Black hat of grey hat SEO?

10 september, 2008

Black hat of Grey hat zoekmachine optimalisatie?Af en toe kom ik dingen tegen op internet die net op het randje zijn. Ik heb het hier dan over zoekmachine optimalisatie of beter gezegd, zoekmachine dominatie.

Eén manier om de zoekmachines te domineren is het bouwen van een zogenaamde webring. Een ring van websites die allemaal van één bedrijf zijn met als doel de zoekmachines te domineren op een bepaalde zoekterm.

In dit artikel bespreek ik een voorbeeld van een webring en geef ik meteen een aantal tips over hoe je dit beter kunt doen.

Mac repair jordaan
Een voorbeeld van een webring zie je wanneer je de zoekterm “Mac repair jordaan" intypt. Zoals je in het screenshot hieronder ziet:

Mac repair Jordaan

Al deze resultaten leiden naar een identieke website. De inhoud, opmaak en techniek is hetzelfde (zie onderstaande screenshot):

Voorbeeld Macjunky

Hoe kan dit en mag dit?
Allereerst heeft deze webmaster allerlei verschillende domeinnamen geregistreerd en daar dezelfde inhoud op geplaatst. Omdat deze websites bij verschillende hostingbedrijven zijn ondergebracht en de domeinnamen bij verschillende registrars zijn geregistreerd worden deze door Google als op zichzelf staande sites gezien.

Of dit van Google mag is iets anders. Persoonlijk ben ik van mening dat dergelijke sites weinig toegevoegde waarde bieden aan de zoekresultaten.

Wat kan er beter?
Ik verwacht dat Google deze webring vrij snel zal ontdekken. Het is immers niet moeilijk om te zien dat deze bij elkaar horen omdat overal dezelfde inhoud op staat.

Hierbij een aantal tips voor het opzetten van een webring (en niet ontdekt te worden door Google):

 • Zorg ervoor dat de verschillende websites een andere, unieke inhoud en opmaak hebben;
 • Registreer de domeinnamen bij verschillende registrars en host deze liefst allemaal op een apart ip-adres;
 • Pas op met Google Analytics. Wanneer je deze allemaal met dezelfde account van de GA code voorziet is het voor Google niet moeilijk om te zien dat deze sites bij elkaar horen.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. @jan
  Waarschijnljk krijg je dan een link devaluatie omdat de sites aangemerkt gaan worden als van dezelfde familie. Je hebt dan geen damage maar ook geen voordelige effecten.

  Als je zelf actief de webring opzet en andere sites naar jezelf laat linken kun je ook in een penalty terecht komen.

  Google moet dan wel weten dat de sites bij elkaar horen. Manieren hiervoor zijn de whois info, Google analytics, adsense, google checkout, google webmaster console, etc.

  Waar de grens ligt weet ik ook niet maar als je gebruik wilt maken van bovengenoemde methode zou ik zo min mogelijk connecties willen zien.

 2. Leuk dat je dit onderwerp aansnijdt Karel. Niet zozeer alleen interessant voor zoekmachines, maar ook omdat de sites in de webring elkaar kunnen promoten, ondersteunen en/of aanvullen. Dan doel ik dus niet op dit voorbeeld van domweg kopieen in de markt zetten, maar verschillende sites over diverse onderwerpen voor een gelijke doelgroep, dat zijn wat mij betreft effectieve (en white hat) technieken.

  Ik vraag me alleen af of je laatste tip echt invloed zal hebben. Ik vind het nogal een eng idee dat nu ik diverse sites heb en deze allemaal onder 1 account in GA monitor, dat Google zich gaat bemoeien hiermee en mijn resultaten gaat wijzigen in de SERP's. Ik weet wel welk pakket er dan dus als eerste uitvliegt bij mij..

 3. HIer ligt je grens http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=66356

  Ik denk overigens ook dat het moet kunnen om relevante sites te maken die naar jezelf verwijzen. Waarschijnlijk echter heb je meer aan de backlink als je Google het idee geeft dat de linkende sites niet van dezelfde eigenaar zijn.

  ALs je dus actief gaat proberen om de links sterker te maken door de connectie tussen de hoofdsite en de nichesites dan ga je volgens mij op glad ijs. HIer ga je op zijn best grey hat in.

 4. Leuk om inderdaad eens te bespreken, ik vraag me alleen af of deze webring wel zo effectief is. Aangezien deze combinatie zoekwoorden niet vaak zullen voorkomen.

  Mac reparatie Amsterdam was in mijn ogen beter geweest?

 5. Het is allang duidelijk dat, of de webmasterguidelines niet in het algoritme zitten of grotendeels falen in auto-spam detectie.
  De enige methode die effectief werkt is gebruik maken van de verklikkerslijn.

 6. Het lijkt er eerlijk gezegd op dat hij het meer om het domein zelf heeft gedaan (ivm concurentie) dan om seo. Want de pagina zelf is totaal niet seo geoptimaliseert en concurentie van de zoekwoorden is er niet.

  En als je een effectieve zoekopdracht invoert op deze zoekwoord combinatie, dan komen alleen jouw sites (Karel) naar voren. 🙂

  Hoogstwaarschijnlijk weet hij niet dat je ook kunt redirecten.

 7. @ Erik

  ik kwam op het idee omdat mijn concurrent nl met 3 of 4 exact dezelfde websites en ik neem aan ook nog eens aan vanaf hetzelfde ip adres (in elk geval zelfde deelnemer)
  Met een bepaalde zoekterm een positie behaald tussen nr 2 en 40

  Hij scoort met verschillende zoektermen , met verschillende domeinnamen maar met exact dezelfde content.

 8. In sommige gevallen kunnen er verschillende, maar wel aan elkaar gelieerde bedrijven achterzitten. Het hoeft niet per definitie negatief te zijn, hoewel het er wel sterk op lijkt. Blijkbaar toch wel legaal, omdat ze allemaal goed vindbaar zijn 🙂

 9. Ik vraag me af in hoeverre google de website's hier voor kan straffen...

  Als ik zeker weet dat google dat zou doen, dan zou ik met mijn webdesign bedrijf er voor zorgen dat ik voor andere een webring opzet. Dit met allemaal doorlinken naar je concurentie. Als dat de linkwaarde zal laten dalen, kan ik iedere concurent hiermee de das omdoen ?

  Dacht het niet ...

  Maar het wil dan niet zeggen dat het voorbeeld wat je aantoonde helemaal niet verstandig is uitgevoerd.

 10. Ik denk niet dat jullie hebben uitgevogeld hoe dit bedrijf (macjunky.nl) het heeft gedaan. Misschien heeft hij wel een SEO bedrijf dat het voor hem doet. De macjunky site is trouwens te vinden met verschillende zoektermen. Hoe werkt dat dan?

  Trouwens jou artikel is de eerste hit als ik op 'mac repair jordaan' zoek. Petje af, Karel.

 11. Waarom een webring als je gewoon goede links kan krijgen vanaf hoge pagerank fora en blogs... Ze zijn overal te vinden en het is ook nog eens eenvoudig om hier informatie te plaatsen. Goede tekstopbouw is natuurlijk ook erg belangrijk.

  Webschrijven voor pro's !?!

 12. Er zijn bedrijven die dit veel geraffineerder aanpakken.

  Zelf zit ik in de zwaar beconcurreerde "hypotheek" hoek. Hier zijn bedrijven actief die meerdere linkfarms runnen die kruislings naar elkaar verwijzen en vervolgens allemaal naar de website waar het om gaat. Er wordt de indruk gewekt dat de verschillende "Linkfarms" vrij toegankelijk zijn maar dit is niet zo. Om een link te mogen plaatsen moet uiteraard een link naar een van de andere linkfarms geplaatst worden of soms gewoon betaald worden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van "Merkblogs" die consequent ieder commentaar van een concurrent verwijderen.

  Het geeft echter niet,.. de wereld is groot. Er zijn nog veel meer en slimmere methoden om goede links te krijgen zonder te hoeven backlinken.

  Uiteindelijk gaat het gelukkig niet alleen maar om de kwaliteit, pr, kwantiteit en relevantie. Diversiteit is een menselijke trek die samen met een beetje onpage optimalisatie voor verrassende resultaten kan zorgen. zolang je maar weet wat je concurrentie doet kun je altijd een stapje voor blijven!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *