Pagerank en weblogs

20000-blogs-per-dagAls reactie op mijn artikel over pagerank sculpting en het nofollow attribuut stelde Daniel Dewulf een interessante vraag. Vrij vertaald vroeg hij: "mijn weblog heeft een pagerank van 2. Geen van de artikelen heeft een pagerank. Moet ik mij zorgen maken over de indexatie?".

Waarom pagerank voor weblogs nutteloos is

Met behulp van de Google Toolbar en verschillende Firefox extensies is een getal af te lezen. Dit getal noemen veel mensen pagerank. Hieraan wordt te vaak te veel aandacht besteedt. Om de drie maanden geeft Google deze getallen een update. Nieuwe sites en pagina's krijgen soms na indexatie een pagerank toegewezen.

De drie maandelijkse update is in dit geval belangrijk. Een nieuw artikel krijgt vaak bij de volgende update pas een pagerank toegedeeld. Dit betekent absoluut niet dat nieuwe artikelen op blogs niet geïndexeerd of gevonden worden!

Mijn artikel over SEO en Xenu heeft een pagerank van 0/10. Maar als ik google op 'SEO Xenu' staat mijn artikel bovenaan. Karel's laatste artikel over het gebruik van advertentiesites  is 'Pagerank: unranked'. Toch is het artikel geïndexeerd en vindbaar.

Kortom, het pagerank getal dat Google vrijgeeft zegt bijna niks. Het verband tussen de pagerank en de indexatie van je blog en pagerank en de vindbaarheid van je blog is te verwaarlozen.

Hoe weet ik dan of Google mijn berichten goed indexeert?

Daniel's site draait, net zoals vele anderen, op andermans blog software. In zijn geval maakt hij gebruik van bloggen.be, waarbij gebruikers simpel een eigen blog starten. De meeste van deze diensten (Blogger, WordPress, etc) zitten technisch goed in elkaar. Indexatie zou geen probleem moeten zijn.

blog-coming-soon-in-google
Is je artikel geïndexeerd? (afbeelding: My Flickr Blog van Le Enfant Teribble.

Google is instaat om nieuwe blogberichten razendsnel op te pikken. Soms zijn nieuwe artikelen al binnen minuten geïndexeerd. Het is gemakkelijk om dit te controleren. Hiervoor geef je de volgende zoekopdracht, waarbij je 'domeinnaam.nl' vervangt door je eigen domeinnaam en 'zoekwoorden' door (een deel van) de titel van je bericht:

site:domeinnaam.nl zoekwoorden bijvoorbeeld site:karelgeenen.nl pagerank weblogs voor dit artikel.

Zo doorzoek je alleen de pagina's die door Google geïndexeerd zijn voor dat domein. Staat je artikel er niet bij dan is Google nog niet langs geweest. Verschijnt alleen je  homepagina dan heeft Google waarschijnlijk alleen je homepagina bezocht. Verschijnt na langere tijd nog steeds alleen je homepagina dan is er waarschijnlijk wat mis met de technische kant van je weblog.

Je kunt ook simpel zien hoeveel pagina's Google van jou blog geïndexeerd heeft. Daarvoor gebruik je de volgende zoekopdracht:

site:domeinnaam bijvoorbeeld site:bloggen.be/woonenslaapcomfort/ voor Daniel's weblog.

Google geeft vervolgens een weergave van alle geïndexeerde pagina's van dat domein. Zo weet je direct of alle pagina's van je website geïndexeerd zijn. Deze informatie gebruik je weer voor verdere optimalisatie van de indexatie van je weblog.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Hey, Allereerst een leuke opzet. Er wordt inderdaad te veel waarde gehecht aan PageRank. Vind echter een kleine nuance nog wel op zijn plaats.

  PageRank op zich is niet nutteloos, maar zegt niet direct iets over je behaalde resultaat. Dit doet een positie in de zoekresultaten echter ook niet.. Of je bezoekersaantalleen.. (In de meeste gevallen is omzet of ROI pas echt resultaat) De beargumentering/correcte uitleg mist in mijn optiek dan nog.

  Een blogpost met uitleg over hoe je de PageRank waarde kunt interpreteren heeft naar mijn mening veel meer waarde.

  Verder vielen mij nog 2 dingen op;
  - De afgelopen periode zijn de PageRank updates maandelijks geweest i.p.v. om de 3 maanden.
  - Als je nog niet in de index staat, wil niet zeggen dat google nog niet langs is geweest. Crawlen en indexeren zijn 2 verschillende dingen.

  Ik hoop dat je iets hebt aan deze feedback, succes!

 2. Hallo Martijn,

  Tof artikel. Ik maak graag nog even melding in de rand over de service van google die je kunt gebruiken om een mail te krijgen wanneer de indexatie van een nieuw artikel gebeurde.

  Via 'alerts' (meldingen) in je google account kun je google direct een mail laten sturen als je pagina wordt opgepikt als volgt:

  1. je gaat naar Google alerts (http://www.google.be/alerts?hl=nl)
  2. je vult bij zoekwoorden in: site:naamvanjesite.com
  3. aangevuld met de exacte pagina van je artikel ofwel een term die in je artikel voorkomt
  4. kies bij hoe vaak 'zodra iets gebeurt'
  5. nu krijg je een bericht van zodra je pagina wordt opgepikt in de index van Google

  Handig?

 3. Hoi Olivier, als je veel artikelen plaatst zou ik het inderdaad ook niet voor elk artikel doen. Maar het kan wel handig gebruikt worden om via enkele steekproeven te zien hoe snel je artikelen doorgaans worden opgepikt, niet?

  Ik gebruik het vooral bij nieuwe sites om een berichtje te krijgen wanneer de eerste pagina werd opgepikt...

 4. Ik ken die weblog software diensten niet maar bieden die niet net als wordpress ook een pingdienst aan?

  Wat is er bekend over het verhaal dat een nieuw item in het begin vaak goed scoort omdat het nieuw is, dan een beetje wegzakt alvorens hij zijn "vaste" positie gaat krijgen?

 5. Nette tip voor die check, maar ik zou zowieso iedereen aanraden even in GTW te duiken (Google Webmaster Tools), waar dit een 'onderdeel' van is (qua checks dan).

  Ik hoop trouwens niet dat je nog dacht dat diegene met de hoogste pagerank ook bovenaan komt te staan, naast je eigen bevindingen is dit iets wat natuurlijk onzin is (gelukkig).

  Overigens kun je binnen enkele minuten al prachtig in de resultaten staan, gewoon even social bookmarken en binnen enkele minuten sta je er prachtig in, soms zelfs (even) bovenaan.

 6. Pagerank is niet altijd de garantie voor een hoge score, ik kwam onlangs (heel toevallig hoor) een site over een webdesigner in Belgisch Limburg tegen met een pr van 7, jawel 7, maar ik had deze nog nooit tegengekomen in zoekresultaten onder de zoektermen webdesign (wat logisch zou zijn dat hij hier hoog scoort) webdesign Limburg (ook niet in de eerste 10 pagina's), ik weet zelfs niet meer hoe ik hem vond want hij is nergens (toen niet en nu ook niet) in de eerste pagina's te bespeuren. Geen spamming (heb de bron gecheckt) En mocht ik het nu nog weten hoe ik die site gevonden heb... het kan verkeren

 7. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat de visuele pagerank die je in de toolbar ziet weinig doet.

  De actuele pagerank die Google aan je site geeft is wel een factor maar dan wel in combinatie met vele andere factoren.

  Ik zit zelf niet in super competitieve markten en richt me vooral op de hoeveelheid bezoekers die ik uiteindelijk via Google binnenkrijg en de conversie die zij verzorgen.

  Welke PR in de toolbar staat heeft daar weinig invloed op.

 8. Heb met voldoening de meningen van Martijn en anderen gelezen.Zodoende leer ik bij.Ik verheug mij er op dat Martijn mijn vraag interessant vond en dat dit heel wat goede reacties heeft meegebracht over de beruchte pagerank van majesteit google.
  Nog eens:proficiat aan Karel met deze website die zo interessant is en...bedankt wordt door google met een pagerank van0/10...begrijp dat maar...
  veel succes aan iedereen

 9. Pagerank blijft vooral een vergelijkingsmiddel tussen website's en in combinatie met backlinks, alexa,... een extra verkoopsargument van een website.

  Trouwens via ping-services is het echt eenvoudig om zelfs nieuwe website's binnen enkele uren in de google-index te krijgen. Nieuwe blogposts duren bij mij meestal 1-10min en nieuwe website's minder dan 24uur.

 10. Hallo,

  Ik laat mijn pagina's indexeren via mijn sitemap die ik in mijn google account upload.
  Dat werkt perfect en alle pagina's worden bezocht 🙂
  Ik las ook ergens dat je moet kijken om de hoeveel tijd je site in de cache van google wordt gezet.
  Bij mij is dat ongeveer om de 3 a 4 dagen.
  Ik las dat je daaraan kan zien hoe belangrijk google jouw site vind, is dat ook zo volgens jullie?

  Gr Ronald

 11. @Ronald: je moet niks 🙂

  Door te kijken hoe vaak je site gecached wordt kun je afleiden hoe vaak Google ongeveer langs komt en hoe belangrijk (of hoe actueel) een pagina kennelijk is.

  1. @Fons

   Dat is een feit maar soms snap je het niet hoe het komt dat er sites met een hoge pagerank niet goed scoren of sites met een kleinere of geen pagerank hoger scoren dan anderen.

   Maar een pagerank blijft toch wel voordeel hebben.

 12. " Mijn artikel over SEO en Xenu heeft een pagerank van 0/10. Maar als ik google op †˜SEO Xenu†™ staat mijn artikel bovenaan. Karel†™s laatste artikel over het gebruik van advertentiesites is †˜Pagerank: unranked†™. Toch is het artikel geïndexeerd en vindbaar. "

  De toolbar pagerank wordt maar eens in de x maanden geupdate, dan zou er net een update geweest moeten zijn om meteen PR te hebben met een net gepost bericht.

  Bij een van mijn nieuwsblogs is de PR een paar maanden terug gedaalt van 2 naar 1, maar de bezoekers uit Google ruim verdrievoudigt. Inmiddels is de PR weer terug, en de bezoekers nog hetzelfde. PR is naar mijn weten gewoon één van de vele factoren die Google hanteert voor de interne pagerank.

 13. @Jacob,
  VOlgens mij is die "visuele" Pagerank helemaal geen factor die meetelt maar juist een gevolg.

  Eens in de zoveel tijd pakken ze de interne pagerank en wie weet welke andere factoren om daat de visuele pagerank uit af te leiden.

  Het is een speeltje om naar te kijken en meer niet.

 14. Wij hebben ook helaas nog geen pagerank. Toch komen er dagelijks wel bezoekers binnen via Google. Ik denk dus dat de pagerank niet meer de waarde heeft die het eerder had en dat Google vele nieuwe methoden voor ranking heeft.

  Verder duidelijk artikel, erg leuk!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top