Google Analytics Video: Vergelijkingen

8 juli, 2009

Google vriendelijke siteEen zeer onbekende maar daarom niet minder interessante functie van Google Analytics is de zogenaamde vergelijkingsfunctie. Met deze functie kun je snel zien hoe bepaalde onderdelen presteren ten opzichte van de rest van de website.

Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe het weigeringspercentage van een bepaalde landingspagina in verhouding staat met de andere landingspagina's. Of bijvoorbeeld het weigeringspercentage van een zoekwoord.

Om het één en ander te verduidelijken heb ik weer een video gemaakt:

PS: Laat me even weten wat je ervan vond!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Duidelijke video en uitleg! Wat dat betreft is een video zeker een heel geschikt medium. Volgende blog over "Hoe maak je zo'n mooie video?"

 2. Karel,

  Prima tip. Wat kun je zo al doen aan webpaginas met een hoog weigeringspercentage? Misschien kun je daar ook een video over maken.

 3. Stefan, er zijn veel verschillende zaken die je kunt doen met pagina's die een hoog weigeringspercentage hebben.

  Maar eerst is het belangrijk om te achterhalen als het niet 'normaal' is dat het weigeringspercentage hoog is. Als je bv de brontrefwoorden van het segment van de 'geweigerde pagina' opvraagt en je ziet dat de instroom naar deze pagina vooral uit heel algemene woorden komt is het vrij normaal dat er een hoger weigeringspercentage is.

  Stel, je hebt een site gericht op oldtimers (ik zeg maar iets) en je hebt een pagina die gericht is op 'oldtimer volkswagen T2 te koop' dan kan het bv zijn dat je bv op die pagina veel bezoek haalt van (be)zoekers die zochten naar pakweg 'volkswagen te koop'. Het percentage van die bezoekers die zal afhaken zal logischerwijs een stuk hoger zijn omdat maar een beperkt deel effectief een oldtimer zal zoeken.

  Ook kan het zijn dat een bepaalde pagina bv een link krijgt van een off-topic site waar nieuwsgierigen toch even snel kijken en direct terug weg zijn. Weigeringspercentage hoeft dus niet altijd met de inhoud van jouw site/pagina te maken hebben maar kan evengoed veroorzaakt worden door de aard van de verkeersbron.

  Is dit niet het geval en gaat het over vergelijkbare pagina's met vergelijkbare verkeersbronnen? Dan kun je het best eens de pagina's die niet goed scoren op vlak van weigering, naast de wel goed scorende leggen en de analyse maken voor jezelf wat er in de goed scorende pagina meer kan aanspreken of duidelijker is dan in de sterk 'geweigerde pagina(s)'.

  Is de navigatie duidelijk? Staat er voldoende (relevante) inhoud op de pagina? Is er correct taalgebruik en geen schrijffouten? Is er een duidelijke call2action of grijp je dadelijk de aandacht van de bezoeker? Wordt de pagina snel genoeg geladen? Enz...

  Is dit een voldoende antwoord op je vraag?

 4. Hi Karel,

  Een simpel en goed uitleg. Mijn vraag is alleen nog, wat kan je er precies aan doen om de negatieve cijfers postief te maken?
  Wat kan je aan die pagina veranderen zodat die WEL aanslaat?
  ps nog een kort vraagje... Google adsense met BORDER of zonder BORDER?

  Vriendelijke groet,

  Jerry Esseboom

 5. Hoi Karel,

  Een heel nuttige video!!! Bedankt daarvoor. Ik ga gelijk testen op mijn analytics 😉 Ben benieuwd wat eruit gaat komen (ben bang dat ik veel mag gaan aanpassen, nu ilk dit weet hahaha)

  Nogmaals bedankt voor de interessante video!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *