NetComber: Ex-Googler toont verbindingen tussen websites

8 januari, 2013

Als we bezig zijn met SEO doen we dat meestal gericht op een enkele website. Maar hoe ziet het straatje van deze site er eigenlijk uit? Welke sites zijn volgens Google gerelateerd en wat is kan het effect van deze verbanden zijn?
SEO-bedrijven zijn zich meestal goed bewust dat het waarschijnlijk niet het beste teken is als alle backlinks van een website allemaal vanaf één IP-adres komen of als al deze websites dezelfde Whois-informatie bevatten, dezelfde Google Analytics-code hebben en noem maar op.
Die ‘noem maar op' wordt tricky. Want hoever zal Google hierin gaan? Dat is een ding dat we waarschijnlijk nooit zullen weten maar als je graag een eerste indicatie wilt zien is er nu een nieuwe website beschikbaar. NetComber is opgericht door Andre Weyher, die als oud-medewerker van Google verantwoordelijk was voor de kwaliteit van Googles zoekresultaten. Werkzaam direct in het team van Matt Cutts zelf.

NetComber initiatief van ex-Googler

In april 2012 stopte hij bij de zoekgigant om aan zijn eigen dienst NetComber te kunnen werken. Deze dienst gebruikt een geheel eigen innovatief algoritme dat eigendomsnetwerken weergeeft op basis van meer dan drieduizend eigenschappen. Deze eigenschappen variëren van account-ID's, hostinggegevens tot zelfs de codeerstijl van de developer." En als Weyher zoiets kan met zijn tool, dan kan een Google dat natuurlijk ook. Geen enkele contentjatter of site-kopieerder is meer veilig! “Webmasters kunnen heel eenvoudig hun eigendom privatiseren op WhoIS, maar NetComber laat de verborgen connecties zien. Deze informatie komt handig van pas voor online marketeers, SEO's en affiliate netwerkers."
Footer Telegraaf.nl

Wat het effect is van deze verbanden exact is, zal Google je niet vertellen. Maar dat het invloed heeft is elke serieuze SEO-man of -vrouw waarschijnlijk duidelijk. Neem alleen al het effect van footerlinks, zoals nog te zien is op Telegraaf.nl, waarvan de invloed de laatste tijd flink is afgenomen. Het is duidelijk dat Google nog altijd steeds meer bezig is met het analyseren van linkprofielen. Hoe meer te traceren is dat jouw link- of siteprofiel kunstmatig is, handmatig verkregen is, of mogelijk zelfs betaald is, hoe kleiner de kans dat deze een positief effect hebben op jouw posities in de zoekmachine. Wat Netcomber precies voor een SEO-campagne kan betekenen zal per bureau verschillend zijn maar dat dit soort tools in de toekomst alleen maar nuttiger worden is een ding dat zeker is.
Voor een paar tientjes kun je een maand lang onbeperkt gebruik maken van het systeem. In Nederland is die nog verre van waterdicht, de organisatie richt zich op een wereldwijd aanbod en lang niet alle Nederlandse websites zijn al geïndexeerd, maar dat is momenteel alleen nog maar een kwestie van tijd.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Interessant artikel. Betekent dit ook dat Google de zogenaamd "handmatige" social bookmarking op een gegeven moment kan scannen? Hiermee doel ik meer op pakketten die een paar euro kosten en dat men aangemeld wordt op de top 100 social sites..

 2. @tom, ik zou er niet op gokken dat Google dat niet kan. Want handmatig is met een software pakket uiteindelijk toch weer geautomatiseerd. En dat betekent een hoger risico op herkenbare parameters die een zoekmachine kan opsporen.

  1. Wij doen enkel White Hat SEO dus dit doe ik ook niet. Echter hoor/lees ik vaak dat het wel kán. Ben wel benieuwd of iemand hier ervaringen mee heeft.
   @Dirkjan. Er zijn tools die je bij honderden social sites (digg/facebook/pinterest enz enz) registreren en in je account een link plaatsen. Bijv een pinterest registratie waarbij je de keywords + links naar de desbetreffende website plaatst. Schijnt te helpen..

 3. @Tom Ah, dat soort praktijken. Bestaan al een paar jaar, heb ook wel eens gehoord dat dat soort praktijken werken. Heb er onvoldoende ervaring mee om er echt voldoende over te kunnen zeggen. Merk wel dat mijn eigen social media accounts een positieve werking hebben op mijn eigen websites. Maar dat zijn geen tientallen accounts (gelukkig).
  Systemen zoals Netcomber (en ook het eigen systeem van Google) hebben op jouw voorbeeld maar beperkte invloed, al die sociale netwerken zijn zo groot dat de verbanden lastiger te vinden zijn. Algoritmes als Klout of Peer zouden kunnen helpen, en natuurlijk Google's eigen Google+, maar de opkomst van dit soort systemen hebben waarschijnlijk maar een beperkte invloed op het weren van social spam.

 4. Eigenlijk wel goed dat ze de footer links en dergelijke eindelijk kunnen aanpakken. Die links zijn natuurlijk veel te makkelijk te krijgen in grote aantallen. Het betekent dus ook dat goede linkbuilding weer meer waarde krijgt ten opzichte van deze grijze vorm van linkbuilding.

 5. Ik heb maar even onze site gecheckt en zouden er 52 ´suspiciously similar to reccen.nl´ zijn... ik ben geen echte google expert maar dit snijdt geen hout in mijn ogen.
  De top 3
  newzengine.com
  15.76%
  evenwachten.nl
  12.73%
  marcom.nl
  11.56%
  Wel grappig, bij telegraaf.nl zijn er 1239 waarvan telegraaf.nl 94.85% gelijk is 🙂

  1. Percentages onder de 40% zijn inderdaad in de meeste gevallen onrelevant (voor de eigenaar van de site) en alleen informatief voor SEO (niet alle backlinks van sites met zelfde CMS of IP bijv.) of andere algoritmische fanatici.

  1. @Olivier - Scherp! Daar had ik tijdens het schrijven inderdaad wel al rekening mee kunnen houden. Ik heb deze in december in het CMS ter goedkeuring geplaatst, de eindredactie heeft deze in januari geplaatst.

 6. Ik heb de NetComber geprobeerd, maar krijg een resultatenlijst met websites die ik niet eens ken. Als dat komt omdat deze op dezelfde webserver worden gehost dan is de tool niet echt betrouwbaar toch?

  1. @JP Dat is een beetje afhankelijk van waar je de tool voor wilt gebruiken. In SEO, kan het handig zijn om dat te weten. Google kijkt bijv. ook of al jouw backlinks van dezelfde webserver komen. Soms wil je dus ook dat al weten, maar die percentages (die er bij staan) zouden wel vrij laag moeten zijn!

 7. Ik denk dat ik NetComber niet helemaal snap.
  Ik voer een van onze sites in en krijg een rijtje sites terug. Die zijn ook van ons. De enige overeenkomst is dat ze dezelfde eigenaar hebben maar zijn in het geheel niet similar laat staan suspicious......

  1. Dat is precies wat de tool doet, laten zien welke sites verband houden met elkaar, bijvoorbeeld omdat ze dezelfde eigenaar hebben of dezelfde analytics codes gebruiken. Of dat suspicious is of niet is een hele andere vraag.

 8. Ik heb een vraag die mij al een poosje bezighoud, mogelijk heb jij hier een antwoord op:
  Vorig jaar heeft iemand mijn pc " overgenomen" omdat ik een probleempje had die heeft opgelost. Tevens is daarbij op mijn pc een .com mailadres geinstalleerd waarvan ik vooraf op de hoogte was. Dit had met een commerciele zaak te maken. No problem.
  De vraag:
  Bestaat de mogelijkheid dat er gelijktijdig een @adres voor hemzelf op mijn pc is geinstalleerd ? Ik noem doorlink, zou dit kunnen gebeuren en hoe kom ik daarvan af.
  Dank voor een antwoord.

 9. @Tom. Google kan alles zien wat jij als normale gebruiker ook kan zijn. Dus ook de 'onnatuurlijke' social facebook+ links enzo. De enige manier om dit natuurlijk te lijken en dat google het niet doorheeft is door je eigen persoonlijke vriendenkring te vragen om jouw website te liken.
  edit: geen zoekwoorden in naamveld aub

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top