Nieuwe mobiele startpagina, meld je mobiele website aan!

9 november, 2007

Onlangs zijn we begonnen met wederom een project voor mobiel internet. Het nieuwste project heet Startmobiel.mobi en is een startpagina voor mobiele websites.

Op de mobiele startpagina vind je alleen links naar websites die op je mobiel/pda te bekijken zijn.

Wij zijn dit project gestart omdat de huidige mobiele startpagina's of:

 • Niet te bekijken zijn op je mobiel/pda;
 • Links bevatten naar websites die niet meer bestaan/websites die niet te bekijken zijn op je mobiel/pda.

Op dit moment hebben we al ruim 400 links verzameld van mobiele websites. Deze zijn allemaal gecontroleerd en getest met verschillende mobieltjes/pda's.

Zoals de meeste van jullie wel weten heeft mobiel internet de toekomst. Het wordt daarom ook tijd om je website ook geschikt te maken voor mobiel internet. Dit kan door een aparte website te maken of een script op de huidige website te plaatsen die bezoekers met een mobiel/pda doorstuurt naar de mobiele variant van je website.

In de toekomst zal ik me ook meer gaan richten op mobile internet marketing. Eén tip kan ik je al geven, heb je al een mobiele website meld hem dan op Startmobiel.mobi (onderaan vind je de link suggesties) of door hieronder een reactie achter te laten.

Verder zijn we ook nog op zoek naar een aantal vrijwilligers die interesse hebben om een bepaald onderwerp op startmobiel.mobi bij te houden. Het is nu nog niet toegestaan om advertenties oid dergelijks te plaatsen maar in de toekomst is het zeer waarschijnlijk dat je een graantje mee kunt pikken van je startpagina dochter. Het is wel de bedoeling dat er alleen links geplaatst worden naar websites die op een mobiel/pda te bekijken zijn. Heb je interesse stuur dan een mailtje naar support (at) startmobiel (dot) mobi of laat hieronder een berichtje achter. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt"¦

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Waarom denk je dat Daan? In mijn ogen heeft mobiel internet zeker de toekomst. Er zijn immers meer mobiele telefoons en pda's dan laptops en pc's. Over een aantal jaar is mobiel internet ook snel en zal een abonnement voor mobiel internet ook niet meer zo duur zijn...

  Ik zorg er in ieder geval voor dat mijn websites klaar zijn voor het mobiele internet tijdperk!

  Links zijn aangepast nu, bedankt voor de tip...

 2. Nou ja, ik geloof ook wel dat mensen meer gaan internetten, maar dan alleen om simpel even dingetjes op te zoeken, emails te versturen en gewoon voor het werk gebruiken.

  Maar ik denk niet dat mensen later zoveel met mobieltjes gaan kopen, dat zal gewoon een wat "ingewikkeldere" bezigheid zijn die mensen liever achter hun scherm doen.

  Al is er niets mis mee om websites ook in PDA's te laten werken hoor. Maar dat betekent in de praktijk vaak alle stijl weggooien, plaatjes verkleinen en navigatie beperken en dat vind ik zonde (al verwacht ik wel iets beters van jou;)).

 3. Daan, je weet niet hoe het loopt. Als je de opmaakondersteuning 10 jaar terug zag, had je ook niet kunnen denken dat het nu zo zou gaan in de huidige browsers.

  Mobiel heeft zeker toekomst, maar dat duurt nog wel een paar jaar. Bijv. de iPhone doet al een stap in de goede richting.

 4. Ben ook nog niet super overtuigd.
  Tis handig om snel ff iets op te zoeken, als je iets niet weet te vinden. Ook onder hangjongeren zal het ongetwijfeld cool zijn, maar om nu uitgebreid te gaan zitten surfen buiten, als je oren eraf vriezen, tja ik weet het niet hoor.

  Als maar genoeg mensen roepen dat dit de toekomst heeft, dan wordt dit door iedereen overgenomen en springen alle ondernemers in, bang om de boot te missen.

  Of dit net als umts (waar miljarden op verloren is) een zeer verkeerde inschatiting is, ik heb geen idee, de tijd zal het leren.

  Trouwens is een .mobi nu een verplichting als je een mobile website maakt, of kan het net zo goed op een nl ?

 5. @rob

  Mijn mening is toch iets anders. Ik denk namelijk dat mobiel internet echt groot wordt.

  .mobi is overigens geen verplichting maar geeft wel aan dat het een website betreft die geschikt is voor een mobile device...

 6. Karel, ik lees je artikelen altijd met heel veel interesse. Ik ben nieuw op het gebied van websitedesign en wil van alles leren.
  Maar.... dit snap ik gewoonweg niet. (misschien andere lezers ook niet die je geen berichtje sturen)

  Hoe weet je of je website daar niet te bekijken valt? (En nu niet zeggen dat ik zo'n ding dien te kopen om het te checken)

  En hoe simpel is dat toe te passen? (ook voor mij?)

  En is dat een 2 in 1 toepassing? 1 website zowel mobiel als "noemaal"?

 7. Mobiel internet heeft zeker de toekomst!

  Het huidige mobiele internet verkeer leeft zeer hard op. Bij alle mobiele operators.
  Het zal nog meer gaan opleven door steeds betere handsets en adaptie door de gebruiker. Daarnaast komen er steeds meer flat fee tarieven wat de perceptie 'duur' weghaalt bij de gebruikers.

  In december gaan vele partijen blazen met acties voor het open mobiele internet. Hiermee wordt een zeer grote prikkel gegeven aan mobiel internetten.

  Uitgebreid een aankoop doen met je mobieltje zit er niet in, maar als je de site aanpast zodat de gebruiker zo min mogelijk handelingen hoeft te verrichten maak je het hem wel een stuk gemakkelijker...

  Wat bij een mobiele site belangrijk is, is het gebruikersgemak. Het moet snel even tussendoor kunnen...

 8. @Karel en Richard

  Weten jullie bepaalde bepaalde websites of publicaties die jullie theorie aanhangen. Ik zeg ook niet dat het zeker niets wordt, maar ik ben nog niet over de streep en zou er graag wat meer over willen lezen.

 9. Mobiel internet, en daarbij mobiel internet marketing heeft zeker toekomst! Mobile wordt al vaak toegapast, al hebben velen dit niet door. Stemmen via sms is al zo'n toepassing. De volgende grote stap zal mobiel internet worden. Mobiel internet zal geen vervanging worden van het bestaande internet maar zal een aanvulling zijn. De beperking van beeldscherm en handset zullen resulteren in beperke weergav, dat is waar, maar daarom moet de aangeboden content ook relevant zijn. Doelloos surfen zal er in het begin niet bij zijn.
  Karel, blijf schrijven! Over een jaar hebben we gelijk 😉

 10. Wij hebben nu sinds twee weken een mobiele versie van de website en ik sta versteld van de bezoekersaantallen! In dit korte tijdsbestek is er al ruim 1.200 keer een artikel opgevraagd.

  De mobiele website is echt alleen te benaderen met mobiele devices en emulators. Daarbij komt dat onze website voornamelijk vrouwen aantrekt... dus ik geloof wel in de opkomst van het mobile web.

  Ik heb nu 2 jaar geleefd met een MDA met Web 'n Walk van T-Mobile, en ik kan echt niet meer zonder mobiel internet. Het geeft zo'n vrijheid en flexibiliteit. Het komt meestal neer op 'ff snel wat opzoeken', maar steeds vaker gebruik ik het ook als informatievoorziening. Zo is Google Reader mobile echt super handig. Even in de bus of metro het laatste nieuws checken, Gmail alvast ordenen... hoeft dat op m'n werk niet meer. etc.

  Alleen een ding snap ik niet. Wat is er toch met dat .mobi? Ik krijg al rsi bij het idee dat ik voor elke site straks vier(!) letters achter de punt moet typen. Waarom stopt niet iedereen een automatische detectie in zijn site? Punt nl is toch prima? Is toch een veel betere usability?

  Mijn bezoekers kennen sochicken.nl, dus als ze daar met hun mobiel naartoe gaan past de site zich daar gewoon op aan. Ze komen automatisch op m.sochicken.nl. sochicken.nl/m werkt ook. Google zet ook achter bijna iedere dienst /m voor de mobiele versie, dus die standaard hou ik maar even aan.

  Wat mij betreft is .mobi zwaar overbodig. Laat de software het werk doen, niet de gebruiker. Bovendien is het marketingtechnisch ook niet echt handig als je twee URL's moet communiceren. Keep it simple. Het mobiele web gaat het leven makkelijker maken, maar dat .mobi maakt het alleen maar lastiger.

  Voor de rest: Mobile wacht een grote toekomst. Er moeten wat meer standaarden komen, wat betere usability en grotere performance in CPU en bandbreedte voor veel minder geld. Maar dat gaat allemaal gebeuren de komende 2 jaar. En dan gaat er veel leuks gebeuren. Dat weet ik zeker. 😀

 11. @jelle

  .mobi is handig omdat je dan zeker weet dat het om een site gaat die met je mobieltje te bekijken is...
  Op dit moment is 98% van de 'gewone' sites nog niet 'mobilized'

  Het technische oplossing zou kunnen werken als iedereen aan de serverkant gebruik gaat maken van een tool als WURLF, maar ook daar hebben de meeste 'gewone' developers nog niet van gehoord. En daarentegen is zelfs een goed onderhouden initiatief als WURLF nog steeds niet 100% volledig.

  Iphone en opvolgers maken het wel makkelijker (ik haat horizontaal scrollen btw), maar zolang de snelheid van mobiel internet nog niet dezelfde als het 'gewone' net is, ben ik erg blij met het .mobi initiatief...
  Kleine sites met relevante info...ipv te grote sites die niet geschikt zijn om mobiel te benaderen.
  Daarnaast denk jij teveel als Nederlander. De grootste markt voor .mobi zit in 3e wereld. Langzame verbindigen op niet al te moderne phones en geen broadband alternatief aan de pc kant (broadband penetratie in veel gebieden nihil)

  Martin

 12. Wie eventueel interesse heeft om websites mobiel te maken:
  Een aantal collega-onderzoekers van me hebben een technologie ontwikkeld die inderdaad serverside websites optimaliseert voor mobiel. Zo is er bijvoorbeeld device-detectie, o.a. gebaseerd op WURFL, maar een stuk verder gaand ...

  De technologie is gratis beschikbaar (open source) op open.siruna.org. Binnenkort (eerste weken) komt er ook een webinterface die het heel makkelijk maakt om een website mobiel te maken.

 13. Als ik me niet vergis, hebben Google en Mowser beide de eigenschap dat ze automatisch websites 'transcoderen'. Gevolg daarvan is dat je als developer van websites eigenlijk weinig eigen inbreng hebt, waardoor bvb de identiteit van de website verdwijnt.
  -> de Siruna technologie (zo hebben mijn collega's hun technologie gedoopt) laat volledige vrijheid toe voor de developer: welke inhoud wel of niet tonen, welke foto's wel of niet tonen, welke stijlelementen wel of niet behouden, etc.
  -> een voorbeeld: de website beta.deredactie.be geeft in google het volgende: http://www.google.com/gwt/n?u=deredactie.be terwijl dit het resultaat is van siruna: m.beta.deredactie.be

  Met Siruna kan je ook meegeven dat bvb afhankelijk van de capaciteiten van het mobiele toestel andere content wil meegeven. Bvb alleen figuren bij toestellen vanaf een bepaalde inlaadcapaciteit, alleen bewegende iconen op de toestellen die 'moving gifs' ondersteunen. Zo creëer je een optimale website voor heel veel gebruikers, en toch blijft het maar één keer transcoderen, en maar één website onderhouden ...

  Verder hebben automatische transcoders vaak minder mogelijkheden naar bvb
  1) aanpassen van menu-structuren,
  2) personalisering (bvb na inloggen kunnen gebruikers weergeven welke content ze eerst zien of helemaal niet willen zien)
  3) locatie-detectie

  Klinkt haast als verkoopspraatje, is niet de bedoeling, ik wou gewoon voordelen opsommen zoals je vroeg. Alle details ken ik zelf ook niet, maar ik kan alle vragen gerust doorstellen aan mijn collega's !

 14. (even veronderstellend dat vorig berichtje van Karel ook aan mij gericht is)

  Zeker interessant idee. Ik ga er even vanuit dat je WordPress dan zou gebruiken om de blog voor iedereen optimaal mobiel beschikbaar te maken...

  WordPress is ook open source, zie ik? Ken je iemand die er als developer bij betrokken is? Misschien is het interessant om eens samen te zitten ...

  Indien niet kan het interessant zijn om het idee binnen de communities te lanceren (toegegeven: de siruna-community is nog heel klein, maar de interne developers - mijn collega's dus - kunnen het ook oppikken eventueel ...)

 15. de mobiele startpagina vind ik veel beter dan de pagina die ik standaard krijg via mijn web and walk.. vraagje, hoe verrander ik mijn startpagina op mijn mobiel (samsung oixon)?
  alvast bedankt!

  groeten

  mike

 16. Momenteel is mijn website nu nog niet responsive. Ik heb een wordpress website en zit te denken om over te stappen naar een responsive theme. Ik vraag me alleen af in hoeverre een wijziging van je theme en dus eventueel ook de wijziging van je website structuur van invloed kan zijn op je huidige ranking. Hierdoor ben ik enigszins terughoudend om te veranderen van theme. Enig idee?

 17. Een nieuw thema veranderd niks aan je interne structuur en URL's. Het heeft dan ook totaal geen negatieve impact op je ranking. In tegen deel. Meer een positieve aangezien Google het waardeert dat je site ook mobiel (responsive) is. M.a.w.: Doen!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *