberen hoe het werkt een compilatiefilmpje gemaakt van mijn hamster en konijn. Ik heb er echter wel auteursrechterlijke muziek onder geplaatst, en Facebook heeft het dan ook verwijderd.
  Als ik nou bij de aftiteling plaats dat ik geen rechten op de muziek heb en dat die van die en die label en artiest zijn, kan ik het dan wel op Facebook/Youtube zetten zonder in de problemen te raken?

 6. hallo ik bent het er mee eens maar weet iemand hoe je deze recht noemt de recht dat je niet zomaar zonder toesteming een filmpje op youtube mag plaatsen ? laat het me even weten op deze site alvast bedankt.

 7. Ik heb al een paar keer filmpjes geüpload op youtube waarvan ik geen rechten bezat. Ik heb dat er altijd bijgezet in de beschrijving. Ik kreeg meestal inderdaad een mail van youtube dat de muziek auteursrechtelijk beschermd was maar ze hebben nog nooit de muziek gedempt. Wel zetten ze reclame bij mijn filmpjes, waar ik overigens totaal geen probleem mee heb. Heeft het te maken met de kijkcijfers? Aangezien de meeste filmpjes wel honderden tot duizenden keren bekeken zijn? Of heb ik gewoon mazzel dat de maatschappijen van die bands toevallig niet zo moeilijk over dit soort dingen doen. Ik bedenk me trouwens dat ik nooit top-40 nummers gebruik maar altijd een beetje onbekende nummer gebruik (juist om die onbekende bandjes ook wat bekendheid te gunnen, zijn ze vaak wel blij mee), dus misschien speelt dat ook en rol. Overigens doet Vimeo hier niet moeilijk over voor zover ik weet, klopt dat?

 8. Het lijkt wel of iedereen probeert "de rechten" te omzeilen, maar niemand (behalve ik) komt blijkbaar op het idee om gewoon voor die rechten te betalen.
  Mijn vraag is: hoe kan ik mijn zelfgemaakt filmpjes met "niet rechtenvrije muziek" toch op youtube publiceren?
  Ik wil best betalen om mijn filmpje "ongeschonden" te mogen publiceren, maar ik kan nergens info vinden hoe ik dat moet regelen.
  Hoop dat iemand mij verder helpt, want mijn filmpjes zijn waardeloos als ik er "nietszeggende muziek" onder monteer ipv toepasselijke, maar "niet rechtenvrije" muziek.
  Bij voorbaat dank
  BEN

 9. Wil je meer weten over muziekrechten, kijk dan eens op:
  http://www.woutersiteur.nl/nl/muziekrechten
  Of meld je voor gratis rechtenvrije muziek en een Engelstalige video tutorial over muziekrechten aan op:
  http://www.backgroundmusicforfree.com
  En o ja, dat je muziek korter dan 40 seconden wel mag gebruiken is een hardnekkig fabeltje. Al gebruik je maar 1 seconde, je krijgt te maken met de muziekrechten van makers en platenmaatschappijen, zoals ik uitleg in de video tutorial.

 10. Ik had op een vakantie in Spanje een dolfijnenshow gefilmt. Deze film hebben ze onteigent omdat er soms op de achtergrond het gebler van een zangeres of zanger te horen is die in de top 40 staat. Nu kan mijn vakantie film dus niet meer op mobiele apparaten worden afgespeeld.
  Ik had een geschil ingedient, maar die is afgewezen. Youtube en de wet maakt dus van zanger en zangeressen uber mensen die meer rechten hebben. Als er maar toevallig 1 kick van hun stem te horen is op de achtergrond in een filmpje omdat dit toevalllig ergens aanstaat (show, café, enz enz) dan zorgt de wet ervoor dat de film direct hun eigendom is.
  Volkomen achterlijk. Ik haal mijn vakantie film maar van youtube en ga een andere site zoeken.
  En nee, ik ga het geluid van mijn van mijn vakantiefilm niet aantasten omdat er een 1 of ander popiejopie denkt dat de wereld van het geluid van hem of haar is.
  Toevallig een achtergrondmuziekje wat kort in een film op de achtergrond te horen is, is wat anders dan met opzet een nummer op youtube te laden, met als doel alleen dat nummer te luisteren.

 11. Dit is een heel interessant artikel. Was net op zoek naar waar je gratis muziek kon downloaden voor eigen gemaakte filmpjes. Goed dat ik dit artikel even lees en dat je niet zomaar muziek achter een filmpje mag plaatsen.

 12. En hoe zit het dan met die mega hoeveelheid nummers waar karaoke versies van gemaakt zijn (ben daar heel blij overigens) en al die nummers waar teksten bij staan, zodat men weet wat er gezongen wordt. Dat mag dan ook niet, maar het gebeurt wel!

 13. Weet iemand of je eronder uit komt als je in de beschrijving zet dat je niet de rechten van de muziek bezit?
  Dat lijkt me nogal makkelijk namelijk..
  Heel jammer dat grote copyright bedrijven zo krampachtig aan dit oude conservatieve systeem vasthouden!!
  Kan niet wachten tot ze ophoepelen met hun gezeik.

 14. Hoi ,
  Ik heb zo een site gevonden met allemaal gratis en rechtenvrije muziekjes. Maar helaas, de kwaliteit is wel redelijk maar niets dat past voor mijn filmpje.

 15. Gadverdamme, vanmorgen vroeg ook weer zo'n mailtje gehad.
  Gaat om een dashcam video waar achter het geluid van de motor (in de verte als het ware) een (mijn onbekend) nummer op de radio hoorbaar is.
  De video gaat over een auto voor mij, waar twee mensen (bestuurder en bijrijder) aan het 'vechten/ruziën' zijn. Dat is behoorlijk terug te zien in het rijgedrag, slingerende over de banen.
  Staat er inmiddels een jaar op.
  Heb het volgende maar ingediend, maar aangezien er al nummers geblokkeerd zijn door maatschappijen die de rechten helemaal niet op dat nummer hadden, en Youtube ongeveer 0,weinig zich aantrok van de kritiek van de echte rechthebbenden, zal ook mijn kritiek aan dovemansoren gericht zijn geweest.
  ==========
  Gaat Citroën het achtergrond geluid van de motor ook claimen ?
  En Capelle a/d IJssel het geluid van de voorbijrijdende metro ?
  Mag ik nog wel neuriën in de auto ?
  ==========
  Mijn indruk is meer dat het een aankondiging is van Youtube dat ze er reclame naast gaan zetten.
  Een soort van excuus dus om er reclame naast te kunnen zetten.
  Één en ander is duidelijk doorgeschoten.
  Maak een close-up foto van een roos, plaats hem om het web, en binnenkort krijg je hetzelfde; dat één of andere beroepsfotograaf vindt dat je foto qua onderwerp en compositie wel erg lijkt op zijn werk, en feitelijk een rip-off is, dus : betalen !
  Nu lach je nog om dit voorbeeld, eens kijken of dat over een paar jaar nog kan.
  Vroeger was dat met wordpress ook. Er hoefde maar één magere klacht over copyright te komen, en ze knalden zonder hoor/wederhoor je hele blog offline.
  Discussie niet mogelijk.
  Thans : Voor een paar euro per jaar je eigen domein, je eigen wordpress, klaar.
  Ik wil mijn video'tjes graag zelf hosten, maar ja, waar vind je de software daarvoor.

 16. Heb mijn account beeïndigd bij youtube.
  Kreeg een mail dat SME media hun claim hersteld hadden.
  Dat is minder positief dan het klinkt, het betekend namelijk dat ze volharden in hun claim dat jij een grote boef bent omdat net onder het motorgeluid iets van een autoradio te horen is...
  Daartegen in beroep gaan, betekend je privacy opgeven ivm dat je al je gegevens moet invullen, en youtube zelf dreigt al meteen met de juridische gevolgen en kosten.
  Heb geen zin meer in Google, heb alles, maar dan ook gelijk ALLES van google, opgezegd.
  Blijkt nog verrekte lastig te zijn ook, je bent niet zomaar van Google af.
  Affijn.
  Ben dus helemaal niet bewust bezig geweest muziek onder mijn video te stoppen, of de rechten te omzeilen door versneld/vertraagd af te spelen, en wil ze ook geen veer in de kont steken door in de beschrijving de auteur van het nummer (ken het hele nummer niet eens, was gewoon op de radio) te benoemen en dan erbij te zeggen dat ik de rechten niet had (kon namelijk ook nog als optie).
  Gewoon Jan modaal,
  die een filmpje plaatste van wat die meemaakte op de openbare weg,
  en toen een shitload over zich heen dreigde te krijgen,
  omdat in deze wereld,
  alles,
  zowel kleur, beeld als geluid,
  wel van iemand is die er geld voor wilt zien
  en daar juridische knokploegen voor in dienst heeft.
  Te triest voor worden.
  EXIT GOOGLE.

 17. Maar wat als je covers op youtube wil maken? Ik wil dat namenlijk heel graag gaan doen maar ik zit niet in een band ofzo die de muziek voor mij kan maken en ik speel zelf ook geen instrumenten.
  Alvast bedankt
  Groeten

 18. Hey
  ik wil samen met een vriendin een filmpje maken op een door iemand anders gecoverd liedje. We zijn van plan om duidelijk te zeggen dat het haar rechten zijn. Kan youtube het dan nog weghalen?

 19. Hey lisa,
  Youtube plaatst eerst reclame bij je video, dat houd in een banner onderaan die je weg kan klikken. Als de rechthebbenden een klacht indienen, waar natuurlijk een kleinere kans voor is als je haar naar in je beschrijving zet, kan er van alles gebeuren. Je video kan verwijderd worden, geluid gedempt worden, ze kunnen juridische stappen ondernemen, denk maar aan een schadevergoeding, etc.

 20. YouTube haalt geen liedjes weg waarvan je het met iemand anders hebt afgesproken.
  Op mijn kanaal plaats ik liedjes van onbekende artiesten die ook op YT zitten. Ik vraag dan in een persoonlijk bericht aan die persoon of ik het nummer op mijn kanaal mag gebruiken.
  In ruil daarvoor noem ik in de beschrijving de naam van zijn/haar YT kanaal. Dus dat is voor die persoon dan extra reclame en ik mag zijn/haar nummer gebruiken. Daar heeft YT dan ook niks over te zeggen.
  Dat spreek ik gewoon met de betreffende persoon even af.

 21. Ik heb van deze raadgevingen veel opgestoken. Ook bij een filmpje van mij is vorige week het geluid weggehaald. Mijn vraag is: hoe kan ik weten of er wel of niet auteursrechten bestaan op een nummer dat ik van YT wil downloaden?

 22. Ik wil gewoon zelf piano gitaar keyboard accordeon en/of mondharmonica spelen, oudere nummers en die verwerken in eigengemaakte teken/film of gewoon mezelf gefilmd , nu zal een tango al gauw op Malando lijken en speel ik graag mijn favoriete accordeonisten /gitaristen na, piano uit het hoofd is geleerd van geschreven muziek. Zingen doe je natuurlijk vaak met bestaande teksten en melodieën maar toch op je eigen manier. eigen tekst kan lijken op ooit geschreven stukken, bluesharmonica kan gemakkelijk lijken op andere solo`s.
  Bottomline is, ik wil dat gewoon kunnen doen.
  en een extra vraag wanneer vervalt copyright?
  graag een reactie op alles Met vriendelijke groet Josh

 23. Ik bezoek regelmatig optredens en film dus erg veel.
  Zelf heb ik het nu pas meegemaakt dat bij 1 nummer het geluid is weggehaald.
  En 1 ander nummer werd niet geplaatst.
  Voor de rest heb ik nu ontdekt dat ik vaak auteursrechten heb geschonden, maar dat het toch is toegestaan.
  Zo heb ik dus meer dan 600 filmpjes er op staan en er staat soms wel bij dat deze video in bepaalde landen is geblokkeerd.
  Zelfs Sabam is gewoon rechtenhouder. Die staan het voorlopig toch toe, maar tot nu toe heb ik nog geen schadeclaim gehad. Zou het kunnen helpen dat het account op mijn vader zijn naam staat?

 24. Ik vraag me nog 1 ding af.
  Als ik een filmpje op YouTube plaats dat privé is enkel ikzelf kan bekijken. Kun je dan een wet overtreden wat rechten betreft?
  Ik had reeds enkele filmpjes privé gezet en zelfs bij het terugplaatsen werd het niet toegestaan, blijkbaar nog voor de publicatie.

 25. Hoi,
  Ik had een vraagje.
  Heb wat gezeik gehad met Efteling over een remix die ik gemaakt had.
  Hier komt 1 kleine sample in voor die van het origineel is, maar werd daarna beweerd dat ik samples van HUN originele remix had gebruikt (wat uiteraard niet waar is).
  Als er een sample in voor komt en verder het hele nummer van scratch is gemaakt, tot waar kan de Efteling je nummer compleet verbannen ?
  Gezien ik ze aangeschreven had op Facebook of ik een remix mocht maken, en hier verder geen probleem van werd gemaakt, totdat ik het op SoundCloud had gezet, toen was het ineens een groot probleem, ondanks het feit dat de remix 99% volledig mijn eigen "cover" is ?

 26. Zelf ben ik muziek componist. ik speel op mijn keyboard wat ik wil.ik druk zwarte en witte toetsen in op mijn keyboard zoals ik ze wil indrukken. ik vind dat de wet er te ver in doorslaat net als elvis . die heeft ook altijd toestemming gegeven om zijn muziek te mogen hergebruiken. Natuurlijk is wat je hoort van de producent. Maar het zou ten allen tijde vrij moeten zijn om het te willen beluisteren je kunt immers ook besluiten de reclame of zelfs de hele site niet meer te bezoeken.

 27. Maar nu draai ik het andersom.
  Stel dat ik zelf een mooi muziekje heb gemaakt waar ik bestaande beelden bij zoek uit bv een YouTube clip. Hoe liggen de rechten dan?

 28. Ik zou graag ern parodie maken maar ik weet niet welke muziek ik mag gebruiken ik zie bekende ytbers zoals gio sjaak unagize ook parodies maken op redelijk bekende muziek
  Zou iemand me aub kumnen HELPEN en een reactie achterlaten op welke muziek ik dat mag doen????

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *