5 linkbait strategieën

door | 9 juli 2010 | Linkbuilding, Zoekmachine Optimalisatie

Linkbuilding wordt over het algemeen als het moeilijkste onderdeel gezien van SEO. Gelukkig maar, want anders zou iedereen het kunnen doen. Linkbuilding kan dus 1 van de meest interessante vormen van SEO zijn.
Linkbuilding is het genereren van inkomende links naar jouw website. Dit kan eigenlijk op twee manieren:

 1. Gaan bedelen voor links, zoals bij
  de bekende startpagina’s. Op zich is hier niet zo veel fout mee. Als er weinig concurrentie op je gewenste zoekwoorden zijn is het zelfs vaak wel genoeg. Nadeel is alleen dat elk bedrijf dit kan, en op lange termijn dus niet zo veel voordeel oplevert.
 2. Linkbait uitgooien, en op die manier hopen dat interessante websites naar jou gaan linken. Het voordeel hiervan is dat er sites naar jou kunnen gaan linken die veel meer waarde hebben dan de eerder aangehaalde startpagina’s. Dit betekent weer op lange termijn meer concurrentievoordeel.

Maar linkbait uitgooien is niet eenvoudig. Hier vijf manieren voor het creëren van linkbait.

Maak een weblog

Een weblog is vrij snel en eenvoudig opgezet met WordPress. Een gratis thema erbij en je hebt vrijwel gratis een weblog inclusief CMS.
Het nadeel van een weblog is dat je regelmatig nieuwe en interessante artikelen kunnen schrijven om het publiek geboeid te houden en dus regelmatig nieuwe links te verzamelen.

Gast op een weblog of nieuwssite

Kijk naar dit weblog. Als je interessante informatie hebt, krijg je eenvoudig een link naar je website. Probeer elke maand een artikeltje te schrijven en plaats die op een ander weblog: op die manier krijg je veel links van diverse domeinnamen.
In marketingland zijn veel weblogs, maar misschien in uw branche niet. U kunt dan altijd gaan voor een nieuwssite van uw branche. De informatie van het artikel is dan misschien wat anders opgebouwd en inhoudelijk ook iets anders, maar feit blijft dat je interessante inhoud deelt.
Ook dit heeft een nadeel: naarmate je artikelen ouder worden, zullen ze ook worden verwijderd. En daarmee is dus ook je linkje weg. Je moet het evengoed volhouden en af en toe je belangrijkste bronnen voorzien van een nieuw artikel.
Oh ja”¦ technisch gezien is dit geen linkbait (je zorgt er namelijk voor dat je zelf naar je eigen site gaat verwijzen en niet dat andere websites zonder belang naar jou gaan verwijzen). Toch is het wel effectief en valt het ergens tussen linkbuilding en linkbaiting en wilde ik het dus wel even meenemen.

Geef, geef, geef!

Gratis doet het goed op internet. Ik had het bij punt 1 al over een gratis thema voor je weblog. Maar onder zo’n gratis thema staat vaak wel een linkje naar de ontwerper er van. Als zijn gratis thema nou een stuk of 1000 keer geplaatst word, heeft hij 1000 gratis links. Hij had natuurlijk ook gewoon 250 euro voor zijn ontwerp kunnen vragen en 1 keer kunnen verkopen, maar dit brengt hem veel meer op.
Andere gratis zaken die het goed doen zijn bijvoorbeeld handleidingen. Een handleiding Zoekmachine Marketing gratis weggeven zorgt voor veel inkomende links. Dus raad eens waar ik mee bezig ben”¦

Begin een keurmerk

Natuurlijk is het niet eenvoudig een keurmerk in de branche te introduceren die gezien word als relevant, maar het kan wel een hoop inkomende links genereren. Vooral opleidingsinstituten hebben zo een eenvoudige manier van linkbuilding, maar eigenlijk geld zo’n keurmerk voor elk instituut met een hoog betrouwbaarheidsfactor.
Kijk maar eens op seoguru.nl/seo-bedrijven/. Al deze bedrijven hebben een cursus bij deze SEO-guru afgenomen en voeren nu zijn SEO-deskundige webontwikkelaar logo. Elk bedrijf die dit logo op zijn website heeft staan verwijst naar een pagina op het domein van”¦ seoguru.nl natuurlijk! Slim gedaan!

Begin een prijsvraag

Een van de beste linkbait van SEO-bedrijven is de V7ndotcom Elursrebmem wedstrijd. John Scott van het bedrijf V7N Networks zegt op 20 december 2005 dat het bedrijf dat op 15 mei 2006 op positie 1 scoort op Google.com op het zoekwoord ‘V7ndotcom Elursrebmem’ 50% van het prijzengeld krijgt, dat ongeveer zo’n $5000 zal zijn.
De SEO-community op zijn achterste benen, en iedereen probeerde natuurlijk direct te bewijzen dat zij de beste waren. Deze sociale explosie in een gemeenschap die online zeer actief is was natuurlijk een schot in de roos en heeft ze duizenden inkomende links bezorgd.
Wie weet er nog meer van dit soort inspirerende voorbeelden? Wie weet hoe we goede linkbait uit kunnen zetten? Ik hoor het graag!

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085-85050008.

22 Reacties

 1. Jaco

  Hier heb je wat aan!

  Antwoord
  • Mark van Loon

   Dat hoopte ik wel Jaco. Resultaten of ervaringen als je bovenstaande gaat toepassen horen we achteraf natuurlijk graag.

   Antwoord
 2. Gratis Persbericht

  Wat dacht je van een gratis persbericht plaatsen.
  Bij ons kan het met maximaal 3 linkjes naar jouw site en direct online!
  Succes.

  Antwoord
 3. Fitnessapparatuur

  Linkbuilden valt niet mee zeker niet om kwalitatief links te verzamelen. Op een gegeven moment val je ook stil omdat je er niet veel meer kunt vinden heb ik het idee

  Antwoord
  • Mark van Loon

   Beste Fitnessapparatuur: hier gaat het dus niet om link builden, maar om linkbait. Niet zoeken, maar gevonden worden dus. En dan val je als het goed is, een stuk minder snel stil…

   Antwoord
  • Mark van Loon

   @Dries. Thanks, ik ga contact opnemen!

   Antwoord
 4. Clicktrust Marketing

  Linkbait is altijd zo’n interessant onderwerp, en tegenwoordig wordt het zowat als the “be all and end all” van linkjes vergaren.
  Toch wordt er regelmatig iets vergeten: er is geen kat die je linkbait gaat vinden als je geen bezoekers hebt.
  Gouden regel: linkbait is enkel dan pas interessant als de website al een basis bezoeker stroom heeft. Of deze nu afkomstig is van bestaande links of social media.

  Antwoord
 5. Mark van Loon

  @clicktrust… daar heb je in principe niet helemaal gelijk. Gastbloggen kan natuurlijk zonder dat jouw website 1 bezoeker heeft. Dat is een kwestie van netwerken. Net zoals dingen gratis weggeven op andere sites (widgets, gadgets, thema’s voor wordpress). Je kan dus ook proberen mee te varen op het succes van andere websites.
  Andere manieren (zelf een blog, keurmerk, prijsvraag) moeten wel bezoekersstromen hebben. Maar goede linkbaits zijn zo viral dat je niet veel bezoekers hoeft te hebben om een succes te krijgen. Hoewel het dan wel moeilijker word natuurlijk.

  Antwoord
  • Clicktrust

   Puntje :o)
   Je zegt echter zelf dat gastbloggen geen zuiver “linkbait” is.
   Als je dingen gaat weggeven op andere sites, krijgt die site toch de links? Wel een mooie manier om zelf één super vette link binnen te krijgen natuurlijk. Ik beschouw dit echter niet als linkbait :o)
   Ik vond het trouwens opmerkelijk dat je linkbuilding en linkbait zo sterk uit elkaar haalt.
   Zou je dan niet zeggen dat linkbait maken een onderdeel is van een linkbuilding campagne?

   Antwoord
 6. Mark van Loon

  Je hebt gelijk in het feit dat linkbait een onderdeel is van linkbuilding. Eigenlijk zou het “bedelen om links bij startpagina’s” ook een specifiekere naam dan linkbuilding moeten krijgen. Linkbegging ofzo, dan is het allemaal veel duidelijker.
  Met gratis dingen weggeven op andere sites (gadets, widgest, thema’s), bedoelde ik dat je via de wordpress site bijvoorbeeld een gratis thema kan aanbieden. In het ontwerp van dit gratis thema zet je natuurlijk een linkje naar jouw website. Dan maak je gebruik van de traffic van een andere pagina om je gratis template aan de man te brengen, terwijl je links naar jouw site genereerd.

  Antwoord
 7. Parkeren Schiphol

  Waarom wordt offline nooit gebruikt als linkbait? Hoeveel mensen plaatsen berichten over zaken die ze offline bekijken?!

  Antwoord
 8. Dries Bultynck

  Interessante vraag! Ik denk dat de meesten vooral online gebruiken vanwege het ‘gemak’ en de prijs. Online is alles sneller te realiseren (vermoed ik), alhoewel word to mouth ook wel sterk offline linkbait kan zijn.

  Antwoord
 9. Gokautomaten

  Het creëren van linkbait en het vervolgens promoten door middel van social media werkt perfect! Het vergt wel enige moeit, maar dit wordt zeker zeer goed beloond.

  Antwoord
 10. magento webwinkel specialist

  Linkbait is erg interessant voor webwinkels. zij kunnen goed een prijsvraag inzetten. Dit kunnen ze via bijvoorbeeld hun nieuwsbrief kenbaar maken aan hun klanten.
  Wij zullen dit voor onze klanten met een Magento webwinkels zeker blijven toepassen.

  Antwoord
 11. Bedrijfsuitje

  Las vorige week ook nog een artikel waarin de conclusie was dat BP de afgelopen maanden goeie zaken had gedaan op linkbuilding gebied! Dat het een hoop geld en imagoschade met zich mee heeft gebracht moeten ze maar op de koop toe nemen 😉
  Zo kan het dus ook 🙂

  Antwoord
 12. Rob @ Stacaravans

  Je kan ook in plaats van bedelen voor links bij bekende startpagina†™s eigen startpagina’s ( stratze, jouwpagina, etc. ) maken met nadruk op je keywords etc. Op korte termijn heb je er misschien niet zo veel aan, maar als je de pagina’s gaat promoten ( 10-15 backlinks is al genoeg ) heb je op langere termijn veel goede keywordrijke links.

  Antwoord
 13. Koffievergelijk.nl

  Een origineel idee bedenken waardoor anderen naar je linken is volgens mij de grote uitdaging. Zoek bijvoorbeeld zelf nog naar origineel idee rondom koffiebonen. Iemand een leuk idee?

  Antwoord
 14. Frank Sanders

  Leuk artikel, erg nuttige informatie, hier heb je tenminste iets aan.
  Handige praktijk tips om even te volgen.
  Thx

  Antwoord
 15. Thomas

  Leuk en praktisch artikel. Ik had zelf nog nooit nagedacht over de link-winst die je kunt genereren als je een prijsvraag, leuke en originele actie of keurmerk introduceert. En dat terwijl het zeer logisch is eigenlijk: mensen praten over je, een deel van hen linkt ook naar je.

  Antwoord
 16. Mattijs

  Ik zie vooral veel waarde in de combinatie van linkbuilding enerzijds en linkbait anderzijds. Met linkbuilding kan je namelijk redelijk veel sturen op de kwaliteit van de inkomende links en dat kan bij linkbait een stuk moeilijker. Ik ga me hier toch maar eens meer in verdiepen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *