Chrome update: "Do not track" & toestemmingen

De nieuwste versie van de Google Chrome browser geeft gebruikers de mogelijkheid een “Do not track" optie in te schakelen. Wanneer dit wordt aangevinkt stuurt Chrome een aanvraag naar websites om de bezoeker niet te volgen. Hiermee volgt Google de stappen van Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Internet Explorer en Opera, welke deze functie ook hebben toegevoegd aan de laatste versie van hun browser.

Zelf inschakelen

De optie is niet standaard ingeschakeld, om dit te doen ga je in Chrome naar de rechterbovenhoek open je het menu en ga je naar “Instellingen". Kies daar “Geavanceerde instellingen weergeven..."

Vink vervolgens “Een verzoek voor niet bijhouden met uw browseverkeer verzenden" aan.

Het effect?

Ami Fishman, Google Software Engineer, schrijft hierover het volgende: “The effectiveness of such requests is dependent on how websites and services respond, so Google is working with others on a common way to respond to these requests in the future." Het kan dus zo zijn dat websites reageren op deze aanvraag, door niet langer advertenties te laten zien die gebaseerd zijn op de browsegeschiedenis.
Het betekent dus niet dat de gebruiker helemaal niet meer gevolgd wordt. Dit is namelijk de bevestiging (nou ja.. bevestiging..) die in beeld verschijnt:

Makkelijker toestemmingen beheren

In de laatste versie is het ook een stuk makkelijker om toestemmingen te beheren voor bijvoorbeeld locatiegegevens, weergeven van pop-ups en het gebruik van de webcam en/of microfoon. Dit is nu makkelijk te beheren door te klikken op het pagina / slot icoontje in de adresbalk:

Het is meteen duidelijk wat wel en niet ingeschakeld is, je hoeft langer alle instellingen na te lopen. Wat vind jij van deze nieuwe functies? Ga jij ze gebruiken?

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

  1. Dus als ik het goed begrijp, krijg je daardoor wel advertenties te zien, maar niet meer de advertenties waar jij in geinteresseerd bent?
    Als ik geen kinderen heb wil ik geen luieradvertenties zien en als ik geinteresseerd ben in internet marketing wil ik weten wie er meer van weten.

  2. Is dit een reactie van Google op de Cookie wetgeving die in meerdere landen nu van kracht is?
    De wetgeving in Nederland spreekt over informatieplicht en het verkrijgen van toestemming. Als ik jouw artikel goed lees Lianne voldoet deze functie van Google Chrome niet. Immers de bezoeker dient zelf de functie aan te zetten en er wordt door de site geen toestemming gevraagd.
    Of bedoeld Google met "working with others" dat er in de toekomst wel op deze manier aan cookie wetgeving voldaan kan worden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top